Περί Φορέα Μη Εξυπηρετουμένων Δανείων
Πεμ, 07 Δεκ 2017

Δήλωση Προέδρου ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου Περί Φορέα Μη Εξυπηρετουμένων Δανείων


· Λέμε και δημιουργούμε στον κόσμο την εντύπωση ότι με το να δημιουργηθεί ένας Φορέας Διαχείρισης ΜΕΔ, ούτε λίγο ούτε πολύ, ‘μην αγχώνεστε, ξοφλήσατε τα δάνεια σας’ και θα λυθεί το πρόβλημα. Μακάρι να ήταν έτσι.

· Και ποίοι είναι οι επενδυτές σε αυτούς τους Φορείς Διαχείρισης των ΜΕΔ; Δεν ξέρω αν ακούσατε ποτέ τα hedge funds, τα λεγόμενα γεράκια, αυτοί είναι οι μόνοι επενδυτές που ενδιαφέρονται να επενδύσουν σε Φορείς ΜΕΔ

· Είναι και κάποιοι που μιλούν για την Ιρλανδία… Στην Ιρλανδία, οι τράπεζες ήταν εντός προγράμματος, είναι με bail out που στηρίχτηκαν οι τράπεζες και όχι με bail in, το ένα το βασικό. Το δεύτερον, δημιουργήθηκε ένας εθνικός οργανισμός διαχείρισης ενεργητικού, δηλαδή τα μη εξυπηρετούμενα των τραπεζών μεταφέρθηκαν στο λεγόμενο NAMA (National Asset Management Agency) το οποίο στήριξε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Πως; Ήρθε αυτός ο οργανισμός, έκδωσε ομόλογα δισεκατομμυρίων, πήγαν αυτά τα χαρτιά στην ΕΚΤ και πήραν φρέσκο χρήμα το οποίο χρησιμοποίησαν για να δώσουν στις τράπεζες.

· Θα σταθούμε δίπλα στον κάθε πολίτη αλλά με υπευθυνότητα λέγοντας του τις αλήθειες και χρειάζεται να δούμε πως στηρίζεται αυτή η προσπάθεια γιατί είναι και εθνική προσπάθεια: Από τη μια να καθαρίσουν οι ισολογισμοί των τραπεζών, από την άλλη να μην ζήσουμε αυτό που αποφύγαμε τα τελευταία 5 χρόνια και μέσω μαγικών συνταγών να καταλήξουμε να γίνουμε η χώρα που θα ζούμε καθημερινά τις εκποιήσεις.

· Σε αυτά τα ζητήματα χρειάζεται να συνεχίσουμε όλοι να επιδεικνύουμε τη σοβαρότητα και υπευθυνότητα που δείξαμε τα τελευταία πέντε χρόνια… Υπάρχει πρόβλημα και πρέπει με σύνεση και σωφροσύνη να το αντιμετωπίζουμε.

Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για την συζήτηση των προϋπολογισμών στη Βουλή. Η οικονομία του τόπου στάθηκε στα πόδια της. Βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο, οι θυσίες του λαού μας αποδίδουν. Μειώθηκε η ανεργία αν και αυτό δεν είναι κάτι για το οποίο μπορούμε να πανηγυρίζουμε εάν δεν φτάσουμε στα σημεία που να θεωρείται ότι στη χώρα μας υπάρχει πλήρης απασχόλησης. Έχουμε τους πιο ψηλούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης που δημιούργησαν τα μεγαλύτερα πλεονάσματα από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και δεν μιλώ μόνο αριθμούς αλλά και ποσοστιαία.

Όμως υπάρχουν και οι προκλήσεις. Υπάρχουν τα προβλήματα που χρειάζονται λύσεις. Μια από αυτές τις προκλήσεις και τα προβλήματα είναι τα ψηλά ποσοστά των μη εξυπηρετούμενων δάνειων.

Σε συνεργασία εδώ στη Βουλή αλλά και με την Κυβέρνηση δώσαμε αρκετά εργαλεία στον χρηματοπιστωτικό τομέα για διευκόλυνση των δανειοληπτών στην αναδιάρθρωση προβληματικών δανείων και σχεδόν η ολότητα των αναδιαρθρωμένων δανείων ήταν και αποτέλεσμα Προτάσεων Νόμου που εγώ προσωπικά κατέθεσα σε συνεργασία με την Κυβέρνηση αλλά και σε συνεργασία με όλα τα Κοινοβουλευτικά Κόμματα. Για να μπορούν δανειολήπτες δίδοντας ακίνητη περιουσία είτε για να μειώνουν τον δανεισμό τους σε επίπεδα που να μπορούν να πληρώνουν τις δόσεις, είτε για να εξοφλήσουν πλήρως το δάνειό τους. Δόθηκαν και φοροελαφρύνσεις όσον αφορά μεταβιβαστικά τέλη και κεφαλαιουχικά κέρδη και πολλά άλλα χρήσιμα εργαλεία.
Αυτά αποδείχτηκαν ως πολύ ουσιαστικά αλλά όχι ικανά για να λύσουν (εντελώς) το μεγάλο πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων.


Και βεβαίως είναι μια επιλογή η δημιουργία ενός Φορέα διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, στον οποίο ένα πιθανό σχήμα θα είναι μια μειοψηφική συμμετοχή του κράτους (χωρίς να έχει παρέμβαση στα της διοίκησης αυτού του φορέα) και να γίνει προσέλκυση και ξένων επενδυτών και ακόμα μπορεί και οι υφιστάμενες τράπεζες να συμμετέχουν με ένα μικρό ποσοστό στο κεφάλαιο αυτού του φορέα.


Όμως θέλω να μιλήσω με ευθύτητα και ειλικρίνεια προς τους πολίτες, γιατί ακούμε από πολλούς συναδέλφους, επιτελεία, ειδικούς και μη, να δημιουργούν και φρούδες ελπίδες. Και πρέπει στους πολίτες να μιλούμε με ειλικρίνεια και πριν και μετά από κάθε εκλογή:
Η μεταφορά ενός δανείου από μια τράπεζα σε ένα Φορέα διαχείρισης ΜΕΔ δεν αλλοιώνει ούτε ένα «ν» την σύμβαση που υπάρχει μεταξύ του δανειολήπτη και του χρηματοπιστωτικού τομέα. Απλώς αλλάζει ο Οργανισμός που οφείλεις τα λεφτά σου. Οι υποχρεώσεις του δανειολήπτη μένουν. Γιατί ακούω ότι με την μεταφορά, εξαγγέλλονται και κουρέματα των δανείων.


Μέσα από τις αναδιαρθρώσεις στις τράπεζες είναι περιπτώσεις, κάθε περίπτωση ξεχωριστά, που γίνεται και μια συζήτηση του δανειολήπτη με τον χρηματοπιστωτικό τομέα όσον αφορά και το τελικό ύψος της υποχρέωσης του. Λέμε και δημιουργούμε στον κόσμο την εντύπωση ότι με το να δημιουργηθεί ένας Φορέας Διαχείρισης ΜΕΔ, ούτε λίγο ούτε πολύ, ‘μην αγχώνεστε, ξοφλήσατε τα δάνεια σας’ και θα λυθεί το πρόβλημα. Μακάρι να ήταν έτσι.
Ξέρετε, τα δάνεια είναι συνδεδεμένα με τις καταθέσεις των καταθέτων που τις χρησιμοποιούν κάποιοι άλλοι (σε μορφή δανείων) και όταν δεν μπορούσαν να πληρωθούν τα δάνεια κουρεύτηκαν οι καταθέτες. Δυστυχώς. Και δεν μπορούμε με ευκολία να λέμε όλοι θα κουρέψουμε οριζόντια όλα τα δάνεια. Και ποιος θα πληρώσει το κόστος;


Και ποίοι είναι οι επενδυτές σε αυτούς τους φορείς διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων; Δεν ξέρω αν ακούσατε ποτέ τα hedge funds, τα λεγόμενα γεράκια, αυτοί είναι οι μόνοι επενδυτές που ενδιαφέρονται να επενδύσουν σε φορείς μη εξυπηρετούμενων δανείων. Και αυτοί δεν αστειεύονται. Επενδύουν και θέλουν σε δυο-τρία χρόνια να έχουν κέρδη.
Και να ξέρουμε κάτι. Θα δημιουργηθεί αυτός ο Φορέας που είναι ένα πιθανό σενάριο, θέλω να είμαι ειλικρινής, αλλά θα ζήσουμε μέσω από αυτό τον μηχανισμό πίεση για εκποιήσεις.
Ενώ σήμερα παρά τις προβλέψεις κάποιων ότι μέρα με τη μέρα θα ήταν στον τελάλη όλη η περιουσία των Κυπρίων, πέρασαν σχεδόν πέντε χρόνια και δεν ξέρω να έχει γίνει καμία εκποίηση, έστω και μία. Διότι οι τράπεζες προσέχουν γιατί αν προχωρήσουν σε εκποιήσεις και οι τιμές που θα πωληθούν είναι πολύ χαμηλές θα έχουν επίπτωση στον υπόλοιπο ισολογισμό τους γιατί θα επηρεαστούν οι αξίες των ακινήτων που είναι υποθηκευμένα.
Θα πω και κάτι άλλο. Αν θα μεταφερθούν τα μη εξυπηρετούμενα σε άλλο φορέα, και μεταφερθούν σε μια τιμή περίπου στην τιμή που είναι στα βιβλία των Τραπεζών, τότε οι Τράπεζες θα είναι πολύ ικανοποιημένες γιατί θα καθαρίσουν τους ισολογισμούς τους. Θα βοηθηθούν οι Τράπεζες και θα μεταφέρουμε το πρόβλημα σε ένα άλλο Φορέα.

Είναι και κάποιοι που μιλούν για την Ιρλανδία. Ξέρετε, όταν οι συζητήσεις γίνονται με ατάκες και συνθήματα είναι καλή η επικοινωνία με όλους.
Στην Ιρλανδία, οι τράπεζες ήταν εντός προγράμματος, είναι με bail out που στηρίχτηκαν οι τράπεζες και όχι με bail in, το ένα το βασικό. Το δεύτερον, δημιουργήθηκε ένας εθνικός οργανισμός διαχείρισης ενεργητικού, δηλαδή τα μη εξυπηρετούμενα των τραπεζών μεταφέρθηκαν στο λεγόμενο NAMA (National Asset Management Agency) το οποίο στήριξε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Πως; Ήρθε αυτός ο οργανισμός, έκδωσε ομόλογα δισεκατομμυρίων, πήγαν αυτά τα χαρτιά στην ΕΚΤ και πήραν φρέσκο χρήμα το οποίο χρησιμοποίησαν για να δώσουν στις τράπεζες.

Στην Κύπρο μας το είπαν από την πρώτη μέρα, ‘δεν πρόκειται να δεχτούμε ομόλογα ενός τέτοιου οργανισμού’, ώστε να μπορέσουν αυτά τα ομόλογα να πάρουν ρευστότητα από το ευρωσύστημα. Ήταν απόλυτοι από την πρώτη μέρα.
Άρα από την στιγμή που δεν μπορεί αυτός ο φορέας να αντλήσει ρευστότητα πρέπει να βρει επενδυτές. Και εξήγησα, αυτοί οι επενδυτές είναι τα λεγόμενα γεράκια που θα επιδιώξουν σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα να πάρουν τα λεφτά τους και με κέρδος.
Θέλω να καταλήξω, ότι σε αυτά τα ζητήματα χρειάζεται να συνεχίσουμε όλοι να επιδεικνύουμε τη σοβαρότητα και υπευθυνότητα που δείξαμε τα τελευταία πέντε χρόνια.
Υπάρχει πρόβλημα και πρέπει με σύνεση και σωφροσύνη να το αντιμετωπίζουμε.

Δώσαμε κάποια εργαλεία στον πιστωτικό τομέα. Έγιναν κάποιες αναδιαρθρώσεις. Μπορεί να μην ήταν στα επίπεδα που θέλαμε και ναι είναι προς συζήτηση και μελέτη και άλλες επιλογές.
Όμως θα το επαναλάβω, να μην δημιουργούμε στους πολίτες πάλι φλούδες ελπίδες: Θα σταθούμε δίπλα στον κάθε πολίτη αλλά με υπευθυνότητα λέγοντας του τις αλήθειες και χρειάζεται να δούμε πως στηρίζεται αυτή η προσπάθεια γιατί είναι και εθνική προσπάθεια: Από τη μια να καθαρίσουν οι ισολογισμοί των τραπεζών, από την άλλη να μην ζήσουμε αυτό που αποφύγαμε τα τελευταία 5 χρόνια και μέσω μαγικών συνταγών να καταλήξουμε να γίνουμε η χώρα που θα ζούμε καθημερινά τις εκποιήσεις.

ΕΡΩΤΗΣΗ - ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Ερ.: Έχετε πει ότι μελετάτε και κάποιες άλλες επιλογές…
Απάντηση: Όχι ήμουν συγκεκριμένος. Η δημιουργία ενός Φορέα είναι μια επιλογή που συζητείται και πιθανώς να είναι ακόμα ένα εργαλείο στην προσπάθεια της αντιμετώπισης των ψηλών ποσοστών των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Αυτό που διευκρινίζω είναι να μην στέλνουμε την εικόνα στον κόσμο, επειδή είναι προεκλογική περίοδος, ότι επειδή χρειάζεται να προσθέσουμε και άλλα εργαλεία στην προσπάθεια μείωσης των μη εξυπηρετούμενων να το συνδέουμε ότι ‘θα κάνουμε ένα οργανισμό και εσείς οι δανειολήπτες να ξέρετε ότι δημιουργήθηκε αυτός ο οργανισμός και είτε θα διαγραφούν τα δάνεια σας είτε θα κουρευτούν 40%, 50% και 60%’. Αυτό θεωρώ πως έχω υποχρέωση να το πω.
Να πω την αλήθεια στον λαό και στον κόσμο με την ίδια υπευθυνότητα που τα τελευταία δέκα χρόνια απευθυνόμουν στον λαό.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & MME ΔΗΣΥ
Λευκωσία, 07 Δεκεμβρίου 2017

Flickr Feed

Παρ, 25 Μάι 2018

Δήλωση κ. Μάριου Πελεκάνου, Προέδρου ΟΝΕ, εκ μέρους ΔΗΣΥ


Το νοικοκύρεμα των δημοσίων οικονομικών επέτρεψε να χαραχθούν πολιτικές ανάπτυξης. Οι πολιτικές αυτές αποδεικνύεται - εκ του αποτελέσματος - ότι αποδίδουν, ενδυναμώνοντας την οικονομία μας.

Αυτό φαίνεται και μέσα από την σημερινή δημοσιοποίηση των Δημοσιονομικών Λογαριασμών της Γενικής Κυβέρνησης, για το πρώτο τετράμηνο του 2018, από την Στατιστική Υπηρεσία Κύπρου.

Σημειώνουμε την αύξηση του πλεονάσματος στο 2,1% του ΑΕΠ (δηλαδή 425,1εκ ευρώ) σε σύγκριση με 1,0% του ΑΕΠ (191,9εκ. ευρώ) το 2017. Σημαντικό να σημειωθεί πως συνεχίζουν να καταγράφονται αυξήσεις σε όλες σχεδόν τις κατηγορίες εσόδων, με την αύξηση των καθαρών εσόδων από το ΦΠΑ να επιβεβαιώνει την αύξηση της κατανάλωσης. Μια αύξηση που αποτελεί προϊόν της ενίσχυσης των οικονομικών δεδομένων των νοικοκυριών.

Ταυτόχρονα δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η οικονομία μας δεν έχουν εκλείψει. Η ανάγκη ύπαρξης πλάνου και στρατηγικής για την διασφάλιση ενός οικονομικά εύρωστου κράτους είναι αδιαμφισβήτητη. Μόνο έτσι θα μπορέσει να ενδυναμώνεται οικονομικά το κράτος, απαραίτητο στοιχείο για να αντιμετωπίσει και να επιλύσει τόσο τα προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών αλλά και μακροχρόνια προβλήματα που ταλαιπωρούν του πολίτες για δεκαετίες, με πρώτιστο στόχο να παραμένει όπως η Κύπρος εισέλθει σε συνθήκες πλήρους απασχόλησης.

Η θωράκιση της οικονομίας αποτελεί μονόδρομο και προαπαιτούμενο για όποιο κράτος επιθυμεί να προσφέρει περισσότερα στους πολίτες του. Και σε αυτά τα πλαίσια θα συνεχίσουμε την πολιτική μας.

 

 

Παρ, 25 Μάι 2018

Δήλωση της Αναπλ. Εκπροσώπου Τϋπου του ΔΗΣΥ κας Σταυριάνας Κοφτερός 


Χαιρετίζουμε το Πλαίσιο Πολιτικής που εξήγγειλε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών για τα ψηλά κτήρια.

Πρόκειται για ένα Πλαίσιο, το οποίο απαντά στο ζητούμενο που είναι, η όποια ανέγερση, συμπεριλαμβανομένων των ψηλών κτηρίων, να γίνεται στη βάση ενός ορθολογικού και πολεοδομικά ορθού σχεδιασμού και όχι άναρχα και αποσπασματικά.

Θεωρούμε ότι το Πλαίσιο Πολιτικής που ανέλυσε ο αρμόδιος Υπουργός, Κωνσταντίνος Πετρίδης, και το οποίο τίθεται σε ισχύ πιλοτικά για έξι μήνες, αποτελεί την αρχή για ένα ευρύτερο, πιο έξυπνο και ευέλικτο πολεοδομικό σχεδιασμό.

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός τάσσεται υπέρ του πολεοδομικού εκσυγχρονισμού, ο οποίος θα προσφέρει δυνατότητες για την έξυπνη ανάπτυξη, μέσα σε ένα ευρύτερο και συντονισμένο  σχεδιασμό που θα δημιουργεί περιβαλλοντικά και ενεργειακά πλεονεκτήματα αλλά και οφέλη προς την ποιότητα ζωής των πολιτών.

Λευκωσία, 25 Μαΐου 2018

Πεμ, 24 Μάι 2018

ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΔΗΣΥ ΑΒΕΡΩΦ ΝΕΟΦΥΤΟΥ

Μετά από συνάντηση με τον Πρέσβη του Ισραήλ Μr. Shmuel Revel


 Ως θύματα της Τουρκικής εισβολής  κατανοούμε το δικαίωμα της χώρας του Ισραήλ να υπερασπίζεται την εδαφική της ακεραιότητα. Αλλά και θεωρούμε πολύ σημαντικό και όλες τις χώρες να αναγνωρίσουν την ύπαρξη του Ισραήλ.

Είχα σήμερα την ευκαιρία να συναντηθώ με τον Πρέσβη της φίλης χώρας, της χώρας του Ισραήλ. Είχαμε μια πολύ παραγωγική συζήτηση.

Επιβεβαιώσαμε τις άριστες σχέσεις μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Κράτους του Ισραήλ. Η Κύπρος το Ισραήλ και η Ελλάδα είναι πυλώνες σταθερότητας στην περιοχή. Οι σχέσεις ενισχύονται και μέσω των τριμερών συνεργασιών, αλλά υπάρχουν και επιπρόσθετα οι διμερείς σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ. 

Ως θύματα της Τουρκικής εισβολής  κατανοούμε το δικαίωμα της χώρας του Ισραήλ να υπερασπίζεται την εδαφική της ακεραιότητα. Αλλά και θεωρούμε πολύ σημαντικό και όλες τις χώρες να αναγνωρίσουν την ύπαρξη του Ισραήλ και μέσα από μια κοινή προσπάθεια να αποφεύγονται συρράξεις.

Η περιοχή μας ζει την τρομοκρατία όσο καμιά άλλη περιοχή στον πλανήτη. Χρειάζεται η συνεργασία, τόσο της Κύπρου με το Ισραήλ, όσο και με την Ελλάδα και διεθνείς οργανισμούς για να παταχθεί η τρομοκρατία και να επικρατήσουν συνθήκες ασφάλειας για το σύνολο των λαών μας αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

Θα σχολιάσω όμως και τη χθεσινή δήλωση του Ερντογάν. Παρουσίασε το κράτος του Ισραήλ ως τους νέους ναζί. Όπως είπε και ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ πριν μερικές βδομάδες, δεν μπορεί ο Ερντογάν, ο κατοχικός ηγέτης, της χώρας που εισέβαλε στην Κυπριακή Δημοκρατία και κρατεί εδώ και 44 χρόνια το 40% Κυπριακού και Ευρωπαϊκού εδάφους, να μιλά με αυτό τον τρόπο. Και πολύ περισσότερο, για τα θύματα του Ναζισμού, που δεν είναι άλλοι από τους Εβραίους, να έχει αυτή την απαράδεκτη πολιτική προσέγγιση και να τους ομοιάζει ωσάν να είναι οι νέοι Ναζί.

 Θέλουμε, ζητούμε και πιστεύουμε στην στήριξη του Ισραήλ στο δίκαιο αγώνα μας ενάντια στον τουρκικό επεκτατισμό και την απαράδεκτη επιθετικότητα του Ερντογάν.

 

Δήλωση Πρέσβη του Ισραήλ Μr. Shmuel Revel

 Πρώτα από όλα, επιθυμώ να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο για την πολύ ειλικρινή και ανοικτή συζήτηση.

Το Ισραήλ και η Κύπρος είναι δύο φάροι δημοκρατίας και ελευθερίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

Ως δύο χώρες με στενές σχέσεις, δύο χώρες με πολύ δυνατές σχέσεις φιλίας, είναι πολύ σημαντικό να συζητάμε απευθείας, για να κατανοούμε ξεκάθαρα ποιες είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κάθε ένας από μας ώστε να μπορούμε να συνεργαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις μαζί.

Στην περιοχή μας δυστυχώς, έχουμε δυνάμεις εξτρεμισμού και τρομοκρατίας και οφείλουμε να τις αντιμετωπίσουμε.

Οι πολιτικοί μας ηγέτες μόλις στην πρόσφατη Τριμερή, εδώ στη Λευκωσία πριν δυο βδομάδες, έχουν επιδείξει μεγάλη αποφασιστικότητα να συνεργαστούν για να αντιμετωπίσουν αυτές τις απειλές.

Μαζί θα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την τρομοκρατία και τον εξτρεμισμό και να διασφαλίσουμε για τις μελλοντικές γενιές την πραγματοποίηση του κοινού μας οράματος, για σταθερότητα και ειρήνη στην περιοχή. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε.

Λευκωσία, 24 Μαΐου 2018