Η ενίσχυση και η στήριξή των πολύτεκνων οικογενειών δεν είναι κόστος, είναι επένδυση.
Τρι, 01 Νοέ 2016

Δηλώσεις Προέδρου ΔΗΣΥ κ. Αβέρωφ Νεοφύτου μετά από συνάντηση με την Παγκύπρια Οργάνωση Πολυτέκνων.

Είχαμε σήμερα συνάντηση με την Παγκύπρια Οργάνωση Πολυτέκνων. Θα πω πρώτα τη θέση μας όσον αφορά τις πολύτεκνες οικογένειες και αν θέλετε, αυτή είναι μια διαφορά του Δημοκρατικού Συναγερμού από τα άλλα κόμματα.

Φίλε πρόεδρε συναντηθήκαμε προεκλογικά και η απάντηση μου ήταν, με όλο τον σεβασμό και την ευαισθησία που έχω προς τις πολύτεκνες οικογένειες, δεν το θεωρώ σωστό προεκλογικά, να υποσχόμαστε πράγματα.

Σήμερα όμως, βρισκόμαστε σε μια περίοδο που η οικονομία βρίσκεται σε μια σταθερή πορεία. Έχουμε ικανοποιητικούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης και θεωρώ ότι υπάρχουν οι δυνατότητες, χωρίς να ξεφεύγουμε από τους δημοσιονομικούς μας στόχους, να ικανοποιούμε λογικά αιτήματα.

Τέθηκαν εκ μέρους της Οργάνωσης τρία βασικά αιτήματα. Πρώτον, η επαναφορά του επιδόματος μάνας, δεύτερον να θεωρείται εξαρτώμενο και ο φοιτητής της πολύτεκνης οικογένειας και το τρίτον στα εισοδηματικά κριτήρια που τέθηκαν, μέχρι 60000 ευρώ, πρέπει κάποιος να λαμβάνει των αριθμό των εξαρτώμενων προσώπων.

Δεν μπορεί αν έχεις μια οικογένεια με τέσσερα εξαρτώμενα και έχει εισόδημα 59999 ευρώ να δικαιούται και να έχεις μια οικογένεια με επτά εξαρτώμενα και να παίρνει εξήντα χιλιάδες και ένα ευρώ και να μην δικαιούται τίποτα. Αυτά είναι στρεβλώσεις. Θεωρούμε ότι αυτή η στρέβλωση που είναι μια κατάφωρη κοινωνική αδικία, πρέπει και μπορεί να διορθωθεί χωρίς να υπάρχουν ουσιαστικές δημοσιονομικές επιπτώσεις.

Στα άλλα δύο αιτήματα. Το να θεωρούνται οι φοιτητές ως εξαρτώμενα και το επίδομα μάνας είναι λογικά αιτήματα τα οποία με ιεράρχηση χρόνου, μπορούν να ικανοποιηθούν. Θεωρούμε ότι εντός του 2017, μπορεί, αν συνεχίσουμε την υπεύθυνη πολιτική μας, μακριά από άκρατους λαϊκισμούς, να έχουμε τις δυνατότητες ένα εκ των δύο αιτημάτων να ικανοποιηθεί. Γνωρίζουμε την προτεραιότητα σας που είναι το επίδομα μάνας.

Θα διαβουλευθούμε με την κυβέρνηση, θα δούμε τις οικονομικές δυνατότητες. Η απόφαση θα πρέπει να ληφθεί από την κυβέρνηση με βάση τις οικονομικές δυνατότητες. Θα επαναλάβω. Θεωρώ πως αν συνεχίσουμε υπεύθυνα θα διαψεύσουμε τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα δημοσιονομικά αποτελέσματα του 2017. Θα μπορέσουμε λελογισμένα, με σωφροσύνη και σύνεση και με κοινωνική ευαισθησία να ιεραρχήσουμε τις προτεραιότητες και να εξετάσουμε τα ζητήματα όπως έχω προαναφέρει.

Θα προσθέσω δύο πράγματα. Στις παλιές εποχές, οι εύπορες οικογένειες διακρινόντουσαν με το πόσα περισσότερα παιδιά είχαν γιατί αυτά ήταν χέρια εργασίας. Πιστεύω ακράδαντα ότι η ενίσχυση και η στήριξή των πολύτεκνων οικογενειών δεν είναι κόστος, είναι επένδυση.

Θα πω και δημόσια αυτό που χαρακτηριστικά είπα και στην συνάντηση. Εμείς που βλέπουμε τα ζητήματα με τον δημοσιονομικό και τον οικονομικό φακό, μας προβληματίζει ότι θα ζούμε σε μια Ευρώπη, σε 30 – 50 χρόνια, όπου ο κάθε νέος και νέα που θα είναι στον χώρο εργασίας του και θα εργάζεται, πρέπει στους ώμους να κουβαλά την στήριξη ενός έως δύο συνταξιούχων. Άρα θα γονατίσουμε και τις νέες γενιές αλλά θα γονατίσουμε και τις οικονομίες σε πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο εάν δεν λύσουμε το πρόβλημα του δημογραφικού. Ζούμε σε μια ήπειρο που γηράσκει, όπου θα φτάσουμε σε ένα σημείο όπου οι συνταξιούχοι θα είναι πολύ περισσότεροι από τους μη συνταξιούχους. Αυτό το δημοσιονομικό κόστος δεν θα το αντέξουν τα οικονομικά των χωρών. Γι αυτό το κάθε παιδί που γεννιέται είναι μια επένδυση, είναι ένας εθνικός πλούτος και εθνικό κεφάλαιο.           

Flickr Feed

Δευ, 12 Νοέ 2018

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

Στο πλαίσιο των ανακαινίσεων εντός του Μεγάρου Γλαύκος Κληρίδης, ο Δημοκρατικός Συναγερμός έχει προχωρήσει και στην υλοποίηση της απόφασης του Πολιτικού Γραφείου μετά από εισήγηση του Προέδρου Αβέρωφ Νεοφύτου για μετονομασία της αίθουσας συνεδριάσεων του Πολιτικού Γραφείου σε Αίθουσα Αμμόχωστος – Τάσος Μητσόπουλος.

Ο συναγωνιστής Τάσος Μητσόπουλος ο οποίος απεβίωσε αιφνίδια τον Μάρτιο του 2014, διετέλεσε Βουλευτής Λάρνακας (2006 - 2013), Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της παράταξης, Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων (1 Μάρτιου 2013 - 14 Μαρτίου 2014) και Υπουργός Άμυνας (14 Μαρτίου 2014 - 22 Μαρτίου 2014).

Η αίθουσα έχει μετονομαστεί εις μνήμην του συναγωνιστή Τάσου Μητσόπουλου ως ελάχιστη ένδειξη εκτίμησης και σεβασμού για την προσφορά του στον Δημοκρατικό Συναγερμό.

Λευκωσία, 12 Νοεμβρίου 2018

 

Δευ, 12 Νοέ 2018

• Τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης είναι απαραίτητα για τη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης και συνεργασίας ανάμεσα στις δύο κοινότητες. Η διάνοιξη των οδοφραγμάτων είναι ένα από τα πιο χειροπιαστά Μέτρα Οικοδομήσης Εμπιστοσύνης που βοηθούν την προσπάθεια αυτή.

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός χαιρετίζει τη σημερινή διάνοιξη των δύο οδοφραγμάτων, της Δερύνειας και του Απλικίου - Λεύκας. Τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης είναι απαραίτητα για τη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης και συνεργασίας ανάμεσα στις δύο κοινότητες. Η διάνοιξη των οδοφραγμάτων είναι ένα από τα πιο χειροπιαστά Μέτρα Οικοδομήσης Εμπιστοσύνης που βοηθούν την προσπάθεια αυτή.

Η εξαγγελία και υλοποίηση μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης δεν αρκεί φυσικά για να επιλύσει το Κυπριακό. Χρειάζεται να μείνουμε στοχοπροσηλωμένοι πως μόνο η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για μια λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, είναι ο δρόμος για την συνολική επίλυση του Κυπριακού. Διαπραγματεύσεις στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες από το σημείο που μείναμε στο Κρανς Μοντάνα.

Λευκωσία, 12 Νοεμβρίου 2018

Κυρ, 11 Νοέ 2018

AΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

Σήμερα Κυριακή, 11 Νοεμβρίου 2018, με το πέρας του Πέμπτου Ετήσιου Μνημοσύνου του αείμνηστου πρώην Πρόεδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και ιδρυτή της παράταξής μας άνοιξαν οι πύλες του ανακαινισθέντος και μετονομασθέντος Μεγάρου Γλαύκος Κληρίδης, ευγενής δωρεά του κ. Κίκη Τρεππίδη.

Τα Κεντρικά Γραφεία της παράταξης ανεγέρθηκαν επί προεδρίας του σημερινού Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και εγκαινιάσθηκαν από τον Επίτιμο Πρόεδρο του κόμματός και Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη στις 18 Ιουνίου 1999.

Μετά από εισήγηση του Προέδρου Αβέρωφ Νεοφύτου και απόφαση του Εκτελεστικού Γραφείου της παράταξης τα Κεντρικά Γραφεία ανακαινίσθηκαν και μετονομάστηκαν εις μνήμην του ιστορικού μας ηγέτη.

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός ευχαριστεί θερμά την κα Καίτη Κληρίδου για την παραχώρηση των κειμηλίων του Γλαύκου Κληρίδη τα οποία έχουν τοποθετηθεί στο χώρο, τον γλύπτη Παναγιώτη Πασάντα ο οποίος φιλοτέχνησε την προτομή του Γλαύκου Κληρίδη, τον γλύπτη Φίλιππο Γιαπάνη ο οποίος φιλοτέχνησε το γλυπτό της Νίκης του Παιωνίου, το Αρχιτεκτονικό Γραφείο Μίμη Κυθραιώτη και την διακοσμήτρια κα Μαριάννα Μουσκή.

Η κληρονομιά αρχών του Γλαύκου Κληρίδη αποτελεί παρακαταθήκη. Οι αξίες και το όραμά του είναι για τον Δημοκρατικό Συναγερμό φάρος και πυξίδα.

Λευκωσία, 11 Νοεμβρίου 2018