Οι Κύπριοι και οι «Άλλοι»
Τρι, 09 Νοέ 2010
Στέλλας Κυριακίδου 
Επιτρόπου Οικογενείας και Νεανικής Παραβατικότητας ΔΗΣΥ
 
Οι Κύπριοι και οι «Άλλοι»

Πριν 10 χρόνια, όταν ακούγαμε συμπολίτες μας να μιλούν για τον «μουσουλμάνο», τον «μαύρο» ή την «Φιλιππινέζα» διαφωνούσαμε με την ταμπελοποίηση των ανθρώπων, αλλά οι λέξεις χρησιμοποιούνταν περισσότερο περιγραφικά. Σήμερα, 10 χρόνια μετά, η χρησιμοποίηση αυτών των λέξεων έχει αποκτήσει ένα άλλο βαθύτερο, επικίνδυνο νόημα.

Κύπρος του 2010, και το λεξιλόγιό μας μιλά για τους «άλλους», «εκείνους», τους «ξένους». Ακούμε - αν είναι δυνατόν - να αναπτύσσονται φιλοσοφικές τοποθετήσεις που να δικαιολογούν τον ρατσισμό, τον διαχωρισμό, τη βία – δεν υπάρχει φιλοσοφική θέση η οποία να μπορεί να το δικαιολογήσει.

Οι ακραίες φωνές και τοποθετήσεις, απ’ όπου και αν προέρχονται, είναι επικίνδυνες! Είναι πολύ επικίνδυνο να δημιουργούμε στους ανθρώπους που βρίσκονται προσωρινά στη χώρα μας το αίσθημα του φόβου ή της απειλής, όπως είναι επικίνδυνο να δημιουργούμε αντίστοιχα συναισθήματα φόβου και απειλής στους Κύπριους πολίτες.

Ο μετανάστης στη χώρα μας, ο αιτητής πολιτικού ασύλου, ο εργαζόμενος από άλλες χώρες, έχει δικαιώματα και κανένας δεν δικαιούται να διαχωρίζει ανθρώπους για το χρώμα, τη θρησκεία ή τη γλώσσα.

Ταυτόχρονα, όμως, πρέπει αυτό το κράτος να επαναξιολογήσει τις πολιτικές του – γιατί ο Κύπριος στη φύση του δίνει απλόχερα, έχει ζήσει ο ίδιος την προσφυγιά και ξέρει τι σημαίνει να χρειάζεσαι να φτιάξεις μια καλύτερη ζωή.

Όταν όμως υπάρχει μια κατάφορη παραβίαση του αισθήματος δικαίου, όταν επικρατεί φόβος πως κινδυνεύουν τα δικαιώματα των ίδιων, ο φόβος οδηγεί σε βία και στην ενδυνάμωση ρατσιστικών συμπεριφορών και κινημάτων.

Δεν είναι αρκετό όλοι να καταδικάζουμε, χρειάζονται συγκεκριμένα μέτρα και όχι λόγια – μέτρα που να αντιμετωπίσουν τα συναισθήματα φόβου και απειλής που νιώθουν οι Κύπριοι πολίτες αλλά και οι μετανάστες στη χώρα μας. Χρειάζονται, μεταξύ άλλων, σωστοί μηχανισμοί που να ξεχωρίζουν ποίοι είναι οι πραγματικοί αιτητές πολιτικού ασύλου, ποίοι λαμβάνουν επιδόματα και γιατί, και όλες οι διαδικασίες να διεκπεραιώνονται άμεσα.

Και τότε, όταν γίνουν αυτά, θα δούμε ότι η ίδια η κυπριακή κοινωνία θα αποδυναμώσει οποιοδήποτε ρατσιστικό κίνημα.

Flickr Feed

Τρι, 20 Νοέ 2018

ΔΗΛΩΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ ΔΗΣΥ

ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ


Σήμερα χρειαζόμαστε δημιουργικές προσεγγίσεις που να έχουν χειροπιαστό αποτέλεσμα στο ζήτημα των ψηλών ενοικίων

Εδώ και μήνες, ο Πρόεδρος της παράταξής μας, ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, υπογραμμίζει την αναγκαιότητα να θέσουμε ως προτεραιότητα των πολιτικών μας, την πολιτική για την προσιτή κατοικία και για το προσιτό ενοίκιο.

Ως Δημοκρατικός Συναγερμός χαιρετίζουμε, στηρίζουμε και είμαστε έτοιμοι να ενισχύσουμε και με εισηγήσεις τη θέση της κυβέρνησης για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την προσιτή κατοικία που θα ανακοινωθεί μέσα στους επόμενους μήνες από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Ένα από τα πολλά μέτρα που εισηγηθήκαμε αυτούς τους μήνες είναι και αυτό της επιπλέον χρέωσης κατά 50 χιλιάδες ευρώ, ως τέλος αίτησης, των 700 αιτητών για πολιτικογράφηση μέσω του προγράμματος ξένων επενδύσεων. Αυτό σημαίνει, πως 35 εκατομμύρια τον χρόνο θα είναι στη διάθεση του κράτους για να ενισχύσει τη στεγαστική πολιτική, μέσω της επιδότησης ενοικίων, χωρίς να επιβαρυνθεί ούτε με ένα ευρώ ο κρατικός προϋπολογισμός και ο φορολογούμενος.

Χρειάζεται να έχουμε και μια εικόνα για τα μεγέθη. Σήμερα το ποσό που ως κράτος διαθέτουμε για την επιδότηση ενοικίων για πρόσφυγες είναι γύρω στα 8 εκατομμύρια ευρώ. Η εισήγησή μας, για διάθεση 35 επιπλέον εκατομμυρίων που θα ενισχύσει την επιδότηση ενοικίων και για τους πρόσφυγες αλλά και για του μη πρόσφυγες, χωρίς επαναλαμβάνω να χρειαστεί η διάθεση πόρων από τον προϋπολογισμό, είναι μια εισήγηση που πιστεύουμε θα έρθει να αμβλύνει τη σημερινή πραγματικότητα και θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση του τεράστιου ζητήματος της αύξησης των ενοικίων.

Σήμερα χρειαζόμαστε τέτοιες δημιουργικές προσεγγίσεις που αφενός θα έχουμε χειροπιαστό και άμεσο αποτέλεσμα και αφετέρου δε θα επιβαρύνουν τους πολίτες.

Λευκωσία, 20 Νοεμβρίου 2018

 

Τρι, 20 Νοέ 2018

ΔΗΛΩΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΔΗΣΥ
ΝΙΚΟΥ ΝΟΥΡΗ

Μέσα από την συζήτηση του προϋπολογισμού του Υπουργείου των Εσωτερικών πέραν των σημαντικών μεταρρυθμιστικών προτάσεων και εισηγήσεων που προωθούνται θέλουμε να χαιρετίσουμε ιδιαίτερα την προώθηση της νέας στεγαστικής πολιτικής για το σύνολο του πληθυσμού. Έχοντας κατά νου ότι οι στεγαστικές πολιτικές που διαχρονικά ακολουθήθηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια αποδεδειγμένα όχι απλά απέτυχαν αλλά δημιούργησαν ένα τεράστιο όγκο μη εξυπηρετούμενων δανείων η αναγκαιότητα για εξορθολογισμό και αναδιάρθρωση της στεγαστικής πολιτικής κρίνεται σαν εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη. Το πρόγραμμα για «προσιτή κατοικία» αναμένεται να ανακοινωθεί τους πρώτους μήνες του 2019 στα πλαίσια των διαθέσιμων κονδυλίων και μεταξύ άλλων αναμένεται εν μέρει να συνδράμει και την αντιμετώπιση του προβλήματος της αλόγιστης αύξησης των ενοικίων που εσχάτως παρατηρείται.

Πρόσθετα επίσης χαιρετίζουμε την εξαγγελία του νέου Σχεδίου Αναζωογόνησης Ακριτικών Περιοχών γεγονός που αποδεικνύει ότι στοχευμένα η κυβέρνηση συμβάλλει στην ουσιαστική ανάπτυξη, ενίσχυση και δραστηριοποίηση αυτών των περιοχών. Το σχέδιο απευθύνεται στο σύνολο του πληθυσμού.

Η στεγαστική πολιτική της κυβέρνησης ολοκληρώνεται με την σημαντική εξαγγελία του Υπουργού για περαιτέρω αύξηση της επιδότησης ενοικίου στους πρόσφυγες δικαιούχους κατά 10 %. Είναι αξιοσημείωτο ότι η τελευταία αύξηση ενοικίου είχε δοθεί μόλις την 1η Ιανουαρίου του 2018 και αυτή ανερχόταν στο 15%. Παρά ταύτα με γνώμονα την βελτίωση των οικονομικών του κράτους αλλά και τις ιδιαιτερότητες της αγοράς κατοικίας η κυβέρνηση έρχεται αρωγός στα προβλήματα του προσφυγικού κόσμου με αυτή την πρόσθετη αύξηση του 10%.

Παρά την ισοπεδωτική και μηδενιστική κριτική που ασκήθηκε από το ΑΚΕΛ θέλουμε να υποδείξουμε την από μέρους του ΥΠΕΣ επιτυχή διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, των φυσικών καταστροφών αλλά και την σταθερή στήριξη της υπαίθρου μας μέσω ενός τριετούς μεσοπρόθεσμου αναπτυξιακού προγράμματος.

Λευκωσία, 19 Νοεμβρίου 2018

 

Δευ, 19 Νοέ 2018

ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΥΠΟΥ

ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΩΝ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ - ΑΝΑΠΛ. ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗ.ΣΥ. – ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ε.Λ.Κ.


Θεωρώ προκλητικές και απαράδεκτες τις ενέργειες των Τούρκων να παρεμποδίζουν τους Ελληνοκύπριούς αγρότες από το να καλλιεργούν την δική τους Γη. Θεωρώ ότι οι Τούρκοι παραβιάζουν τις αποφάσεις της UNFICYP αλλά και τα βασικά δικαιώματα των κατοίκων της περιοχής.

Η προσπάθεια του κατοχικού στρατού να δημιουργήσει τετελεσμένα στην νεκρή ζώνη, μας βρίσκουν κάθετα αντίθετους. Για αυτό τον λόγο θα προβώ σε καταγγελία τόσο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όσο και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για  τον τρόπο με τον οποίο οι Τούρκοι συνεχίζουν να προκαλούν και να δημιουργούν προβλήματα στην πατρίδα μας.

Θεωρώ ότι οι Τούρκοι πρέπει να αντιληφθούν ότι πρέπει να σεβαστούν τα δικαιώματα των Ελληνοκυπρίων, αυτών των οποίων ουσιαστικά τους ανήκουν οι περιουσίες όπου ο Τουρκικός στρατός παράνομα και προκλητικά παρεμποδίζει και δημιουργεί προβλήματα.

Λευκωσία, 19 Νοεμβρίου 2018