Η Μάχη για την ισότητα Ανδρών και Γυναικών είναι Υπόθεση και των Ανδρών
Τετ, 09 Μάρ 2011
Στέλλας Κυριακίδου
Επιτρόπου Οικογένειας και Νεανικής Παραβατικότητας ΔΗΣΥ
 
Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας
Η Μάχη για την ισότητα Ανδρών και Γυναικών είναι Υπόθεση και των Ανδρών

Ο Βέλγος ευρωβουλευτής Mark Tarabella, μέλος της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών, μιλώντας για το τι πρέπει να γίνει για να επιτύχουμε πραγματική ισότητα των φύλων τόνισε την ανάγκη η 8η Μαρτίου να είναι μια μέρα όχι μόνο γιορτής αλλά και υπόμνησης των ανισοτήτων που παραμένουν και που πλήττουν περισσότερο τις γυναίκες.

Ανισότητες που αφορούν τη φτώχεια, τη διαφορά στην αμοιβή σε σχέση με τους άνδρες, την προστασία της μητρότητας και τις δυσκολίες στην αγορά εργασίας.

Δυστυχώς, βρισκόμαστε στο 2011 και οι γυναίκες συνεχίζουν να βρίσκουν πόρτες κλειστές, ενώ οι αποφάσεις που λαμβάνονται και που καθορίζουν την καθημερινότητά μας από τα εθνικά κοινοβούλια δεν αντανακλούν το εκλογικό σώμα αφού οι γυναίκες υποεκπροσωπούνται.

Προβλήματα όπως η ενδοοικογενειακή βία δυστυχώς συνεχίζουν να αφορούν σε μεγάλο ποσοστό θύματα γυναίκες, ενώ οι γυναίκες συνεχίζουν να έχουν την περισσότερη ευθύνη για τη φροντίδα της οικογένειας, των παιδιών, των ηλικιωμένων και των αρρώστων, δημιουργώντας τους ακόμη και ενοχές για την επιτυχία τους στον επαγγελματικό στίβο.

Με την ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, ως Επίτροπος Οικογένειας και Νεανικής Παραβατικότητας θα ήθελα να εστιάσουμε την προσοχή μας στην αναγκαιότητα λήψης μέτρων και προγραμμάτων που θα στηρίξουν τη γυναίκα μονογονιό, τη γυναίκα επιχειρηματία, τη γυναίκα θύμα ενδοικογενειακής βίας μέσα από την ενεργό συμμετοχή και επανένταξή της γυναίκας στην αγορά εργασίας, τη φύλαξη των παιδιών, τη δημιουργία καταφυγίων καθώς και τη μείωση του θλιβερού ποσοστού του 17% των γυναικών της Ε.Ε που ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.

Πρέπει επιτέλους να βρούμε τις κατάλληλες λύσεις και μέτρα που θα αποδείξουν ότι η ισότητα ανδρών και γυναικών μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στην κοινωνική Ευρώπη προς όφελος όλων καθώς η ισότητα είναι μια κοινωνική και συλλογική ευθύνη που δεν αφορά μόνο τις γυναίκες.

Flickr Feed

Σαβ, 19 Ιαν 2019

ΓΡΑΠΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ ΔΗΣΥ

ΤΖΩΡΤΖΙΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ-ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Απάντηση στη σημερινή ανακοίνωση ΑΚΕΛ εναντίον του ΠΤΔ

Προβληματίζει το γεγονός ότι το ΑΚΕΛ ακόμα μια φορά επιμένει να μην λαμβάνει υπόψη τον τρόπο με τον οποίον η Τουρκία οδήγησε σε αδιέξοδο τη Διάσκεψη στο Κραν Μοντανά, τα όσα διαρκώς προτάσσει έκτοτε, παρασπονδώντας από το συμφωνημένο πλαίσιο λύσης του Κυπριακού και τις δυσκολίες που εκ των πραγμάτων δημιουργούνται για τις προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας για την επανέναρξη της διαπραγμάτευσης. Αντίθετα, το ΑΚΕΛ επιλέγει να επικρίνει καθημερινά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δηλαδή τη δική μας πλευρά, αμφισβητώντας ακόμα και την ειλικρίνεια των προθέσεών του, να αναστέλλει την συμμετοχή του στη διαπραγματευτική ομάδα και να επιδίδεται διαρκώς σε μια επιθετική ρητορική εναντίον του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει επαναλάβει πολλές φορές την ετοιμότητα του να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά, στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες. Οι πρόσφατες εκθέσεις του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ προς το Συμβούλιο Ασφαλείας αυτό επιβεβαιώνουν. Ταυτόχρονα, επιβεβαιώνουν και την θέση πως το αμέσως επόμενο διάστημα θα κριθεί η δυνατότητα επανέναρξης των διαπραγματεύσεων.

Γι’ αυτό το σκοπό, η προσπάθεια επικεντρώνεται στο να διαμορφωθούν οι όροι αναφοράς το συντομότερο δυνατό και, εφόσον υπάρξει ετοιμότητα από όλες τις πλευρές, δηλαδή και από την τουρκική πλευρά, να καταλήξουμε στους όρους αναφοράς που θα οδηγήσουν στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Είμαστε λοιπόν σε κρίσιμο σταυροδρόμι και επιβάλλεται όλοι μας να συμπεριφερθούμε με τη μέγιστη σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Απαιτείται η διατήρηση ενός κλίματος ενότητας, και ενός πολιτικού διαλόγου που δεν θα διχάζει τους πολίτες.

Λευκωσία, 19 Ιανουαρίου 2019

Παρ, 18 Ιαν 2019

 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

Ως απάντηση στη σημερινή ανακοίνωση του Εκπροσώπου Τύπου του ΑΚΕΛ αναφορικά με τους ημικρατικούς οργανισμούς, υπενθυμίζουμε απλά ότι το 2009 η Κυβέρνηση ΑΚΕΛ δια στόματος του τότε Κυβερνητικού Εκπροσώπου της Στέφανου Στεφάνου, δήλωνε ότι  οι διορισμοί των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων είναι συνταγματικό δικαίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας και ότι σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας και του πολιτικού μας συστήματος είναι και τα ίδια τα κόμματα.

Πέραν αυτού, η σημερινή ανακοίνωση του ΑΚΕΛ μας εκπλήσσει ακόμα περισσότερο γιατί αποτελεί σίγουρα μετάλλαξη τη μια μέρα να εισηγείται το ΑΚΕΛ πρόσωπα, τα οποία και διορίζονται, και την επόμενη μέρα να κατακρίνει τους διορισμούς στο σύνολό τους.

Επί της ουσίας του ζητήματος, και υπενθυμίζοντας ότι οι ημικρατικοί οργανισμοί υλοποιούν πολιτική της Κυβέρνησης σε ζωτικής σημασίας τομείς, κρίνουμε ότι ορθά λήφθηκαν υπόψη και εισηγήσεις των κομμάτων και σημειώνουμε ότι επιλέχθηκαν προσοντούχα άτομα, φροντίζοντας και για την ενίσχυση της συμμετοχής γυναικών και  νέων. Θεωρούμε ότι οι διοριζόμενοι θα πρέπει να κριθούν από το ίδιο το έργο τους και ευχόμαστε σε όλα τα συμβούλια καλή επιτυχία.

Λευκωσία, 18 Ιανουαρίου 2019

Παρ, 18 Ιαν 2019

Ανακοινωθέν Βουλής Αντιπροσώπων

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Συναγερμού και Αναπληρωτής Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, κ. Νίκος Τορναρίτης, αναχωρεί αύριο Σάββατο, 19 Ιανουαρίου, για το Βουκουρέστι, όπου θα συμμετάσχει στη Συνάντηση των Προέδρων των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων των Χωρών-Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) (COSAC), που φιλοξενεί το Κοινοβούλιο της Ρουμανίας, στις 20 και 21 Ιανουαρίου 2019, στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διάστασης της τρέχουσας εξάμηνης Ρουμανικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ. Τον κ. Τορναρίτη συνοδεύει η Ανώτερη Λειτουργός Διεθνών Σχέσεων της Βουλής, κα Χαρά Παρλά.

Στα πλαίσια των εργασιών της Συνάντησης, θα συζητηθούν οι προτεραιότητες της Ρουμανικής Προεδρίας, καθώς και η βελτίωση της συνοχής και η διασφάλιση της σύγκλισης στην Ένωση μέσω του Μηχανισμού του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου.

Λευκωσία, 18 Ιανουαρίου 2019