Παρέμβαση στο ευρωκοινοβούλιο για την κατάσταση στη Τουρκία
Τετ, 13 Σεπ 2017

Παρέμβαση στο ευρωκοινοβούλιο στη συζήτηση για την κατάσταση στη Τουρκία.
Λευτέρη Χριστοφόρου - Αναπλ. Πρόεδρος ΔΗ.ΣΥ. – Ευρωβουλευτής Ε.Λ.Κ

“Το Ευρωκοινοβούλιο οφείλει να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Η Τουρκία δεν μπορεί να συνεχίσει την απαράδεκτη και προκλητική της στάση στις διαπραγματεύσεις, απαιτώντας παραμονή εγγυήσεων και στρατευμάτων στη Κύπρο, χώρα μέλους της Ε.Ε.”
“Είναι απαράδεκτο και προσβλητικό για την ίδια την Ε.Ε., η Τουρκία να κατέχει επί 43 χρόνια, χώρα μέλος Ε.Ε. και να συνεχίζει να μην αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία.”
Ο Ευρωβουλευτής Λευτέρης Χριστοφόρου σε παρέμβαση του, στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, στη συζήτηση με θέμα για την κατάσταση στη Τουρκία, μεταξύ άλλων τόνισε.
”Το Ευρωκοινοβούλιο, σήμερα οφείλει να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα. Αποτελεί βάναυση πρόκληση για την Ε.Ε., η Τουρκία εδώ και 43 χρόνια να κατέχει χώρα μέλος της Ε.Ε., και να συνεχίζει να μην αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία και να μην εφαρμόζει, ως όφειλε προς την Ε.Ε., το Πρωτόκολλο της Άγκυρας και τις Κυπρογενείς της υποχρεώσεις.
Η στάση της Τουρκίας στις διαπραγματεύσεις για την Λύση του Κυπριακού Προβλήματος ήταν προκλητικά απαράδεκτη αφού συνεχίζει απροκάλυπτα να απαιτεί παραμονή εγγυήσεων, επεμβατικών δικαιωμάτων και κατοχικών στρατευμάτων, στη Κύπρο.
Αυτή την απαράδεκτη συμπεριφορά της Τουρκίας οφείλουμε να καταγγέλλουμε, που είναι συμπεριφορά σε πλήρη σύγκρουση με τις Αρχές και Αξίες της Ε.Ε.”
Επειδή κάποιες αναφορές των Ευρωβουλευτών επικεντρώνονταν μόνον στις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων εντός Τουρκίας, ο Ευρωβουλευτής Λευτέρης Χριστοφόρου επισήμανε
“Σέβομαι τις απόψεις των συναδέλφων αλλά η καταδίκη της Τουρκίας και οι κυρώσεις πρέπει να συνδεθούν και με τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις στη Κύπρο και με την εγκληματική και απαράδεκτη στάση της Τουρκίας στη Κύπρο που για 43 χρόνια παραβιάζει κάθε Αρχή Ευρωπαϊκού και Διεθνούς Δικαίου.”

Flickr Feed

Τρι, 23 Ιαν 2018

Αυτή την Κυριακή εδραιώνουμε την τελική απόφαση για να συνεχίσουμε με σταθερά βήματα μπροστά, για μια καλύτερη Κύπρο: με ψήφο στον Νίκο Αναστασιάδη!

Παρακολουθήσαμε ψες την τηλεοπτική συζήτηση ανάμεσα σε όλους τους βασικούς υποψηφίους.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κατέθεσε με σαφήνεια το σχέδιό του:
- για την πορεία της χώρας σε δρόμο ανάπτυξης, με σταθερά βήματα μπροστά · μια πορεία που κάνει την Κύπρο συνεχώς καλύτερη για τους πολίτες της,
- αλλά και για τη διεκδίκηση, μέσα από υπεύθυνη και αποφασιστική διαπραγμάτευση, για το εθνικό ζήτημα, για μια λύση με ασφάλεια, όπως ήδη το έχει καταγράψει ο Πρόεδρος στο επίπεδο των Η.Ε.

Η πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη είναι ξεκάθαρη και ήδη δοκιμασμένη, με θετικά αποτελέσματα που τα βλέπουν όλοι. Δεν έχει «ίσως» και «αν» και «θα». Ούτε χρειάζεται πειράματα.
Είναι η Κύπρος που κάθε μέρα γίνεται καλύτερη και προχωρά μπροστά.
Είναι η Κύπρος που γίνεται μια χώρα που μπορεί να ανταποδίδει στους πολίτες της τα όσα δικαιούνται και αξίζουν.
Πρέπει να κρατήσουμε και να προεκτείνουμε ό,τι κερδίσαμε, με κόπους και προσπάθειες όλου του λαού.

Η συζήτηση αυτή -όπως και οι δημοσκοπήσεις- έδειξε την υπεροχή του Προέδρου Αναστασιάδη.
Την Κυριακή όμως ψηφίζουμε. Είναι η ώρα της κάλπης, η ώρα της αλήθειας. Απευθυνόμαστε σε όλους τους πολίτες, σε όλες τις κοινωνικές ομάδες, σε όλες τις ηλικίες: το αποτέλεσμα δεν θα έρθει από μόνο του - χρειάζεται η συμμετοχή και η ψήφος όλων μας!

Πρέπει να δώσουμε ισχυρή εντολή στον Πρόεδρο Αναστασιάδη από τον πρώτο γύρο.

Στις 4 Φεβρουαρίου θα έχουμε την τελική απόφασή μας για να συνεχίσουμε με σταθερά βήματα μπροστά. Γι’αυτό το σκοπό όμως χρειάζεται αυτή την Κυριακή, στις 28 Ιανουαρίου, να εδραιώσουμε την απόφαση. Κι αυτό θα γίνει ψηφίζοντας στην κάλπη Νίκο Αναστασιάδη.

Λευκωσία, 23 Ιανουαρίου 2018

Τρι, 23 Ιαν 2018

Εντελώς εσφαλμένη η αναφορά Ν.Παπαδόπουλου στην τιμή του φυσικού αερίου: δείγμα πολιτικών προτάσεων που εφ’όσον βασίζονται σε ανακρίβειες, οδηγούν σε επισφαλή πορεία

Δείγμα ισχυρισμών που χτίζονται «πάνω στην άμμο» ήταν η εντελώς ανακριβής και κυριολεκτικά αντίστροφη από την πραγματικότητα πληροφορία που κατέθεσε ψες στην τηλεοπτική συζήτηση των υποψηφίων ο κ.Ν.Παπαδόπουλος. 

Στην πραγματικότητα οι διεθνείς τιμές του φυσικού αερίου όχι μόνο δεν «διπλασιάστηκαν» όπως ανέφερε προκειμένου να ενισχύσει ισχυρισμό για την ανάγκη εσπευσμένης εμπορευματοποίησης και «απωλειών», αλλά έχουν υποστεί καθαρή μείωση τα τελευταία χρόνια.
Πρόκειται για ένα ακόμα παράδειγμα ανακριβών ισχυρισμών που σκοπό έχουν να δημιουργήσουν εντυπώσεις οι οποίες δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Το συμπέρασμα είναι ότι εάν σχεδιάζονται πολιτικές και προτάσεις βασισμένες σε ανακρίβειες, η χώρα θα οδηγηθεί σε επισφαλείς δρόμους. Είναι αυτό που πρέπει να αποφύγουμε προχωρώντας με μεθοδικότητα, μελέτη και τεκμηρίωση. Δηλαδή με σταθερά βήματα μπροστά.

Λευκωσία, 23 Ιανουαρίου 2018

Δευ, 22 Ιαν 2018

Καταδικάζουμε τις επεμβάσεις της Άγκυρας στις εσωτερικές υποθέσεις των Τουρκοκυπρίων και ιδιαίτερα τις απόπειρες να πληγεί η ελευθερία έκφρασης γνώμης και ο Τύπος. Εξαιρετικά ανησυχητική είναι όμως η απόπειρα να υποκινηθούν εκδηλώσεις βίαιης καταστολής εναντίον της τουρκοκυπρικής εφημερίδας. Δείχνει ότι αντιδημοκρατικές πρακτικές που έχουν επιβληθεί στο εσωτερικό της Τουρκίας διαχέονται τώρα με μεγαλύτερη ένταση και στην κατεχόμενη Κύπρο.

Όλα αυτά που συμβαίνουν σήμερα στα κατεχόμενα, σε συνδυασμό με τη συζήτηση που ακούμε σχετικά με την τουρκική εισβολή του 1974, υπογραμμίζουν με έναν ακόμα τρόπο την ανάγκη να βρεθεί μια πολιτική συμφωνία, που όχι μόνο θα τερματίζει την τουρκική κατοχή, αλλά θα αποκλείει και την ανάμιξη της Άγκυρας στις υποθέσεις της Κύπρου, με κατάργηση των εγγυήσεων και των όποιων επεμβατικών δικαιωμάτων.

Λευκωσία, 22 Ιανουαρίου 2018