Οι Κύπριοι και οι «Άλλοι»
Τρι, 09 Νοέ 2010
Στέλλας Κυριακίδου 
Επιτρόπου Οικογενείας και Νεανικής Παραβατικότητας ΔΗΣΥ
 
Οι Κύπριοι και οι «Άλλοι»

Πριν 10 χρόνια, όταν ακούγαμε συμπολίτες μας να μιλούν για τον «μουσουλμάνο», τον «μαύρο» ή την «Φιλιππινέζα» διαφωνούσαμε με την ταμπελοποίηση των ανθρώπων, αλλά οι λέξεις χρησιμοποιούνταν περισσότερο περιγραφικά. Σήμερα, 10 χρόνια μετά, η χρησιμοποίηση αυτών των λέξεων έχει αποκτήσει ένα άλλο βαθύτερο, επικίνδυνο νόημα.

Κύπρος του 2010, και το λεξιλόγιό μας μιλά για τους «άλλους», «εκείνους», τους «ξένους». Ακούμε - αν είναι δυνατόν - να αναπτύσσονται φιλοσοφικές τοποθετήσεις που να δικαιολογούν τον ρατσισμό, τον διαχωρισμό, τη βία – δεν υπάρχει φιλοσοφική θέση η οποία να μπορεί να το δικαιολογήσει.

Οι ακραίες φωνές και τοποθετήσεις, απ’ όπου και αν προέρχονται, είναι επικίνδυνες! Είναι πολύ επικίνδυνο να δημιουργούμε στους ανθρώπους που βρίσκονται προσωρινά στη χώρα μας το αίσθημα του φόβου ή της απειλής, όπως είναι επικίνδυνο να δημιουργούμε αντίστοιχα συναισθήματα φόβου και απειλής στους Κύπριους πολίτες.

Ο μετανάστης στη χώρα μας, ο αιτητής πολιτικού ασύλου, ο εργαζόμενος από άλλες χώρες, έχει δικαιώματα και κανένας δεν δικαιούται να διαχωρίζει ανθρώπους για το χρώμα, τη θρησκεία ή τη γλώσσα.

Ταυτόχρονα, όμως, πρέπει αυτό το κράτος να επαναξιολογήσει τις πολιτικές του – γιατί ο Κύπριος στη φύση του δίνει απλόχερα, έχει ζήσει ο ίδιος την προσφυγιά και ξέρει τι σημαίνει να χρειάζεσαι να φτιάξεις μια καλύτερη ζωή.

Όταν όμως υπάρχει μια κατάφορη παραβίαση του αισθήματος δικαίου, όταν επικρατεί φόβος πως κινδυνεύουν τα δικαιώματα των ίδιων, ο φόβος οδηγεί σε βία και στην ενδυνάμωση ρατσιστικών συμπεριφορών και κινημάτων.

Δεν είναι αρκετό όλοι να καταδικάζουμε, χρειάζονται συγκεκριμένα μέτρα και όχι λόγια – μέτρα που να αντιμετωπίσουν τα συναισθήματα φόβου και απειλής που νιώθουν οι Κύπριοι πολίτες αλλά και οι μετανάστες στη χώρα μας. Χρειάζονται, μεταξύ άλλων, σωστοί μηχανισμοί που να ξεχωρίζουν ποίοι είναι οι πραγματικοί αιτητές πολιτικού ασύλου, ποίοι λαμβάνουν επιδόματα και γιατί, και όλες οι διαδικασίες να διεκπεραιώνονται άμεσα.

Και τότε, όταν γίνουν αυτά, θα δούμε ότι η ίδια η κυπριακή κοινωνία θα αποδυναμώσει οποιοδήποτε ρατσιστικό κίνημα.

Flickr Feed

Σαβ, 19 Ιαν 2019

ΓΡΑΠΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ ΔΗΣΥ

ΤΖΩΡΤΖΙΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ-ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Απάντηση στη σημερινή ανακοίνωση ΑΚΕΛ εναντίον του ΠΤΔ

Προβληματίζει το γεγονός ότι το ΑΚΕΛ ακόμα μια φορά επιμένει να μην λαμβάνει υπόψη τον τρόπο με τον οποίον η Τουρκία οδήγησε σε αδιέξοδο τη Διάσκεψη στο Κραν Μοντανά, τα όσα διαρκώς προτάσσει έκτοτε, παρασπονδώντας από το συμφωνημένο πλαίσιο λύσης του Κυπριακού και τις δυσκολίες που εκ των πραγμάτων δημιουργούνται για τις προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας για την επανέναρξη της διαπραγμάτευσης. Αντίθετα, το ΑΚΕΛ επιλέγει να επικρίνει καθημερινά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δηλαδή τη δική μας πλευρά, αμφισβητώντας ακόμα και την ειλικρίνεια των προθέσεών του, να αναστέλλει την συμμετοχή του στη διαπραγματευτική ομάδα και να επιδίδεται διαρκώς σε μια επιθετική ρητορική εναντίον του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει επαναλάβει πολλές φορές την ετοιμότητα του να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά, στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες. Οι πρόσφατες εκθέσεις του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ προς το Συμβούλιο Ασφαλείας αυτό επιβεβαιώνουν. Ταυτόχρονα, επιβεβαιώνουν και την θέση πως το αμέσως επόμενο διάστημα θα κριθεί η δυνατότητα επανέναρξης των διαπραγματεύσεων.

Γι’ αυτό το σκοπό, η προσπάθεια επικεντρώνεται στο να διαμορφωθούν οι όροι αναφοράς το συντομότερο δυνατό και, εφόσον υπάρξει ετοιμότητα από όλες τις πλευρές, δηλαδή και από την τουρκική πλευρά, να καταλήξουμε στους όρους αναφοράς που θα οδηγήσουν στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Είμαστε λοιπόν σε κρίσιμο σταυροδρόμι και επιβάλλεται όλοι μας να συμπεριφερθούμε με τη μέγιστη σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Απαιτείται η διατήρηση ενός κλίματος ενότητας, και ενός πολιτικού διαλόγου που δεν θα διχάζει τους πολίτες.

Λευκωσία, 19 Ιανουαρίου 2019

Παρ, 18 Ιαν 2019

 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

Ως απάντηση στη σημερινή ανακοίνωση του Εκπροσώπου Τύπου του ΑΚΕΛ αναφορικά με τους ημικρατικούς οργανισμούς, υπενθυμίζουμε απλά ότι το 2009 η Κυβέρνηση ΑΚΕΛ δια στόματος του τότε Κυβερνητικού Εκπροσώπου της Στέφανου Στεφάνου, δήλωνε ότι  οι διορισμοί των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων είναι συνταγματικό δικαίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας και ότι σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας και του πολιτικού μας συστήματος είναι και τα ίδια τα κόμματα.

Πέραν αυτού, η σημερινή ανακοίνωση του ΑΚΕΛ μας εκπλήσσει ακόμα περισσότερο γιατί αποτελεί σίγουρα μετάλλαξη τη μια μέρα να εισηγείται το ΑΚΕΛ πρόσωπα, τα οποία και διορίζονται, και την επόμενη μέρα να κατακρίνει τους διορισμούς στο σύνολό τους.

Επί της ουσίας του ζητήματος, και υπενθυμίζοντας ότι οι ημικρατικοί οργανισμοί υλοποιούν πολιτική της Κυβέρνησης σε ζωτικής σημασίας τομείς, κρίνουμε ότι ορθά λήφθηκαν υπόψη και εισηγήσεις των κομμάτων και σημειώνουμε ότι επιλέχθηκαν προσοντούχα άτομα, φροντίζοντας και για την ενίσχυση της συμμετοχής γυναικών και  νέων. Θεωρούμε ότι οι διοριζόμενοι θα πρέπει να κριθούν από το ίδιο το έργο τους και ευχόμαστε σε όλα τα συμβούλια καλή επιτυχία.

Λευκωσία, 18 Ιανουαρίου 2019

Παρ, 18 Ιαν 2019

Ανακοινωθέν Βουλής Αντιπροσώπων

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Συναγερμού και Αναπληρωτής Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, κ. Νίκος Τορναρίτης, αναχωρεί αύριο Σάββατο, 19 Ιανουαρίου, για το Βουκουρέστι, όπου θα συμμετάσχει στη Συνάντηση των Προέδρων των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων των Χωρών-Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) (COSAC), που φιλοξενεί το Κοινοβούλιο της Ρουμανίας, στις 20 και 21 Ιανουαρίου 2019, στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διάστασης της τρέχουσας εξάμηνης Ρουμανικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ. Τον κ. Τορναρίτη συνοδεύει η Ανώτερη Λειτουργός Διεθνών Σχέσεων της Βουλής, κα Χαρά Παρλά.

Στα πλαίσια των εργασιών της Συνάντησης, θα συζητηθούν οι προτεραιότητες της Ρουμανικής Προεδρίας, καθώς και η βελτίωση της συνοχής και η διασφάλιση της σύγκλισης στην Ένωση μέσω του Μηχανισμού του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου.

Λευκωσία, 18 Ιανουαρίου 2019