Οι Κύπριοι και οι «Άλλοι»
Τρι, 09 Νοέ 2010
Στέλλας Κυριακίδου 
Επιτρόπου Οικογενείας και Νεανικής Παραβατικότητας ΔΗΣΥ
 
Οι Κύπριοι και οι «Άλλοι»

Πριν 10 χρόνια, όταν ακούγαμε συμπολίτες μας να μιλούν για τον «μουσουλμάνο», τον «μαύρο» ή την «Φιλιππινέζα» διαφωνούσαμε με την ταμπελοποίηση των ανθρώπων, αλλά οι λέξεις χρησιμοποιούνταν περισσότερο περιγραφικά. Σήμερα, 10 χρόνια μετά, η χρησιμοποίηση αυτών των λέξεων έχει αποκτήσει ένα άλλο βαθύτερο, επικίνδυνο νόημα.

Κύπρος του 2010, και το λεξιλόγιό μας μιλά για τους «άλλους», «εκείνους», τους «ξένους». Ακούμε - αν είναι δυνατόν - να αναπτύσσονται φιλοσοφικές τοποθετήσεις που να δικαιολογούν τον ρατσισμό, τον διαχωρισμό, τη βία – δεν υπάρχει φιλοσοφική θέση η οποία να μπορεί να το δικαιολογήσει.

Οι ακραίες φωνές και τοποθετήσεις, απ’ όπου και αν προέρχονται, είναι επικίνδυνες! Είναι πολύ επικίνδυνο να δημιουργούμε στους ανθρώπους που βρίσκονται προσωρινά στη χώρα μας το αίσθημα του φόβου ή της απειλής, όπως είναι επικίνδυνο να δημιουργούμε αντίστοιχα συναισθήματα φόβου και απειλής στους Κύπριους πολίτες.

Ο μετανάστης στη χώρα μας, ο αιτητής πολιτικού ασύλου, ο εργαζόμενος από άλλες χώρες, έχει δικαιώματα και κανένας δεν δικαιούται να διαχωρίζει ανθρώπους για το χρώμα, τη θρησκεία ή τη γλώσσα.

Ταυτόχρονα, όμως, πρέπει αυτό το κράτος να επαναξιολογήσει τις πολιτικές του – γιατί ο Κύπριος στη φύση του δίνει απλόχερα, έχει ζήσει ο ίδιος την προσφυγιά και ξέρει τι σημαίνει να χρειάζεσαι να φτιάξεις μια καλύτερη ζωή.

Όταν όμως υπάρχει μια κατάφορη παραβίαση του αισθήματος δικαίου, όταν επικρατεί φόβος πως κινδυνεύουν τα δικαιώματα των ίδιων, ο φόβος οδηγεί σε βία και στην ενδυνάμωση ρατσιστικών συμπεριφορών και κινημάτων.

Δεν είναι αρκετό όλοι να καταδικάζουμε, χρειάζονται συγκεκριμένα μέτρα και όχι λόγια – μέτρα που να αντιμετωπίσουν τα συναισθήματα φόβου και απειλής που νιώθουν οι Κύπριοι πολίτες αλλά και οι μετανάστες στη χώρα μας. Χρειάζονται, μεταξύ άλλων, σωστοί μηχανισμοί που να ξεχωρίζουν ποίοι είναι οι πραγματικοί αιτητές πολιτικού ασύλου, ποίοι λαμβάνουν επιδόματα και γιατί, και όλες οι διαδικασίες να διεκπεραιώνονται άμεσα.

Και τότε, όταν γίνουν αυτά, θα δούμε ότι η ίδια η κυπριακή κοινωνία θα αποδυναμώσει οποιοδήποτε ρατσιστικό κίνημα.

Flickr Feed

Παρ, 21 Σεπ 2018

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ

Τρίτη, 18 Σεπτεμβρίου 2018

Σημαντική τροπολογία σε σχέση με τον υπό ανέγερση πυρηνικό σταθμό Άκκουγιου στην Τουρκία πέτυχε σήμερα η επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπίας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), βουλευτής, κα Στέλλα Κυριακίδου, κατά τη διάρκεια συζήτησης προσχέδιου ψηφίσματος για την πυρηνική ασφάλεια στην Ευρώπη. Εισηγήτρια του θέματος είναι η Τουρκάλα βουλευτής κα Emine Günay.

Σε παρέμβαση της κατά τη συζήτηση του εν λόγω προσχεδίου ψηφίσματος, στο πλαίσιο των εργασιών της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας και Αειφόρου Ανάπτυξης της ΚΣΣΕ, στη Λισαβόνα, η κα Κυριακίδου ανέφερε πως, μετά και το πυρηνικό ατύχημα στο Τσέρνομπιλ, πριν 32 χρόνια, με τραγικές συνέπειες για την υγεία χιλιάδων ανθρώπων, αλλά και στο περιβάλλον, δεν πρέπει κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες να γίνονται εκπτώσεις σε θέματα που αφορούν στην πυρηνική ασφάλεια. Εξέφρασε στη συνέχεια την έκπληξή της για το ότι στην έκθεση της Τουρκάλας εισηγήτριας υπάρχει μόνο μια επιγραμματική αναφορά για τον πυρηνικό σταθμό στο Άκκουγιου, της Τουρκίας, παρόλες τις αντιδράσεις που η κατασκευή του πυροδότησε τόσο εντός της χώρας, όσο και σε γειτονικές χώρες, σε πολύ κοντινή απόσταση, όπως είναι η Κύπρος. Αναφέρθηκε δε σε σχετικό ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου που καλεί την Τουρκία, μεταξύ άλλων, να σταματήσει τις εργασίες ανέγερσης του πυρηνικού σταθμού Άκκουγιου και να αρχίσει διάλογο για το θέμα με γειτονικές χώρες, όπως η Κύπρος και η Ελλάδα, κάτι που όπως υπογράμμισε η Κύπρια βουλευτής, δεν έγινε μέχρι σήμερα, Η κα Κυριακίδου τόνισε πως το λιγότερο που θα μπορούσε να γίνει στο στάδιο αυτό είναι να υπάρξει σαφής αναφορά για το θέμα στο υπό συζήτηση προσχέδιο ψηφίσματος.

Στη συνέχεια η κα Κυριακίδου κατέθεσε τη σχετική τροπολογία της, η οποία ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως η Συνέλευση εκφράζει την σοβαρή της ανησυχία σε σχέση με τον υπό ανέγερση πυρηνικό σταθμό του Άκκουγιου, ο οποίος ευρίσκεται πολύ κοντά στην Κύπρο και άλλες γειτονικές χώρες, σε μια σεισμογενή περιοχή της Τουρκίας, όπως εξάλλου αναφέρεται και σε σχετικό ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, του Ιουλίου 2017. Καλείται επίσης η Τουρκία να καταστεί μέλος της Σύμβασης ESPOO και να λάβει υπόψη όλες τις ανησυχίες που εκφράζονται, τόσο από τους ίδιους τους πολίτες της όσο και από γειτονικές χώρες, σύμφωνα και με τη Διεθνή Σύμβαση για την Πυρηνική Ασφάλεια.

Έπειτα από συζήτηση η τροπολογία της κα Κυριακίδου έγινε αποδεκτή με συντριπτική πλειοψηφία. Το προσχέδιο ψηφίσματος αναμένεται να υιοθετηθεί από την Ολομέλεια της ΚΣΣΕ στο 4ο Μέρος της Συνόδου 2018, τον ερχόμενο Οκτώβριο στο Στρασβούργο.

Κατά τη διάρκεια της ίδιας συζήτησης, η κα Κυριακίδου εξέφρασε επίσης την πρόθεσή της να καταθέσει υπόμνημα για το θέμα με τις θέσεις της, που βάσει του κανονισμού λειτουργίας της ΚΣΣΕ, θα αποτελέσει παράρτημα της σχετικής έκθεσης.

Αναφέρεται επίσης πως, κατά τη διάρκεια της ίδιας συνεδρίας, η κα Κυριακίδου ορίστηκε ομόφωνα Εισηγήτρια για το θέμα «Μεταμοσχευτικός Τουρισμός».

Παρ, 21 Σεπ 2018

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ ΔΗΣY

Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού αναχωρεί αύριο, Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2018, για τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, όπου θα πραγματοποιήσει σειρά σημαντικών επαφών στην Ουάσιγκτον και στη Νέα Υόρκη. Θα συναντηθεί με αξιωματούχους της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης των ΗΠΑ, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και με δεξαμενές σκέψεις. Θα συναντηθεί επίσης με τον σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ.κ Δημήτριο και με τον πρόεδρο και το συμβούλιο της Κυπριακής παροικίας.

Παράλληλα, ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου θα παραστεί στο φόρουμ «Invest in Cyprus», το οποίο θα διεξαχθεί στις 28 Σεπτεμβρίου 2018 στη Νέα Υόρκη.

Τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ θα συνοδεύσει ο Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων του κόμματος κ. Αλέξανδρος Σίνκα.

Λευκωσία, 21 Σεπτεμβρίου 2018

Παρ, 21 Σεπ 2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΣΥ

Η 21η Σεπτεμβρίου ορίστηκε από τα Ηνωμένα Έθνη ως η ημέρα μη βίας και κατάπαυσης του πυρός, προσκαλώντας όλα τα έθνη και τους ανθρώπους να τιμήσουν την παύση των εχθροπραξιών.

Η Διεθνής Ημέρα Ειρήνης καθιερώθηκε το 1981 από τον ΟΗΕ για να συμπίπτει με την ετήσια γενική συνέλευση του Οργανισμού κάθε Σεπτέμβριο, με σκοπό την προώθηση και την ανάδειξη των ιδανικών της ειρήνης και της μη βίας μεταξύ των εθνών και των ανθρώπων.

Η επικείμενη Ετήσια Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ πραγματοποιείται σε ένα ιδιαίτερα κομβικό σημείο για την επίλυση του Κυπριακού.

Επαναδιατυπώνουμε για ακόμα μια φορά την ετοιμότητα και βούληση της δικής μας πλευράς για επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που έμειναν στο Κρανς Μοντανά στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες.

Λευκωσία, 21 Σεπτεμβρίου 2018