Τοπ.Αυτοδιοίκησης
Δευ, 27 Ιαν 2014

Flickr Feed

Τετ, 12 Δεκ 2018

Ομιλία Προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Αβέρωφ Νεοφύτου στην Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων για τον Προϋπολογισμό του 2019

 Τετάρτη, 12 Δεκεμβρίου 2018, Βουλή των Αντιπροσώπων

 

Κύριε Πρόεδρε της Βουλής των Αντιπροσώπων,

Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι,

Είμαστε ενώπιον της κορυφαίας πράξης του κοινοβουλίου. Αυτής της συζήτησης και ψήφισης του κρατικού προϋπολογισμού. Μιας συζήτησης που φυσιολογικά θα έπρεπε να στρέφεται αποκλειστικά στην οικονομία, στην ανάπτυξη και την κοινωνική ευημερία.

Όμως οι καταστάσεις υπαγορεύουν εδώ και δεκαετίες  η συζήτηση να περιστρέφεται και στο εθνικό μας πρόβλημα. Γιατί ακόμη η πατρίδα μας παραμένει μοιρασμένη και υπό κατοχή με τα οράματα του κυπριακού Ελληνισμού ανεκπλήρωτα.

Για 44 χρόνια τώρα ο μαρτυρικός τόπος μας και ο κυπριακός λαός, βιώνουν τις τραγικές συνέπειες της βάρβαρης τουρκικής εισβολής.

Πρόσφατα φίλος δημοσιογράφος μου έθεσε το εξής: Ήτανε 28 ετών το 1974 - πρόσφυγας από την Αμμόχωστο – και όντας 73 ετών σήμερα, με ρώτησε εάν πιστεύω πως υπάρχει περίπτωση να λυθεί το Κυπριακό προτού φύγει από την ζωή.

Αυτή η απλή ερώτηση περιγράφει την τραγική πραγματικότητα του Κυπριακού μετά από 44 χρόνια βίαιης διαίρεσης της πατρίδας μας. Ταυτόχρονα, αυτή η απλή ερώτηση τίθεται σε μια συγκυρία κατά την οποία τα δεδομένα, όπως διαμορφώνονται αναδεικνύουν τους σοβαρούς κινδύνους της μη λύσης, αλλά και μιας κακής λύσης.

Όσο ο χρόνος κυλά ατελέσφορα, τόσο ψηλώνουν τα εμπόδια στη δρόμο της σωστής λύσης και της επανένωσης. Η αδράνεια και η στασιμότητα μόνο την Τουρκία βολεύουν. Η Τουρκία παγιώνει τα τετελεσμένα της κατοχής: Οι έποικοι αυξάνονται, τα κατοχικά στρατεύματα ριζώνουν, οι περιουσίες των προσφύγων ξεπουλιούνται, οι γενιές που είχαν βιώματα από την κοινή συμβίωση Ε/κ-Τ/κ φεύγουν, και η τουρκοκυπριακή κοινότητα μετατρέπεται σε προέκταση της τουρκικής κοινωνίας. Με όλες τις παθογένειες που κάτι τέτοιο συνεπάγεται.

Στην ελληνοκυπριακή πλευρά δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε, ότι η παρούσα ευημερία και το αίσθημα ασφάλειας που βιώνουμε είναι εύθραυστα χωρίς την επίτευξη μιας λειτουργικής λύσης. Στη δική μας περίπτωση η διαίρεση μπορεί να αποτελέσει, μελλοντικά, πηγή νέων συγκρούσεων. Γι’ αυτό αποτελεί καθήκον μας να καταλήξουμε σε μια λειτουργική και άρα βιώσιμη λύση, η οποία όμως – και αυτό είναι ιδιαίτερα κρίσιμο - δεν θα αποτελέσει πηγή νέων συγκρούσεων, αλλά πηγή ευημερίας και ειρήνης. Μια λύση η οποία θα επανενώνει τη χώρα και τον λαό και θα μας επιτρέπει να οικοδομήσουμε μια κοινή πατρίδα συνεργασίας και σταθερότητας. 

Είναι για αυτό που ως Δημοκρατικός Συναγερμός πιστεύουμε ότι ο μοναδικός εφικτός δρόμος για την εξεύρεση μιας τέτοιας λύσης είναι οι διαπραγματεύσεις στη συμφωνημένη βάση της Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

Για πολλούς Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, η ΔΔΟ μπορεί να μην είναι η ιδανική λύση. Είναι όμως το μοναδικό μέχρι σήμερα συμφωνημένο πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορούν να συναντηθούν οι ανησυχίες και οι προσδοκίες των δύο κοινοτήτων.

Αν εγκαταλείψουμε αυτό το συμφωνημένο πλαίσιο, τη ΔΔΟ, θα μας μείνει η παγίωση των τετελεσμένων που θα οδηγήσει στην ολοκληρωτική τουρκοποίηση των κατεχομένων και στην ενίσχυση των κινδύνων που απειλούν την επιβίωση των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων.

 

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Στον τελευταίο κύκλο συνομιλιών έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος, όπως άλλωστε καταγράφεται και στις εκθέσεις του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Μεταξύ άλλων, συμφωνήσαμε ότι η λύση θα είναι συμβατή με την ευρωπαϊκή υπόσταση της Κύπρου και αναγνωρίστηκε το αναφαίρετο δικαίωμα στην περιουσία. Είναι αλήθεια ότι είναι αδύνατο να επιστρέψουν όλοι οι πρόσφυγες στις περιουσίες τους. Εκεί όπου όμως αυτό δεν είναι δυνατό, συζητούνται πολύ συγκεκριμένοι τρόποι αποκατάστασης τους, αφού για πρώτη φορά η τουρκική πλευρά αποδέχεται το αναφαίρετο δικαίωμα στην ιδιοκτησία.

Διασφαλίσαμε την ελεύθερη διακίνηση και εγκατάσταση σε όλη την επικράτεια της Κύπρου μετά τη λύση, ενώ βρεθήκαμε σε ακτίνα συμφωνίας στο εδαφικό με την κατάθεση χαρτών από τις δύο πλευρές. Συμφωνήσαμε την πληθυσμιακή αναλογία των δύο κοινοτήτων μετά την λύση σε 4:1, όπως ήταν περίπου πριν από την εισβολή.

Και ως επιστέγασμα, είχαμε την κατάθεση του Πλαισίου του Γενικού Γραμματέα στο Κραν Μοντανά, το οποίο αναδεικνύει τη σημασία και την ανάγκη να γίνει η Κύπρος ένα φυσιολογικό κράτος.

Η κορύφωση των προσπαθειών στο Κραν Μοντανά, δυστυχώς δεν είχαν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Οι ειλικρινείς προσπάθειες του Προέδρου Αναστασιάδη προσέκρουσαν στην άρνηση της Τουρκίας να αποδεχθεί ότι στον 21ο αιώνα δεν έχουν θέση προστάτες, εγγυητές και κατοχικά στρατεύματα.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ορθώς επανέλαβε αρκετές φορές την ετοιμότητα του να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά, στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες. Πρέπει να συνεχίσουμε με κάθε ευκαιρία να επαναλαμβάνουμε τη βούληση μας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και να ζητούμε την ενεργοποίηση του διεθνούς παράγοντα για να πειστεί και η τουρκική πλευρά να πράξει το ίδιο.

Ιδιαίτερα τώρα που σε τρεις ημέρες αναμένεται η άφιξη της απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα, Τζέιν Χολ Λούτ, στην Κύπρο για καθορισμό των όρων αναφοράς προκειμένου να ξεκινήσουν ξανά οι διαπραγματεύσεις. Αυτό υπογραμμίζει την κρισιμότητα των στιγμών, καθώς αποτελούν προϋπόθεση για τη δημιουργία πιθανοτήτων αποτελεσματικού διαλόγου.

Η πρόσφατη έκθεση του Γενικού Γραμματέα, επιβεβαιώνει την άποψη πως το αμέσως επόμενο διάστημα θα κριθεί η δυνατότητα επανέναρξης των διαπραγματεύσεων. Είναι κρίσιμο σ’ αυτή την ιστορική συγκυρία η ελληνοκυπριακή πλευρά να επιβεβαιώσει την εκτίμηση των Ηνωμένων Εθνών πως η προοπτική για επίτευξη μιας συνολικής λύσης παραμένει ζωντανή.

Είναι για αυτό τον λόγο που εμείς έχουμε θέσει ως κύρια προτεραιότητα την ενίσχυση της προσπάθειας για επανέναρξη του διαλόγου. Με συνεχείς επαφές εντός και εκτός Κύπρου, με ξένους διπλωμάτες και αξιωματούχους, αλλά και με τους Τ/κ συμπατριώτες μας πολιτικούς.

To μήνυμα μας είναι απλό και ξεκάθαρο: Θέλουμε την επανένωση της χώρας μας. Πιστεύουμε ότι τα οφέλη από μια σωστή και λειτουργική λύση μπορεί να είναι πολύ περισσότερα και για τους Ελληνοκύπριους και για τους Τουρκοκύπριους, αλλά και για την περιοχή ευρύτερα, από το εύθραυστο status quo.

 

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,

Θα ήθελα παράλληλα να αναφερθώ και στην εισήγηση του Προέδρου της Δημοκρατίας για αποκέντρωση από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση στις συνιστώσες πολιτείες εκείνων των αρμοδιοτήτων που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών. Μια εισήγηση με την οποία ως Δημοκρατικός Συναγερμός συμφωνούμε.

Μια σημαντική μερίδα συμπολιτών μας εύλογα ανησυχούν για τη λειτουργικότητα της λύσης και για τις αλλαγές που αυτή μπορεί να φέρει στην καθημερινότητα τους. Ούτε τους αδικώ, ούτε τους επικρίνω. Συγκρίνουν αυτό που βιώνουν σήμερα, όσο εύθραυστο και αν είναι, με το άγνωστο μιας λύσης.

Για να είμαστε πραγματιστές, μια συμφωνία στο κυπριακό ποτέ δεν θα μετατραπεί σε λύση του κυπριακού εάν δεν ψηφισθεί από την πλειοψηφία και των δύο κοινοτήτων.

Αυτών λεχθέντων, επιβάλλεται να δούμε το σκεπτικό της αποκέντρωσης εξουσιών. Οι ελληνοκύπριοι ανησυχούν ότι το ζήτημα της μιας θετικής ψήφου των Τουρκοκυπρίων μπορεί να οδηγήσει την κεντρική κυβέρνηση σε αδιέξοδα, όπως το 1963. Οι Τουρκοκύπριοι ανησυχούν ότι χωρίς αποτελεσματική συμμετοχή, οι Ελληνοκύπριοι θα έχουν το απάνω χέρι, επειδή θα μείνουν με την Κυπριακή Δημοκρατία όπως το 1963 και οι τουρκοκύπριοι απομονωμένοι.

Εάν διατηρήσουμε λοιπόν στο ομόσπονδο κράτος εκείνες τις εξουσίες και αρμοδιότητες οι οποίες διασφαλίζουν τα σημαντικά, δηλαδή:

 • την ενότητα και ασφάλεια του κράτους,
 • την μία κυριαρχία,
 • την μία ιθαγένεια,
 • τη μία διεθνή προσωπικότητα,
 • την πρακτική εφαρμογή του δικαιώματος στις 4 βασικές ελευθερίες σε όλη την επικράτεια της Κύπρου,
 • την ενιαία οικονομία,
 • το ενιαίο νόμισμα,
 • τη μια Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη,
 • τον ένα εναέριο χώρο,

η αποκέντρωση στις συνιστώσες πολιτείες των υπόλοιπων εξουσιών όχι μόνο θα ενισχύσει τη λειτουργικότητα του κράτους - αφού θα περιορισθούν τα σημεία τριβής - αλλά θα ενισχύσει και το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών. Περιορίζοντας τα σημεία πιθανής τριβής, διασφαλίζεται ότι η καθημερινότητα των πολιτών δεν θα διαφοροποιηθεί μετά τη λύση.

Στόχος της αποκέντρωσης δεν είναι η αναίρεση της πολιτικής ισότητας των δύο κοινοτήτων όπως αυτή περιγράφεται στη συμφωνημένη βάση των διαπραγματεύσεων. Εμείς υιοθετούμε τη θέση στο Πλαίσιο Γκουτέρες, σύμφωνα με την οποία το θέμα της αποτελεσματικής συμμετοχής πρέπει να συζητηθεί περισσότερο σε ότι αφορά το ζήτημα της μιας θετικής ψήφου, το πότε, κάτω από ποιες συνθήκες και σε ποια σώματα ασκείται, καθώς και οι σχετικοί μηχανισμοί επίλυσης αδιεξόδων.

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Βρισκόμαστε μπροστά στην προοπτική ανακάλυψης σημαντικών ποσοτήτων φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ. Αυτή η προοπτική μπορεί να αποτελέσει ευλογία για όλο τον κυπριακό λαό, ιδιαίτερα εάν αποτελέσει το καύσιμο για την εξεύρεση λύσης του κυπριακού.

Οι βάσεις έχουν τεθεί: Στις διαπραγματεύσεις για το κυπριακό έχει ήδη συμφωνηθεί ότι τα έσοδα από το φυσικό αέριο θα ανήκουν στην κεντρική κυβέρνηση. Επιπλέον, έχει σχεδόν συμφωνηθεί και ο τρόπος που θα μεταφέρονται αυτά τα έσοδα από την κεντρική κυβέρνηση στις συνιστώσες πολιτείες.

Συνεπώς, εάν εξευρεθεί λύση και ικανοποιητικές ποσότητες υδρογονανθράκων, το σύνολο του κυπριακού λαού μπορεί να ωφεληθεί και η Κύπρος να διαδραματίσει ένα σημαντικό περιφερειακό ρόλο.

Η εξεύρεση λύσης όμως δεν μπορεί να αποτελεί προϋπόθεση για να προχωρήσουμε με τους ενεργειακούς μας σχεδιασμούς. Η κυβέρνηση, πολύ ορθά, προχωρεί κανονικά με τους σχεδιασμούς αυτούς, παρά τις απειλές και τις παρενοχλήσεις από τουρκικής πλευράς. Η ξεκάθαρη στήριξη των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας για εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων, από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις Ηνωμένες Πολιτείες και από την πλειοψηφία των γειτόνων μας στην περιοχή είναι πολύ σημαντική.

Οι παρενοχλήσεις και οι παράνομες προκλήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, δεν πρόκειται να εκλείψουν χωρίς λύση του Κυπριακού. Ούτε και θα πρέπει να αναμένουμε ότι η Τουρκία θα μείνει απαθής, παρακολουθώντας μας να μετατρεπόμαστε σε ενεργειακό κόμβο. Θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, να μην παρασυρθούμε στο παιχνίδι των εντάσεων που επιδιώκει η Άγκυρα. Διαφορετικά, διατρέχουμε τον κίνδυνο να μετατρέψουμε τον φυσικό μας πλούτο, από ευλογία σε κατάρα.

Εάν όλες οι πολιτικές δυνάμεις συμφωνούμε ότι βρισκόμαστε στο πιο κρίσιμο ίσως σταυροδρόμι στην ιστορία του Κυπριακού και συνεπώς στην ιστορία της πατρίδας μας, αποτελεί υποχρέωση μας, ιστορική μας ευθύνη, να επιδιώξουμε τη μεγαλύτερη δυνατή ενότητα στο εσωτερικό. Να περιορίσουμε τις αντεγκλήσεις και τη μονοπώληση του πατριωτισμού.

Σε αυτή την εθνική αποστολή χρειάζεται η συμβολή όλων των πολιτικών δυνάμεων. Διότι κανένας Πρόεδρος δεν θα μπορέσει να προχωρήσει σε διαπραγμάτευση και να επιτύχει μια συμφωνία που θα νοιώθει ότι είναι κατάλληλη για την Κύπρο και αποδεκτή από τους πολίτες, αν δεν τύχει της απαραίτητη στήριξης από τις πολιτικές δυνάμεις.

Η πατρίδα απαιτεί αυτές τις οριακές στιγμές εθνική ενότητα. Απαιτεί από όλους μας να εστιάσουμε στον εθνικό στόχο και να αφήσουμε στην άκρη τα δευτερεύοντα. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος σε αυτό. Εθνική ενότητα δεν σημαίνει ομογνωμία. Η ειλικρινής διαφωνία και η διαφορετική άποψη, μπορούν και αυτές να προσφέρουν στον αγώνα μας. Και έτσι εμείς αντιμετωπίζουμε την κριτική και τις διαφορετικές απόψεις.  

Γιατί εν κατακλείδι η απάντηση που όλοι οφείλουμε να δώσουμε στον 73χρόνο Βαρωσιώτη φίλο που αγωνιά αν θα προλάβει τη λύση του κυπριακού, είναι ότι θα προσπαθήσουμε με τόλμη, αλλά και ευθύνη να παραδώσουμε στα παιδιά και στα εγγόνια μας μια Κύπρο απαλλαγμένη από τα λάθη του παρελθόντος το συντομότερο δυνατόν. Μια Κύπρο της ειρήνης, της συνεργασίας, της ευημερίας και της προκοπής.

 

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,

Ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων σήμερα βρίσκεται ο Προϋπολογισμός της Κυπριακής Δημοκρατίας για το 2019. Ένας βιώσιμος, αναπτυξιακός και πλεονασματικός προϋπολογισμός.

Ένας προϋπολογισμός που εκφράζει την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Στόχος η εδραίωση της ανάπτυξης και η δημιουργία συνθηκών πλήρους απασχόλησης προς όφελος του συνόλου των πολιτών.

Ένας στόχος που είναι εφικτός με την προϋπόθεση ότι διατηρείται η μακροοικονομική σταθερότητα, η βιώσιμη διαχείριση των δημοσίων οικονομικών, και η εύρυθμη λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Σημαντικό είναι επίσης η διατήρηση και ενίσχυση ευνοϊκού περιβάλλοντος για την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις και η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας μέσα από συνεχή μεταρρυθμιστική προσπάθεια.

Η εμπιστοσύνη εδραιώνεται πλέον στην Κυπριακή οικονομία. Οι ψηλοί θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης που παρουσιάζει η οικονομία και η βελτίωση που παρουσιάζουν οι μακροοικονομικοί και δημοσιονομικοί δείκτες είναι η απόδειξη.

Η οικονομία της Κύπρου συνεχίζει να ανθίζει καταγράφοντας ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 3,9% του ΑΕΠ για το πρώτο 9μηνο του 2018, ένα από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρώπη. Και καταγράφει δημοσιονομικό πλεόνασμα €850εκ για το πρώτο δεκάμηνο του 2018.

Παράλληλα, η ανεργία συνεχίζει την πτωτική της πορεία σε επίπεδα κάτω από το μέσο όρο της ευρωζώνης και βρίσκεται στο 7,3%. Είμαστε αισιόδοξοι ότι με τις σωστές πολιτικές που εφαρμόζει η κυβέρνηση, σύντομα θα επιτύχουμε συνθήκες πλήρους απασχόλησης. Το διαθέσιμο εισόδημα, η ιδιωτική κατανάλωση, η απασχόληση και οι επενδύσεις σταδιακά αυξάνονται.

Η εμπιστοσύνη επέστρεψε και στις αγορές. Τρεις διαδοχικές αναβαθμίσεις από διεθνείς οίκους αξιολόγησης που επαναφέρουν την Κύπρο σε επενδυτική βαθμίδα, μετά από 7 χρόνια στην κατηγορία «σκουπίδια». Αποτελούν ξεκάθαρο ψήφο εμπιστοσύνης στην Κυπριακή οικονομία, σηματοδοτώντας τη νέα εποχή της ανάπτυξης.

Η ενδυνάμωση και θωράκιση του τραπεζικού συστήματος συνέβαλε προς αυτή την κατεύθυνση. Η μεταφορά του 50% των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων εκτός ισολογισμού τραπεζών και η βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος ήταν οι δύσκολες αλλά καθοριστικές κινήσεις που συνέβαλαν στην αντιμετώπιση των προκλήσεων. Και έχουν ενισχύσει δραστικά τις προοπτικές για την οριστική αντιμετώπιση τους. Αλλά έχουμε ακόμη δρόμο να διανύσουμε.

Παρά την υποχώρηση των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων κατά 5 μονάδες στο 34,1%, η περαιτέρω αποκλιμάκωση τους αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση αλλά και στόχο για την εδραίωση και θωράκιση της βιώσιμής ανάπτυξης και συνθηκών χρηματοοικονομικής σταθερότητας. Το Σχέδιο Εστία του οποίου η εφαρμογή προβλέπεται στον προϋπολογισμό ενώπιον μας, θα βοηθήσει στη ρύθμιση των ΜΕΔ με υποθήκη την πρώτη κατοικία του δανειολήπτη βάση κριτηρίων.

 

Αγαπητές και Αγαπητοί συνάδελφοι,

Το κράτος μας έχει ξανά τη δυνατότητα να κάνει πολιτικές με πραγματικό όφελος για τον πολίτη και να εκτελεί σημαντικά αναπτυξιακά έργα.

Βρισκόμαστε σήμερα σε συνθήκες ανάπτυξης λόγω των συνετών και ορθών πολιτικών της Κυβέρνησης. Πρωτίστως όμως οφείλεται στις θυσίες των πολιτών. Και στην υπεύθυνη στάση που τήρησαν οι κοινωνικοί εταίροι. Οφείλεται επίσης στην υπευθυνότητα που επέδειξαν τα κοινοβουλευτικά κόμματα, όπως το ΔΗΚΟ αλλά και άλλα, που στήριξαν κρίσιμες και σκληρές νομοθεσίες στη Βουλή. Δεν θα διστάσω ξανά να υπογραμμίσω αυτή την υπεύθυνη στάση που θέτει το καλό της χώρας πάνω από όλα.

Σε αυτές τις συνθήκες ανάπτυξης, είναι ώρα να επιστρέψουμε μέρισμα στην κοινωνία. Να πούμε έμπρακτα ευχαριστώ. Το πακέτο στήριξης €100εκ συνολικά που προωθούμε, προβλέπει:

 • Ψηφίσαμε ήδη τη μείωση του φόρου κατανάλωσης καυσίμων κατά 5 σεντ του ευρώ στο λίτρο για ένα συνολικό όφελος του Κύπριου πολίτη που ξεπερνά τα €50εκ
 • Αντίστοιχο σχέδιο ΕΣΤΙΑ για τους συνεπείς που εμπίπτουν στις κατηγορίες του ΕΣΤΙΑ ύψους €33εκ, και
 • Αύξηση €50 το μήνα σε χαμηλοσυνταξιούχους με μια συνολική παροχή ύψους €22εκ ετησίως.

 

Κύριε Πρόεδρε,

Είναι καθήκον μας η τοποθέτηση επί της ουσίας του αναπτυξιακού προϋπολογισμού της Κύπρου.

Ο αναπτυξιακός προϋπολογισμός που έχουμε μπροστά μας, έρχεται να ενισχύσει την ανοδική πορεία της οικονομίας μας. Κτίζοντας στο στέρεο υπόβαθρο που έχουμε πετύχει.

 

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Τώρα είναι η ώρα να συνεχίσουμε στην πορεία των μεταρρυθμίσεων για ακόμα πιο σύγχρονο και φιλικό προς τους πολίτες κράτος.

Έχουμε μπροστά μας ένα προϋπολογισμό που θα επιτρέψει την υλοποίηση σημαντικών έργων και προγραμμάτων όπως επενδύσεις στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση, προώθηση έργων υποδομής, προώθηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων.

Ο προϋπολογισμός του 2019 σηματοδοτεί επίσης την έναρξη της λειτουργίας του Υφυπουργείου Τουρισμού, την εφαρμογή της πρώτης φάσης του ΓΕΣΥ, και την επίσημη έναρξη του θεσμού του Επικεφαλής Επιστήμονα στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης στις δομές διακυβέρνησης της Έρευνας και της Καινοτομίας.

Όραμα μας είναι ένα ποιοτικό κράτος που θα υπηρετεί, και δεν θα ταλαιπωρεί τους πολίτες. Ένα σύγχρονο κράτος φιλικό προς τις επιχειρήσεις, που παρέχει κίνητρα και επενδύει στην έρευνα και την καινοτομία. Ένα κράτος ψηφιακά μετασχηματισμένο, που θα ανοίγει δρόμους στη νεοφυή επιχειρηματικότητα και μέσα από την ανάπτυξη στηρίζει τις ευάλωτες ομάδες. Που στηρίζει και ενδυναμώνει την προοπτική των δυναμικών τομέων της οικονομίας.

Ένα σύγχρονο κράτος που δημιουργεί νέους τομείς ανάπτυξης στους οποίους υπάρχει προοπτική, όπως της εκπαίδευσης, της υγείας, της ενέργειας, των νεοφυών επιχειρήσεων της οπτικοακουστικής βιομηχανίας, με όραμα να καταστούμε περιφερειακό κέντρο ανάπτυξης και πόλος επενδύσεων.

Με επιτελικούς σχεδιασμούς και μεταρρυθμίσεις δίνουμε βάθος στην αναπτυξιακή προσπάθεια και ενισχύουμε την οικονομία. Μεταρρυθμίζοντας δομές του κράτους ανέγγιχτες από το 1960.

Σήμερα η οικονομία της Κύπρου καταγράφει θεαματικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Σας καλώ να αναλογιστείτε πόσο καλύτερα μπορούμε να κινηθουμε, έχοντας εξειδικευμένα κυβερνητικά τμήματα να υλοποιούν την πολιτική της εκάστοτε κυβέρνησης στους νευραλγικούς τομείς της οικονομίας. Πρέπει με θάρρος όλοι να συνεχίσουμε. Για το καλό της χώρας, των πολιτών και των παιδιών μας. Και με συνεννόηση μπορούμε μαζί να σπρώξουμε την Κύπρο ακόμα πιο μπροστά.

Ο Κύπριος πολίτης δικαιούται ένα σύγχρονο κράτος με σύγχρονες δομές. Και πρέπει να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις που έχουνε μείνει πίσω. Με ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Δημόσιας Υπηρεσίας. Να αφήσουμε στην άκρη μικροπολιτικά συμφέροντα και να βάλουμε το συμφέρον της χώρας πάνω από όλα. Να δούμε τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους ως παράγοντα ανάπτυξης και να προχωρήσουμε στην δημιουργία ειδικευμένης δομής.

Πρέπει να συνεχίσουμε ενθαρρύνοντας την οικονομική δραστηριότητα, με όσο το δυνατό χαμηλότερα φορολογικά βάρη και γραφειοκρατία. Η ανάπτυξη σε τομείς με ψηλή προστιθέμενη αξία, προσδίδει τεράστια ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα. Και είναι σαφές ότι η επιχειρηματική καινοτομία  και η νεοφυής επιχειρηματικότητα αποτελούν πυλώνες για το νέο οικονομικό μοντέλο που θα τροφοδοτεί την οικονομία.

Στόχος μας είναι στα επόμενα χρόνια να αυξήσουμε σημαντικά το κατά κεφαλή εισόδημα του κύπριου πολίτη. Και έχουμε τις προοπτικές και το όραμα να το πετύχουμε.

 

Κύριε Πρόεδρε,

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Στρατηγική επιδίωξη είναι να συνεχιστεί η μακροοικονομική, δημοσιονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας με γνώμονα τη βιώσιμη ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή. 

Να εδραιώσουμε συνθήκες αειφόρου ευημερίας και να καταστήσουμε την Κυπριακή οικονομία πιο ανταγωνιστική και παραγωγική σε κάθε τομέα.

Η περαιτέρω τόνωση της εμπιστοσύνης των επενδυτών στην οικονομία, η προσέλκυση επενδύσεων και εδραίωση της επενδυτικής βαθμίδας είναι κλειδί.

 

Κυρίες και κύριοι,

Η Κύπρος βρίσκεται σε αναπτυξιακή τροχιά. Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει κερδίσει τον σεβασμό όλου του κόσμου, για την πορεία της οικονομίας. Αυτή την πορεία έχουμε υποχρέωση να ενδυναμώσουμε.

Έτσι είναι που υπερασπιζόμαστε την Κυπριακή Δημοκρατία. Με πράξεις ουσίας. Όχι με συνθήματα.  Και η πολιτική είναι πρώτιστα οι πράξεις. Εκεί κρινόμαστε όλοι. Έτσι γινόμαστε αξιόπιστοι. Έτσι διεκδικούμε την εμπιστοσύνη. Έτσι υπηρετούμε την πατρίδα μας.

Η πολιτική είναι οι αποφάσεις που παράγουν πραγματικά αποτελέσματα και διαμορφώνουν την πραγματική ζωή χιλιάδων συμπολιτών μας. Στην εργασία τους, στο νοικοκυριό τους, στην κοινωνία.

Είμαστε εδώ για να πάρουμε τη χώρα μας μπροστά.

Στόχος μας είναι να φτιάξουμε μια καλύτερη πατρίδα. Και για μας η καλύτερη πατρίδα δεν μπορεί παρά να είναι ολόκληρη και όχι μοιρασμένη. Μια πατρίδα δημιουργική, παραγωγική και ευημερούσα για όλους τους πολίτες της.

Προχωράμε για την Κύπρο της ανάπτυξης και της δημιουργίας.

 

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

 

Με αυτές τις σκέψεις, καλώ όλους μας να ψηφίσουμε τον φετινό προϋπολογισμό του κράτους.

Ένα προϋπολογισμό αναπτυξιακό με αύξηση στις κοινωνικές δαπάνες και έμπρακτη επιστροφή μερίσματος στην κοινωνία. Ένα προϋπολογισμό που συνδράμει στην πορεία ανάπτυξης της Κυπριακής οικονομίας. 

Κλείνοντας θέλω να ευχαριστήσω θερμά τη γραμματεία της Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού της Βουλής για την άψογη συνεργασία κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού. Επιθυμώ να ευχαριστήσω επίσης τους συναδέλφους βουλευτές μέλη της Επιτροπής Οικονομικών. Καθώς επίσης τον Υπουργό Οικονομικών για την συνεργασία όπως επίσης και τους συνεργάτες στο Υπουργείο Οικονομικών που εργάστηκαν για την ετοιμασία του προϋπολογισμού.

Σας ευχαριστώ και εύχομαι ολόψυχα Καλά Χριστούγεννα και Καλές Γιορτές σε όλους.  

 

Τετ, 12 Δεκ 2018

Δήλωση Προέδρου ΔΗΣΥ

 

Σήμερα ξεκινά η συζήτηση και ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού. Είναι μια σημαντική πολιτική πράξη για την κοινωνία. Αποτέλεσμα της σωστής διαχείρισης των δημόσιων οικονομικών, στην οποία συνέβαλαν όλοι, με πρώτους τους πολίτες.

Ο ίδιος ο ΠτΔ και η κυβέρνησή του σε συνεργασία και με τα πολιτικά κόμματα, θα δώσουν με απόφασή τους σήμερα μια μικρή ανταπόδοση στο σύνολο των πολιτών. Τη μείωση στη φορολόγηση των καυσίμων. Ο αντίκτυπος στον καταναλωτή θα είναι 6 σεντ το λίτρο λιγότερους φόρους από τα μεσάνυχτα της επόμενης Δευτέρας.

Τώρα που έχουμε τα καλά νέα με τις βροχές, ο κόσμος θα θέλει να προετοιμαστεί για τον χειμώνα και για τη θέρμανσή του, ιδιαίτερα στις ορεινές περιοχές, ο φόρος πάνω στο πετρέλαιο θέρμανσης σχεδόν εξανεμίζεται. Σήμερα είναι γύρω στα 12 σεντ το λίτρο, από τα μεσάνυχτα της επόμενης Δευτέρας θα είναι μόνο 6 σεντ. Επιπλέον, η μείωση θα είναι και στο πετρέλαιο και στη βενζίνη κίνησης.

Θα συνεχίσουμε σε συνεργασία με την κυβέρνηση, με το Δημοκρατικό Κόμμα και τα άλλα κόμματα στη Βουλή, χωρίς να ξεφεύγουμε από την πολιτική της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Είναι αυτή η πολιτική της δημοσιονομικής πειθαρχίας που έφερε αποτελέσματα και είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της κυπριακής οικονομίας που κλείσαμε το πρώτο δεκάμηνο  με πλεόνασμα 850 εκατομμυρίων ευρώ.

Λευκωσία, 12 Δεκεμβρίου 2018

 

 

 
 
 
Τετ, 12 Δεκ 2018

ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΔΗΣΥ

 

Είχα την ευκαιρία σήμερα να συναντηθώ με ένα εξαίρετο φίλο της Κύπρου και ένα στενό μου φίλο, τον Πρόεδρο του Jewish Agency κ.Isaac Herzog.

Επαναλάβαμε ακόμα μια φορά τη θέληση και των δύο χωρών μας, αλλά και από την ιδιότητά του ως ο Πρόεδρος του Agency κάτω από το οποίο είναι όλοι οι Εβραίοι της Διασποράς, για περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων μας σε όλα τα επίπεδα, και εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας.

Το είπα πολλές φορές, θα το επαναλάβω. Η περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων με το Ισραήλ θωρακίζει την Κύπρο. Θεωρώ πως είναι υποχρέωση μας να λέμε και τις πραγματικότητες. Αυτή η εμβάθυνση ξεκίνησε και ενισχύθηκε με τις προσπάθειες του ΠτΔ κι αυτές οι τριμερείς συνεργασίες που γίνονται, ιδιαίτερα με τη χώρα του Ισραήλ, διευρύνουν την επιρροή της μικρής μας πατρίδας.   

Ερώτηση:

Αυτή η συνεχιζόμενη αμφισβήτηση από πλευράς ΑΚΕΛ στη δέσμευση του Προέδρου για βάση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, φαίνεται ότι είναι επιζήμια για τη λύση του κυπριακού, δημιουργεί ένα κλίμα στο εσωτερικό. Μήπως θα ήταν χρήσιμο να γίνει μια συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου και να εκδοθεί ένα κοινό ανακοινωθέν στο οποίο όλοι να συμφωνήσετε ότι όντως πάμε για λύση στη βάση ΔΔΟ για να ξεκαθαρίζει αυτό το πράγμα;

Απάντηση:

Μας λυπεί αυτή η κατάσταση σε μια φάση του κυπριακού που όλοι συμφωνούμε ότι δεν είναι μόνο κρίσιμη, είναι και οριακή.

Ο ΠτΔ επανέλαβε από την επομένη του αδιεξόδου στο Κρανς Μοντανά ότι είναι πανέτοιμος για επανέναρξη του διαλόγου στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας αλλά και των παραμέτρων Γκουτέρες.

Δεν έμεινε διεθνές βήμα, είτε στα Η.Ε. είτε στην Ευρώπη, αλλά και στο εσωτερικό που να μην επαναλαμβάνει ο ΠτΔ την ετοιμότητά του να επαναρχίσει ο διάλογος στο πλαίσιο της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.  

Αυτή η αμφισβήτηση, έστω και άθελα από κάποιους, δημιουργεί πρόβλημα στην προσπάθεια  να πείσουμε τη διεθνή κοινότητα για την αναγκαιότητα της επανέναρξης το συντομότερο δυνατόν του διαλόγου.

Δεν θεωρώ ότι ωφελεί τον εθνικό στόχο της επανένωσης της πατρίδας μας αυτή η μεγάλη ένταση εντός του εσωτερικού. 

Δεν θέλω να φανεί ότι κάνω παραινέσεις. Ποιος είμαι εγώ που θα κάνω παραινέσεις στον οποιοδήποτε συνάδελφό μου πολιτικό αρχηγό; Πιστώνω τον καθένα με πατριωτισμό και θεωρώ ότι η αποφυγή τέτοιων επιθέσεων, από τη στιγμή που ο ΠτΔ το επαναλαμβάνει, και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και ο Υπουργός Εξωτερικών.

Ενημερωθήκαμε στο Εθνικό Συμβούλιο, και είναι η πρώτη φορά που θα το πω, για κάτι που συζητείται εντός Εθνικού Συμβουλίου: Στην τελευταία συνάντηση με την Λούτ ήταν απαίτηση του Προέδρου Αναστασιάδη και της κυβέρνησής μας να γίνει ρητή ονομαστική αναφορά, αν θα επαναρχίσει ο διάλογος, ότι το πλαίσιο λύσης, όχι απλώς τα ψηφίσματα, είναι η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία.

Λευκωσία, 12 Δεκεμβρίου