Μία απόπειρα δολοφονίας, με εξήντα έξι νεκρούς
Τετ, 14 Οκτ 2009

του Θανάση Τσώκου

Ένα από τα τραγικότερα αεροπορικά «δυστυχήματα» στην Κύπρο, ήταν αυτό στις 12 Οκτωβρίου 1967. Τότε, που το αεροπλάνο των Βρετανικών Ευρωπαϊκών Αερογραμμών - ΒΕΑ, που πετούσε για λογαριασμό των Κυπριακών Αερογραμμών, ανατινάχθηκε πάνω από το Καστελόριζο. Θύματα του «δυστυχήματος» αυτού, σαράντα δύο Ελλαδίτες και Κύπριοι και είκοσι τέσσερις Βρετανοί και Αμερικανοί. Το αεροπλάνο COMET 4B, από τα σύγχρονα αεροσκάφη της εποχής, ηλικίας μόλις έξι χρόνων, ανατινάχθηκε ενώ βρισκόταν στον αέρα. Κατέπεσε και συνετρίβη, στην θαλάσσια περιοχή Νοτιοανατολικά του Καστελόριζου. Το αεροπλάνο, που εκτελούσε το δρομολόγιο Λονδίνο –Αθήνα-Λευκωσία αναμενόταν στο αεροδρόμιο Λευκωσίας γύρο στις 5.45΄π.μ.. Δεν έφθασε όμως ποτέ στον προορισμό του. Η έκρηξη, σημειώθηκε στις 5.17΄π.μ. κατά την διάρκεια της εισόδου του αεροσκάφους στην περιοχή ελέγχου πτήσεων Λευκωσίας. Πολύ πιθανόν, την ώρα που ο κυβερνήτης του, άλλαξε την συχνότητα και προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον πύργο ελέγχου στην Λευκωσία.

Το γεγονός ότι στο αεροπλάνο θα επέβαινε ο στρατηγός Γεώργιος Γρίβας, Αρχηγός τότε της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης Άμυνας Κύπρου Α.Σ.Δ.Α.Κ., κίνησε τις υποψίες από την πρώτη κιόλας στιγμή, ότι η πτώση του αεροσκάφους COMET 4B, δεν οφειλόταν απλά σε δυστύχημα. Ο Γρίβας, βρισκόταν στην Αθήνα από τις 28 Σεπτεμβρίου, για διαβουλεύσεις και επαφές με την Ελληνική Κυβέρνηση. Επρόκειτο δε να επιστρέψει στην Κύπρο στις 12 Οκτωβρίου με την μοιραία πτήση των Κυπριακών Αερογραμμών CY 284. Κάτι που ήταν γνωστό στις μυστικές υπηρεσίες της χούντας των Αθηνών, σε συνεργάτες της στην Κύπρο, αλλά και σε άλλα άτομα όπως στο πλήρωμα του αεροσκάφους.

Τελικά ο Γρίβας, επέστρεψε στην Κύπρο το βράδυ της ίδια μέρας. Πιθανότατα, να είχε ενημερωθεί από την Κύπρο ή από πληροφοριοδότες του στην Αθήνα, για την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του και να άλλαξε την τελευταία στιγμή πτήση. Με βάση δημοσίευμα της απογευματινής εφημερίδας του Λονδίνου, « Ήβνινκ Στάνταρντ», την ίδια μέρα του δυστυχήματος, «δυνατόν να είχε τοποθετηθεί βόμβα στο αεροσκάφος για τον Γρίβα από εχθρούς του». Η πτώση του αεροπλάνου COMET 4B και η απώλεια εξήντα έξι ανθρωπίνων ζωών, αποτελεί ένα από τα τραγικότερα γεγονότα στον τόπο μας. Οι ένοχοι αυτής της τραγωδίας, σε Κύπρο και Ελλάδα παρέμειναν ατιμώρητοι. Οι συγγενείς των θυμάτων δεν έμαθαν ποτέ, τις πραγματικές συνθήκες θανάτου των δικών τους ανθρώπων. Παρόλο το γεγονός, ότι έγιναν επιστημονικές μελέτες στα πτώματα των θυμάτων από τους γιατρούς, J. Mason και S.Tarlton, τα ευρήματα των οποίων καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η βασική αιτία του δυστυχήματος ήταν η έκρηξη πλαστικής βόμβας στην καμπίνα των επιβατών. Τα θύματα τις τραγωδίας, βρέθηκαν στο επίκεντρο μιας σφοδρής και χωρίς έλεος πολιτικής σύγκρουσης, απλά γιατί έτυχε να είναι οι μοιραίοι επιβάτες αυτής της πτήσης.

Τότε, ήταν η περίοδος κατά την οποία το καθεστώς των Αθηνών, αλλά και πολιτικοί κύκλοι στην Λευκωσία έβλεπαν με μεγάλη καχυποψία την παρουσία του Στρατηγού Γρίβα και της Ελληνικής Μεραρχίας - ΕΛΔΥΚ/Μ που αριθμούσε δέκα χιλιάδες αξιωματικούς και στρατιώτες στην Κύπρο. Παρουσία ανεπιθύμητη, από την οποία ήθελαν διακαώς να απαλλαγούν. Διαπραγματευόμενοι με την Τουρκία αντεθνική λύση. Εξού και το γεγονός ότι την αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας του Στρατηγού Γεώργιου Γρίβα στις 12 Οκτωβρίου, ακολούθησαν τα γεγονότα της Κοφίνου που κατάληξη είχαν την αποδοχή από την «Εθνική» Κυβέρνηση των Αθηνών και την Κυπριακή Κυβέρνηση, του Τουρκικού τελεσιγράφου για αποχώρηση της ΕΛΔΥΚ/Μ και του Γρίβα από την Κύπρο.

Η διαλεύκανση των συνθηκών αυτής της εγκληματικής ενέργειας, της στυγνής αυτής δολοφονίας αθώων ανθρώπων, έστω και σαράντα δύο χρόνια μετά, θα συμβάλει στην αποκατάσταση της μνήμης των θυμάτων του COMET 4B, αλλά και της ιστορικής αλήθειας. Το έγκλημα αυτό, θα πρέπει επίσης να απασχολήσει την επιτροπή για τον φάκελο της Κύπρου, της Βουλής των Αντιπροσώπων. Αφού μέσα από την πλήρη εξιχνίαση του, θα δοθεί απάντηση σε βασικά ερωτήματα όπως: Ποιοι οργάνωσαν την απόπειρα δολοφονίας του Στρατηγού Γεωργίου Γρίβα και γιατί; Ποια η σχέση Χούντας και Γρίβα την περίοδο εκείνη, αλλά και την περίοδο που ακολούθησε; Ποια η σχέση της απόπειρας, που τελικά οδήγησε στο θάνατο τόσους ανυποψίαστους ανθρώπους, με την επιχείρηση Κοφίνου, ένα μόλις μήνα μετά; Εμπλέκεται στο έγκλημα αυτό όντως ο τότε Υπουργός Εσωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας; Κάτι που ισχυρίζεται σε επιστολή του το 1973, συνεργάτης του Γρίβα στην Αθήνα; Για την επιστολή αυτή αναφορά κάνει στο βιβλίο του με τίτλο «Επιχείρηση Κοφίνου» ο Σπύρος Παπαγεωργίου.

 

Flickr Feed

Κυρ, 09 Δεκ 2018

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Αβέρωφ Νεοφύτου και αντιπροσωπεία της  παράταξης παρευρέθηκαν σήμερα στην Θεία Λειτουργία στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου Εξορινού στην κατεχόμενη Αμμόχωστο.

Με το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού προέβη στην πιο κάτω δήλωση:

Είμαστε σήμερα εδώ μετά από πρωτοβουλία των φίλων της κίνησης Αμμόχωστος Επιστροφή, μαζί με τον Δήμαρχο Αμμοχώστου, τον Μητροπολίτη αλλά και συμπατριώτες μας Τ/κ.

Μία είναι η Κύπρος, ένας ο ήλιος που τη φωτίζει, ένας ο λαός μας και θα συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι την ευλογημένη ώρα επανένωσης της μοιρασμένης μας πατρίδας.

Σήμερα, είναι η γιορτή της Αγίας Άννας και η πέμπτη χρονιά από την λειτουργία της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου Εξόρινου που είχε σταματήσει την λειτουργία, όχι από το 1974, πολύ πιο πριν, από το 1958.

Είμαστε ένας λαός που πιστεύουμε σε διαφορετικές θρησκείες, όπως σε όλο τον κόσμο. Η  χριστιανοσύνη μπορεί να συνυπάρξει με άλλες θρησκείες. Είναι εδώ η χριστιανική εκκλησία και υπάρχουν και τα τζαμιά, αλλά μία είναι η χώρα μας.

Είμαστε Έλληνες και χριστιανοί και πρέπει να σεβαστούμε τους Τ/κ και την θρησκεία τους, όπως και εκείνοι πρέπει να σεβαστούν τις ρίζες και την παράδοση μας.

Είναι μέσα από αυτόν τον αλληλοσεβασμό που θα χτίσουμε ξανά το κοινό μας αύριο.

Μπορεί να μην υπάρχουν ψηλές προσδοκίες στο σύνολο του κυπριακού λαού, και εντός της Ε/κ κοινότητα και εντός της Τ/κ κοινότητας. Βλέπω όμως ξανά το φως. Βλέπω ένα μικρό παράθυρο ελπίδας να ξανανοίγει. Με όλη την δύναμη της ψυχής μας θα προσπαθήσουμε, όχι μόνο να το κρατήσουμε ανοιχτό, αλλά να στηρίξουμε τον ΠτΔ στην προσπάθειά του για επανέναρξη το συντομότερο δυνατόν των συνομιλιών.

Λευκωσία, 9 Δεκεμβρίου 2018 

Σαβ, 08 Δεκ 2018

Επιθυμούμε να εκφράσουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των Τουρκοκύπριων συμπατριωτών μας που έχασαν τη ζωή τους στις καταστροφικές πλημμύρες των τελευταίων ημερών στην περιοχή της Κερύνειας.

Ως ελάχιστη ένδειξη συμπαράστασης, ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, συνοδευόμενος από τον Υπεύθυνο Διεύθυνσης Κυπριακού του Δημοκρατικού Συναγερμού, κ. Χαράλαμπο Σταυρίδη και τον Τ/κ πολιτικό, Fikri Toros, παρευρέθηκαν σήμερα στην κηδεία των δύο από τα τέσσερα θύματα των πλημμυρών, που πραγματοποιήθηκε στο κατεχόμενο Δίκωμο.

Λευκωσία, 8 Δεκεμβρίου 2018

Πεμ, 06 Δεκ 2018

ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΥΠΟΥ

ΖΗΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ - ΑΝΑΠΛ. ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗ.ΣΥ. – ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ε.Λ.Κ.

Έθεσα αίτημα προς την Ε.Ε ούτως ώστε ο νεοσύστατος οργανισμός της Ευρωπαϊκής Αρχής Εργασίας να εγκατασταθεί στην Κύπρο. Θεωρώ ότι είναι δικαίωμα της πατρίδας μας και υποχρέωση της Ε.Ε να εγκατασταθεί ένα Ευρωπαϊκός οργανισμός στην Κύπρο. Θεωρώ ότι η Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας μπορεί να εγκατασταθεί στην χώρα μας αφού διαθέτουμε τις υποδομές και καλύπτουμε όλα εκείνα τα κριτήρια που απαιτούνται για να υπάρχει ένας Ευρωπαϊκός Οργανισμός. 

Ανήκουμε σε εκείνες τις χώρες οι οποίες σήμερα δεν έχουν κανένα Ευρωπαϊκό Οργανισμό εγκατεστημένο και αυτό το αίτημα μου καθίσταται επιτακτικό και προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ούτως ώστε να υπάρχει μια συνολική και συλλογική προσπάθεια για να μπορέσει επιτέλους η Κύπρος να πετύχει την εγκατάσταση ενός Ευρωπαϊκού Οργανισμού.

Στην απάντηση της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρεται ότι βάση της απόφασης του 2012 υπάρχει η πολιτική για αποκέντρωση των Ευρωπαϊκών Οργανισμών και πιστεύω ότι η Κύπρος είναι η περίπτωση εκείνη που μπορεί να προσφέρει αποκέντρωση στις εργασίες των Ευρωπαϊκών Οργανισμών.

Προς τον σκοπό αυτό ζήτησα να έχω συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Donald Tusk γιατί η απόφαση θα ληφθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και πιστεύω ότι και μαζί με την Κυπριακή πολιτεία και με όλους του εμπλεκόμενους φορείς που απαιτούνται για να συνδράμουν. Χρειάζεται μια ευρύτερη στρατηγική για να επιτευχθεί αυτός ο σημαντικός στρατηγικός στόχος, για να μπει επιτέλους η Κύπρος στον χάρτη των χωρών που διαθέτουν Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς.

Πιστευτώ είναι η στιγμή να διεκδικήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις την εγκατάσταση της Ευρωπαϊκή Αρχής Εργασίας στην πατρίδα μας.

Λευκωσία, 6 Δεκεμβρίου 2018