Οι Κύπριοι και οι «Άλλοι»
Τρι, 09 Νοέ 2010
Στέλλας Κυριακίδου 
Επιτρόπου Οικογενείας και Νεανικής Παραβατικότητας ΔΗΣΥ
 
Οι Κύπριοι και οι «Άλλοι»

Πριν 10 χρόνια, όταν ακούγαμε συμπολίτες μας να μιλούν για τον «μουσουλμάνο», τον «μαύρο» ή την «Φιλιππινέζα» διαφωνούσαμε με την ταμπελοποίηση των ανθρώπων, αλλά οι λέξεις χρησιμοποιούνταν περισσότερο περιγραφικά. Σήμερα, 10 χρόνια μετά, η χρησιμοποίηση αυτών των λέξεων έχει αποκτήσει ένα άλλο βαθύτερο, επικίνδυνο νόημα.

Κύπρος του 2010, και το λεξιλόγιό μας μιλά για τους «άλλους», «εκείνους», τους «ξένους». Ακούμε - αν είναι δυνατόν - να αναπτύσσονται φιλοσοφικές τοποθετήσεις που να δικαιολογούν τον ρατσισμό, τον διαχωρισμό, τη βία – δεν υπάρχει φιλοσοφική θέση η οποία να μπορεί να το δικαιολογήσει.

Οι ακραίες φωνές και τοποθετήσεις, απ’ όπου και αν προέρχονται, είναι επικίνδυνες! Είναι πολύ επικίνδυνο να δημιουργούμε στους ανθρώπους που βρίσκονται προσωρινά στη χώρα μας το αίσθημα του φόβου ή της απειλής, όπως είναι επικίνδυνο να δημιουργούμε αντίστοιχα συναισθήματα φόβου και απειλής στους Κύπριους πολίτες.

Ο μετανάστης στη χώρα μας, ο αιτητής πολιτικού ασύλου, ο εργαζόμενος από άλλες χώρες, έχει δικαιώματα και κανένας δεν δικαιούται να διαχωρίζει ανθρώπους για το χρώμα, τη θρησκεία ή τη γλώσσα.

Ταυτόχρονα, όμως, πρέπει αυτό το κράτος να επαναξιολογήσει τις πολιτικές του – γιατί ο Κύπριος στη φύση του δίνει απλόχερα, έχει ζήσει ο ίδιος την προσφυγιά και ξέρει τι σημαίνει να χρειάζεσαι να φτιάξεις μια καλύτερη ζωή.

Όταν όμως υπάρχει μια κατάφορη παραβίαση του αισθήματος δικαίου, όταν επικρατεί φόβος πως κινδυνεύουν τα δικαιώματα των ίδιων, ο φόβος οδηγεί σε βία και στην ενδυνάμωση ρατσιστικών συμπεριφορών και κινημάτων.

Δεν είναι αρκετό όλοι να καταδικάζουμε, χρειάζονται συγκεκριμένα μέτρα και όχι λόγια – μέτρα που να αντιμετωπίσουν τα συναισθήματα φόβου και απειλής που νιώθουν οι Κύπριοι πολίτες αλλά και οι μετανάστες στη χώρα μας. Χρειάζονται, μεταξύ άλλων, σωστοί μηχανισμοί που να ξεχωρίζουν ποίοι είναι οι πραγματικοί αιτητές πολιτικού ασύλου, ποίοι λαμβάνουν επιδόματα και γιατί, και όλες οι διαδικασίες να διεκπεραιώνονται άμεσα.

Και τότε, όταν γίνουν αυτά, θα δούμε ότι η ίδια η κυπριακή κοινωνία θα αποδυναμώσει οποιοδήποτε ρατσιστικό κίνημα.

Flickr Feed

Τρι, 23 Ιαν 2018

Αυτή την Κυριακή εδραιώνουμε την τελική απόφαση για να συνεχίσουμε με σταθερά βήματα μπροστά, για μια καλύτερη Κύπρο: με ψήφο στον Νίκο Αναστασιάδη!

Παρακολουθήσαμε ψες την τηλεοπτική συζήτηση ανάμεσα σε όλους τους βασικούς υποψηφίους.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κατέθεσε με σαφήνεια το σχέδιό του:
- για την πορεία της χώρας σε δρόμο ανάπτυξης, με σταθερά βήματα μπροστά · μια πορεία που κάνει την Κύπρο συνεχώς καλύτερη για τους πολίτες της,
- αλλά και για τη διεκδίκηση, μέσα από υπεύθυνη και αποφασιστική διαπραγμάτευση, για το εθνικό ζήτημα, για μια λύση με ασφάλεια, όπως ήδη το έχει καταγράψει ο Πρόεδρος στο επίπεδο των Η.Ε.

Η πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη είναι ξεκάθαρη και ήδη δοκιμασμένη, με θετικά αποτελέσματα που τα βλέπουν όλοι. Δεν έχει «ίσως» και «αν» και «θα». Ούτε χρειάζεται πειράματα.
Είναι η Κύπρος που κάθε μέρα γίνεται καλύτερη και προχωρά μπροστά.
Είναι η Κύπρος που γίνεται μια χώρα που μπορεί να ανταποδίδει στους πολίτες της τα όσα δικαιούνται και αξίζουν.
Πρέπει να κρατήσουμε και να προεκτείνουμε ό,τι κερδίσαμε, με κόπους και προσπάθειες όλου του λαού.

Η συζήτηση αυτή -όπως και οι δημοσκοπήσεις- έδειξε την υπεροχή του Προέδρου Αναστασιάδη.
Την Κυριακή όμως ψηφίζουμε. Είναι η ώρα της κάλπης, η ώρα της αλήθειας. Απευθυνόμαστε σε όλους τους πολίτες, σε όλες τις κοινωνικές ομάδες, σε όλες τις ηλικίες: το αποτέλεσμα δεν θα έρθει από μόνο του - χρειάζεται η συμμετοχή και η ψήφος όλων μας!

Πρέπει να δώσουμε ισχυρή εντολή στον Πρόεδρο Αναστασιάδη από τον πρώτο γύρο.

Στις 4 Φεβρουαρίου θα έχουμε την τελική απόφασή μας για να συνεχίσουμε με σταθερά βήματα μπροστά. Γι’αυτό το σκοπό όμως χρειάζεται αυτή την Κυριακή, στις 28 Ιανουαρίου, να εδραιώσουμε την απόφαση. Κι αυτό θα γίνει ψηφίζοντας στην κάλπη Νίκο Αναστασιάδη.

Λευκωσία, 23 Ιανουαρίου 2018

Τρι, 23 Ιαν 2018

Εντελώς εσφαλμένη η αναφορά Ν.Παπαδόπουλου στην τιμή του φυσικού αερίου: δείγμα πολιτικών προτάσεων που εφ’όσον βασίζονται σε ανακρίβειες, οδηγούν σε επισφαλή πορεία

Δείγμα ισχυρισμών που χτίζονται «πάνω στην άμμο» ήταν η εντελώς ανακριβής και κυριολεκτικά αντίστροφη από την πραγματικότητα πληροφορία που κατέθεσε ψες στην τηλεοπτική συζήτηση των υποψηφίων ο κ.Ν.Παπαδόπουλος. 

Στην πραγματικότητα οι διεθνείς τιμές του φυσικού αερίου όχι μόνο δεν «διπλασιάστηκαν» όπως ανέφερε προκειμένου να ενισχύσει ισχυρισμό για την ανάγκη εσπευσμένης εμπορευματοποίησης και «απωλειών», αλλά έχουν υποστεί καθαρή μείωση τα τελευταία χρόνια.
Πρόκειται για ένα ακόμα παράδειγμα ανακριβών ισχυρισμών που σκοπό έχουν να δημιουργήσουν εντυπώσεις οι οποίες δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Το συμπέρασμα είναι ότι εάν σχεδιάζονται πολιτικές και προτάσεις βασισμένες σε ανακρίβειες, η χώρα θα οδηγηθεί σε επισφαλείς δρόμους. Είναι αυτό που πρέπει να αποφύγουμε προχωρώντας με μεθοδικότητα, μελέτη και τεκμηρίωση. Δηλαδή με σταθερά βήματα μπροστά.

Λευκωσία, 23 Ιανουαρίου 2018

Δευ, 22 Ιαν 2018

Καταδικάζουμε τις επεμβάσεις της Άγκυρας στις εσωτερικές υποθέσεις των Τουρκοκυπρίων και ιδιαίτερα τις απόπειρες να πληγεί η ελευθερία έκφρασης γνώμης και ο Τύπος. Εξαιρετικά ανησυχητική είναι όμως η απόπειρα να υποκινηθούν εκδηλώσεις βίαιης καταστολής εναντίον της τουρκοκυπρικής εφημερίδας. Δείχνει ότι αντιδημοκρατικές πρακτικές που έχουν επιβληθεί στο εσωτερικό της Τουρκίας διαχέονται τώρα με μεγαλύτερη ένταση και στην κατεχόμενη Κύπρο.

Όλα αυτά που συμβαίνουν σήμερα στα κατεχόμενα, σε συνδυασμό με τη συζήτηση που ακούμε σχετικά με την τουρκική εισβολή του 1974, υπογραμμίζουν με έναν ακόμα τρόπο την ανάγκη να βρεθεί μια πολιτική συμφωνία, που όχι μόνο θα τερματίζει την τουρκική κατοχή, αλλά θα αποκλείει και την ανάμιξη της Άγκυρας στις υποθέσεις της Κύπρου, με κατάργηση των εγγυήσεων και των όποιων επεμβατικών δικαιωμάτων.

Λευκωσία, 22 Ιανουαρίου 2018