Σημαντικές συναντήσεις Α. Νεοφύτου στο Ελσίνκι - Το ισχυρότερο ψήφισμα για την Κύπρο στο Συνέδριο του ΕΛΚ
Πεμ, 08 Νοέ 2018

 ΔΗΛΩΣΗ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ

Κας. ΤΖΩΡΤΖΙΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ-ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ 

 

Χθες στο Ελσίνκι της Φινλανδίας, στο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα υιοθέτησε ομόφωνα το πιο ισχυρό ψήφισμα για την Κύπρο μας, που κατέθεσε ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου, και το οποίο (α) μιλά ξεκάθαρα για την ανάγκη η Κύπρος να γίνει ένα κανονικό κράτος χωρίς ξένους εγγυητές και ξένα στρατεύματα, (β) υπογραμμίζει την ανάγκη να τερματιστεί η κατοχή και καλεί τις πλευρές να επαναρχίσουν διαπραγματεύσεις υποστηρίζοντας τις προσπάθειες του προέδρου Αναστασιάδη και του Δημοκρατικού Συναγερμού προς αυτή την κατεύθυνση, καλώντας όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να διασφαλίσουν τη συνέχιση της παρουσίας της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) (γ) υπογραμμίζει πως δεν θα δεχτεί την οποιαδήποτε απόπειρα από μέρους της  Τουρκίας για δημιουργία δύο κρατών στην Κύπρο (δ) επισημαίνει πως η καλύτερη ασφάλεια για όλους τους Κυπρίους είναι η ενωμένη Κύπρος μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και τέλος, στηρίζει το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας καλώντας την Τουρκία να σταματήσει να παρεμποδίζει το πρόγραμμα γεωτρήσεων εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, με ενέργειες απαράδεκτες για το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αβέρωφ Νεοφύτου, στο πλαίσιο του Συνεδρίου είχε την ευκαιρία να έχει επαφές με σημαντικούς αξιωματούχους της ΕΕ και ηγέτες κρατών-μελών της και πιο συγκεκριμένα με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, τη Γερμανίδα Καγκελάριο ‘Αγκελα Μέρκελ, τον Αυστριακό Καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς, τον Πρωθυπουργό της Ιρλανδίας Λέο Βαράντκαρ, τον Πρωθυπουργό της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς, τον Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόυκο Μπορίσοβ, επίσης με τον Ευρωπαΐο Επίτροπο για την Έρευνα, Επιστήμη και Καινοτομία Κάρλος Μοέδας, την Ευρωπαΐα Επίτροπο Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας Μαρίγια Γκάμπριελ, καθώς επίσης και με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας και τέλος με τον ηγέτη του Λαϊκού Κόμματος της Ισπανίας Πάμπλο Κασάδο, με τον οποίο και κατέληξαν σε συναντίληψη ότι δεν μπορούν να υπάρξουν αποσχίσεις σε κράτη μέλη της ΕΕ, αναφερόμενοι στο θέμα της Καταλονίας και το Κυπριακό.

Το δυνατό μήνυμα που αποστέλλει στο Συνέδριο του Ελσίνκι  ο Δημοκρατικός Συναγερμός,  παραμένοντας η κατεξοχήν Ευρωπαϊκή παράταξη της Κύπρου, είναι ότι η Κύπρος είναι η πατρίδα μας και η Ευρώπη η ασφάλεια και το μέλλον μας.

Λευκωσία, 8 Νοεμβρίου 2018

Flickr Feed

Σαβ, 19 Ιαν 2019

ΓΡΑΠΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ ΔΗΣΥ

ΤΖΩΡΤΖΙΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ-ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Απάντηση στη σημερινή ανακοίνωση ΑΚΕΛ εναντίον του ΠΤΔ

Προβληματίζει το γεγονός ότι το ΑΚΕΛ ακόμα μια φορά επιμένει να μην λαμβάνει υπόψη τον τρόπο με τον οποίον η Τουρκία οδήγησε σε αδιέξοδο τη Διάσκεψη στο Κραν Μοντανά, τα όσα διαρκώς προτάσσει έκτοτε, παρασπονδώντας από το συμφωνημένο πλαίσιο λύσης του Κυπριακού και τις δυσκολίες που εκ των πραγμάτων δημιουργούνται για τις προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας για την επανέναρξη της διαπραγμάτευσης. Αντίθετα, το ΑΚΕΛ επιλέγει να επικρίνει καθημερινά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δηλαδή τη δική μας πλευρά, αμφισβητώντας ακόμα και την ειλικρίνεια των προθέσεών του, να αναστέλλει την συμμετοχή του στη διαπραγματευτική ομάδα και να επιδίδεται διαρκώς σε μια επιθετική ρητορική εναντίον του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει επαναλάβει πολλές φορές την ετοιμότητα του να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά, στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες. Οι πρόσφατες εκθέσεις του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ προς το Συμβούλιο Ασφαλείας αυτό επιβεβαιώνουν. Ταυτόχρονα, επιβεβαιώνουν και την θέση πως το αμέσως επόμενο διάστημα θα κριθεί η δυνατότητα επανέναρξης των διαπραγματεύσεων.

Γι’ αυτό το σκοπό, η προσπάθεια επικεντρώνεται στο να διαμορφωθούν οι όροι αναφοράς το συντομότερο δυνατό και, εφόσον υπάρξει ετοιμότητα από όλες τις πλευρές, δηλαδή και από την τουρκική πλευρά, να καταλήξουμε στους όρους αναφοράς που θα οδηγήσουν στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Είμαστε λοιπόν σε κρίσιμο σταυροδρόμι και επιβάλλεται όλοι μας να συμπεριφερθούμε με τη μέγιστη σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Απαιτείται η διατήρηση ενός κλίματος ενότητας, και ενός πολιτικού διαλόγου που δεν θα διχάζει τους πολίτες.

Λευκωσία, 19 Ιανουαρίου 2019

Παρ, 18 Ιαν 2019

 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

Ως απάντηση στη σημερινή ανακοίνωση του Εκπροσώπου Τύπου του ΑΚΕΛ αναφορικά με τους ημικρατικούς οργανισμούς, υπενθυμίζουμε απλά ότι το 2009 η Κυβέρνηση ΑΚΕΛ δια στόματος του τότε Κυβερνητικού Εκπροσώπου της Στέφανου Στεφάνου, δήλωνε ότι  οι διορισμοί των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων είναι συνταγματικό δικαίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας και ότι σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας και του πολιτικού μας συστήματος είναι και τα ίδια τα κόμματα.

Πέραν αυτού, η σημερινή ανακοίνωση του ΑΚΕΛ μας εκπλήσσει ακόμα περισσότερο γιατί αποτελεί σίγουρα μετάλλαξη τη μια μέρα να εισηγείται το ΑΚΕΛ πρόσωπα, τα οποία και διορίζονται, και την επόμενη μέρα να κατακρίνει τους διορισμούς στο σύνολό τους.

Επί της ουσίας του ζητήματος, και υπενθυμίζοντας ότι οι ημικρατικοί οργανισμοί υλοποιούν πολιτική της Κυβέρνησης σε ζωτικής σημασίας τομείς, κρίνουμε ότι ορθά λήφθηκαν υπόψη και εισηγήσεις των κομμάτων και σημειώνουμε ότι επιλέχθηκαν προσοντούχα άτομα, φροντίζοντας και για την ενίσχυση της συμμετοχής γυναικών και  νέων. Θεωρούμε ότι οι διοριζόμενοι θα πρέπει να κριθούν από το ίδιο το έργο τους και ευχόμαστε σε όλα τα συμβούλια καλή επιτυχία.

Λευκωσία, 18 Ιανουαρίου 2019

Παρ, 18 Ιαν 2019

Ανακοινωθέν Βουλής Αντιπροσώπων

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Συναγερμού και Αναπληρωτής Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, κ. Νίκος Τορναρίτης, αναχωρεί αύριο Σάββατο, 19 Ιανουαρίου, για το Βουκουρέστι, όπου θα συμμετάσχει στη Συνάντηση των Προέδρων των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων των Χωρών-Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) (COSAC), που φιλοξενεί το Κοινοβούλιο της Ρουμανίας, στις 20 και 21 Ιανουαρίου 2019, στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διάστασης της τρέχουσας εξάμηνης Ρουμανικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ. Τον κ. Τορναρίτη συνοδεύει η Ανώτερη Λειτουργός Διεθνών Σχέσεων της Βουλής, κα Χαρά Παρλά.

Στα πλαίσια των εργασιών της Συνάντησης, θα συζητηθούν οι προτεραιότητες της Ρουμανικής Προεδρίας, καθώς και η βελτίωση της συνοχής και η διασφάλιση της σύγκλισης στην Ένωση μέσω του Μηχανισμού του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου.

Λευκωσία, 18 Ιανουαρίου 2019