Ο ένας λευκός ο άλλος έγχρωμος. Από θανάσιμοι εχθροί, κήρυκες ειρήνης (PhotoAlbum)
Παρ, 10 Νοέ 2017

Συλλέγοντας τις εμπειρίες της πορείας από το Απαρτχάιντ σε ειρήνη

PhotoAlbum από την Επίσκεψη
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10155040116136884.1073741853.64330641883&type=1&l=c07b12a951 

«Το κρίσιμο στοιχείο είναι να αντιμετωπίζεις κάθε αδιέξοδο όχι ως τελική αποτυχία, αλλά ως ευκαιρία για αναστοχασμό και αφετηρία για μια νέα προσπάθεια»

Του Χαράλαμπου Σταυρίδη*
Οι κύριοι Roelf Meyer και Mathews Phosa (βιογραφικά στο τέλος), δυο εξέχουσες προσωπικότητες της Ν. Αφρική, βρέθηκαν για λίγες ημέρες στην Κύπρο –κατόπιν πρόσκλησης του Δημοκρατικού Συναγερμού- και μοιράστηκαν τις χρήσιμες εμπειρίες που αποκόμισαν από την συμμετοχή τους στην ειρηνευτική διαδικασία για κατάργηση του καθεστώτος του Απαρτχάιντ και μετάβαση της Νοτίου Αφρικής στο δημοκρατικό πολίτευμα μέσα από μια σειρά εκδηλώσεων και ανοικτών συζητήσεων.

Δεν δίστασαν να αποκαλύψουν ότι για δεκαετίες ο ένας θεωρούσε θανάσιμο εχθρό τον άλλο. Ο Roelf Meyer είπε χαρακτηριστικά ότι θεωρούσε εχθρό και τρομοκράτη τον Mathews Phosa και τα υπόλοιπα στελέχη του Εθνικού Αφρικανικού Κογκρέσου, ενώ ο Mathews Phosa αποκάλυψε ότι είχε ενεργό δράση κατά του καθεστώτος μεταφέροντας όπλα και βόμβες. Επιθυμούσε να σκοτώσει κυβερνητικά στελέχη του Απαρτχάιντ όπως τον Roelf.

Τα πάντα άλλαξαν όταν οι πολιτικές ηγεσίες και των δύο πλευρών αντιλήφθηκαν ότι η συνεχιζόμενη διαμάχη δεν ήταν βιώσιμη. Ότι το μοναδικό μέλλον για τον Λαό της Νοτίου Αφρικής, λευκούς και έγχρωμους, ήταν να βρούνε τον τρόπο να ζήσουν μαζί. Όταν αυτός ο στόχος υιοθετήθηκε από τις πολιτικές ηγεσίες, τότε ξεκίνησαν να συζητούν για το πώς να τον επιτύχουν.

Οι κ.κ. Roelf Meyer και Mathews Phosa, εξήγησαν ότι υπήρξαν πολλές δυσκολίες και στιγμές που η διαπραγματευτική διαδικασία κατέληξε σε ναυάγιο. Αυτά πρέπει να είναι αναμενόμενα όταν προσπαθείς να επιλύσεις προβλήματα που χρονίζουν, καταστάσεις που χώρισαν με αίμα και απώλειες ζωών ένα Λαό. Όταν όμως υπάρχει πολιτική ηγεσία, όταν υπάρχει θέληση και επιμονή, μπορείς να τα καταφέρεις. Το κρίσιμο στοιχείο είναι να αντιμετωπίζεις κάθε αδιέξοδο όχι ως τελική αποτυχία, αλλά ως ευκαιρία για αναστοχασμό και αφετηρία για μια νέα προσπάθεια.

Όταν ξεκίνησαν όλοι να σκέφτονται, τι είναι αυτό που μπορεί να γίνει αποδεχτό από την άλλη πλευρά, τότε είναι που έγινε κατορθωτό να ξεπεραστούν τα προβλήματα. Όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν: «Καταφέραμε να καταγράψουμε ένα κοινό όραμα για το μέλλον της Νοτίου Αφρικής. Ένα όραμα το οποίο ικανοποιούσε και τις δύο πλευρές. Αυτό το έγγραφο ήταν μόλις μια σελίδα και το ονομάσαμε «Record of Understanding». Μετά από αυτή την συμφωνία, όλοι ξέραμε ότι είχαμε μπει σε μια πορεία προς την ειρήνη χωρίς επιστροφή. Όλα τα υπόλοιπα, οι τεχνικές λεπτομέρειες, το σύνταγμα, ακολούθησαν».

Ακόμη ένα ουσιαστικό στοιχείο της διαπραγματευτικής διαδικασίας ήταν ότι σε αυτή συμμετείχαν όλες ανεξαίρετα οι πολιτικές δυνάμεις, ενώ έγινε μεγάλη προσπάθεια για διαφάνεια και ορθή ενημέρωση της κοινωνίας για όλα τα στάδια της διαπραγματευτικής διαδικασίας.

*Ο Χαράλαμπος Σταυρίδης είναι Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού του ΔΗΣΥ

Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα των κκ Roelf Meyer και Mathews Phosa

Ο Roelf Meyer είναι νομικός και υπηρέτησε από τις θέσεις του Υπουργού Άμυνας και Υπουργού Συνταγματικών Θεμάτων στο Υπουργικό Συμβούλιο του πρώην Προέδρου της Νοτίου Αφρικής FW de Klerk. Υπηρέτησε επίσης ως υπεύθυνος της Διαπραγματευτικής Ομάδας εκ μέρους της κυβέρνησης του Εθνικού Κόμματος και χειρίστηκε τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις για τη διευθέτηση της εμφύλιας διαμάχης στη Νότιο Αφρική. Διαπραγματεύτηκε τον τερματισμό του Απαρτχάιντ μαζί με τον Cyril Ramaphosa, ο οποίος διαπραγματευόταν εκ μέρους του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου. Οι διαπραγματεύσεις κατέληξαν στις πρώτες δημοκρατικές εκλογές της Νοτίου Αφρικής τον Απρίλιο του 1994. Μετά τις εκλογές ο κ.Meyer διατήρησε το χαρτοφυλάκιο του Υπουργού Συνταγματικών Θεμάτων υπό του πρώην Προέδρου Νέλσον Μαντέλα. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων είκοσι ετών δραστηριοποιείται ως Σύμβουλος σε ειρηνευτικές διαδικασίες σε όλον τον κόσμο, στη Β.Ιρλανδία, στη Σρι Λάνκα, στη Ρουάντα, στο Μπουρούντι, στο Ιράκ, στη Μέση Ανατολή, στο Κόσοβο, στην αυτόνομη περιοχή των Βάσκων, στη Γουινέα, τη Βολιβία, την Κένυα, το Σουδάν, την Κολομβία και σε μερικές άλλες. Η εμπειρία του είναι τεράστια και διεθνώς αναγνωρισμένη.

Ο Mathews Phosa είναι νομικός, πολιτικός και πολιτικός ακτιβιστής κατά του καθεστώτος του Απαρτχάιντ της Νοτίου Αφρικής. Μετά την άρση της απαγόρευσης του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου το 1990, διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο σε όλες τις μεταβατικές πρωτοβουλίες, συμπεριλαμβανομένης της Συνθήκης για μια Δημοκρατική Νότια Αφρική. Ήταν ένα από τα πρώτα τέσσερα μέλη του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου που επέστρεψε στη Νότιο Αφρική το 1990 μετά από εξορία για να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις. Μετά τις πρώτες δημοκρατικές εκλογές του 1994, ο κ.Phosa διορίστηκε επικεφαλής της περιφερειακής κυβέρνησης της Mpumalanga, θέση που διατήρησε έως το 1999. Μιλά εννέα γλώσσες και το 1995 το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής τον ανακήρυξε ως επίτιμο διδάκτορα.

Flickr Feed

Κυρ, 15 Ιούλ 2018

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ, κ. ΝΙΚΟΥ ΤΟΡΝΑΡΙΤΗ,

ΣΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

ΓΙΑ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΟΥ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΕΙΣΒΟΛΗΣ

Κύριε Πρόεδρε,ο
Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Η ατομική και συλλογική μας μνήμη στρέφεται για ακόμη μια φορά σήμερα στις δύο οδυνηρές επετείους του 1974, που τόσο σκληρά σφράγισαν την μοίρα της Κύπρου και του λαού μας. Ανακαλούμε στη μνήμη μας την φρίκη του διπλού προσχεδιασμένου εγκλήματος που διαπράχθηκε σε βάρος του Κυπριακού λαού.

Καταδικάζουμε απερίφραστα το προδοτικό πραξικόπημα που έδωσε στην Τουρκία την αφορμή που έψαχνε για χρόνια προκειμένου να επιβάλει τα διχοτομικά της σχέδια στην Κύπρο, τον βίαιο κοινοτικό διαχωρισμό και τον στρατιωτικό έλεγχο της μισής μας πατρίδας. Καταδικάζουμε, και δεν ξεχνάμε, και δεν θα ξεχάσουμε ποτέ, την Τουρκική εισβολή, τα εγκλήματα πολέμου και την κατοχή που συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Με όση δύναμη ψυχής κι αν καταδικάσουμε όμως την συνεχιζόμενη κατοχή, δεν θα είναι αρκετή, αν δεν σταθούμε με υπευθυνότητα απέναντι στο μείζον διακύβευμα σήμερα:

Μετράμε 44 χρόνια, έχοντας οι πλείστοι από εμάς διανύσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μας σε συνθήκες ημικατοχής.

Μετράμε 44 χρόνια και τα παιδιά μας έγιναν νέοι που μεγαλώνουν σε μια διαιρεμένη, μη φυσιολογική πατρίδα.

Μετράμε 44 χρόνια, και ο 21ος αιώνας που ανέτειλε για τη νέα γενιά, εφέτος σηματοδοτεί την ενηλικίωσή της. Γίνονται 18, τα αγόρια ήρθε η σειρά τους να υπηρετήσουν στο στρατό.


Κύριε Πρόεδρε,

Στέκομαι με δέος σήμερα απέναντι στη φθορά του χρόνου.

Αισθάνομαι βάρος ασήκωτο απέναντι σε όσους χάθηκαν, τις μαύρες ημέρες του Ιούλη και του Αυγούστου του ’74.

Σκέφτομαι όλους όσοι έφυγαν αδικαίωτοι, παρά το γεγονός ότι αφιέρωσαν όλη τους τη ζωή για να δουν τη μικρή μας πατρίδα ελεύθερη, συμφιλιωμένη και ειρηνική.

Διερωτώμαι συχνά αν μπορούμε να παραδώσουμε στην επόμενη γενιά των Ελλήνων της Κύπρου αυτή την κατάσταση, «έτσι όπως είμαστε» και να πιστεύουμε ότι δεν θα μας ζώσουν Ερινύες .

Λέω λοιπόν ότι δεν οφείλουμε μόνο να τιμούμε τις ηρωικές μορφές των τραγικών γεγονότων του μαύρου Ιούλη του 1974. Έχουμε την υποχρέωση να αντλούμε διδάγματα από τα λάθη του παρελθόντος για να μην τα επαναλάβουμε.

Πρώτο και μέγιστο να μην επιτρέψουμε ποτέ ξανά τον φανατισμό και τον διχασμό του λαού μας.

Δεύτερο, να υπενθυμίζουμε πάντα την αξία της μετριοπάθειας και του πατριωτικού ρεαλισμού.

Τρίτον, να αντιληφθούμε εμείς οι πολιτικοί και διαμορφωτές αποφάσεων ότι τα μεγάλα εθνικά ζητήματα δεν αντιμετωπίζονται με μεγάλα λόγια και διακηρύξεις. Προϋποθέτουν βαθιά κατανόηση των συσχετισμών ισχύος και την αξιοποίηση διεθνών ερεισμάτων, όπως αυτά που με κόπο κατακτήσαμε και μας επιτρέπουν σήμερα να υπάρχουμε και να ελπίζουμε εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η δική μας ευθύνη είναι σήμερα μεγάλη: Να προσηλωθούμε όλοι μας στις διαδικασίες εκείνες που προάγουν και στηρίζουν την νηφάλια πολιτική σκέψη και τον αδογμάτιστο, αλλά ζωντανό και γόνιμο, πολιτικό διάλογο. Να αναγνωρίσουμε έμπρακτα το δικαίωμα σε όλους για έκφραση διαφορετικής ή ακόμα και κριτικής άποψης.

Να μείνουμε μακριά από την όποια αχρείαστη προσπάθεια πόλωσης και αναμόχλευσης των διχαστικών παθών περασμένων δεκαετιών. Μακριά από εμπάθειες, αφορισμούς και ύβρεις που δυναμιτίζουν την προσπάθεια για εθνική συναντίληψη, συναίνεση και συνεννόηση.

Τον Αττίλα δεν τον έφερε η θάλασσα της Κερύνειας. Τον έφερε ο διχασμός και η αφροσύνη των ολίγων που αποδείχθηκε τραγικά αρκετή για να γίνει τόσο μεγάλο κακό στον τόπο μας και να πληρώνουμε μέχρι σήμερα.

Κύριε Πρόεδρε,
Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Σαράντα τέσσερα χρόνια μετά, έχουμε ακόμη ανοικτές πληγές που υποτροπιάζουν αντί να επουλώνονται. Η πατρίδα μας παραμένει μοιρασμένη και καθηλωμένη στις μισές της δυνατότητες.
Δεν μπορούμε να επαναλαμβάνουμε κάθε χρόνο την προσδοκία της δικαίωσης και της επιστροφής, ως να είναι από συνήθεια.

Χρειάζεται να προσανατολιστούμε με αποφασιστικότητα στη στρατηγική διαπραγμάτευση που εξελίχθηκε τα τελευταία χρόνια και απέδωσε σημαντικά κεκτημένα για το περιεχόμενο της λύσης και τον τερματισμό της κατοχής.

Πολύ εύκολα η εικόνα της παρούσας στασιμότητας, μπορεί να αντικατασταθεί από ένα νέο μομέντουμ επίλυσης, αν λάβει κανείς υπόψη, πόση εργασία και ενέργεια έχουν δοθεί για να τεθούν στο τραπέζι όλα τα κρίσιμα εναπομείναντα ζητήματα – πρόσωπο με πρόσωπο με την Τουρκία.

Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να συστρατευτούμε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας χωρίς αμφιταλαντεύσεις.

Για εμάς δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Η Κύπρος του μέλλοντος πρέπει να είναι μια ευρωπαϊκή, επανενωμένη και ειρηνική Κύπρος. Γη ελεύθερη, γη της προόδου και της ευημερίας για όλους τους νόμιμους κατοίκους της.

Το δίλημμα σήμερα δεν είναι Ομοσπονδία ή κάτι καλύτερο.

Το πραγματικό δίλημμα είναι Ομοσπονδία ή διχοτόμηση.

Επειδή πολλά δυνατόν να απαιτηθούν τις αμέσως επόμενες εβδομάδες μέχρι το Φθινόπωρο, θέλω να υπογραμμίσω και τα εξής:

Η παρούσα κατάσταση δεν μπορεί να μείνει στατική. Η παράταση του στάτους κβο για απροσδιόριστο χρόνο θα συνιστά διολίσθηση στη δίνη της διχοτόμησης με πολλά και μεγαλύτερα ρίσκα από όσα βιώνουμε τόσα χρόνια.

Για εμάς, η διασφάλιση της επιβίωσης του κυπριακού Ελληνισμού στη γη των πατέρων του θα επιτευχθεί μόνο μέσα από τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής, την άρση των επεμβατικών δικαιωμάτων και την αποχώρηση του κατοχικού στρατού, που θα επιτρέψουν τη δημιουργία συνθηκών για την ειρηνική συμβίωση στο νησί, την συνεννόηση με τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας.

Το Κυπριακό βρίσκεται σήμερα σε ένα πραγματικά κομβικό σημείο. Οι επόμενοι λίγοι μήνες μπορεί να καθορίσουν τη μοίρα της Κύπρου για πάντα. Εντός των επόμενων εβδομάδων, μετά και από το διορισμό της ειδικής συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, θα διαφανούν οι προθέσεις της Τουρκίας και θα ξεκαθαρίσει το σκηνικό αναφορικά με την επανέναρξη των συνομιλιών.

Στον Δημοκρατικό Συναγερμό έχουμε επίγνωση των δυσκολιών της διαπραγμάτευσης όσο επιβαρύνεται με τον χρόνο η κάθε προσπάθεια επίλυσης. Έχουμε όμως εμπιστοσύνη στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, την εμπειρία και την ικανότητά του να χειριστεί τα ζητήματα με σωφροσύνη, διασφαλίζοντας ότι το πλαίσιο της επίλυσης θα συνάδει με τη σύγχρονη εποχή και την Ευρωπαϊκή πραγματικότητα.


Κύριε Πρόεδρε,
Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Σήμερα, οι μαύρες επέτειοι του Ιούλη μας καλούν να ενεργήσουμε με βάση την αίσθηση του χρέους και της ιστορικής μας ευθύνης. Ευθύνης έναντι όλων εκείνων που θυσιάστηκαν για την ελευθερία και την πατρίδα. Ευθύνης έναντι των μελλοντικών γενεών οι οποίες μας προστάζουν να τους παραδώσουμε μια Κύπρο ελεύθερη, ενωμένη και ευημερούσα.

Μια πατρίδα οριστικά απαλλαγμένη από τα δεσμά της Τουρκικής κατοχής. Μια Ενωμένη Κύπρο, στην Ενωμένη Ευρώπη. Μια πατρίδα που θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ειρηνική συμβίωση, πρόοδο και ευημερία όλων των νομίμων κατοίκων της.

Αυτό είναι το δικό μας χρέος στους αγωνιστές της ελευθερίας και της δημοκρατίας.

Αυτό οφείλουμε στις επερχόμενες γενιές.

Τιμή και δόξα στους ήρωες νεκρούς και αγνοούμενους μας.

Τιμή και δόξα στους πρόσφυγές μας που πληγωμένοι και αδικαίωτοι παρέδωσαν την ψυχή τους στην προσφυγιά.

Βουλή των Αντιπροσώπων

15 Ιουλίου 2018

Κυρ, 15 Ιούλ 2018

 Για 44 χρόνια τώρα ο μαρτυρικός τόπος μας και ο κυπριακός λαός, εξακολουθούν να βιώνουν τις τραγικές συνέπειες του προδοτικού πραξικοπήματος και της βάρβαρης τουρκικής εισβολής, με την πατρίδα μας να παραμένει μοιρασμένη. Καταδικάζουμε απερίφραστα το πραξικόπημα που προσέφερε στην Τουρκία την ευκαιρία που από χρόνια έψαχνε για να επιβάλλει τα διχοτομικά της σχέδια. Καταδικάζουμε, δεν ξεχνάμε, και δεν θα ξεχάσουμε ποτέ, την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο, τα εγκλήματα πολέμου και την κατοχή που συνεχίζεται.

Χρέος όλων είναι να μαθαίνουμε από την ιστορία μας. Έχουμε καθήκον και υποχρέωση να τιμούμε αυτούς που αγωνίστηκαν για την προάσπιση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Έχουμε επίσης υποχρέωση να αντλούμε διδάγματα από λάθη του παρελθόντος για να μην τα επαναλάβουμε και να μην επιτρέψουμε ποτέ ξανά τον εθνικό διχασμό. 44 ολόκληρα χρόνια αργότερα, βιώνουμε ακόμη τις συνέπειες των τραγικών εξελίξεων που ακολούθησαν το ολέθριο πραξικόπημα. 44 χρόνια μετά, έχουμε ακόμη ανοικτές πληγές. Και ο στόχος της επανένωσης της πατρίδας μας, παραμένει ανεκπλήρωτος.

Η 15η Ιουλίου είναι  ημέρα εθνικού πένθους και επιβάλλει περισυλλογή. Αντλούμε από τα πικρά διδάγματα του παρελθόντος προκειμένου να θωρακίζουμε τη δημοκρατία μας και να χαράζουμε εθνική πολιτική με μέτρο και ευθύνη.

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός πολιτεύεται προάγοντας πολιτικό πολιτισμό δημοκρατικού διαλόγου, αλληλοκατανόησης και σεβασμού της διαφορετικής άποψης. Ταυτόχρονα όμως προτάσσουμε αποφασιστική άρνηση σε ολοκληρωτισμούς και σε κηρύγματα πολιτικής βίας. Το μίσος, ο φανατισμός, η διχόνοια και η επιβολή απόψεων δια της βίας οδηγούν αναπόφευκτα στην καταστροφή. Κρατάμε, επίσης, το δίδαγμα ότι φαινόμενα βίας και πολιτικής ανωμαλίας όπως εκείνα που κυριάρχησαν διάσπαρτα σε όλη τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960 και στις αρχές της επόμενης, πρέπει να αποκλειστούν διαπαντός από τον πολιτικό μας βίο. 

Η δημοκρατία έχει από χρόνια εμπεδωθεί στη χώρα μας, η οποία μάλιστα μετέχει ενεργά του σύγχρονου ευρωπαϊκού πολιτισμού ως πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην πορεία για την εμπέδωση μιας σύγχρονης δημοκρατίας ο Δημοκρατικός Συναγερμός είχε αποφασιστική συμβολή. Όπως επίσης πρωταγωνιστικό ρόλο έπαιξε και στην εθνική στρατηγική που έφερε την Κυπριακή Δημοκρατία μέλος της Ε.Ε.

Ταυτόχρονα, έχουμε συνείδηση ότι μπροστά στην τουρκική κατοχή, η οποία όχι μόνο χρησιμοποίησε ως πρόσχημα το Πραξικόπημα, αλλά βρήκε και εύφορο έδαφος στον εθνικό διχασμό μας, επιβάλλεται να αντιδράσουμε διασφαλίζοντας συνθήκες εθνικής ενότητας και σύμπνοιας στον ασίγαστο αγώνα για να την ανατρέψουμε με ειρηνικά μέσα.

Με αίσθημα ευθύνης, η παράταξή μας ανανεώνει την υπόσχεση και επαναβεβαιώνει την προσήλωσή της στις αρχές της δημοκρατίας. Για μια ακόμη φορά στέλνουμε μήνυμα ομοψυχίας και ενότητας προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις και ολόκληρο τον κυπριακό λαό. Η ενότητα επιβάλλεται όσο ποτέ στον αγώνα που πρέπει να συνεχίσουμε για μια σωστή συμφωνία για λύση του Κυπριακού και αποτίναξη της τουρκικής κατοχής η οποία ακολούθησε το εγκληματικό πραξικόπημα του 1974.

Λευκωσία, 15 Ιουλίου 2018

Παρ, 13 Ιούλ 2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΣΥ

Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού στο πλαίσιο της επίσκεψης του στην Αυστραλία, για εκπροσώπηση της Βουλής των Αντιπροσώπων στις εκδηλώσεις για τις μαύρες επετείους, συναντήθηκε σήμερα με τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Απολλωνιάδος κ. Σεραφείμ.

Στο επίκεντρο της συνάντησης ήταν τα Εθνικά μας θέματα αλλά  και τα θέματα που απασχολούν την παροικία.

Η συνάντηση του Προέδρου Αβέρωφ Νεοφύτου και του Θεοφιλέστατού Επισκόπου Απολλωνιάδος κ. Σεραφείμ πραγματοποιήθηκε παρουσία της Υφυπουργού Ναυτιλίας κ. Νατάσας Πηλείδου και εκπροσώπων της παροικίας.Σύνδευ και με τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Απολλωνιάδος κ. Σεραφείμ. 

 

Γραφείο Τύπου & ΜΜΕ

Λευκωσία, 13 Ιουλίου 2018