Ισορροπία, συνδυασμένη με ανάπτυξη στον Προϋπολογισμό 2018
Τετ, 13 Σεπ 2017

Ανακοίνωση Εκπρ Τύπου ΔΗΣΥ, Πρ. Προδρόμου

Δημοσιονομική ισορροπία, συνδυασμένη με ανάπτυξη είναι η οικονομική στρατηγική που χρειάζεται η Κύπρος και σήμερα και στα επόμενα χρόνια.

Ο Προϋπολογισμός του 2018 που εγκρίθηκε σήμερα από το Υπουργικό Συμβούλιο είναι ένα ακόμα δείγμα των πράξεων που υπερισχύουν των λόγων και των ισχυρισμών και τις οποίες αναμένουν οι πολίτες για να δουν τις προσδοκίες τους να δικαιώνονται.

Ο νέος προϋπολογισμός, ο τρίτος μετά το τέλος του Μνημονίου, διατηρεί ένα σταθερό προσανατολισμό ισορροπίας, καταγράφοντας δημοσιονομικό πλεόνασμα της τάξης του 1% του Α.Ε.Π. Είναι με αυτό τον τρόπο που ο υπουργός Οικονομικών και η σημερινή κυβέρνηση έχουν κλείσει τον φαύλο κύκλο των ελλειμμάτων, που οδήγησαν στο πρόσφατο την Κυπριακή Δημοκρατία σε συνθήκες χρεοστασίου και το λαό μας σε δεινή οικονομική κατάσταση.

Πιο σημαντικό είναι όμως ότι οι πολιτικές της Κυβέρνησης Αναστασιάδη συνδυάζουν τη δημοσιονομική εξυγίανση και ισορροπία με τροχιά ανάπτυξης της οικονομίας.

Υπενθυμίζουμε ότι φέτος όχι απλώς καταγράφεται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά ανάπτυξη, αλλά και ότι πρόκειται για επιταχυνόμενη ανάπτυξη που ξεπερνά ποσοστό 3,5%.

Για τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους σημειώνουμε ότι διατηρεί τις ισορροπίες χωρίς να προσθέτει οποιεσδήποτε πρόσθετες φορολογίες ή άλλες επιβαρύνσεις για τον πολίτη. Τουναντίον ενσωματώνει σημαντικές φορολογικές ελαφρύνσεις που έχουν ήδη εφαρμοστεί, όπως π.χ. η κατάργηση του Φόρου Ακινήτων ή της έκτακτης εισφοράς στους μισθούς.

Η ισορροπία που επιτυγχάνεται με αύξηση των εσόδων (της τάξης του 3,4%) επιτρέπει ωστόσο και ανάλογη αύξηση των δαπανών, κατά τρόπο που η Κυβέρνηση προωθεί αναπτυξιακές δαπάνες για έργα (με κυριότερο εκείνο της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης – ηλεκτρονικής δικαιοσύνης, το οδικό δίκτυο και επενδύσεις στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση). Πρόκειται δηλαδή για έναν αναπτυξιακό προϋπολογισμό, όπως το έχει σημειώσει και ο υπουργός κ. Χάρης Γεωργιάδης.

Στην παράταξή μας θεωρούμε ότι είναι τέτοιες πολιτικές που χρειάζεται η χώρα και ότι είναι επάναγκες και στην επόμενη πενταετία να συνεχίσουμε μέσα από ισορροπία και συνετή διαχείριση σε δρόμο ανάπτυξης που θα διευρύνει διαρκώς τις δυνατότητες ευημερίας για όλους τους πολίτες.

Flickr Feed

Τρι, 23 Ιαν 2018

Αυτή την Κυριακή εδραιώνουμε την τελική απόφαση για να συνεχίσουμε με σταθερά βήματα μπροστά, για μια καλύτερη Κύπρο: με ψήφο στον Νίκο Αναστασιάδη!

Παρακολουθήσαμε ψες την τηλεοπτική συζήτηση ανάμεσα σε όλους τους βασικούς υποψηφίους.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κατέθεσε με σαφήνεια το σχέδιό του:
- για την πορεία της χώρας σε δρόμο ανάπτυξης, με σταθερά βήματα μπροστά · μια πορεία που κάνει την Κύπρο συνεχώς καλύτερη για τους πολίτες της,
- αλλά και για τη διεκδίκηση, μέσα από υπεύθυνη και αποφασιστική διαπραγμάτευση, για το εθνικό ζήτημα, για μια λύση με ασφάλεια, όπως ήδη το έχει καταγράψει ο Πρόεδρος στο επίπεδο των Η.Ε.

Η πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη είναι ξεκάθαρη και ήδη δοκιμασμένη, με θετικά αποτελέσματα που τα βλέπουν όλοι. Δεν έχει «ίσως» και «αν» και «θα». Ούτε χρειάζεται πειράματα.
Είναι η Κύπρος που κάθε μέρα γίνεται καλύτερη και προχωρά μπροστά.
Είναι η Κύπρος που γίνεται μια χώρα που μπορεί να ανταποδίδει στους πολίτες της τα όσα δικαιούνται και αξίζουν.
Πρέπει να κρατήσουμε και να προεκτείνουμε ό,τι κερδίσαμε, με κόπους και προσπάθειες όλου του λαού.

Η συζήτηση αυτή -όπως και οι δημοσκοπήσεις- έδειξε την υπεροχή του Προέδρου Αναστασιάδη.
Την Κυριακή όμως ψηφίζουμε. Είναι η ώρα της κάλπης, η ώρα της αλήθειας. Απευθυνόμαστε σε όλους τους πολίτες, σε όλες τις κοινωνικές ομάδες, σε όλες τις ηλικίες: το αποτέλεσμα δεν θα έρθει από μόνο του - χρειάζεται η συμμετοχή και η ψήφος όλων μας!

Πρέπει να δώσουμε ισχυρή εντολή στον Πρόεδρο Αναστασιάδη από τον πρώτο γύρο.

Στις 4 Φεβρουαρίου θα έχουμε την τελική απόφασή μας για να συνεχίσουμε με σταθερά βήματα μπροστά. Γι’αυτό το σκοπό όμως χρειάζεται αυτή την Κυριακή, στις 28 Ιανουαρίου, να εδραιώσουμε την απόφαση. Κι αυτό θα γίνει ψηφίζοντας στην κάλπη Νίκο Αναστασιάδη.

Λευκωσία, 23 Ιανουαρίου 2018

Τρι, 23 Ιαν 2018

Εντελώς εσφαλμένη η αναφορά Ν.Παπαδόπουλου στην τιμή του φυσικού αερίου: δείγμα πολιτικών προτάσεων που εφ’όσον βασίζονται σε ανακρίβειες, οδηγούν σε επισφαλή πορεία

Δείγμα ισχυρισμών που χτίζονται «πάνω στην άμμο» ήταν η εντελώς ανακριβής και κυριολεκτικά αντίστροφη από την πραγματικότητα πληροφορία που κατέθεσε ψες στην τηλεοπτική συζήτηση των υποψηφίων ο κ.Ν.Παπαδόπουλος. 

Στην πραγματικότητα οι διεθνείς τιμές του φυσικού αερίου όχι μόνο δεν «διπλασιάστηκαν» όπως ανέφερε προκειμένου να ενισχύσει ισχυρισμό για την ανάγκη εσπευσμένης εμπορευματοποίησης και «απωλειών», αλλά έχουν υποστεί καθαρή μείωση τα τελευταία χρόνια.
Πρόκειται για ένα ακόμα παράδειγμα ανακριβών ισχυρισμών που σκοπό έχουν να δημιουργήσουν εντυπώσεις οι οποίες δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Το συμπέρασμα είναι ότι εάν σχεδιάζονται πολιτικές και προτάσεις βασισμένες σε ανακρίβειες, η χώρα θα οδηγηθεί σε επισφαλείς δρόμους. Είναι αυτό που πρέπει να αποφύγουμε προχωρώντας με μεθοδικότητα, μελέτη και τεκμηρίωση. Δηλαδή με σταθερά βήματα μπροστά.

Λευκωσία, 23 Ιανουαρίου 2018

Δευ, 22 Ιαν 2018

Καταδικάζουμε τις επεμβάσεις της Άγκυρας στις εσωτερικές υποθέσεις των Τουρκοκυπρίων και ιδιαίτερα τις απόπειρες να πληγεί η ελευθερία έκφρασης γνώμης και ο Τύπος. Εξαιρετικά ανησυχητική είναι όμως η απόπειρα να υποκινηθούν εκδηλώσεις βίαιης καταστολής εναντίον της τουρκοκυπρικής εφημερίδας. Δείχνει ότι αντιδημοκρατικές πρακτικές που έχουν επιβληθεί στο εσωτερικό της Τουρκίας διαχέονται τώρα με μεγαλύτερη ένταση και στην κατεχόμενη Κύπρο.

Όλα αυτά που συμβαίνουν σήμερα στα κατεχόμενα, σε συνδυασμό με τη συζήτηση που ακούμε σχετικά με την τουρκική εισβολή του 1974, υπογραμμίζουν με έναν ακόμα τρόπο την ανάγκη να βρεθεί μια πολιτική συμφωνία, που όχι μόνο θα τερματίζει την τουρκική κατοχή, αλλά θα αποκλείει και την ανάμιξη της Άγκυρας στις υποθέσεις της Κύπρου, με κατάργηση των εγγυήσεων και των όποιων επεμβατικών δικαιωμάτων.

Λευκωσία, 22 Ιανουαρίου 2018