Ο πλούτος από τους υδρογονάνθρακες ανήκει κυρίως στις μελλοντικές γενιές
Δευ, 05 Μάρ 2018

Δηλώσεις Προέδρου του ΔΗΣΥ και Κοιν. Επιτροπής Οικονομικών κ. Αβέρωφ Νεοφύτου σχετικά με το Ταμείο των Υδρογονανθράκων


«Αυτό το Νομοσχέδιο θεωρούμε ότι είναι σημαντικό για τη δημιουργία εθνικού ταμείου υδρογονανθράκων είτε έχουμε λύση, είτε δεν έχουμε λύση γιατί μέσα από αυτό τον Νόμο ξεκαθαρίζουμε αυτό που είπα προηγουμένως: Τα έσοδα δεν είναι για να τα κάνουμε βραχιόλια».

Σήμερα στην Επιτροπή υπήρξε συνέχιση της συζήτησης τόσο του Νομοσχεδίου για την ίδρυση του Εθνικού ταμείου υδρογονανθράκων όσο και τους κανονισμούς που θα συνοδεύουν το νομοσχέδιο. Είναι ένα Νομοσχέδιο και Κανονισμοί που κατατέθηκαν εκ μέρους της κυβέρνησης τον Ιούνιο του 2016. Ξεκίνησε η πρώτη συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών στις 19 του Σεπτέμβρη του 2016.

Είναι το μοναδικό νομοθέτημα, όχι επί της προεδρίας μου (αλλά) από την ημέρα που είμαι βουλευτής στην Επιτροπή Οικονομικών που θυμάμαι, που έγινε συζήτηση κατ’ άρθρο. Δεν συνηθίζεται στην Επιτροπή Οικονομικών λόγω και του φόρτου εργασίας να γίνεται συζήτηση κατ’ άρθρο.

Τόσο για το Νομοσχέδιο όσο και για τους Κανονισμούς κρίθηκε από την Επιτροπή ότι εξαντλήθηκε η συζήτηση εντός της Επιτροπής από τον Μάιο του 2017. Όμως με παράκληση Συνδέσμων δώσαμε χρόνο για να υποβληθούν τροπολογίες.

Μπήκαμε όλοι μας στην προεκλογική περίοδο η οποία έχει τελειώσει. Έχουμε τη συνέχιση της διακυβέρνησης από τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη. Σήμερα κλήθηκαν τα αρμόδια κυβερνητικά τμήματα και υπουργεία όπου φρέσκαραν στη μνήμη των μελών της Επιτροπής τις πολιτικές που διέπουν αυτό το Νομοσχέδιο. Ένα Νομοσχέδιο που είναι συμφωνημένο με διεθνείς οργανισμούς όπως είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που κατέθεσε τις δικές του επαγγελματικές απόψεις. Είναι στα πρότυπα του Νορβηγικού μοντέλου με μια σαφή πολιτική προσέγγιση: Ότι ο πλούτος από τους υδρογονάνθρακες δεν ανήκει μόνο στις σημερινές γενιές αλλά πρωτίστως ανήκει στις μελλοντικές γενιές. Και το Νομοσχέδιο και οι Κανονισμοί διέπονται από παραμέτρους που διασφαλίζουν την βέλτιστη διαχείριση των πόρων.

Μέχρι την επόμενη Δευτέρα οι συνάδελφοι όλων των πολιτικών ομάδων θα μπορούν να υποβάλουν και επιπρόσθετες τροπολογίες, οι οποίες αυτόματα θα κοινοποιούνται στα αρμόδια κυβερνητικά τμήματα, ουσιαστικά στο Υπουργείο Οικονομικών και όταν το Υπουργεί Οικονομικών είναι έτοιμο για τα σχόλια, σε συνεννόηση πάντα με τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες, θα ξαναθέσουμε το θέμα προς τελική κατάληξη στην Επιτροπή Οικονομικών. Το σύνηθες είναι ότι οι τροπολογίες μπαίνουν στην Ολομέλεια. Κρίναμε ως Επιτροπή ότι είναι καλύτερα να συζητηθούν εξαντλητικά από την εξειδικευμένη επιτροπή που σχεδόν και πέρα από ενάμιση χρόνο ασχολήθηκε με το θέμα. Για να μην μπαίνουμε σε τεχνικές λεπτομέρειες στην Ολομέλεια της Βουλής.

Να ευχαριστήσω ακόμα μια φορά το σύνολο των συναδέλφων απ’ όλες τις πολιτικές ομάδες και για τη συνεργασία, τη συναντίληψη, τους κοινούς προβληματισμούς. Το εύχομαι και πιστεύω, χωρίς να θέτουμε χρονοδιαγράμματα, να ολοκληρώσουμε και τη ψήφιση αυτού του σημαντικού νομοθετήματος.


Ερωτήσεις – Απαντήσεις


Ερ.: Κύριε Πρόεδρε, έχετε πει ότι τα έσοδα του Ταμείου θα είναι για τις μελλοντικές γενιές είναι κάτι γνωστό. Αλλά απ’ ότι αντιλαμβάνομαι είναι και για όλους τους Κύπριους και Ε/κ και Τ/κ έτσι δεν είναι;

Απ.: Όταν μιλάμε για μελλοντικές γενιές εννοούμε τις γενιές των Κυπρίων πολιτών που και με βάση το Σύνταγμα του ’60 το κράτος μας είναι δικοινοτικό και είναι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, όχι μόνον οι ελληνοκύπριοι, και οι τουρκοκύπριοι και οι προερχόμενοι από τις τρεις θρησκευτικές ομάδες, τους Μαρωνίτες, τους Λατίνους και τους Αρμένιους.

Ερ: Πότε θα πάει στην Ολομέλεια;

Απ: Δεν είμαστε των χρονοδιαγραμμάτων. Παραμένουμε αποτελεσματικοί και παραγωγικοί στην Επιτροπή και δεν θα ήθελα να προδεσμεύσω την περαιτέρω συζήτηση επί των τροπολογιών στην Επιτροπή Οικονομικών.

Ερ: Τα πρώτα έσοδα πότε αναμένονται; και υπάρχει μια συζήτηση αν θα υπάρξει συμφωνία με την Αίγυπτο από το Αφροδίτη. Εάν υπάρξει αυτή η συμφωνία, τα λεφτά που θα προέρθουν θα καταλήγουν σε αυτό το ταμείο;

Απ.: Αγαπητοί μου, πρώτον, αυτό το ζήτημα αφορά την κυβέρνηση. Αλλά ας βάλουμε τα πράγματα με τη σειρά. Να υποθέσουμε ότι αύριο γίνεται μια εμπορική συμφωνία μεταξύ των εταιριών και της Αιγύπτου και μεταξύ της εταιρίας υδρογονανθράκων Κύπρου (ΕΥΚ) μαζί με την Αίγυπτο ή τις εταιρίες που διαχειρίζονται τους σταθμούς υγροποίησης φυσικού αερίου στην Αίγυπτο. Δεν σημαίνει ότι την επόμενη μέρα ξεκινά η εισροή εσόδων. Τα επόμενα εξάμηνα θα ξεκινήσουν οι εκροές από τις εταιρίες γιατί θα πρέπει να κτίσουν ένα υποθαλάσσιο αγωγό από το οικόπεδο Αφροδίτη προς την Αίγυπτο με ψηλό κόστος και χρόνο για να γίνει. Άρα και να υπάρξει συμφωνία μεταξύ εταιριών και Αιγύπτου και μεταξύ της ΕΥΚ και της Αιγύπτου, έσοδα δεν πρέπει να αναμένει κανείς τις προσεχείς εβδομάδες και τους προσεχείς μήνες, ούτε καν στα προσεχή εξάμηνα.

Ερ.: Και η φιλολογία παραφιλολογία ότι εναπόθεσε ο κόσμος ο κυπριακός λαός τις ελπίδες του στους υδρογονάνθρακες, ότι θα δει νέα ευημερία μέσω της παραγωγής, και με το ταμείο πιστεύετε ότι θα αποτελέσει αυτό, θα είναι η πανάκεια λύση των προβλημάτων τα επόμενα 3 χρόνια;

Απ.: Ακούστε, σε αυτά τα ζητήματα, και τώρα εισερχόμαστε γενικότερα στο θέμα, φεύγουμε από το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, χρειάζεται να είμαστε μετρημένοι με χαμηλούς τόνους και αποφασιστικοί. Θεωρώ μεγάλα λόγια, εκτός μέτρου, δεν βοηθούν. Μετρημένη, νούσιμη αλλά και αποφασιστική πολιτική. Παράλληλα όμως να είμαστε και πραγματιστές. 

Ναι, φάνηκε και από τις γεωτρήσεις στο 12 και στο 6 ότι υπάρχουν σημαντικές ποσότητες φυσικού αερίου που καταδεικνύουν ότι μπορούμε να βρούμε πολύ περισσότερες. Και στην Κύπρο μαζί και στο Λίβανο, Ισραήλ και Αίγυπτο, και αργότερα και στην Ελλάδα γιατί κάποιες περιοχές επεκτείνονται και στην Κρήτη, θα υπάρξουν σημαντικότατα αποθέματα φυσικού αερίου, αρκετά ώστε να συνδράμουν στην ενεργειακή ασφάλεια και της ίδιας της Ευρώπης.

Δεν είναι θέματα που από τη μία μέρα στην άλλη, δεν είναι με το που γίνεται μια γεώτρηση θα έχεις και έσοδα. Χρειάζεται αρκετός χρόνος. Να ενθυμήσω ότι βρήκαμε φυσικό αέριο αν δεν με απατά η μνήμη μου το 2011 ή αρχές του 2012 στο οικόπεδο Αφροδίτη. Σήμερα είμαστε στο 2018 και δεν έχουμε καν εμπορική συμφωνία και καμία επιπρόσθετη υποδομή. Οι υποθέσεις που αφορούν το φυσικό αέριο χρειάζονται χρόνο πολύ και σοβαρές επενδύσεις και σχεδιασμό. Από την εξεύρεση φυσικού αερίου μέχρι να βρεις τον τρόπο της εμπορευσιμότητας, χρειάζεται πολύ χρόνος.

Το δεύτερο που πρέπει να έχουμε υπόψη μας: Ας μην κάνουμε λογαριασμούς, έχουμε 100 δισεκατομμύρια έχουμε 200 δισεκατομμύρια, είμαστε 1 εκατομμύριο πολίτες, άρα αύριο θα πάρουμε ο καθένας μια επιταγή των 2 εκατομμυρίων και να γίνουμε όλοι εκατομμυριούχοι. Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα και αν υπάρχουν 100 και 200 εκατομμύρια εθνικός πλούτος, αυτός ανήκει και στα παιδιά και στα δισέγγονα και στα εγγόνια των δισέγγονων μας και πρέπει να είμαστε σοβαροί και υπεύθυνοι όσον αφορά την διαχείριση αυτών των ζητημάτων. Από την άλλη πρέπει να παραμείνουμε σοβαροί στην δημοσιονομική πειθαρχία και να κάνουμε τους λογαριασμούς μας και τους σχεδιασμούς μας με βάση τα έσοδα του κράτους χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη, που είναι ευλογία, τα έσοδα που θα έχουμε σε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα από το φυσικό αέριο.

Ερ.: Κύριε Νεοφύτου πιστεύετε ότι η έγκριση αυτού του Νομοσχεδίου είναι σημαντική ώστε να στείλει ένα μήνυμα στην Τουρκική πλευρά για της προθέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας να συμπεριλάβει και τους Τουρκοκύπριους ή θα μπορούσε στο πλαίσιο αυτού του Νομοσχεδίου να είναι πιο ενεργός η εμπλοκή τον Τουρκοκυπρίων πάντα στα πλαίσια της Κυπριακής Δημοκρατίας;

Απ.: Θα παρακαλέσω κάτι. Για εμάς, στην Επιτροπή Οικονομικών, δεν υπάρχει καμία διασύνδεση με τα θέματα που αναφέρεστε. Έχουμε ένα Νομοσχέδιο που κατατέθηκε τον Ιούνιο του 2016 και ξεκίνησε η συζήτηση τον Σεπτέμβριο 2016. Αυτό το Νομοσχέδιο θεωρούμε ότι είναι σημαντικό για τη δημιουργία εθνικού ταμείου υδρογονανθράκων είτε έχουμε λύση, είτε δεν έχουμε λύση γιατί μέσα από αυτό τον Νόμο ξεκαθαρίζουμε αυτό που είπα προηγουμένως: Τα έσοδα δεν είναι για να τα κάνουμε βραχιόλια. Τα έσοδα είναι για τις μελλοντικές γενιές και κάποια ποσοστά από αυτά τα έσοδα πρέπει να χρησιμοποιούνται όχι για καταναλωτικούς σκοπούς αλλά για να μπορέσουμε στο μεσοδιάστημα και όταν θα ξεκινήσουν να έρχονται τα έσοδα σε μερικά χρόνια κάποιο μέρος να πηγαίνει όσον αφορά το δημόσιο χρέος της Κυπριακής Δημοκρατίας ή αν έχουμε λύση του Κυπριακού που να στηρίζει το δημόσιο χρέος της ενωμένης ομόσπονδης Κύπρου. 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & MME ΔΗΣΥ
Λευκωσία, 05 Μαρτίου 2018

Flickr Feed

Σαβ, 19 Ιαν 2019

ΓΡΑΠΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ ΔΗΣΥ

ΤΖΩΡΤΖΙΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ-ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Απάντηση στη σημερινή ανακοίνωση ΑΚΕΛ εναντίον του ΠΤΔ

Προβληματίζει το γεγονός ότι το ΑΚΕΛ ακόμα μια φορά επιμένει να μην λαμβάνει υπόψη τον τρόπο με τον οποίον η Τουρκία οδήγησε σε αδιέξοδο τη Διάσκεψη στο Κραν Μοντανά, τα όσα διαρκώς προτάσσει έκτοτε, παρασπονδώντας από το συμφωνημένο πλαίσιο λύσης του Κυπριακού και τις δυσκολίες που εκ των πραγμάτων δημιουργούνται για τις προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας για την επανέναρξη της διαπραγμάτευσης. Αντίθετα, το ΑΚΕΛ επιλέγει να επικρίνει καθημερινά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δηλαδή τη δική μας πλευρά, αμφισβητώντας ακόμα και την ειλικρίνεια των προθέσεών του, να αναστέλλει την συμμετοχή του στη διαπραγματευτική ομάδα και να επιδίδεται διαρκώς σε μια επιθετική ρητορική εναντίον του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει επαναλάβει πολλές φορές την ετοιμότητα του να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά, στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες. Οι πρόσφατες εκθέσεις του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ προς το Συμβούλιο Ασφαλείας αυτό επιβεβαιώνουν. Ταυτόχρονα, επιβεβαιώνουν και την θέση πως το αμέσως επόμενο διάστημα θα κριθεί η δυνατότητα επανέναρξης των διαπραγματεύσεων.

Γι’ αυτό το σκοπό, η προσπάθεια επικεντρώνεται στο να διαμορφωθούν οι όροι αναφοράς το συντομότερο δυνατό και, εφόσον υπάρξει ετοιμότητα από όλες τις πλευρές, δηλαδή και από την τουρκική πλευρά, να καταλήξουμε στους όρους αναφοράς που θα οδηγήσουν στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Είμαστε λοιπόν σε κρίσιμο σταυροδρόμι και επιβάλλεται όλοι μας να συμπεριφερθούμε με τη μέγιστη σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Απαιτείται η διατήρηση ενός κλίματος ενότητας, και ενός πολιτικού διαλόγου που δεν θα διχάζει τους πολίτες.

Λευκωσία, 19 Ιανουαρίου 2019

Παρ, 18 Ιαν 2019

 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

Ως απάντηση στη σημερινή ανακοίνωση του Εκπροσώπου Τύπου του ΑΚΕΛ αναφορικά με τους ημικρατικούς οργανισμούς, υπενθυμίζουμε απλά ότι το 2009 η Κυβέρνηση ΑΚΕΛ δια στόματος του τότε Κυβερνητικού Εκπροσώπου της Στέφανου Στεφάνου, δήλωνε ότι  οι διορισμοί των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων είναι συνταγματικό δικαίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας και ότι σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας και του πολιτικού μας συστήματος είναι και τα ίδια τα κόμματα.

Πέραν αυτού, η σημερινή ανακοίνωση του ΑΚΕΛ μας εκπλήσσει ακόμα περισσότερο γιατί αποτελεί σίγουρα μετάλλαξη τη μια μέρα να εισηγείται το ΑΚΕΛ πρόσωπα, τα οποία και διορίζονται, και την επόμενη μέρα να κατακρίνει τους διορισμούς στο σύνολό τους.

Επί της ουσίας του ζητήματος, και υπενθυμίζοντας ότι οι ημικρατικοί οργανισμοί υλοποιούν πολιτική της Κυβέρνησης σε ζωτικής σημασίας τομείς, κρίνουμε ότι ορθά λήφθηκαν υπόψη και εισηγήσεις των κομμάτων και σημειώνουμε ότι επιλέχθηκαν προσοντούχα άτομα, φροντίζοντας και για την ενίσχυση της συμμετοχής γυναικών και  νέων. Θεωρούμε ότι οι διοριζόμενοι θα πρέπει να κριθούν από το ίδιο το έργο τους και ευχόμαστε σε όλα τα συμβούλια καλή επιτυχία.

Λευκωσία, 18 Ιανουαρίου 2019

Παρ, 18 Ιαν 2019

Ανακοινωθέν Βουλής Αντιπροσώπων

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Συναγερμού και Αναπληρωτής Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, κ. Νίκος Τορναρίτης, αναχωρεί αύριο Σάββατο, 19 Ιανουαρίου, για το Βουκουρέστι, όπου θα συμμετάσχει στη Συνάντηση των Προέδρων των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων των Χωρών-Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) (COSAC), που φιλοξενεί το Κοινοβούλιο της Ρουμανίας, στις 20 και 21 Ιανουαρίου 2019, στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διάστασης της τρέχουσας εξάμηνης Ρουμανικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ. Τον κ. Τορναρίτη συνοδεύει η Ανώτερη Λειτουργός Διεθνών Σχέσεων της Βουλής, κα Χαρά Παρλά.

Στα πλαίσια των εργασιών της Συνάντησης, θα συζητηθούν οι προτεραιότητες της Ρουμανικής Προεδρίας, καθώς και η βελτίωση της συνοχής και η διασφάλιση της σύγκλισης στην Ένωση μέσω του Μηχανισμού του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου.

Λευκωσία, 18 Ιανουαρίου 2019