Ο πλούτος από τους υδρογονάνθρακες ανήκει κυρίως στις μελλοντικές γενιές
Δευ, 05 Μάρ 2018

Δηλώσεις Προέδρου του ΔΗΣΥ και Κοιν. Επιτροπής Οικονομικών κ. Αβέρωφ Νεοφύτου σχετικά με το Ταμείο των Υδρογονανθράκων


«Αυτό το Νομοσχέδιο θεωρούμε ότι είναι σημαντικό για τη δημιουργία εθνικού ταμείου υδρογονανθράκων είτε έχουμε λύση, είτε δεν έχουμε λύση γιατί μέσα από αυτό τον Νόμο ξεκαθαρίζουμε αυτό που είπα προηγουμένως: Τα έσοδα δεν είναι για να τα κάνουμε βραχιόλια».

Σήμερα στην Επιτροπή υπήρξε συνέχιση της συζήτησης τόσο του Νομοσχεδίου για την ίδρυση του Εθνικού ταμείου υδρογονανθράκων όσο και τους κανονισμούς που θα συνοδεύουν το νομοσχέδιο. Είναι ένα Νομοσχέδιο και Κανονισμοί που κατατέθηκαν εκ μέρους της κυβέρνησης τον Ιούνιο του 2016. Ξεκίνησε η πρώτη συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών στις 19 του Σεπτέμβρη του 2016.

Είναι το μοναδικό νομοθέτημα, όχι επί της προεδρίας μου (αλλά) από την ημέρα που είμαι βουλευτής στην Επιτροπή Οικονομικών που θυμάμαι, που έγινε συζήτηση κατ’ άρθρο. Δεν συνηθίζεται στην Επιτροπή Οικονομικών λόγω και του φόρτου εργασίας να γίνεται συζήτηση κατ’ άρθρο.

Τόσο για το Νομοσχέδιο όσο και για τους Κανονισμούς κρίθηκε από την Επιτροπή ότι εξαντλήθηκε η συζήτηση εντός της Επιτροπής από τον Μάιο του 2017. Όμως με παράκληση Συνδέσμων δώσαμε χρόνο για να υποβληθούν τροπολογίες.

Μπήκαμε όλοι μας στην προεκλογική περίοδο η οποία έχει τελειώσει. Έχουμε τη συνέχιση της διακυβέρνησης από τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη. Σήμερα κλήθηκαν τα αρμόδια κυβερνητικά τμήματα και υπουργεία όπου φρέσκαραν στη μνήμη των μελών της Επιτροπής τις πολιτικές που διέπουν αυτό το Νομοσχέδιο. Ένα Νομοσχέδιο που είναι συμφωνημένο με διεθνείς οργανισμούς όπως είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που κατέθεσε τις δικές του επαγγελματικές απόψεις. Είναι στα πρότυπα του Νορβηγικού μοντέλου με μια σαφή πολιτική προσέγγιση: Ότι ο πλούτος από τους υδρογονάνθρακες δεν ανήκει μόνο στις σημερινές γενιές αλλά πρωτίστως ανήκει στις μελλοντικές γενιές. Και το Νομοσχέδιο και οι Κανονισμοί διέπονται από παραμέτρους που διασφαλίζουν την βέλτιστη διαχείριση των πόρων.

Μέχρι την επόμενη Δευτέρα οι συνάδελφοι όλων των πολιτικών ομάδων θα μπορούν να υποβάλουν και επιπρόσθετες τροπολογίες, οι οποίες αυτόματα θα κοινοποιούνται στα αρμόδια κυβερνητικά τμήματα, ουσιαστικά στο Υπουργείο Οικονομικών και όταν το Υπουργεί Οικονομικών είναι έτοιμο για τα σχόλια, σε συνεννόηση πάντα με τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες, θα ξαναθέσουμε το θέμα προς τελική κατάληξη στην Επιτροπή Οικονομικών. Το σύνηθες είναι ότι οι τροπολογίες μπαίνουν στην Ολομέλεια. Κρίναμε ως Επιτροπή ότι είναι καλύτερα να συζητηθούν εξαντλητικά από την εξειδικευμένη επιτροπή που σχεδόν και πέρα από ενάμιση χρόνο ασχολήθηκε με το θέμα. Για να μην μπαίνουμε σε τεχνικές λεπτομέρειες στην Ολομέλεια της Βουλής.

Να ευχαριστήσω ακόμα μια φορά το σύνολο των συναδέλφων απ’ όλες τις πολιτικές ομάδες και για τη συνεργασία, τη συναντίληψη, τους κοινούς προβληματισμούς. Το εύχομαι και πιστεύω, χωρίς να θέτουμε χρονοδιαγράμματα, να ολοκληρώσουμε και τη ψήφιση αυτού του σημαντικού νομοθετήματος.


Ερωτήσεις – Απαντήσεις


Ερ.: Κύριε Πρόεδρε, έχετε πει ότι τα έσοδα του Ταμείου θα είναι για τις μελλοντικές γενιές είναι κάτι γνωστό. Αλλά απ’ ότι αντιλαμβάνομαι είναι και για όλους τους Κύπριους και Ε/κ και Τ/κ έτσι δεν είναι;

Απ.: Όταν μιλάμε για μελλοντικές γενιές εννοούμε τις γενιές των Κυπρίων πολιτών που και με βάση το Σύνταγμα του ’60 το κράτος μας είναι δικοινοτικό και είναι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, όχι μόνον οι ελληνοκύπριοι, και οι τουρκοκύπριοι και οι προερχόμενοι από τις τρεις θρησκευτικές ομάδες, τους Μαρωνίτες, τους Λατίνους και τους Αρμένιους.

Ερ: Πότε θα πάει στην Ολομέλεια;

Απ: Δεν είμαστε των χρονοδιαγραμμάτων. Παραμένουμε αποτελεσματικοί και παραγωγικοί στην Επιτροπή και δεν θα ήθελα να προδεσμεύσω την περαιτέρω συζήτηση επί των τροπολογιών στην Επιτροπή Οικονομικών.

Ερ: Τα πρώτα έσοδα πότε αναμένονται; και υπάρχει μια συζήτηση αν θα υπάρξει συμφωνία με την Αίγυπτο από το Αφροδίτη. Εάν υπάρξει αυτή η συμφωνία, τα λεφτά που θα προέρθουν θα καταλήγουν σε αυτό το ταμείο;

Απ.: Αγαπητοί μου, πρώτον, αυτό το ζήτημα αφορά την κυβέρνηση. Αλλά ας βάλουμε τα πράγματα με τη σειρά. Να υποθέσουμε ότι αύριο γίνεται μια εμπορική συμφωνία μεταξύ των εταιριών και της Αιγύπτου και μεταξύ της εταιρίας υδρογονανθράκων Κύπρου (ΕΥΚ) μαζί με την Αίγυπτο ή τις εταιρίες που διαχειρίζονται τους σταθμούς υγροποίησης φυσικού αερίου στην Αίγυπτο. Δεν σημαίνει ότι την επόμενη μέρα ξεκινά η εισροή εσόδων. Τα επόμενα εξάμηνα θα ξεκινήσουν οι εκροές από τις εταιρίες γιατί θα πρέπει να κτίσουν ένα υποθαλάσσιο αγωγό από το οικόπεδο Αφροδίτη προς την Αίγυπτο με ψηλό κόστος και χρόνο για να γίνει. Άρα και να υπάρξει συμφωνία μεταξύ εταιριών και Αιγύπτου και μεταξύ της ΕΥΚ και της Αιγύπτου, έσοδα δεν πρέπει να αναμένει κανείς τις προσεχείς εβδομάδες και τους προσεχείς μήνες, ούτε καν στα προσεχή εξάμηνα.

Ερ.: Και η φιλολογία παραφιλολογία ότι εναπόθεσε ο κόσμος ο κυπριακός λαός τις ελπίδες του στους υδρογονάνθρακες, ότι θα δει νέα ευημερία μέσω της παραγωγής, και με το ταμείο πιστεύετε ότι θα αποτελέσει αυτό, θα είναι η πανάκεια λύση των προβλημάτων τα επόμενα 3 χρόνια;

Απ.: Ακούστε, σε αυτά τα ζητήματα, και τώρα εισερχόμαστε γενικότερα στο θέμα, φεύγουμε από το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, χρειάζεται να είμαστε μετρημένοι με χαμηλούς τόνους και αποφασιστικοί. Θεωρώ μεγάλα λόγια, εκτός μέτρου, δεν βοηθούν. Μετρημένη, νούσιμη αλλά και αποφασιστική πολιτική. Παράλληλα όμως να είμαστε και πραγματιστές. 

Ναι, φάνηκε και από τις γεωτρήσεις στο 12 και στο 6 ότι υπάρχουν σημαντικές ποσότητες φυσικού αερίου που καταδεικνύουν ότι μπορούμε να βρούμε πολύ περισσότερες. Και στην Κύπρο μαζί και στο Λίβανο, Ισραήλ και Αίγυπτο, και αργότερα και στην Ελλάδα γιατί κάποιες περιοχές επεκτείνονται και στην Κρήτη, θα υπάρξουν σημαντικότατα αποθέματα φυσικού αερίου, αρκετά ώστε να συνδράμουν στην ενεργειακή ασφάλεια και της ίδιας της Ευρώπης.

Δεν είναι θέματα που από τη μία μέρα στην άλλη, δεν είναι με το που γίνεται μια γεώτρηση θα έχεις και έσοδα. Χρειάζεται αρκετός χρόνος. Να ενθυμήσω ότι βρήκαμε φυσικό αέριο αν δεν με απατά η μνήμη μου το 2011 ή αρχές του 2012 στο οικόπεδο Αφροδίτη. Σήμερα είμαστε στο 2018 και δεν έχουμε καν εμπορική συμφωνία και καμία επιπρόσθετη υποδομή. Οι υποθέσεις που αφορούν το φυσικό αέριο χρειάζονται χρόνο πολύ και σοβαρές επενδύσεις και σχεδιασμό. Από την εξεύρεση φυσικού αερίου μέχρι να βρεις τον τρόπο της εμπορευσιμότητας, χρειάζεται πολύ χρόνος.

Το δεύτερο που πρέπει να έχουμε υπόψη μας: Ας μην κάνουμε λογαριασμούς, έχουμε 100 δισεκατομμύρια έχουμε 200 δισεκατομμύρια, είμαστε 1 εκατομμύριο πολίτες, άρα αύριο θα πάρουμε ο καθένας μια επιταγή των 2 εκατομμυρίων και να γίνουμε όλοι εκατομμυριούχοι. Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα και αν υπάρχουν 100 και 200 εκατομμύρια εθνικός πλούτος, αυτός ανήκει και στα παιδιά και στα δισέγγονα και στα εγγόνια των δισέγγονων μας και πρέπει να είμαστε σοβαροί και υπεύθυνοι όσον αφορά την διαχείριση αυτών των ζητημάτων. Από την άλλη πρέπει να παραμείνουμε σοβαροί στην δημοσιονομική πειθαρχία και να κάνουμε τους λογαριασμούς μας και τους σχεδιασμούς μας με βάση τα έσοδα του κράτους χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη, που είναι ευλογία, τα έσοδα που θα έχουμε σε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα από το φυσικό αέριο.

Ερ.: Κύριε Νεοφύτου πιστεύετε ότι η έγκριση αυτού του Νομοσχεδίου είναι σημαντική ώστε να στείλει ένα μήνυμα στην Τουρκική πλευρά για της προθέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας να συμπεριλάβει και τους Τουρκοκύπριους ή θα μπορούσε στο πλαίσιο αυτού του Νομοσχεδίου να είναι πιο ενεργός η εμπλοκή τον Τουρκοκυπρίων πάντα στα πλαίσια της Κυπριακής Δημοκρατίας;

Απ.: Θα παρακαλέσω κάτι. Για εμάς, στην Επιτροπή Οικονομικών, δεν υπάρχει καμία διασύνδεση με τα θέματα που αναφέρεστε. Έχουμε ένα Νομοσχέδιο που κατατέθηκε τον Ιούνιο του 2016 και ξεκίνησε η συζήτηση τον Σεπτέμβριο 2016. Αυτό το Νομοσχέδιο θεωρούμε ότι είναι σημαντικό για τη δημιουργία εθνικού ταμείου υδρογονανθράκων είτε έχουμε λύση, είτε δεν έχουμε λύση γιατί μέσα από αυτό τον Νόμο ξεκαθαρίζουμε αυτό που είπα προηγουμένως: Τα έσοδα δεν είναι για να τα κάνουμε βραχιόλια. Τα έσοδα είναι για τις μελλοντικές γενιές και κάποια ποσοστά από αυτά τα έσοδα πρέπει να χρησιμοποιούνται όχι για καταναλωτικούς σκοπούς αλλά για να μπορέσουμε στο μεσοδιάστημα και όταν θα ξεκινήσουν να έρχονται τα έσοδα σε μερικά χρόνια κάποιο μέρος να πηγαίνει όσον αφορά το δημόσιο χρέος της Κυπριακής Δημοκρατίας ή αν έχουμε λύση του Κυπριακού που να στηρίζει το δημόσιο χρέος της ενωμένης ομόσπονδης Κύπρου. 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & MME ΔΗΣΥ
Λευκωσία, 05 Μαρτίου 2018

Flickr Feed

Τετ, 17 Οκτ 2018

ΔΗΛΩΣΗ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ ΣΤΑΥΡΙΔΗ

Επαφές Προέδρου ΔΗΣΥ

• Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού εντείνει τις επαφές εντός και εκτός Κύπρου, στέλνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Θέλουμε την επανένωση της χώρας μας, στη βάση των ψηφισμάτων και των παραμέτρων του ΟΗΕ.

Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, επικεφαλής αντιπροσωπείας του κόμματος, θα μεταβεί την Πέμπτη 25 Οκτωβρίου στα κεντρικά γραφεία του Κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας (TDP) όπου και θα συναντήσει τον Πρόεδρο του κόμματος, Cemal Ozyigit και αντιπροσωπεία του κόμματος. Βασικός σκοπός της συνάντησης, που θα πραγματοποιηθεί στα κεντρικά γραφεία του TDP, είναι η συζήτηση της παρούσας κατάστασης στο Κυπριακό και οι προσπάθειες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Έχουμε ήδη εκφράσει την άποψη πως το αμέσως επόμενο διάστημα θα κριθεί η δυνατότητα επανέναρξης της διαδικασίας για επίλυση του Κυπριακού. Η εκτίμηση του Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών πως η προοπτική για επίτευξη μιας συνολικής Λύσης στο Κυπριακό παραμένει ζωντανή, καθώς και η διαπίστωση ότι το υφιστάμενο στάτους κβο δεν είναι βιώσιμο – όπως καταγράφονται στο προσχέδιο της έκθεσης του - θα πρέπει να κινητοποιήσουν όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου.

Είναι για αυτό τον λόγο που ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, έχει θέσει ως κύρια προτεραιότητα την ενίσχυση της προσπάθειας για επανέναρξη του διαλόγου για το Κυπριακό. Με συνεχείς επαφές εντός και εκτός Κύπρου, με ξένους διπλωμάτες και αξιωματούχους, αλλά και με τους Τ/κ συμπατριώτες μας πολιτικούς. Οι επαφές αυτές θα συνεχιστούν και θα ενταθούν τις επόμενες βδομάδες.

Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού ταξιδεύει ανά την υφήλιο, από τη Γαλλία σε Ισραήλ, από την Ουάσινγκτον σε Βρυξέλλες, για να στείλει ένα απλό και ξεκάθαρο μήνυμα:

Θέλουμε την επανένωση της χώρας μας, στη βάση των ψηφισμάτων και των παραμέτρων του ΟΗΕ. Μια λύση Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, που θα σέβεται την ευρωπαϊκή ιδιότητα της Κύπρου, θα δημιουργεί ένα φυσιολογικό κράτος χωρίς εγγυήσεις, παρεμβατικά δικαιώματα και κατοχικά στρατεύματα και θα δημιουργεί συνθήκες ασφάλειας και ευημερίας για όλους τους κύπριους πολίτες.

Λευκωσία, 17 Οκτωβρίου 2018

 

Τετ, 17 Οκτ 2018

Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Αβέρωφ Νεοφύτου βρίσκεται στη Γενεύη ως ο επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας στην 139η Διάσκεψη της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης στην οποία εκπροσωπούνται 178 κοινοβούλια.

Στο πλαίσιο των εργασιών της Διάσκεψης ο κ. Νεοφύτου συμμετείχε στη γενική συζήτηση με θέμα «Η ηγεσία των Κοινοβουλίων για προώθηση της ειρήνης και της ανάπτυξης στην εποχή της καινοτομίας και των τεχνολογικών αλλαγών».

Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού στην παρέμβαση του ανέφερε ότι «η τεχνολογία εξελίσσεται ραγδαία, παρέχοντας ουσιώδεις πληροφορίες στους χαράσσοντες πολιτική σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων».

Τόνισε ότι «οι βουλευτές ως νομοθέτες, μπορούν να ενισχύσουν το ρόλο και την επίδραση της επιστήμης στην προώθηση της ειρήνης και της ανάπτυξης, μέσω της δημιουργίας ενός νομοθετικού πλαισίου, το οποίο να ανταποκρίνεται στις σημαντικές αλλαγές που βιώνει ο κόσμος τις τελευταίες δεκαετίες».

«Αποτελεί καθήκον», πρόσθεσε, «για τους εκπρόσωπους των κοινοβουλίων να εξεύρουν τους μηχανισμούς, που θα φέρουν πιο κοντά τους τομείς της επιστήμης και της πολιτικής.»

Ο κ. Νεοφύτου επεσήμανε ακόμα τον κεντρικό ρόλο που διαδραματίζει η επιστήμη στην εφαρμογή της Ατζέντας 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, παρέχοντας την απαιτούμενη τεχνολογία, τα λειτουργικά μοντέλα, τις δεξιότητες και την καινοτομία που χρειάζονται τα κράτη, προκειμένου να προχωρήσουν από τις διακηρύξεις στις πράξεις.

Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού τόνισε ότι «η κοινοβουλευτική κοινότητα και η επιστήμη μπορούν μαζί να δημιουργήσουν ευνοϊκές συνθήκες για την ειρήνη και τη συνύπαρξη και ταυτόχρονα να επιδράσουν θετικά στην αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων που αναφύονται στις προσπάθειες για εφαρμογή της Ατζέντας 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη».

Στο πλαίσιο της Διάσκεψης της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης 178 χώρες συζητούν για την Ατζέντα του 2030.

Για τον Δημοκρατικό Συναγερμό η Κύπρος και το όραμα του 2030 τέθηκε ήδη στο 16ο Παγκύπριο Συνέδριο της 12ης Μαΐου 2018 τονίζοντας ότι δεν είναι ένας κομματικός στόχος και ότι οφείλουμε να τον μετατρέψουμε σε εθνικό.

Με σαφήνεια για το που θέλουμε να πάμε, συνέπεια να βαδίζουμε μπροστά και να βρίσκουμε λύσεις και θάρρος να παίρνουμε τις αναγκαίες, αλλά δύσκολες αποφάσεις μπορούμε να φτιάξουμε την καλύτερη Κύπρο.

Λευκωσία, 17 Οκτωβρίου 2018

Τρι, 16 Οκτ 2018

ΔΗΛΩΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ ΔΗΣΥ
ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Οριζόντια ψηφοφορία

Εμείς στον Δημοκρατικό Συναγερμό είμαστε υπέρ της οριζόντιας ψηφοφορίας. Το αποδεικνύουμε τόσο με τις δικές μας προτάσεις νόμου για υιοθέτησή της, όσο και με τις συζητήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη με άλλα κόμματα, που έχουν αντίστοιχες προτάσεις αλλά και με συζητήσεις με τους ενεργούς πολίτες και πλατφόρμες που επίσης πιστεύουν σε αυτήν.

Η οριζόντια ψηφοφορία, το να δώσουμε δηλαδή στους πολίτες περισσότερες επιλογές την ώρα που ψηφίζουν, πιστεύουμε πως είναι μια πράξη που θα ενισχύσει την πολιτική διαδικασία στη χώρα μας.

Σε λίγες βδομάδες θα τεθούν στην ολομέλεια προς ψήφιση αυτές οι προτάσεις νόμου. Μια εξ αυτών είναι των Οικολόγων για την εφαρμογή της οριζόντιας ψηφοφορίας στις Ευρωεκλογές. Έχουμε κάποιες εισηγήσεις τις οποίες και συζητούμε με τους εισηγητές ούτως ώστε να ψηφίσουμε μια πρόταση νόμου που να δίνει προς τους πολίτες και την κοινωνία περισσότερες επιλογές, χωρίς να καταστρατηγεί την ξεκάθαρη πολιτική βούληση των ψηφοφόρων.

Λευκωσία, 16 Οκτωβρίου 2018