Χάσαμε κάθε ίχνος σοβαρότητας στο Εθνικό ζήτημα
Τρι, 31 Ιαν 2012

του Στέφανου Στέφου

Ναι. Επιτέλους ανάμεσα σε άλλα κλισέ, στερεότυπα και χιλιοειπωμένα περί αδιεξόδων στο κυπριακό, εκφράστηκε μια διαφορετική άποψη. Ότι ο εκάστοτε Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν μπορεί να διαχειρίζεται το Εθνικό πρόβλημα σαν να είναι κάτι που αφορά μόνο τον ίδιο. Και σίγουρα το Εθνικό μας πρόβλημα δεν πρέπει να θεωρείται από τον οποιονδήποτε ως το «πεδίον δόξης λαμπρόν» του, η ευκαιρία για ένα Νόμπελ Ειρήνης και εύηχο εξώφυλλο στο Economist.

Οι ενέργειες του Προέδρου Χριστόφια ως διαπραγματευτή της κοινότητάς μας για το Εθνικό πρόβλημα θα πρέπει να μας προβληματίσουν. Σε αντίθεση με προκάτοχους του, οι οποίοι ενέπλεκαν στην ευρύτερη διαπραγματευτική συμβουλευτική τους ομάδα τουλάχιστον τους πολιτικούς αρχηγούς των άλλων κομμάτων ή και ακόμα τον ίδιο τον Γενικό Εισαγγελέα, οι άτσαλοι χειρισμοί του Πρόεδρου Χριστόφια πρέπει να μας ωθήσουν στην αλλαγή της πεπατημένης. Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα από την εύστοχη πρόταση του Προέδρου του ΔΗΣΥ, κ. Αναστασιάδη, θα πρότεινα τη σύσταση ενός σώματος στα πρότυπα του «Negotiations Affairs Department» του Οργανισμού για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (www.nad-plo.org) το οποίο θα διερευνά σε βάθος και θα προτείνει μακροπρόθεσμες στρατηγικές επί των πτυχών του Εθνικού μας προβλήματος. Η σύνθεση του σώματος αυτού μπορεί να αποτελείται από ακαδημαϊκούς, τεχνοκράτες, νέους επιστήμονες και αντιπροσώπους των πολιτικών κομμάτων.

Με αυτό τον τρόπο και μόνο, διασφαλίζεται ότι ο εκάστοτε Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν θα οδηγεί τον τόπο σύμφωνα με τα δικά του υποκειμενικά και συχνά προσωπικά κριτήρια και συμφέροντα. Χρειαζόμαστε επιτέλους συλλογικότητα, στρατηγική και σταθερότητα στις κινήσεις μας.

 

 

Flickr Feed

Δευ, 22 Ιαν 2018

Καταδικάζουμε τις επεμβάσεις της Άγκυρας στις εσωτερικές υποθέσεις των Τουρκοκυπρίων και ιδιαίτερα τις απόπειρες να πληγεί η ελευθερία έκφρασης γνώμης και ο Τύπος. Εξαιρετικά ανησυχητική είναι όμως η απόπειρα να υποκινηθούν εκδηλώσεις βίαιης καταστολής εναντίον της τουρκοκυπρικής εφημερίδας. Δείχνει ότι αντιδημοκρατικές πρακτικές που έχουν επιβληθεί στο εσωτερικό της Τουρκίας διαχέονται τώρα με μεγαλύτερη ένταση και στην κατεχόμενη Κύπρο.

Όλα αυτά που συμβαίνουν σήμερα στα κατεχόμενα, σε συνδυασμό με τη συζήτηση που ακούμε σχετικά με την τουρκική εισβολή του 1974, υπογραμμίζουν με έναν ακόμα τρόπο την ανάγκη να βρεθεί μια πολιτική συμφωνία, που όχι μόνο θα τερματίζει την τουρκική κατοχή, αλλά θα αποκλείει και την ανάμιξη της Άγκυρας στις υποθέσεις της Κύπρου, με κατάργηση των εγγυήσεων και των όποιων επεμβατικών δικαιωμάτων.

Λευκωσία, 22 Ιανουαρίου 2018

Δευ, 22 Ιαν 2018


Όταν ξεκινήσαμε, το 2013, η Κύπρος ήταν μια χώρα σε διάλυση. 

Καταχρεωμένη. Με τον κόσμο να περιμένει στην ουρά.
Ουρά στα κοινωνικά παντοπωλεία. Ουρά σε τραπεζικές μηχανές, με τις τράπεζες κλειστές. Κυριαρχούσαν η αγωνία και ο φόβος για το αύριο.

Σήμερα έχουμε στήσει την οικονομία στα πόδια της.
Έχουμε ανάπτυξη. Έρχονται επενδύσεις και δημιουργείται απασχόληση. Η ανεργία μειώνεται διαρκώς. Οι νέοι βρίσκουν σιγά-σιγά τις ευκαιρίες που δικαιούνται και που αξίζουν.

Το κράτος έχει πλεονάσματα και έχει δυνατότητες για οφέλιμες πολιτικές.
Η κυβέρνησή μας μπορεί και σχεδιάζει το αύριο. Όπως, για παράδειγμα, με το Γενικό Σχέδιο Υγείας, που δεκαετίες το περιμέναμε...

Αυτή την πορεία πρέπει να συνεχίσουμε. Δεν πρέπει:
ούτε να λοξοδρομήσουμε με την πλάνη μεγαλόστομων υποσχέσεων που δεν στέκουν πουθενά
ούτε και να αφήσουμε τους άλλους να μας πάρουν πίσω ξανά.

Έτσι θα ψηφίσουμε την Κυριακή που έρχεται.
Για να συνεχίσουμε στο δρόμο που φτιάχνει τη χώρα μας και τη ζωή μας.
Με σταθερά βήματα μπροστά. Με Πρόεδρο τον Νίκο Αναστασιάδη. Τον Πρόεδρο που έχει δείξει στην πράξη ότι βελτιώνει τα πράγματα. Ότι έχει σχέδιο για τη χώρα.

Λευκωσία, 22 Ιανουαρίου 2018

Παρ, 19 Ιαν 2018

Σε 10 μέρες οι Κύπριοι Πολίτες καλούνται στην κάλπη για να αποφασίσουν πως θα προχωρήσει η χώρα και το ερώτημα είναι:

αν θα μπούμε σε λογική πειραματισμών που θα αποσταθεροποιούσαν την χώρα όπως ακούγετε από τη μία πλευρά;

ή ακόμα να επιστρέψουμε σε πολιτικές που μας είχαν φέρει την βαθιά κρίση;

ή θα συνεχίσουμε με σταθερά βήματα μπροστά σε δρόμο ανάπτυξης και δημιουργίας που βελτιώνει την χώρα μας.

Ακούμε τους δύο βασικούς ανθυποψηφίους του Προέδρου της Δημοκρατίας να κατηγορούν ο ένας τον άλλον επειδή σε κάποιες θέματα συνεργάστηκαν με πολιτικές του Προέδρου Αναστασιάδη.

Εμείς λέμε ότι χρειάζονται συνεργασίες, πρέπει να βρίσκουμε συναίνεση για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα, να σχεδιάζουμε μεγάλες πολιτικές που παράγουν αποτελέσματα προς όφελος των πολιτών.

Την ώρα που οι πολίτες αναγνωρίζουν στον Πρόεδρο Αναστασιάδη την ηγετική φυσιογνωμία που χρειάζεται η χώρα είναι επίσης πολύ σημαντικό ότι με τις πολιτικές του ο Πρόεδρος μπορεί να εξασφαλίζει συναίνεση και συνεργασίες.

Γιατί πραγματικός αντίπαλος μας είναι τα προβλήματα και στόχος μας η λύσης τους προς όφελος των πολιτών

Λευκωσία, 19 Ιανουαρίου 2018