Δημοσιογραφική Διάσκεψη Προέδρου ΔΗΣΥ
Τρι, 12 Φεβ 2019

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΔΗΣΥ
ΑΒΕΡΩΦ ΝΕΟΦΥΤΟΥ 


• ΚΥΠΡΙΑΚΟ: Εμείς χαιρετίζουμε και στηρίζουμε την πρωτοβουλία του Προέδρου, να απευθυνθεί στον Τ/κ Ηγέτη για συνάντηση. Ευχόμαστε να είναι μια συνάντηση που θα ανοίξει τον δρόμο, μέσα από ένα συμφωνημένο πλαίσιο αρχών και όρων εντολής, για να έχουμε σύντομα και επίσημα την έναρξη ξανά του διαλόγου.
• ΓΕΣΥ: Δώσαμε ότι εργαλείο ζητήθηκε από τη βουλή και τον πολιτικό κόσμο. Την 1η του Ιούνη ο πολίτης δικαιούται να έχει την επιλογή του γιατρού της προτίμησης του σε πρώτο στάδιο, της πρωτοβάθμιας φροντίδας.
• ΦΟΡΟΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ: Στηρίζω την κατάργηση των φόρων κατανάλωσης. Εμένα ως νομοθέτη με ενδιαφέρουν οι πολίτες. Άρα καλώ τα πολιτικά κόμματα, η κυβέρνηση έχει κάποιες απόψεις και μπορεί να διαφωνούν, να κάνουν τις τροπολογίες τους.
• ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: Πρέπει η άδεια κυκλοφορίας να είναι με βάση τους ρύπους και όχι με βάση την ηλικία του αυτοκινήτου.


 

ΝΑΤΟ

Κύριε Πρόεδρε πρόσφατα κάνατε μια νύξη για το ΝΑΤΟ. Υπάρχει κάτι νεότερο που σας έκανε να αναφερθείτε στο ΝΑΤΟ σε πρόσφατο tweet σας;
Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Είπα και θα επαναλάβω, εμείς στον Δημοκρατικό Συναγερμό με απόλυτο σεβασμό στις οποιαδήποτε απόψεις, θεωρούμε πως ο προσανατολισμός της χώρας είναι δυτικός. Γιατί και της Ευρώπης είναι ξεκάθαρος ο προσανατολισμός της αλλά είναι απαραίτητη η στενή συνεργασία και της Ευρώπης αλλά και της Κύπρου με όλες τις χώρες μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και ιδιαίτερα με την φίλη χώρα την Ρωσία.
Και δήλωσα πως για εμάς δεν είναι πρόβλημα αλλά δεν θα είχαμε και ένσταση, στο να προχωρούσε η χώρα μας για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Θεωρούμε όμως ότι δεν είναι της παρούσης και ούτε θέτουμε τέτοιο ζήτημα.
Γιατί πάνω από όλα θέλουμε να επανενώσουμε τον τόπο μας. Και η επανένωση του τόπου μας περνά μέσα και πάνω από όλα από την συνεργασία εντός της Ε/κ κοινότητας. Αλλά και για να μπορέσουμε να κάμψουμε την τουρκική αδιαλλαξία θα πρέπει να βρούμε και τρόπους πώς να έχουμε τις συγκλίσεις με τους Τ/κ συμπατριώτες μας.
Το ΝΑΤΟ γνωρίζουμε ότι δημιουργεί επιπρόσθετα προβλήματα. Υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που δεν θέλουν να ακούσουν για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Άρα είναι σαν να βάζουμε τορπίλη από μόνοι μας στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού. Είμαι ξεκάθαρος.
Στο tweet μου τι είχα να υποδείξω; Ότι με έναν πραγματισμό πρέπει να αντιμετωπίζουμε τα πράγματα, όπως τα αντιμετωπίζει και η ελληνική κυβέρνηση χωρίς να υπεισέρχομαι στα εσωτερικά της χώρας. Η Ελλάδα ανήκει στην Ευρώπη, είναι και μέλος του ΝΑΤΟ, ανανέωσε μια αριστερή κυβέρνηση με έναν πραγματισμό τις βάσεις στην Σούδα και προχωρεί και στηρίζει την ένταξη των Σκοπίων να γίνουν μέλος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Δεν είναι γιατί άλλαξαν ιδεολογία αλλά είναι πραγματιστές, κυβερνούν μια χώρα που είναι σαφέστατος ο προσανατολισμός της. Για αυτό και δεν πρέπει να αντιμετωπίζουμε αυτές τις πραγματικότητες μέσα από ιδεολογήματα του χθες.


ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ως προς την καθ’ αυτή διαδικασία ενόψει και της συνάντησης των δύο Ηγετών κ. Πρόεδρε. Τι θα εξυπηρετούσε η συζήτηση στη βάση ενός τριπτύχου όπως είπε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας;
Να μείνουμε στα θετικά. Εμείς χαιρετίζουμε και στηρίζουμε την πρωτοβουλία του Προέδρου, να απευθυνθεί στον Τ/κ Ηγέτη για συνάντηση. Είναι θετικότατο το ότι θα συναντηθούν οι δύο ηγέτες στις 26 του Φλεβάρη.
Ευχόμαστε να είναι μια συνάντηση που θα ανοίξει τον δρόμο. Τον δρόμο της συνεννόησης, τον δρόμο που θα οδηγήσει μέσα από ένα συμφωνημένο πλαίσιο αρχών και όρων εντολής για να έχουμε σύντομα και επίσημα την έναρξη ξανά του διαλόγου που διακόπηκε μετά τον Κρανς Μοντανά.
Θεωρώ πως όλοι μπορούμε να συμβάλουμε με τον εποικοδομητικό μας τρόπο. Δεν είμαι ο άνθρωπος της κόντρας, δεν βοηθούν οι κόντρες.
Θεωρώ πως τούτη την ώρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χρειάζεται την στήριξη όλων μας στην προσπάθεια να σπάσουμε το αδιέξοδο και να επαναρχίσει ο διάλογος.
Πάνω στο ίδιο θέμα κ. Νεοφύτου, εμείς επιμένουμε ότι στη συνάντηση ο Τ/κ Ηγέτης θα πρέπει να καταθέσει απόψεις και για τα έξι σημεία.
Ποιος το είπε αυτό; Θα σας πω ταπεινά την άποψη μου. Δεν πας σε ένα δείπνο ή σε ένα πρόγευμα ή σε ένα γεύμα εργασίας τραβώντας κόκκινες γραμμές και αναφέρομαι σε όλους.
Διαβάσαμε την περασμένη Κυριακή συνέντευξη του κ. Ακιντζί στον Πολίτη. Δεν μπορούμε να πάμε σε μια συνάντηση θέτοντας προϋποθέσεις.
Να μιλήσουν ως Κύπριοι και οι δυο. Όπως τις παλιές καλές στιγμές, να πουν και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν γιατί όντως ο κάθε Ηγέτης έχει και το βάρος της ευθύνης για την διαχείριση του πιο σημαντικού προβλήματος. Και αυτό το βάρος της διαχείρισης το έχει και ο κ. Ακιντζί, το έχει και ο κ. Αναστασιάδης.
Πρέπει να υπάρξει τρόπος αλληλοκατανόησης. Με το να θέτουμε, ο οποιοσδήποτε, μόνο τις θέσεις που αφορούν την μια πλευρά δεν θα μπορέσουμε ποτέ να σπάσουμε το αδιέξοδο.

Άρα εσείς με τι θα ήσασταν ικανοποιημένος κ. Πρόεδρε ως αποτέλεσμα της συνάντησης;

Είμαι ικανοποιημένος με το να πάμε σε αυτή τη συνάντηση χωρίς όρους και προϋποθέσεις, όπως σωστά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πήρε τηλέφωνο και είπε να συναντηθούν. Δεν θεωρώ ότι στο τηλέφωνο που μίλησαν του έβαλε όρους και προϋποθέσεις.

Να τα πουν, έχει πολλούς μήνες να τα πουν, να τα πουν ανθρώπινα. Να τα πουν και πολιτικά, να μοιραστούν τις έγνοιες και τις ανησυχίες τους.

Θεωρείτε ότι το κλίμα είναι τέτοιο δηλαδή τώρα;

Να το καλυτερεύσουμε το κλίμα, στο χέρι μας είναι. Αλλά δεν μπορούμε πριν πάμε στη συνάντηση η ρητορική να είναι τέτοια, είτε στο εσωτερικό της ελληνοκυπριακής πλευράς, είτε στο εσωτερικό της τουρκοκυπριακής πλευράς.

Θεωρείτε δηλαδή ότι θα συμφωνηθούν οι όροι αναφοράς στη συνάντηση;

Όχι δεν βάζω τέτοιο πήχη. Αυτά είναι ευθύνη και πρωτοβουλίες των Ηνωμένων Εθνών και της κυρίας Λουτ. Να μην αναμένουμε ότι θα συναντηθούν οι δύο ηγέτες και θα έχουμε συμφωνία στους όρους εντολής.

Ίσως σε κάποια θέματα χαμηλής πολιτικής ή σε μιαν άλλη περίπτωση με κάποιαν υιοθέτηση μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης να βελτιωθεί το κλίμα;

Δεν θεωρώ ότι θα συναντηθούν και θα αποφασίσουν μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Υπάρχουν συγκεκριμένα που έχουν αποφασιστεί. Είχαμε το άνοιγμα του οδοφράγματος στη Δερύνεια, αλλά δεν θεωρώ ότι σε εκείνη τη συνάντηση θα περιμένουμε νέα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Η βελτίωση του κλίματος εξ υπακούει και κάτι επί του πρακτέου;

Θεωρείτε ότι είναι σωστό να προκαταλάβω. Εγώ κρατώ χαμηλά τον πήχη. Για μένα θα είναι θετικό μέσα από τη συνάντηση να βγει μια δήλωση για την επιθυμία των δύο πλευρών να βρούμε τρόπο να ξεκινήσει ξανά ο διάλογος.

Έχουμε πολύ καιρό να ακούσουμε μια θετική είδηση για το Κυπριακό. Την χρειαζόμαστε ειλικρινά ως κοινωνία.

ΤΑΜΕΙΟ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ

Το θέμα των υδρογονανθράκων, κ. Πρόεδρε, που θα συζητηθεί την Παρασκευή στην ολομέλεια της Βουλής, νομίζετε ότι θα βοηθήσει αυτή τη συζήτηση που γίνεται για τους όρους αναφοράς ή θα δυσκολέψει τα πράγματα;

Θα σας πω με πολύ πραγματισμό. Αυτό το ταμείο επιβάλλεται να γίνει. Για να ξέρουμε πρώτα, όλοι οι Κύπριοι, ότι αυτά τα λεφτά δεν είναι για να τα κάνουμε σημερινά «σκουλαρίκια» αλλά ανήκουν στις μελλοντικές γενιές.

Και όταν αναφέρομαι στις μελλοντικές γενιές, αναφέρομαι στις μελλοντικές γενιές ελληνοκυπρίων, τουρκοκυπρίων, μαρωνιτών, αρμενίων και λατίνων. Αυτοί είναι οι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας του συντάγματος του 60.

Δεύτερον, για να αρχίσουν να εισρέουν τα πρώτα λεφτά θα περάσουν ακόμα μερικά χρόνια. Ακόμα και για το οικόπεδο Αφροδίτη που είναι επιβεβαιωμένο ότι υπάρχουν εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα. Θα χρειαστούμε τουλάχιστον μια τετραετία.

Αλλά λέει και κάτι άλλο το ταμείο. Για να γίνει εκροή, έστω και ενός σεντ, πρέπει να κάνουμε μια μάνα που θα΄ναι τουλάχιστον τριάντα τις εκατό του ΑΕΠ. Τι σημαίνει; Για να μπορεί να εκταμιευθεί έστω και έναν ευρώ πρέπει να είναι στο ταμείο, με σημερινούς όρους, γύρω στα έξι δισεκατομμύρια ευρώ. Σας λέω ότι και να ξεκινήσουμε να έχουμε έσοδα σε πέντε χρόνια ούτε σε δεκαπέντε χρόνια δεν θα έχουμε έξι δισεκατομμύρια απόθεμα. Αλίμονο μας αν σε δεκαπέντε χρόνια από σήμερα δεν μπορέσουμε να λύσουμε το Κυπριακό. Αλίμονο σε όλους τους Κύπριους, ελληνοκύπριους και τουρκοκύπριους.

Θα υπάρχει έλεγχος για αυτό το ταμείο, δηλαδή θα γίνεται βασικά πολιτικός έλεγχος;

Κοιτάξτε, γίνεται μία συζήτηση για θεωρητικά ζητήματα, άστε πρώτα να τρέξουν λεφτά στο ταμείο. Το νομοθετικό πλαίσιο κάνουμε.

Γιατί αργεί η εμπορική αξιοποίηση του Αφροδίτη , κ. Πρόεδρε;

Προχωρούν με συμφωνία με την Αίγυπτο για υποθαλάσσιο αγωγό αλλά δεν κτίζεις σε μια μέρα υποθαλάσσιο αγωγό, δεν ξέρω αν έχετε εμπειρίες. Ένα σπίτι να κτίσουμε θέλουμε δύο τρία χρόνια.

Χρειάζονται να δούμε και σχεδιασμούς και περιβαλλοντικά ζητήματα και ποιος θα το χρηματοδοτήσει. Δεν είναι πράγματα που από την μία μέρα στην άλλη γίνονται.

Η διαχείριση του φυσικού αερίου σε οποιαδήποτε χώρα είναι μια μακροπρόθεσμη υπόθεση.

Δεν είναι πετρέλαιο που φέρνεις το τάνκερ το γεμίζεις και σε μια βδομάδα το πουλάς.

Χρειάζονται σοβαρότατες υποδομές, σχεδιασμοί που παίρνουν χρόνια, και για να βρεις αυτούς που θα σε χρηματοδοτήσουν πρέπει να διασφαλίσεις σίγουρες πωλήσεις, σε μακροχρόνια συμβόλαια, δεν είναι εύκολα πράγματα.

Να μην νομίζουμε ότι επειδή βρήκαν φυσικό αέριο αύριο θα είμαστε σεΐχηδες.

Βλέπουμε το τελευταίο διάστημα μια έντονη ρητορική όμως από πλευράς Τουρκίας όσον αφορά το φυσικό αέριο. Είναι δεδομένο ότι η Τουρκία δεν θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια.

Προς πίστωση όλων των κυβερνήσεων, με πρώτη την κυβέρνηση του Γλαύκου Κληρίδη, γιατί οι πρώτες συμφωνήσεις με την Αίγυπτο έγιναν με Υπουργό Εμπορίου το Νίκο Ρολάνδη, ακολούθησε η κυβέρνηση του Τάσσου Παπαδόπουλου, του Δημήτρη Χριστόφια, και σήμερα του Προέδρου της Δημοκρατίας, του Νίκου Αναστασιάδη.

Ουδείς αμφισβήτησε και ουδείς αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, και ουδείς αμφισβητεί την αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου, πλην της Τουρκίας.

Και ξέρετε, αυτή είναι η μεγάλη μας επιτυχία ως τόπος.

Το ότι πετύχαμε να έχουμε παγκόσμιους κολοσσούς να κάνουν έρευνες εντός της αποκλειστικής μας ζώνης, έστω και αν την αμφισβητεί η Τουρκία και χωρίς να γίνεται παρεμπόδιση πλην της περίπτωσης της ΕΝΙ.
Είναι μεγάλη υπόθεση να έχεις μια Exxon Mobil να κάνει γεώτρηση, είναι μεγάλη υπόθεση να έχεις μια TOTAL, ας μην τα μηδενίζουμε όλα.

Ήταν μια μεγάλη εθνική επιτυχία, και όχι τυχαία, με σωστή στρατηγική.

Δεν ξέρω αν παρακολουθείτε τον πόλεμο που ξέσπασε μεταξύ Ισραήλ, του πανίσχυρου Ισραήλ και της Γαλλικής TOTAL, που βγαίνουν σε γύρο αδειοδότησης και αρνούνται εταιρείες όπως η TOTAL να συμμετέχουν στο διαγωνισμό.

Αυτή η μικρή χώρα, με τα προβλήματα, με την κατοχή, με την αμφισβήτηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, της κυριαρχίας και της ΑΟΖ εκ μέρους της Τουρκίας, να τα αποτελέσματα.

Και από την άλλη, βεβαίως, και υπάρχουν και λαμβάνουν υπόψη οι εταιρείες στο σχεδιασμό τους και στην περαιτέρω εκμετάλλευση και τους πιθανούς πολιτικούς κινδύνους και πολιτικά ρίσκα, όπως θα λάβει υπόψη και μία τράπεζα που θα χρηματοδοτήσει μια υποδομή δισεκατομμυρίων, όπως και μια ασφαλιστική εταιρεία στον τομέα και τα οικονομικά αλλά και τα πολιτικά ρίσκα.

Για αυτό και παράλληλα με το πρόγραμμά μας, που δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση ούτε να ακυρωθεί ούτε και να ανασταλεί , πρέπει να προσπαθούμε με όλη τη καλή θέληση μας να επιλύσουμε το Κυπριακό πρόβλημα.

ΙΣΡΑΗΛ

Πρόεδρε μιλάτε για μεγάλες επιτυχίες και συνεργασίες στο θέμα των ενεργειακών, και ιδιαίτερα με το Ισραήλ, αλλά υπάρχει μια συμφωνία που πρέπει να γίνει με το Ισραήλ και δεν έγινε τόσα χρόνια. Μιλώ για την συμφωνία συνεκμετάλλευσης για να προχωρήσει η αξιοποίηση της Αφροδίτης. Γιατί; Είναι αδυναμία της δικής μας κυβέρνησης ή έλλειψη πολιτικής βούλησης από πλευράς του Ισραήλ;

Καταρχήν να πω τη θέση μου ότι για να εκμεταλλευτούμε τα κοιτάσματα του οικοπέδου 10 δεν χρειάζεται η συμφωνία για το θέμα της συνεκμετάλλευσης μεταξύ των οικονομικών ζωνών της Κύπρου και του Ισραήλ.

Αυτή είναι μια προσωπική μου άποψη που την κουβεντιάζω, δεν είμαι ο ειδικός, με τους ανθρώπους που με συμβουλεύουν σε αυτά τα ζητήματα.

Από εκεί και πέρα θεωρώ ότι κράτησε πολύ αυτή η τεχνοκρατική διαφορά. Και θεωρώ πως είναι η ώρα σε πολιτικό επίπεδο, είτε των αρμόδιων υπουργών, ή ακόμα και του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Πρωθυπουργού του Ισραήλ, να κοιτάξουν και να δώσουν λύσεις για αυτό το θέμα που χρονίζει.

Τα θέματα ενέργειας θα τα συζητήσει σήμερα Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον Πρόεδρο του Ισραήλ, θα είναι και αυτό μέσα;

Ο Πρόεδρος του Ισραήλ δεν έχει εκτελεστική εξουσία, σημαντικός ο ρόλος του, πραγματικός φίλος της Κύπρου. Βεβαίως και θα συζητήσουν για αυτά τα ζητήματα, αλλά δεν θα ανέμενα ότι θα τα συζητήσουν με τον Πρόεδρο του Ισραήλ και θα βρεθεί λύση. Αφορά την Ισραηλινή κυβέρνηση.

ΓΕΣΥ

Να ρωτήσω λίγο για το ΓΕΣΥ, επειδή είναι το κύριο θέμα που απασχολεί πολύ κόσμο και βλέπουμε να υπάρχει αυτή η αναστάτωση.

Θα στείλω ένα μήνυμα στον κόσμο. Ότι εδώ είμαστε. Ψηφίσαμε συγκεκριμένα νομοσχέδια, το πράξαμε συνειδητά για τους ασθενείς, παρόλο που είχαμε διαφορετική αντίληψη, αλλά δεν είμαστε μια πολιτική δύναμη που πολιτευόμαστε με το γινάτι, επειδή δεν μας πέρασε η δική μας θέση, να τιμωρούμε το σύνολο των πολιτών και των ασθενών σε αυτό το τόπο.

Δώσαμε ότι εργαλείο ζητήθηκε από τη βουλή και τον πολιτικό κόσμο. Από νόμους, από κανονισμούς, από επιπρόσθετες συνεισφορές των πολιτών που θα ξεκινήσουν από 1η του Μάρτη να πληρώνουν, από προϋπολογισμούς ότι ζήτησε ο ΟΚΥπΥ και ο ΟΑΥ, τα πάντα.

Από ‘κει και πέρα αναμένουν οι πολίτες, αναμένουμε και εμείς, αποτελέσματα.

Την 1η του Ιούνη ο πολίτης δικαιούται να έχει αυτό που θα ξεκινήσει από την 1η του Μάρτη να πληρώνει. Την επιλογή του γιατρού της προτίμησης του σε πρώτο στάδιο, της πρωτοβάθμιας φροντίδας.

Και όταν λέμε τον γιατρό της επιλογής του, δεν εννοούμε το γιατρό μόνο του δημοσίου. Το επιπρόσθετο που θέλουν να επιλέγουν με αυτά που πληρώνουν να έχουν και την επιλογή του ιδιώτη γιατρού της προτίμησης τους.


Μα αφού οι γιατροί δεν μπαίνουν μέσα. Πώς θα γίνει;

Έγινε μια προσπάθεια από τον ίδιο τον ΠτΔ προς τιμήν του και θεωρώ ότι κάνει ότι μπορεί η κυβέρνηση για να έχουμε την 1η του Ιούνη να έχουμε ένα αξιόπιστο σύστημα.

Εσείς είστε αισιόδοξος δηλαδή ότι αυτό το πράγμα θα λειτουργήσει;

Θέλω να πιστεύω αυτά που λέει ο ΟΑΥ και ο ΟΚΥπΥ, με βάση τις ανακοινώσεις τους, με κάνουν αισιόδοξο. Εκτός εάν δεν μας δίνουν τη σωστή εικόνα.

Πολλές φορές, δημόσια διά των ανακοινώσεων τους, μας έχουν διαβεβαιώσει να μην ανησυχούμε και ότι τα πράγματα βαίνουν καλώς. Δεν έχω λόγο να τους αμφισβητήσω, αλλά θέλω να δω το αποτέλεσμα, πέραν των ανακοινώσεων.

Αυτό το λέτε λίγο επικριτικά;

Καθόλου επικριτικά. Πραγματιστικά. Με θέλετε να αμφισβητήσω τις τοποθετήσεις τους; Όχι, δεν τις αμφισβητώ. Εγώ πιστώνω τον καθένα όταν βγαίνει και τοποθετείται ότι λέει την αλήθεια.

ΕΦΕΔΡΕΙΑ

Στο άλλο θέμα της επικαιρότητας Πρόεδρε, ο κόσμος βλέπει τελευταία να αναπτύσσεται μια ιστορία με αυτή την υπόθεση της έκθεσης του Υπουργείου Άμυνας που συνέταξε ο Γενικός Εκλεκτής και θα ήθελα να ρωτήσω κατά πόσο εσείς εκτιμάτε ότι αυτή η δημοσιοποίηση έχει ως περιεχόμενο εμπιστευτικά στοιχεία μου να δικαιολογούν οποιοδήποτε έλεγχο του κ. Μιχαηλίδη.

Σε όλα τα ζητήματα προσπαθώ να βλέπω το τι μπορούμε να βελτιώσουμε μέσα από τις αδυναμίες.

Και πιστώνω το Υπουργείο Άμυνας και τον Υπουργό ότι τους τελευταίους μήνες πήραν κάποια συγκεκριμένα μέτρα. Θεωρώ πως χρειάζονται πολύ περισσότερα για να έχουμε ένα πιο αξιόπιστο σύστημα εφεδρείας. Είμαστε μια μικρή χώρα. Οι στρατεύσιμοι αλλά και οι οπλίτες που προσλάβαμε τα τελευταία χρόνια δεν είναι αρκετοί για να είναι τόσο αξιόμαχο το στράτευμα μας.

Σημαντικός ρόλος για το αξιόμαχο της εθνικής μας φρουράς είναι η εφεδρεία μας, γι’ αυτό χρειάζεται χωρίς τυμπανοκρουσίες μπορούμε να κάνουμε πράγματα. Χωρίς δηλώσεις και χωρίς δημοσιεύσεις να έχουμε αποτέλεσμα.

Πιστεύετε για το Κυπριακό, ότι μπορεί να ξεκινήσει ένας διάλογος πριν τις Ευρωεκλογές;

Όχι.

Αν είναι καλό το κλίμα στην συνάντηση;

Δεν βλέπω πιθανότητα, και να βρεθεί συμφωνία για τους όρους εντολής, να επαναρχίσει ο διάλογος πριν από τον Ιούνιο ο διάλογος.

Ο λόγος; Αυτά που δήλωσε ο κ. Τσαβούσογλου;

Ο κ. Τσαβούσογλου είπε κάτι πραγματιστικό. Έχουν εκλογές τοπικής αυτοδιοίκησης. Έχουμε και τρεις εγγυήτριες δυνάμεις. Παρακολουθείτε τι γίνεται με το Brexit. Θα αφήσουν τα του οίκου τους και θα τρέχουν σε διεθνείς διασκέψεις για το Κυπριακό οι Άγγλοι; Στην Ελλάδα έχει τουλάχιστον τον Μάιο τοπικές εκλογές και Ευρωεκλογές.

Θέλω λύση του κυπριακού μέσα στο συγκεκριμένο πλαίσιο που θεωρώ ότι είναι το μόνο προσφερόμενο. Της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, όπως καθορίζουν οι αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών. Όχι γιατί θεωρώ ότι η ΔΔΟ είναι το τέλειο, είναι το μόνο εφικτό μοντέλο. Είμαι πραγματιστής. Δεν μπορώ να είμαι αλά καρτ πραγματιστής και να μην λαμβάνω υπόψη τις δυσκολίες που υπάρχουν. Ακόμη δεν έχουμε όρους εντολής.

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

Για τις ευρωεκλογές. Τι γίνεται με τις διεργασίες στον Δημοκρατικό Συναγερμό; Έχουν κλείσει οι υποψηφιότητες;

Την Παρασκευή μπαίνουν οι υποψηφιότητες. Δεν κλείνουμε εμείς τα ψηφοδέλτια. Δεν ξέρω πως τα «κλείνουν» τα υπόλοιπα κόμματα. Σεβόμαστε τις δημοκρατικές μας διαδικασίες. Θα κατατεθούν υποψηφιότητες, πέραν των θέσεων που θα καθοριστούν από την ηγεσία ως συνεργασίες είτε με πρόσωπα, είτε με προσωπικότητες, είτε μέσω του δικαιώματος του Προέδρου να ορίζει αριστίνδην. Αυτά θα ξεκαθαρίσουν πριν την Παρασκευή. Οπόταν θα γνωρίζουν αυτοί που θα καταθέσουν υποψηφιότητα πόσες θέσεις διεκδικούν.

Μιλάμε για έναν ή δύο αριστίνδην;

Ένας είναι ο αριστίνδην αλλά έχει το δικαίωμα το πολιτικό γραφείο να συνεργαστεί και με προσωπικότητες, άτομα ή άλλες οργανώσεις ή ομάδες.

ΦΟΡΟΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ, ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ

Υπάρχει ένα σοβαρό ζήτημα στο οποίο πρέπει να δώσουμε λύσεις. Και εγώ ήμουν πάντα αισιόδοξος άνθρωπος. Αναφέρομαι για τα δύο νομοσχέδια που κατέθεσε η κυβέρνηση. Το ένα για την κατάργηση του φόρου κατανάλωσης στα εισαγόμενα αυτοκίνητα, καινούργια ή μεταχειρισμένα προερχόμενα από τρίτη χώρα, αν είναι μεταχειρισμένα από ευρωπαϊκή χώρα πληρώθηκε το ΦΠΑ αλλά υπάρχουν και συγκεκριμένοι φόροι που κάποιος πρέπει να λάβει υπόψη. Το άλλο είναι η διαφοροποίηση πως θα γίνεται η χρέωση για τις άδειες κυκλοφορίας.

Υπάρχουν διιστάμενες απόψεις και εντός της Βουλής αλλά και μεταξύ των δύο ομάδων εισαγωγέων καινούργιων οχημάτων και των εισαγωγέων μεταχειρισμένων.

Όταν δεν τα βρίσκουν οι «μεγάλοι» την πληρώνουν οι «μικροί». Και οι μικροί ποιοι είναι; Οι απλοί πολίτες.

Τι συμβαίνει; Έχουμε νομοσχέδιο που λέει ότι καταργούνται οι φόροι κατανάλωσης. Κατατέθηκε στις 17 Δεκεμβρίου, δύο μήνες τώρα.

Σας ρωτώ; Παραγγείλατε ένα αυτοκίνητο από τον περασμένο Νοέμβριο. Το αυτοκίνητο ήρθε στην Κύπρο. Πληρώθηκε το εργοστάσιο ή ο εξαγωγέας. Πέστε μου με ποια λογική εσείς που έχετε παραγγείλει το αυτοκίνητο, εν γνώσει σας ότι εκκρεμεί νομοσχέδιο για κατάργηση των φόρων κατανάλωσης, να πάτε να εκτελωνίσετε το αυτοκίνητο. Γιατί να πληρώσετε 2 ή 3 ή 5 ή 10 χιλιάδες φόρο, ενώ ξέρετε ότι υπάρχει πρόταση για κατάργηση;

Δημιουργήσαμε προβλήματα σε χιλιάδες νοικοκυριά που παράγγειλαν το αυτοκίνητο τους είτε μεταχειρισμένο είτε καινούργιο.

Δημιουργούμε προβλήματα γιατί υπάρχουν διαφορές.

Θα σας πω την άποψη μου. Δεν θα τα βρουν ποτέ μεταξύ τους οι δύο κατηγορίες εισαγωγέων, καινούργιων και μεταχειρισμένων. Κατανοώ την προσπάθεια αμφοτέρων. Ο καθένας νομίζει ότι με διαφοροποίηση του σημερινής κατάστασης πραγμάτων θα αυξηθεί το μερίδιο αγοράς, είτε τον μεν είτε το δε. Κατανοητό και σεβαστό. Αλλά εμένα ως νομοθέτη με ενδιαφέρουν οι πολίτες. Άρα καλώ τα πολιτικά κόμματα, η κυβέρνηση έχει κάποιες απόψεις και μπορεί να διαφωνούν, να κάνουν τις τροπολογίες τους.

Δεν μπορώ να καταλάβω και να ακούω από συνάδελφούς ή πολιτικά κόμματα ότι για να προχωρήσουμε πρέπει να τα βρουν μεταξύ τους οι διάφοροι ενδιαφερόμενοι.

Δεν θα τα βρουν ποτέ και δεν θα συνεχίσω να τιμωρώ τους πολίτες απαλλάσσοντας τον εαυτό μου από την ευθύνη.

Ως νομοθέτης λέω στους άλλους συναδέλφους και στα άλλα κόμματα αν διαφωνούν με τα κυβερνητικά νομοσχέδια να κάνουν τις τροπολογίες τους. Μην περιμένετε να τα βρουν τρίτοι. Φέρτε τις θέσεις σας.

Στην δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Η πλειοψηφία να πάρει την απόφαση.

Να ξεκαθαρίσω και εγώ την θέση μου. Ως ΔΗΣΥ:

Πρώτον. Στηρίζω την κατάργηση των φόρων κατανάλωσης. Όχι γιατί πρόκειται για αυτοκίνητα αλλά γιατί πάντα είμαι ένας πολιτικός και ένα κόμμα που είμαστε υπέρ της μείωσης των φόρων. Όταν είμαι υπέρ στην μείωση φόρων θα είμαι κατά στην κατάργηση φόρου; Να έχει ο πολίτης φθηνό και ασφαλές περιβαλλοντικά μη ρυπογόνο αυτοκίνητο. Άρα θα ψηφίσω την κατάργηση.

Αν κάποιοι έχουν διαφορετική άποψη ας το καταψηφίσουν.

Δεύτερον. Ήρθε η κυβέρνηση με πρόταση όσον αφορά τα τέλη κυκλοφορίας που βασίζεται στην ηλικία των αυτοκινήτων. Έχουμε διαφορετική άποψη. Πρέπει η άδεια κυκλοφορίας να είναι με βάση τους ρύπους και όχι με βάση την ηλικία του αυτοκινήτου.

Ας έρθει το οποιοδήποτε άλλο κόμμα να βάλει τις προτάσεις να τελειώνουμε.

Ταλαιπωρήσαμε πολύ τους πολίτες.

Κάτι τελευταίο. Θα κάνουμε μια αυτοκριτική και για το κόμμα μου και για την κυβέρνηση, είμαι κόμμα κυβερνών. Δεν καταθέτεις οποιοδήποτε νομοσχέδιο που αφορά φόρους κατανάλωσης χωρίς ταυτόχρονα να ζητάς να κηρυχτεί κατεπείγον. Είτε θα ψηφιστεί είτε θα απορριφτεί την ίδια μέρα. Αυτός είναι ο κανόνας. Διαφορετικά δημιουργείς στρεβλώσεις στην αγορά.

Λευκωσία, 12 Φεβρουαρίου 2019

 

 

 

Flickr Feed

Σαβ, 20 Απρ 2019

 

Χαιρετισμός Προέδρου Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Αβέρωφ Νεοφύτου στην εκδήλωση του Ινστιτούτου Γλαύκου Κληρίδη για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννηση του Γλαύκου Κληρίδη

 

Σάββατο, 20 Απριλίου 2019, Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξενία, 10.30 πμ

 

 

Αξιότιμε Πρόεδρε της Κυπριακής Δημοκρατίας,

Έντιμε πρώην Πρωθυπουργέ της Ελλάδος,

Κυρίες και κύριοι,

 

Σας καλωσορίζω και εγώ με τη σειρά μου σε αυτή τη ξεχωριστή εκδήλωση που διοργανώνει το Ινστιτούτο Γλαύκος Κληρίδης που σηματοδοτεί τα 100 χρόνια από τη γέννηση του αείμνηστου ηγέτη και ιδρυτή του Δημοκρατικού Συναγερμού, Γλαύκου Κληρίδη.

 

Αγαπητοί φίλοι,

 

O Γλαύκος Κληρίδης μπορούσε να διακρίνει «το ποδοβολητό της Ιστορίας».

 

Ο ηγέτης που μετάφρασε το πνεύμα της εποχής του και το μετουσίωσε σε πολιτική. Που διάκρινε με παραδειγματική διορατικότητα τους σκοπέλους, αποφεύγοντας την πλάνη του λαϊκισμού, και καθοδήγησε το λαό με ορθοφροσύνη στο δρόμο του εθνικού συμφέροντος. Ένας πραγματικός ηγέτης για τον οποίο η πατρίδα ήταν λόγος ύπαρξης.

 

Αυτή την πολιτική κληρονομιά κουβαλούμε. Την πολιτική κληρονομιά του ιδρυτή μας Γλαύκου Κληρίδη.  Για εμάς, ήταν ο πολιτικός πατέρας που καθόρισε την πολιτική μας σκέψη. Μας εμπέδωσε την μετριοπάθεια, το διάλογο, την συναίνεση, την εξωστρέφεια. Την προσήλωση στα υψηλά οράματα. 

 

Σήμερα, λοιπόν, όσο ποτέ άλλοτε έχουμε ανάγκη να προτάξουμε αυτή την πολιτική παράδοση ως καθημερινό εργαλείο στην άσκηση πολιτικής. Έχουμε ανάγκη να θυμηθούμε το ήθος του Γλαύκου Κληρίδη. Το ήθος του μέτρου, της συνέπειας και της ανθρωπιάς, που χαρακτήρισε όλη του τη ζωή. Αλλά και το ήθος ενός ριζοσπάστη πολιτικού, που δεν δείλιασε ποτέ να συγκρουστεί με κατεστημένα. Που δεν δείλιασε να πάει κόντρα στο ρεύμα, προκειμένου να υπηρετήσει τις αρχές του, αλλά και αυτό που θεωρούσε ότι εξυπηρετούσε το συμφέρον του τόπου.

 

Με την ίδρυση του Δημοκρατικού Συναγερμού ανοίγει μια νέα σελίδα στην πολιτική ιστορία του τόπου. Ο Γλαύκος Κληρίδης δεν δημιουργεί απλώς ένα κόμμα. Μετασχηματίζει μια ολόκληρη παράταξη. Μια παράταξη που κουβαλούσε μια αγωνιστική εθνικόφρονα παράδοση,  μια παράταξη που βίωσε όπως όλη η Κύπρος, το διχασμό.

 

 

 

 

Με το ιστορικό αυτό του επίτευγμα, ο Γλαύκος Κληρίδης κάνει πράξη την πολιτική εθνικής συμφιλίωσης. Συμβάλλει στην εμπέδωση της δημοκρατίας και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μια ρεαλιστική, και εθνικά υπεύθυνη γραμμή στο Κυπριακό, που διαχρονικά χαρακτηρίζει την πολιτική του Συναγερμού. Και καταφέρνει ταυτόχρονα να δημιουργήσει μια πολιτική δύναμη που ανοίγει νέους δρόμους για τη χώρα.

 

 

Φίλες και φίλοι,

 

Ο Γλαύκος Κληρίδης πέτυχε να εντάξει την Κύπρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως ήταν ο στρατηγικός του στόχος. Μα πάνω απ’ όλα, αυτό που θα ήθελε να δει περισσότερο ο Γλαύκος Κληρίδης, θα ήταν το όραμα του για μια επανενωμένη Κύπρο να γίνεται πραγματικότητα. Μια επανενωμένη Κύπρο, δημοκρατική και ευημερούσα, να αναπτύσσεται και να προοδεύει ως πλήρες μέλος της μεγάλης Ευρωπαϊκής οικογένειας. Αυτό ήταν το ανεκπλήρωτο του όραμα, επειδή αγάπησε την Κύπρο ως μια δεύτερη κόρη και που τη θεωρούσε ως την «αγιωτέρα των άλλων προγόνων απάντων».

 

Αυτό το όραμα παραμένει σε μας ως ιστορική υποχρέωση και οφειλή. Οφειλή απέναντι στην πατρίδα, έχοντας ως πυξίδα την πολιτική παρακαταθήκη που μας κατέλειπε ο Γλαύκος Κληρίδης.

 

Μια πολιτική παρακαταθήκη προσήλωσης στο εθνικό συμφέρον, τον ορθολογισμό και την υπεύθυνη πατριωτική γενναιότητα.

 

Κυρίες και κύριοι,

 

Στη σημερινή εκδήλωση, μετά από κοινή απόφαση του Συμβουλίου Κυβερνητών και του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Γλαύκος Κληρίδης, θα απονείμουμε το Βραβείο Ειρήνης και Συνεργασίας «Γλαύκος Κληρίδης» στον πρώην Υφυπουργό παρά τω Προέδρω, κύριο Παντελή Κούρο.

 

Αυτό γίνεται ως ένδειξη αναγνώρισης της μεγάλης προσφοράς του αγαπητού Παντελή, στα κοινά και στην Κύπρο. Αλλά επίσης και για τη διαχρονική του αφοσίωση και στήριξη προς τον αείμνηστο Γλαύκο Κληρίδη.

 

Ο Παντελής Κούρος ήταν ο άνθρωπος που βρισκόταν πάντα δίπλα στον Γλαύκο μας. Σε καιρούς δύσκολους, πολύ διαφορετικούς από τους σημερινούς. Και παρέμεινε πιστός, δίπλα από τον ηγέτη μας μέχρι το τέλος.

Παρ, 19 Απρ 2019

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

Συνάντηση Προέδρου ΔΗΣΥ με τους σύμβουλους της EPOQ Partners

  • Αβέρωφ Νεοφύτου: Το 2030 είναι αύριο. Δεν είναι στον επόμενο αιώνα. Για αυτό εμείς με τους σύμβουλους μας αλλά και με την εμπλοκή της κοινωνίας των πολιτών θέλουμε να καθορίσουμε που θέλουμε να πάρουμε την χώρα.

 

Συνάντηση με τους σύμβουλους της EPOQ Partners οι οποίοι παρουσίασαν χθες το όραμα «Κύπρος 2030» πραγματοποίησε σήμερα ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Αβέρωφ Νεοφύτου και η Διευθύντρια Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Καινοτομίας κ. Σταυριάνα Κοφτερός.

Με το πέρας της συνάντησης ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου προέβη στην πιο κάτω δήλωση:  

«Η EPOQ Partners είναι οι σύμβουλοι μας στην προσπάθεια μας να δημιουργήσουμε το όραμα για την Κύπρο του 2030. Η τεχνογνωσία, η εμπειρία των συνεργατών μας, μας δίδει τα εφόδια να σχεδιάσουμε την καλύτερη Κύπρο που θέλουμε. Εγώ ένα μήνυμα θέλω να στείλω στην κοινωνία.

Οποιοσδήποτε τόπος χωρίς όραμα για το αύριο είναι καταδικασμένος να κατατρέχετε από την συζήτηση του παρελθόντος  και αντί να πηγαίνει μπρός να κατρακυλά προς τα πίσω. Εμείς έχουμε όραμα για τον τόπο μας και προσπαθούμε με τους εξειδικευμένους σύμβουλους μας να βάλουμε τους εθνικούς στόχους.

Γνωρίζοντας πως για να το πετύχουμε αυτό, χρειάζεται η συμμετοχή και της κοινωνία των πολιτών αλλά και θεσμών αυτής της πολιτείας.

Θα πω κάτι τελευταίο.  Μάθαμε σε αυτό τον τόπο να ασχολούμαστε με την καθημερινότητα και να κάνουμε μονίμως κριτική όλοι μας για το χθες. Δεν έχουμε χρόνο για να σχεδιάσουμε για το αύριο. Και όταν κάποιος μιλάει για το 2030 πρέπει να έχουμε υπόψη μας πως τα δικά μας παιδιά που θα πάνε στην πρώτη τάξη του δημοτικού στην ερχόμενη σχολική σεζόν, το 2030 είτε θα αποφασίσουν σε ποιο πανεπιστήμιο και ποια κατεύθυνση θα ακολουθήσουν ή θα πάνε στην αγορά εργασίας.

Το 2030 είναι αύριο. Δεν είναι στον επόμενο αιώνα. Για αυτό εμείς με τους σύμβουλους μας αλλά και με την εμπλοκή της κοινωνίας των πολιτών θέλουμε να καθορίσουμε που θέλουμε να πάρουμε την χώρα.»

Λευκωσία, 19 Απριλίου 2019

Πεμ, 18 Απρ 2019


Ομιλία Προέδρου Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Αβέρωφ Νεοφύτου

στο επίσημο δείπνο παρουσίασης του «Οράματος Κύπρος 2030»

με επίσημο καλεσμένο τον Πρόεδρο Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη

 

Πέμπτη, 18 Απριλίου 2019, Ξενοδοχείο Hilton Park, 08:00 μμ

 

 

Φίλε Πρόεδρε της Νέας Δημοκρατίας,

Κυρίες και Κύριοι,

 

Μας τιμά ιδιαίτερα η παρουσία σας απόψε εδώ.

 

Σε μια εκδήλωση πολύ διαφορετική.

 

Μια εκδήλωση ορόσημο στην τεράστια προσπάθεια που καταβάλλουμε για να επικεντρωθεί η πολιτική διεργασία στην ουσία της αποστολής της.

 

Μια ακόμα δράση μας που επιχειρεί να απομακρύνει τον δημόσιο διάλογο από τη ζημιογόνα περιπλάνηση στις εύκολες και τόσο ζημιογόνες ατραπούς του λαϊκισμού και των συνθημάτων.

 

Φίλες και Φίλοι,

 

Δεν ήταν, δεν είναι και δεν πρόκειται να γίνει ποτέ αποστολή μας, η απλή διαχείριση της καθημερινότητας.

 

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός ήταν και θα παραμείνει ένα κόμμα ανοικτό στην κοινωνία, ανοικτό στην οικονομία, ανοικτό στην αλλαγή.

 

Η παράταξη που τολμά τις μεγάλες αλλαγές  για τον τόπο.

 

Η πολιτική δύναμη που θέλει την Κύπρο συμμέτοχο και συνδιαμορφωτή του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι.

 

Ειδικά σήμερα, που η Παγκόσμια κοινωνία βρίσκεται ενώπιον τεκτονικών αλλαγών που λαμβάνουν χώρα με ιλιγγιώδης ταχύτητες.

 

Κυρίες και Κύριοι,

 

Μέρα με τη μέρα, η επιστήμη και η τεχνολογία διαφοροποιούν τα πάντα γύρω μας.

 

Κανένας τομέας της οικονομίας και της κοινωνίας μας δεν μένει ανεπηρέαστος.

 

Η γνώση μεταφέρεται πλέον και διαχέεται με ταχύτητες φωτός απ’ άκρη σε άκρη του πλανήτη.  

 

Οι οικονομικές συναλλαγές και το εμπόριο διεξάγονται με ένα τελείως διαφορετικό τρόπο. Τράπεζες σήμερα λειτουργούν χωρίς φυσικά καταστήματα. Η τεχνολογία των τροφίμων αλλάζει την αγροτική παραγωγή.  

 

Οι επίγειες, εναέριες και θαλάσσιες μεταφορές γίνονται ολοένα και πιο αυτοματοποιημένες, προσβάσιμες και φιλικές στο περιβάλλον. Μαζί τους, αλλάζουν και τον παγκόσμιο τουριστικό ανταγωνισμό.

 

Στον τομέα της ενέργειας, νέες και ανανεώσιμες πηγές διαφοροποιούν όχι μόνο τον ενεργειακό, αλλά και τον γεωπολιτικό παγκόσμιο χάρτη. Ακόμη και η διπλωματία αλλάζει τρόπο λειτουργίας.

 

«Έξυπνες» πόλεις διοικούνται πλέον κυρίως από αλγόριθμους υπολογιστών.

 

Χώρες ολόκληρες, ανεβαίνουν ή και κατρακυλούν σε επίπεδο ανταγωνιστικότητας με βάση τις σύγχρονες τους δεξιότητες και την ικανότητα να προσαρμόζονται τόσο αυτές, όσο και οι πολίτες τους στα σύγχρονα δεδομένα.

 

Φίλες και Φίλοι,

 

Η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση είναι ήδη εδώ.

 

Και όπως σε κάθε αλλαγή, υπάρχουν και σήμερα οι δυνάμεις που αντιστέκονται προτάσσοντας ότι πιο παρωχημένο.

 

Κανείς όμως δεν μπορεί να αλυσοδέσει την πρόοδο με τα δεσμά του φόβου.

 

Όπως και κανείς από την άλλη δεν μπορεί να μένει αδιάφορος και άπρακτος, απέναντι στις προβλέψεις για τις επιπτώσεις που αυτές οι αλλαγές επιφέρουν στην κοινωνία.

 

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα μισά σχεδόν επαγγέλματα θα αυτοματοποιηθούν, προβλέπει το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Σήμερα, στην Ευρώπη, ζητούνται ψηφιακές δεξιότητες από τους 7 στους 10 εργαζομένους, τις οποίες διαθέτουν μόνο ο ένας στους τρεις. 

 

Εδώ στην Κύπρο, εταιρείες διαμαρτύρονται για την αδυναμία να βρουν σύγχρονα καταρτισμένο προσωπικό, για να καλύψουν εκατοντάδες θέσεις εργασίας υψηλών αμοιβών.

 

Φίλες και Φίλοι,

 

Μέχρι το 2030, η πρόβλεψη είναι ότι 800 εκατομμύρια θέσεις εργασίας με καθήκοντα όπως τα ξέρουμε σήμερα δεν θα υπάρχουν. Θα αντικατασταθούν με άλλες για τις οποίες θα απατούνται διαφορετικές δεξιότητες και προσόντα. Μια ανακατάταξη που θα αγγίζει πέραν του 1/5 του σημερινού παγκόσμιου εργατικού δυναμικού.

 

Καμία υπεύθυνη πολιτική δύναμη δεν μπορεί να παραβλέψει τις νέες πραγματικότητες.

 

Το πιστεύω ειλικρινά: Αποτελεί έγκλημα κατά της κοινωνίας το να αφήνεται η χώρα μας στάσιμη απλά και μόνο επειδή η αλλαγή και η μεταρρύθμιση έχουν, όπως κάθε αλλαγή, το πολιτικό κόστος αυτών που τη φοβούνται.

 

Είμαι πολύ περήφανος που ο Δημοκρατικός Συναγερμός, για μια ακόμη φορά πρωτοπορεί, διαθέτοντας πόρους και ενέργεια σε ένα θέμα που ενώ διαφοροποιεί τη ζωή όλων μας, εντούτοις δεν απασχολεί σχεδόν καθόλου τη δημόσια συζήτηση.

 

Η μελέτη που παρουσιάζουμε σήμερα, φιλοδοξούμε να αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο στην προσπάθεια μας για να διαμορφώσουμε την Κύπρο της νέας εποχής. Την Κύπρο του 2030, όπως την έχουμε προσδιορίσει.

 

Μια Κύπρο, στη βάση ενός νέου και διευρυμένου παραγωγικού μοντέλου και ενός σύγχρονου κρατικού μηχανισμου.

 

Κυρίως, μια Κύπρο που θα αποκτήσει το εκπαιδευτικό σύστημα θα δίνει στους νέους μας, αλλά και στους μεγαλύτερους, τα πραγματικά εφόδια που η σημερινή εποχή απαιτεί.

 

Μόνο έτσι  θα μπορέσουμε να αναδείξουμε το συγκριτικό μας πλεονέκτημα. Που δεν είναι άλλο από το ανθρώπινο δυναμικό μας.

 

Φίλε Κυριάκο Μητσοτάκη,

 

Σε καλωσορίζω σήμερα ως ένα πραγματικό φίλο της Κύπρου.

 

Ένα πολιτικό ηγέτη με τον οποίο συμμεριζόμαστε κοινές αξίες και οράματα.

 

Ένα συναγωνιστή μας, στην μάχη για την πρόοδο του Ελληνικού Έθνους αλλά και την εξέλιξη του Ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

 

Δεν θα το κρύψω:

 

Προσδοκία μου είναι σύντομα να σε καλωσορίσω εδώ στη Λευκωσία, όχι απλά ως πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, αλλά ως τον Έλληνα πρωθυπουργό!

 

Είναι πολλά τα κοινά χαρακτηριστικά των κομμάτων μας.

 

Είναι, πρώτα απ’ όλα, οι παρακαταθήκες που μας άφησαν οι μεγάλοι μας ηγέτες.

 

Γιατί, τόσο ο Γλαύκος Κληρίδης, τα 100 Χρόνια από τη γέννηση του οποίου τιμούμε το ερχόμενο Σάββατο, όσο και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, μας δίδαξαν να μην θέτουμε τίποτα υπεράνω της ελευθερίας και της δημοκρατίας.

 

Να είμαστε εξωστρεφείς και αξιόπιστοι απέναντι σε όλη τη διεθνή κοινωνία.

 

Να είμαστε πολιτικά υπεύθυνοι και να αντιστεκόμαστε στα κελεύσματα της κοινής γνώμης, όταν πιστεύουμε ότι αυτά δεν εξυπηρετούν το εθνικό συμφέρον.

 

Να ανοίγουμε νέους δρόμους για την πατρίδα και το μέλλον της. Και να υπηρετούμε τα συμφέροντα του έθνους μέσα από τον αγωνιστικό πατριωτικό ρεαλισμό μας.

 

Καθόλου τυχαίο δεν είναι, που ήταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Γλαύκος Κληρίδης που έβαλαν, ο πρώτος την Ελλάδα και ο δεύτερος την Κύπρο στην Ευρώπη!

 

Δεν έχουμε όμως μόνο παρελθόν.

 

Έχουμε και παρόν και μέλλον!

 

Και είμαστε ταγμένοι να υπηρετούμε τις αξίες και τις αρχές μας προς όφελος της προόδου και της ευημερίας των λαών μας.

 

Κυρίες και Κύριοι,

 

Οι επερχόμενες ευρωεκλογές θα καθορίσουν τον ρόλο, την συμμετοχή και τη δύναμή μας στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.

 

Είναι η διαδικασία που θα στείλει το μήνυμα του κατά πόσο οι πολίτες μας πιστεύουν στην Ευρώπη και το μέλλον της, έναντι των δυνάμεων εκείνων που θέλουν να την δουν να διαλύεται.

 

Εμείς νιώθουμε περήφανοι για την καταγωγή μας και την πατρίδα μας και εξ’ ίσου περήφανοι για την Ευρώπη που είναι η ασφάλεια και το μέλλον μας.

 

Σας ευχαριστώ