Οι Κύπριοι και οι «Άλλοι»
Τρι, 09 Νοέ 2010
Στέλλας Κυριακίδου 
Επιτρόπου Οικογενείας και Νεανικής Παραβατικότητας ΔΗΣΥ
 
Οι Κύπριοι και οι «Άλλοι»

Πριν 10 χρόνια, όταν ακούγαμε συμπολίτες μας να μιλούν για τον «μουσουλμάνο», τον «μαύρο» ή την «Φιλιππινέζα» διαφωνούσαμε με την ταμπελοποίηση των ανθρώπων, αλλά οι λέξεις χρησιμοποιούνταν περισσότερο περιγραφικά. Σήμερα, 10 χρόνια μετά, η χρησιμοποίηση αυτών των λέξεων έχει αποκτήσει ένα άλλο βαθύτερο, επικίνδυνο νόημα.

Κύπρος του 2010, και το λεξιλόγιό μας μιλά για τους «άλλους», «εκείνους», τους «ξένους». Ακούμε - αν είναι δυνατόν - να αναπτύσσονται φιλοσοφικές τοποθετήσεις που να δικαιολογούν τον ρατσισμό, τον διαχωρισμό, τη βία – δεν υπάρχει φιλοσοφική θέση η οποία να μπορεί να το δικαιολογήσει.

Οι ακραίες φωνές και τοποθετήσεις, απ’ όπου και αν προέρχονται, είναι επικίνδυνες! Είναι πολύ επικίνδυνο να δημιουργούμε στους ανθρώπους που βρίσκονται προσωρινά στη χώρα μας το αίσθημα του φόβου ή της απειλής, όπως είναι επικίνδυνο να δημιουργούμε αντίστοιχα συναισθήματα φόβου και απειλής στους Κύπριους πολίτες.

Ο μετανάστης στη χώρα μας, ο αιτητής πολιτικού ασύλου, ο εργαζόμενος από άλλες χώρες, έχει δικαιώματα και κανένας δεν δικαιούται να διαχωρίζει ανθρώπους για το χρώμα, τη θρησκεία ή τη γλώσσα.

Ταυτόχρονα, όμως, πρέπει αυτό το κράτος να επαναξιολογήσει τις πολιτικές του – γιατί ο Κύπριος στη φύση του δίνει απλόχερα, έχει ζήσει ο ίδιος την προσφυγιά και ξέρει τι σημαίνει να χρειάζεσαι να φτιάξεις μια καλύτερη ζωή.

Όταν όμως υπάρχει μια κατάφορη παραβίαση του αισθήματος δικαίου, όταν επικρατεί φόβος πως κινδυνεύουν τα δικαιώματα των ίδιων, ο φόβος οδηγεί σε βία και στην ενδυνάμωση ρατσιστικών συμπεριφορών και κινημάτων.

Δεν είναι αρκετό όλοι να καταδικάζουμε, χρειάζονται συγκεκριμένα μέτρα και όχι λόγια – μέτρα που να αντιμετωπίσουν τα συναισθήματα φόβου και απειλής που νιώθουν οι Κύπριοι πολίτες αλλά και οι μετανάστες στη χώρα μας. Χρειάζονται, μεταξύ άλλων, σωστοί μηχανισμοί που να ξεχωρίζουν ποίοι είναι οι πραγματικοί αιτητές πολιτικού ασύλου, ποίοι λαμβάνουν επιδόματα και γιατί, και όλες οι διαδικασίες να διεκπεραιώνονται άμεσα.

Και τότε, όταν γίνουν αυτά, θα δούμε ότι η ίδια η κυπριακή κοινωνία θα αποδυναμώσει οποιοδήποτε ρατσιστικό κίνημα.

Flickr Feed

Δευ, 25 Μάρ 2019

 

Με αισθήματα εθνικής  υπερηφάνειας και απεριόριστου σεβασμού, τιμούμε σήμερα την επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας της 25ης Μαρτίου 1821. Τιμούμε επίσης τον άφθαστο ηρωισμό του μεγάλου εθνικού ξεσηκωμού κατά της οθωμανικής τυραννίας, ο οποίος απετέλεσε ορόσημο στην ιστορική πορεία του σύγχρονου ελληνισμού.

Η επανάσταση του 1821 στάθηκε το πιο σημαντικό γεγονός της εποχής του αλλά και απόδειξη ότι η ιστορική μοίρα ενός λαού αλλάζει όταν υπάρχει αγωνιστικότητα, ισχυρή θέληση και πίστη. Παρά τη διχόνοια και τα μελανά της σημεία, οι πρόγονοί μας παρέδωσαν ένα συμβόλαιο ελευθερίας γραμμένο με το αίμα τους.

Η Ελλάδα, περνώντας μέσα από τις συμπληγάδες του διχασμού, τις μικρότητες και τα κατά καιρούς συμφέροντα, κατάφερε τελικά με τον ηρωισμό και την αδάμαστη θέληση των παλικαριών της να αποτινάξει τον τουρκικό ζυγό και να δημιουργήσει το δικό της ελεύθερο κράτος. Με νέους αγώνες και θυσίες στη συνέχεια, ολοκλήρωσε την ανεξαρτησία της για να είναι σε θέση σήμερα να πορεύεται ισότιμα δίπλα στα υπόλοιπα κράτη της ευρωπαϊκής οικογένειας.

Στους επικούς απελευθερωτικούς αγώνες του έθνους, η μικρή Κύπρος έδωσε πρόθυμα το παρόν της, ποτίζοντας έτσι και με το δικό της αίμα το δένδρο της ελληνικής ελευθερίας.

Οι αρχές και τα υψηλά ιδεώδη της επανάστασης του 1821 ως διαχρονική πορεία πλεύσης στην πολυκύμαντη διαδρομή του Ελληνισμού, συνεχίζουν να εμπνέουν και σήμερα τις γενεές των Ελλήνων, εμψυχώνοντάς μας στους δύσκολους και άνισους αγώνες που εξακολουθούμε να διεξάγουμε.  Όπως το 1821 η εθνεγερσία είχε στόχο να απαλλάξει την Ελλάδα από τα δεσμά της καταπίεσης και τον σκοταδισμό του τουρκικού ζυγού, χαρίζοντας στους Έλληνες την ελευθερία να δράσουν ξανά δημιουργικά, έτσι και σήμερα οι αγώνες του κυπριακού ελληνισμού έχουν στόχο να τερματίσουν την κατοχή από τα τουρκικά στρατεύματα και να επιτύχουν μια ειρηνική, βιώσιμη και λειτουργική λύση του εθνικού μας προβλήματος σε μια επανενωμένη Κύπρο.

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός χαιρετίζει την εθνική επέτειο της ελληνικής επανάστασης και καλεί τον κυπριακό ελληνισμό σε ενότητα, εθνική ομοψυχία και εγρήγορση για τη σωτηρία της πατρίδας. Πρέπει να εμπνευστούμε από την αθάνατη παράδοση του ’21 και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, εγκαταλείποντας την πολιτική των συνεχών υποχωρήσεων, και σε αγαστή συνεργασία με την Ελλάδα να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις που θα αποτρέπουν την παγίωση των τετελεσμένων και θα δημιουργούν προοπτική εθνικής δικαίωσης.

Λευκωσία, 25 Μαρτίου 2019

 

 

Κυρ, 24 Μάρ 2019
Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, με το πέρας δεντροφύτευσης του Ομίλου Leptos που πραγματοποιήθηκε στην Πάφο, μετά από ερωτήση δημοσιογράφου για την κυπριακή οικονομία προέβη στην πιο κάτω δήλωση:
 
Η οικονομία ενός τόπου στηρίζεται κατά κύριο λόγο στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Γι' αυτό και εμείς είμαστε υπέρ της μείωσης του φόρου και αύξησης των κινήτρων στο κυπριακό επιχειρείν. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι αυτές που θα δημιουργήσουν τις θέσεις εργασίας, αλλά και μέσα από την κερδοφορία θα συνδράμουν δια των φορολογιών στην ενίσχυση των κρατικών εσόδων. Είναι μέσα από τα έσοδα από τις φορολογίες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που μπορεί το κράτος να συντηρεί αλλά και να ενισχύει την κοινωνική του πολιτική. Η οικονομία του τόπου είναι στο σωστό δρόμο, αλλά πάντα θα υπάρχουν κίνδυνοι να χάσουμε την πορεία μας, εάν δεν συνεχίσουμε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Πάντα υπάρχουν οι στροφές, πάντα υπάρχουν οι τριγμοί και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για να κρατάμε την οικονομία στην σωστή πορεία. 
 
Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την γεωργία, ο Πρόεδρος απάντησε ότι:
 
Η ραχοκοκκαλία της κυπριακής κοινωνίας και οικονομίας είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι αυτοεργοδοτούμενοι, οι εργαζόμενοι τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα, αλλά και οι ανθρώποι της υπαίθρου. Πρέπει να στηρίξουμε και θα στηρίξουμε τη γεωργία, γιατί αυτός ο πρωτογενής τομέας είναι πολύ σημαντικός, και για αυτούς που είναι σε αυτές τις δουλειές και για την Κύπρο γενικότερα.
 
Λευκωσία, 24 Μαρτίου 2019
 
 
 
 
Παρ, 22 Μάρ 2019

22 Μαρτίου. Πέντε χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τον αδόκητο θάνατο του κορυφαίου στελέχους του Δημοκρατικού Συναγερμού, Τάσου Μητσόπουλου.

Ο Τάσος Μητσόπουλος χαρακτηριζόταν από  το ήθος, την αξιοπρέπεια, την μετριοπάθεια, μα πάνω από όλα την ανθρωπιά του.

Ξεχώριζε για τον σύγχρονο και δημιουργικό του λόγο, αλλά και την αποτελεσματικότητα του. Ευπατρίδης πολιτικός, πιστός στις αξίες της Πατρίδος και του Δημοκρατικού Συναγερμού.

Προσέφερε τα μέγιστα στην παράταξη μας, στην κοινωνία και τον τόπο μας. Διετέλεσε Βουλευτής Λάρνακας από 2006  μέχρι το 2013, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της παράταξης, Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων από την 1η Μάρτιου 2013  μέχρι την 14η Μαρτίου 2014  και Υπουργός Άμυνας από την 14η Μαρτίου 2014 μέχρι την 22α Μαρτίου 2014.

Ο Τάσος Μητσόπουλος ήταν προικισμένος από τις αρετές εκείνες που έχει ανάγκη η κοινωνία από τους πολιτικούς της. Μας λείπει σήμερα ως φίλος, ως πολιτικός, ως πατριώτης. Αιωνία η μνήμη σου, Τάσο μας.

Λευκωσία, 22 Μαρτίου 2019