Η ενίσχυση και η στήριξή των πολύτεκνων οικογενειών δεν είναι κόστος, είναι επένδυση.
Τρι, 01 Νοέ 2016

Δηλώσεις Προέδρου ΔΗΣΥ κ. Αβέρωφ Νεοφύτου μετά από συνάντηση με την Παγκύπρια Οργάνωση Πολυτέκνων.

Είχαμε σήμερα συνάντηση με την Παγκύπρια Οργάνωση Πολυτέκνων. Θα πω πρώτα τη θέση μας όσον αφορά τις πολύτεκνες οικογένειες και αν θέλετε, αυτή είναι μια διαφορά του Δημοκρατικού Συναγερμού από τα άλλα κόμματα.

Φίλε πρόεδρε συναντηθήκαμε προεκλογικά και η απάντηση μου ήταν, με όλο τον σεβασμό και την ευαισθησία που έχω προς τις πολύτεκνες οικογένειες, δεν το θεωρώ σωστό προεκλογικά, να υποσχόμαστε πράγματα.

Σήμερα όμως, βρισκόμαστε σε μια περίοδο που η οικονομία βρίσκεται σε μια σταθερή πορεία. Έχουμε ικανοποιητικούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης και θεωρώ ότι υπάρχουν οι δυνατότητες, χωρίς να ξεφεύγουμε από τους δημοσιονομικούς μας στόχους, να ικανοποιούμε λογικά αιτήματα.

Τέθηκαν εκ μέρους της Οργάνωσης τρία βασικά αιτήματα. Πρώτον, η επαναφορά του επιδόματος μάνας, δεύτερον να θεωρείται εξαρτώμενο και ο φοιτητής της πολύτεκνης οικογένειας και το τρίτον στα εισοδηματικά κριτήρια που τέθηκαν, μέχρι 60000 ευρώ, πρέπει κάποιος να λαμβάνει των αριθμό των εξαρτώμενων προσώπων.

Δεν μπορεί αν έχεις μια οικογένεια με τέσσερα εξαρτώμενα και έχει εισόδημα 59999 ευρώ να δικαιούται και να έχεις μια οικογένεια με επτά εξαρτώμενα και να παίρνει εξήντα χιλιάδες και ένα ευρώ και να μην δικαιούται τίποτα. Αυτά είναι στρεβλώσεις. Θεωρούμε ότι αυτή η στρέβλωση που είναι μια κατάφωρη κοινωνική αδικία, πρέπει και μπορεί να διορθωθεί χωρίς να υπάρχουν ουσιαστικές δημοσιονομικές επιπτώσεις.

Στα άλλα δύο αιτήματα. Το να θεωρούνται οι φοιτητές ως εξαρτώμενα και το επίδομα μάνας είναι λογικά αιτήματα τα οποία με ιεράρχηση χρόνου, μπορούν να ικανοποιηθούν. Θεωρούμε ότι εντός του 2017, μπορεί, αν συνεχίσουμε την υπεύθυνη πολιτική μας, μακριά από άκρατους λαϊκισμούς, να έχουμε τις δυνατότητες ένα εκ των δύο αιτημάτων να ικανοποιηθεί. Γνωρίζουμε την προτεραιότητα σας που είναι το επίδομα μάνας.

Θα διαβουλευθούμε με την κυβέρνηση, θα δούμε τις οικονομικές δυνατότητες. Η απόφαση θα πρέπει να ληφθεί από την κυβέρνηση με βάση τις οικονομικές δυνατότητες. Θα επαναλάβω. Θεωρώ πως αν συνεχίσουμε υπεύθυνα θα διαψεύσουμε τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα δημοσιονομικά αποτελέσματα του 2017. Θα μπορέσουμε λελογισμένα, με σωφροσύνη και σύνεση και με κοινωνική ευαισθησία να ιεραρχήσουμε τις προτεραιότητες και να εξετάσουμε τα ζητήματα όπως έχω προαναφέρει.

Θα προσθέσω δύο πράγματα. Στις παλιές εποχές, οι εύπορες οικογένειες διακρινόντουσαν με το πόσα περισσότερα παιδιά είχαν γιατί αυτά ήταν χέρια εργασίας. Πιστεύω ακράδαντα ότι η ενίσχυση και η στήριξή των πολύτεκνων οικογενειών δεν είναι κόστος, είναι επένδυση.

Θα πω και δημόσια αυτό που χαρακτηριστικά είπα και στην συνάντηση. Εμείς που βλέπουμε τα ζητήματα με τον δημοσιονομικό και τον οικονομικό φακό, μας προβληματίζει ότι θα ζούμε σε μια Ευρώπη, σε 30 – 50 χρόνια, όπου ο κάθε νέος και νέα που θα είναι στον χώρο εργασίας του και θα εργάζεται, πρέπει στους ώμους να κουβαλά την στήριξη ενός έως δύο συνταξιούχων. Άρα θα γονατίσουμε και τις νέες γενιές αλλά θα γονατίσουμε και τις οικονομίες σε πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο εάν δεν λύσουμε το πρόβλημα του δημογραφικού. Ζούμε σε μια ήπειρο που γηράσκει, όπου θα φτάσουμε σε ένα σημείο όπου οι συνταξιούχοι θα είναι πολύ περισσότεροι από τους μη συνταξιούχους. Αυτό το δημοσιονομικό κόστος δεν θα το αντέξουν τα οικονομικά των χωρών. Γι αυτό το κάθε παιδί που γεννιέται είναι μια επένδυση, είναι ένας εθνικός πλούτος και εθνικό κεφάλαιο.           

Flickr Feed

Σαβ, 19 Ιαν 2019

ΓΡΑΠΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ ΔΗΣΥ

ΤΖΩΡΤΖΙΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ-ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Απάντηση στη σημερινή ανακοίνωση ΑΚΕΛ εναντίον του ΠΤΔ

Προβληματίζει το γεγονός ότι το ΑΚΕΛ ακόμα μια φορά επιμένει να μην λαμβάνει υπόψη τον τρόπο με τον οποίον η Τουρκία οδήγησε σε αδιέξοδο τη Διάσκεψη στο Κραν Μοντανά, τα όσα διαρκώς προτάσσει έκτοτε, παρασπονδώντας από το συμφωνημένο πλαίσιο λύσης του Κυπριακού και τις δυσκολίες που εκ των πραγμάτων δημιουργούνται για τις προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας για την επανέναρξη της διαπραγμάτευσης. Αντίθετα, το ΑΚΕΛ επιλέγει να επικρίνει καθημερινά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δηλαδή τη δική μας πλευρά, αμφισβητώντας ακόμα και την ειλικρίνεια των προθέσεών του, να αναστέλλει την συμμετοχή του στη διαπραγματευτική ομάδα και να επιδίδεται διαρκώς σε μια επιθετική ρητορική εναντίον του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει επαναλάβει πολλές φορές την ετοιμότητα του να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά, στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες. Οι πρόσφατες εκθέσεις του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ προς το Συμβούλιο Ασφαλείας αυτό επιβεβαιώνουν. Ταυτόχρονα, επιβεβαιώνουν και την θέση πως το αμέσως επόμενο διάστημα θα κριθεί η δυνατότητα επανέναρξης των διαπραγματεύσεων.

Γι’ αυτό το σκοπό, η προσπάθεια επικεντρώνεται στο να διαμορφωθούν οι όροι αναφοράς το συντομότερο δυνατό και, εφόσον υπάρξει ετοιμότητα από όλες τις πλευρές, δηλαδή και από την τουρκική πλευρά, να καταλήξουμε στους όρους αναφοράς που θα οδηγήσουν στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Είμαστε λοιπόν σε κρίσιμο σταυροδρόμι και επιβάλλεται όλοι μας να συμπεριφερθούμε με τη μέγιστη σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Απαιτείται η διατήρηση ενός κλίματος ενότητας, και ενός πολιτικού διαλόγου που δεν θα διχάζει τους πολίτες.

Λευκωσία, 19 Ιανουαρίου 2019

Παρ, 18 Ιαν 2019

 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

Ως απάντηση στη σημερινή ανακοίνωση του Εκπροσώπου Τύπου του ΑΚΕΛ αναφορικά με τους ημικρατικούς οργανισμούς, υπενθυμίζουμε απλά ότι το 2009 η Κυβέρνηση ΑΚΕΛ δια στόματος του τότε Κυβερνητικού Εκπροσώπου της Στέφανου Στεφάνου, δήλωνε ότι  οι διορισμοί των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων είναι συνταγματικό δικαίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας και ότι σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας και του πολιτικού μας συστήματος είναι και τα ίδια τα κόμματα.

Πέραν αυτού, η σημερινή ανακοίνωση του ΑΚΕΛ μας εκπλήσσει ακόμα περισσότερο γιατί αποτελεί σίγουρα μετάλλαξη τη μια μέρα να εισηγείται το ΑΚΕΛ πρόσωπα, τα οποία και διορίζονται, και την επόμενη μέρα να κατακρίνει τους διορισμούς στο σύνολό τους.

Επί της ουσίας του ζητήματος, και υπενθυμίζοντας ότι οι ημικρατικοί οργανισμοί υλοποιούν πολιτική της Κυβέρνησης σε ζωτικής σημασίας τομείς, κρίνουμε ότι ορθά λήφθηκαν υπόψη και εισηγήσεις των κομμάτων και σημειώνουμε ότι επιλέχθηκαν προσοντούχα άτομα, φροντίζοντας και για την ενίσχυση της συμμετοχής γυναικών και  νέων. Θεωρούμε ότι οι διοριζόμενοι θα πρέπει να κριθούν από το ίδιο το έργο τους και ευχόμαστε σε όλα τα συμβούλια καλή επιτυχία.

Λευκωσία, 18 Ιανουαρίου 2019

Παρ, 18 Ιαν 2019

Ανακοινωθέν Βουλής Αντιπροσώπων

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Συναγερμού και Αναπληρωτής Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, κ. Νίκος Τορναρίτης, αναχωρεί αύριο Σάββατο, 19 Ιανουαρίου, για το Βουκουρέστι, όπου θα συμμετάσχει στη Συνάντηση των Προέδρων των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων των Χωρών-Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) (COSAC), που φιλοξενεί το Κοινοβούλιο της Ρουμανίας, στις 20 και 21 Ιανουαρίου 2019, στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διάστασης της τρέχουσας εξάμηνης Ρουμανικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ. Τον κ. Τορναρίτη συνοδεύει η Ανώτερη Λειτουργός Διεθνών Σχέσεων της Βουλής, κα Χαρά Παρλά.

Στα πλαίσια των εργασιών της Συνάντησης, θα συζητηθούν οι προτεραιότητες της Ρουμανικής Προεδρίας, καθώς και η βελτίωση της συνοχής και η διασφάλιση της σύγκλισης στην Ένωση μέσω του Μηχανισμού του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου.

Λευκωσία, 18 Ιανουαρίου 2019