Η ενίσχυση και η στήριξή των πολύτεκνων οικογενειών δεν είναι κόστος, είναι επένδυση.
Τρι, 01 Νοέ 2016

Δηλώσεις Προέδρου ΔΗΣΥ κ. Αβέρωφ Νεοφύτου μετά από συνάντηση με την Παγκύπρια Οργάνωση Πολυτέκνων.

Είχαμε σήμερα συνάντηση με την Παγκύπρια Οργάνωση Πολυτέκνων. Θα πω πρώτα τη θέση μας όσον αφορά τις πολύτεκνες οικογένειες και αν θέλετε, αυτή είναι μια διαφορά του Δημοκρατικού Συναγερμού από τα άλλα κόμματα.

Φίλε πρόεδρε συναντηθήκαμε προεκλογικά και η απάντηση μου ήταν, με όλο τον σεβασμό και την ευαισθησία που έχω προς τις πολύτεκνες οικογένειες, δεν το θεωρώ σωστό προεκλογικά, να υποσχόμαστε πράγματα.

Σήμερα όμως, βρισκόμαστε σε μια περίοδο που η οικονομία βρίσκεται σε μια σταθερή πορεία. Έχουμε ικανοποιητικούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης και θεωρώ ότι υπάρχουν οι δυνατότητες, χωρίς να ξεφεύγουμε από τους δημοσιονομικούς μας στόχους, να ικανοποιούμε λογικά αιτήματα.

Τέθηκαν εκ μέρους της Οργάνωσης τρία βασικά αιτήματα. Πρώτον, η επαναφορά του επιδόματος μάνας, δεύτερον να θεωρείται εξαρτώμενο και ο φοιτητής της πολύτεκνης οικογένειας και το τρίτον στα εισοδηματικά κριτήρια που τέθηκαν, μέχρι 60000 ευρώ, πρέπει κάποιος να λαμβάνει των αριθμό των εξαρτώμενων προσώπων.

Δεν μπορεί αν έχεις μια οικογένεια με τέσσερα εξαρτώμενα και έχει εισόδημα 59999 ευρώ να δικαιούται και να έχεις μια οικογένεια με επτά εξαρτώμενα και να παίρνει εξήντα χιλιάδες και ένα ευρώ και να μην δικαιούται τίποτα. Αυτά είναι στρεβλώσεις. Θεωρούμε ότι αυτή η στρέβλωση που είναι μια κατάφωρη κοινωνική αδικία, πρέπει και μπορεί να διορθωθεί χωρίς να υπάρχουν ουσιαστικές δημοσιονομικές επιπτώσεις.

Στα άλλα δύο αιτήματα. Το να θεωρούνται οι φοιτητές ως εξαρτώμενα και το επίδομα μάνας είναι λογικά αιτήματα τα οποία με ιεράρχηση χρόνου, μπορούν να ικανοποιηθούν. Θεωρούμε ότι εντός του 2017, μπορεί, αν συνεχίσουμε την υπεύθυνη πολιτική μας, μακριά από άκρατους λαϊκισμούς, να έχουμε τις δυνατότητες ένα εκ των δύο αιτημάτων να ικανοποιηθεί. Γνωρίζουμε την προτεραιότητα σας που είναι το επίδομα μάνας.

Θα διαβουλευθούμε με την κυβέρνηση, θα δούμε τις οικονομικές δυνατότητες. Η απόφαση θα πρέπει να ληφθεί από την κυβέρνηση με βάση τις οικονομικές δυνατότητες. Θα επαναλάβω. Θεωρώ πως αν συνεχίσουμε υπεύθυνα θα διαψεύσουμε τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα δημοσιονομικά αποτελέσματα του 2017. Θα μπορέσουμε λελογισμένα, με σωφροσύνη και σύνεση και με κοινωνική ευαισθησία να ιεραρχήσουμε τις προτεραιότητες και να εξετάσουμε τα ζητήματα όπως έχω προαναφέρει.

Θα προσθέσω δύο πράγματα. Στις παλιές εποχές, οι εύπορες οικογένειες διακρινόντουσαν με το πόσα περισσότερα παιδιά είχαν γιατί αυτά ήταν χέρια εργασίας. Πιστεύω ακράδαντα ότι η ενίσχυση και η στήριξή των πολύτεκνων οικογενειών δεν είναι κόστος, είναι επένδυση.

Θα πω και δημόσια αυτό που χαρακτηριστικά είπα και στην συνάντηση. Εμείς που βλέπουμε τα ζητήματα με τον δημοσιονομικό και τον οικονομικό φακό, μας προβληματίζει ότι θα ζούμε σε μια Ευρώπη, σε 30 – 50 χρόνια, όπου ο κάθε νέος και νέα που θα είναι στον χώρο εργασίας του και θα εργάζεται, πρέπει στους ώμους να κουβαλά την στήριξη ενός έως δύο συνταξιούχων. Άρα θα γονατίσουμε και τις νέες γενιές αλλά θα γονατίσουμε και τις οικονομίες σε πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο εάν δεν λύσουμε το πρόβλημα του δημογραφικού. Ζούμε σε μια ήπειρο που γηράσκει, όπου θα φτάσουμε σε ένα σημείο όπου οι συνταξιούχοι θα είναι πολύ περισσότεροι από τους μη συνταξιούχους. Αυτό το δημοσιονομικό κόστος δεν θα το αντέξουν τα οικονομικά των χωρών. Γι αυτό το κάθε παιδί που γεννιέται είναι μια επένδυση, είναι ένας εθνικός πλούτος και εθνικό κεφάλαιο.           

Flickr Feed

Κυρ, 24 Μάρ 2019
Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, με το πέρας δεντροφύτευσης του Ομίλου Leptos που πραγματοποιήθηκε στην Πάφο, μετά από ερωτήση δημοσιογράφου για την κυπριακή οικονομία προέβη στην πιο κάτω δήλωση:
 
Η οικονομία ενός τόπου στηρίζεται κατά κύριο λόγο στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Γι' αυτό και εμείς είμαστε υπέρ της μείωσης του φόρου και αύξησης των κινήτρων στο κυπριακό επιχειρείν. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι αυτές που θα δημιουργήσουν τις θέσεις εργασίας, αλλά και μέσα από την κερδοφορία θα συνδράμουν δια των φορολογιών στην ενίσχυση των κρατικών εσόδων. Είναι μέσα από τα έσοδα από τις φορολογίες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που μπορεί το κράτος να συντηρεί αλλά και να ενισχύει την κοινωνική του πολιτική. Η οικονομία του τόπου είναι στο σωστό δρόμο, αλλά πάντα θα υπάρχουν κίνδυνοι να χάσουμε την πορεία μας, εάν δεν συνεχίσουμε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Πάντα υπάρχουν οι στροφές, πάντα υπάρχουν οι τριγμοί και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για να κρατάμε την οικονομία στην σωστή πορεία. 
 
Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την γεωργία, ο Πρόεδρος απάντησε ότι:
 
Η ραχοκοκκαλία της κυπριακής κοινωνίας και οικονομίας είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι αυτοεργοδοτούμενοι, οι εργαζόμενοι τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα, αλλά και οι ανθρώποι της υπαίθρου. Πρέπει να στηρίξουμε και θα στηρίξουμε τη γεωργία, γιατί αυτός ο πρωτογενής τομέας είναι πολύ σημαντικός, και για αυτούς που είναι σε αυτές τις δουλειές και για την Κύπρο γενικότερα.
 
Λευκωσία, 24 Μαρτίου 2019
 
 
 
 
Παρ, 22 Μάρ 2019

22 Μαρτίου. Πέντε χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τον αδόκητο θάνατο του κορυφαίου στελέχους του Δημοκρατικού Συναγερμού, Τάσου Μητσόπουλου.

Ο Τάσος Μητσόπουλος χαρακτηριζόταν από  το ήθος, την αξιοπρέπεια, την μετριοπάθεια, μα πάνω από όλα την ανθρωπιά του.

Ξεχώριζε για τον σύγχρονο και δημιουργικό του λόγο, αλλά και την αποτελεσματικότητα του. Ευπατρίδης πολιτικός, πιστός στις αξίες της Πατρίδος και του Δημοκρατικού Συναγερμού.

Προσέφερε τα μέγιστα στην παράταξη μας, στην κοινωνία και τον τόπο μας. Διετέλεσε Βουλευτής Λάρνακας από 2006  μέχρι το 2013, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της παράταξης, Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων από την 1η Μάρτιου 2013  μέχρι την 14η Μαρτίου 2014  και Υπουργός Άμυνας από την 14η Μαρτίου 2014 μέχρι την 22α Μαρτίου 2014.

Ο Τάσος Μητσόπουλος ήταν προικισμένος από τις αρετές εκείνες που έχει ανάγκη η κοινωνία από τους πολιτικούς της. Μας λείπει σήμερα ως φίλος, ως πολιτικός, ως πατριώτης. Αιωνία η μνήμη σου, Τάσο μας.

Λευκωσία, 22 Μαρτίου 2019

Πεμ, 21 Μάρ 2019
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Παγκόσμια ημέρα κατά του ρατσισμού και των φυλετικών διακρίσεων

Η 21η Μαρτίου έχει οριστεί από τα Ηνωμένα Έθνη ως ορόσημο στη μάχη κατά του ρατσισμού και των φυλετικών διακρίσεων.

Δυστυχώς, η κάθε μορφή βίας δεν κάνει διακρίσεις κοινωνικής θέσης, μορφωτικού επιπέδου, εθνικότητας, φύλου  και ηλικίας.

Μπορεί για την ισότητα των ανθρώπων να έγιναν πολλοί αγώνες και να κερδήθηκαν αναμφισβήτητες νίκες, επιβάλλεται, όμως, οι προσπάθειες για έναν κόσμο δικαιότερο και πιο πολιτισμένο, να είναι συνεχείς.

Το μήνυμα που στέλνουμε σήμερα ως Δημοκρατικός Συναγερμός, είναι σεβασμός στη διαφορετικότητα, στην ίση συμμετοχή στο κοινωνικό γίγνεσθαι και στο θεμελιώδες δικαίωμα στις ίσες ευκαιρίες, στην ισοτιμία και στην ισονομία.

Υψώνουμε τη φωνή μας κατά της μισαλλοδοξίας. Πολιτεία και κοινωνία, πρέπει να αντιμετωπίσουμε ενεργά και αποτελεσματικά τις διακρίσεις και να διασφαλίσουμε ότι η δικαιοσύνη απονέμεται με βάση τα ανθρώπινα δικαιώματα. Οφείλουμε τον σεβασμό των νόμων και των διεθνών συνθηκών και πρωτίστως της ανθρώπινης υπόστασης. Πρέπει να παραμείνουμε πιστοί στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των ατόμων ανεξαρτήτως προέλευσης, θρησκείας και σεξουαλικής συμπεριφοράς.

Η ισότητα και ο σεβασμός στο διαφορετικό δημιουργούν ένα κόσμο δίκαιο, θεσπισμένο με δημοκρατικές αξίες, αλλά κυρίως πολιτισμένο.

Δεν είμαστε όλοι ίδιοι, αλλά είμαστε όλοι ίσοι.

Λευκωσία, 21 Μαρτίου 2019