Α. ΝΕΟΦΥΤΟΥ: Η ευαισθησία για τους εργαζόμενους φαίνεται από το αποτέλεσμα της πολιτικής που εφαρμόζεις
Πεμ, 01 Νοέ 2018

ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΔΗΣΥ


Συνάντηση Προέδρου και αντιπροσωπείας ΔΗΣΥ με την ΣΕΚ

• Η ευαισθησία για τους εργαζόμενους φαίνεται από το αποτέλεσμα της πολιτικής που εφαρμόζεις. Δεν είναι με βάση το τι λες για τους εργαζόμενους αλλά τι πράττεις στις οικονομικές σου πολιτικές για να τους ωφελήσεις.
• Είναι κοινωνική δικαιοσύνη να συνδέεις τις απολαβές των εργαζομένων με την αύξηση της παραγωγικότητας.

Με το πέρας συνάντηση του Προέδρου και αντιπροσωπείας του Δημοκρατικού Συναγερμού με την ηγεσία της Συνομοσπονδίας Εργαζομένων Κύπρου, ο κ. Αβέρωφ Νεόφυτου προέβη στην πιο κάτω δήλωση:

Είχαμε μια εξαιρετική και παραγωγική συζήτηση με την ηγεσία της ΣΕΚ. Θέλουμε και δημόσια να εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας αλλά και να συγχαρούμε την ΣΕΚ, όπως και το σύνολο των κοινωνικών εταίρων, για την υπεύθυνη στάση που τήρησε αυτά τα χρόνια της κρίσης.

Για εμάς το καλό των εργαζομένων έχει να κάνει και με την βιωσιμότητα και με την επικερδότητα των εργαζομένων. Αν θέλουμε να δημιουργούμε θέσεις εργασίας αξιοπρεπείς και αμειπτικές, πρέπει να έχουμε επιχειρήσεις που μέσα από τις δραστηριότητες τους παράγουν πλούτο αλλά και αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας.

Συζητήσαμε διάφορα ζητήματα με την ΣΕΚ, στα πλείστα έχουμε κοινές θέσεις και κοινή στόχευση. Όπως η εφαρμογή του ΓΕΣΥ, η καλυτέρευση των συνθηκών και των απολαβών των εργαζομένων.

Υπάρχουν και κάποια ζητήματα με διαφορετικές απόψεις. Σεβόμαστε την άλλη άποψη, την τεκμηριωμένη και αυτό είναι το υπόβαθρο της περαιτέρω ενίσχυσης των σχέσεων μας.

Η ευαισθησία για τους εργαζόμενους φαίνεται από το αποτέλεσμα της πολιτικής που εφαρμόζεις. Δεν είναι με βάση τι λες για τους εργαζόμενους αλλά τι πράττεις στις οικονομικές σου πολιτικές για να τους ωφελήσεις.

Εμείς κοιτάζουμε στα μάτια τους Κύπριους εργαζόμενους γιατί μέσα από την οικονομική κρίση εφαρμόσαμε πολιτικές που μείωσαν την ανεργία από το 18% στο 7%.

Θα συνεχίσουμε σε αυτήν την πολιτική και πιστεύουμε ότι σε δύο με τρία χρόνια θα έχουμε πλήρη απασχόληση.

Θέσαμε και δημόσια το όραμα μας ως Δημοκρατικός Συναγερμός.

Για να νιώσουμε ότι εκπληρώσαμε το καθήκον έναντι της κοινωνίας θέλουμε να φτάσουμε στο σημείο όπου και στην χώρα μας ο μέσος μισθός στον ιδιωτικό τομέα θα είναι τουλάχιστον όπως τον μέσο μισθό στον δημόσιο και ημιδημόσιο τομέα.

Χωρίς αυτό να εκληφθεί από οποιονδήποτε ότι πρέπει να μειωθούν οι απολαβές στον δημόσιο τομέα.

Όταν φτάσουμε σε αυτά τα επίπεδα, θα γίνουμε και στο θέμα των εργασιακών σχέσεων και της οικονομίας, ένα φυσιολογικό και κανονικό κράτος.

Δύο επιπρόσθετα σημεία, όσον αφορά τις αυξήσεις στις απολαβές των εργαζομένων.

Εάν καταφέρουμε και συνδέσουμε την αύξηση των μισθών με την παραγωγικότητα, θα είναι η πιο κοινωνικά δίκαιη αντιμετώπιση.

Είναι κοινωνική δικαιοσύνη να συνδέεις τις απολαβές των εργαζομένων με την αύξηση της παραγωγικότητας.

Το δεύτερο, το είπαμε και στη συζήτηση, έχουμε έγνοια όσον αφορά τη στέγαση.

Τα ενοίκια ανεβαίνουν. Τα νοικοκυριά δεν μπορούν να πάρουν δανεισμό για να αποκτήσουν το δικό τους διαμέρισμα ή σπίτι. Εάν δεν υπάρξει κρατική πολιτική για την κοινωνική στέγαση, θα βρεθούμε πολύ σύντομα, αντιμέτωποι με το μεγαλύτερο κοινωνικό πρόβλημα.
Μέχρι σήμερα, ζούσαμε σε μια χώρα που ο καθένας, έστω και χρεωμένο, είχε το σπίτι ή το διαμέρισμα του. Από εδώ και μπρος, εάν δε βάλουμε συγκεκριμένες πολιτικές, οι πλείστοι εργαζόμενοι θα παίρνουν το μισθό τους και θα πηγαίνει στο ενοίκιο.

Λευκωσία, 1 Νοεμβρίου 2018

Flickr Feed

Σαβ, 19 Ιαν 2019

ΓΡΑΠΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ ΔΗΣΥ

ΤΖΩΡΤΖΙΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ-ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Απάντηση στη σημερινή ανακοίνωση ΑΚΕΛ εναντίον του ΠΤΔ

Προβληματίζει το γεγονός ότι το ΑΚΕΛ ακόμα μια φορά επιμένει να μην λαμβάνει υπόψη τον τρόπο με τον οποίον η Τουρκία οδήγησε σε αδιέξοδο τη Διάσκεψη στο Κραν Μοντανά, τα όσα διαρκώς προτάσσει έκτοτε, παρασπονδώντας από το συμφωνημένο πλαίσιο λύσης του Κυπριακού και τις δυσκολίες που εκ των πραγμάτων δημιουργούνται για τις προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας για την επανέναρξη της διαπραγμάτευσης. Αντίθετα, το ΑΚΕΛ επιλέγει να επικρίνει καθημερινά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δηλαδή τη δική μας πλευρά, αμφισβητώντας ακόμα και την ειλικρίνεια των προθέσεών του, να αναστέλλει την συμμετοχή του στη διαπραγματευτική ομάδα και να επιδίδεται διαρκώς σε μια επιθετική ρητορική εναντίον του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει επαναλάβει πολλές φορές την ετοιμότητα του να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά, στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες. Οι πρόσφατες εκθέσεις του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ προς το Συμβούλιο Ασφαλείας αυτό επιβεβαιώνουν. Ταυτόχρονα, επιβεβαιώνουν και την θέση πως το αμέσως επόμενο διάστημα θα κριθεί η δυνατότητα επανέναρξης των διαπραγματεύσεων.

Γι’ αυτό το σκοπό, η προσπάθεια επικεντρώνεται στο να διαμορφωθούν οι όροι αναφοράς το συντομότερο δυνατό και, εφόσον υπάρξει ετοιμότητα από όλες τις πλευρές, δηλαδή και από την τουρκική πλευρά, να καταλήξουμε στους όρους αναφοράς που θα οδηγήσουν στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Είμαστε λοιπόν σε κρίσιμο σταυροδρόμι και επιβάλλεται όλοι μας να συμπεριφερθούμε με τη μέγιστη σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Απαιτείται η διατήρηση ενός κλίματος ενότητας, και ενός πολιτικού διαλόγου που δεν θα διχάζει τους πολίτες.

Λευκωσία, 19 Ιανουαρίου 2019

Παρ, 18 Ιαν 2019

 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

Ως απάντηση στη σημερινή ανακοίνωση του Εκπροσώπου Τύπου του ΑΚΕΛ αναφορικά με τους ημικρατικούς οργανισμούς, υπενθυμίζουμε απλά ότι το 2009 η Κυβέρνηση ΑΚΕΛ δια στόματος του τότε Κυβερνητικού Εκπροσώπου της Στέφανου Στεφάνου, δήλωνε ότι  οι διορισμοί των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων είναι συνταγματικό δικαίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας και ότι σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας και του πολιτικού μας συστήματος είναι και τα ίδια τα κόμματα.

Πέραν αυτού, η σημερινή ανακοίνωση του ΑΚΕΛ μας εκπλήσσει ακόμα περισσότερο γιατί αποτελεί σίγουρα μετάλλαξη τη μια μέρα να εισηγείται το ΑΚΕΛ πρόσωπα, τα οποία και διορίζονται, και την επόμενη μέρα να κατακρίνει τους διορισμούς στο σύνολό τους.

Επί της ουσίας του ζητήματος, και υπενθυμίζοντας ότι οι ημικρατικοί οργανισμοί υλοποιούν πολιτική της Κυβέρνησης σε ζωτικής σημασίας τομείς, κρίνουμε ότι ορθά λήφθηκαν υπόψη και εισηγήσεις των κομμάτων και σημειώνουμε ότι επιλέχθηκαν προσοντούχα άτομα, φροντίζοντας και για την ενίσχυση της συμμετοχής γυναικών και  νέων. Θεωρούμε ότι οι διοριζόμενοι θα πρέπει να κριθούν από το ίδιο το έργο τους και ευχόμαστε σε όλα τα συμβούλια καλή επιτυχία.

Λευκωσία, 18 Ιανουαρίου 2019

Παρ, 18 Ιαν 2019

Ανακοινωθέν Βουλής Αντιπροσώπων

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Συναγερμού και Αναπληρωτής Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, κ. Νίκος Τορναρίτης, αναχωρεί αύριο Σάββατο, 19 Ιανουαρίου, για το Βουκουρέστι, όπου θα συμμετάσχει στη Συνάντηση των Προέδρων των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων των Χωρών-Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) (COSAC), που φιλοξενεί το Κοινοβούλιο της Ρουμανίας, στις 20 και 21 Ιανουαρίου 2019, στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διάστασης της τρέχουσας εξάμηνης Ρουμανικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ. Τον κ. Τορναρίτη συνοδεύει η Ανώτερη Λειτουργός Διεθνών Σχέσεων της Βουλής, κα Χαρά Παρλά.

Στα πλαίσια των εργασιών της Συνάντησης, θα συζητηθούν οι προτεραιότητες της Ρουμανικής Προεδρίας, καθώς και η βελτίωση της συνοχής και η διασφάλιση της σύγκλισης στην Ένωση μέσω του Μηχανισμού του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου.

Λευκωσία, 18 Ιανουαρίου 2019