Λ. ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ: Τριμερής Κύπρου, Ελλάδας, Ισράηλ - Σημαντική η απόφαση για τον ΕastMed
Παρ, 21 Δεκ 2018

 ΔΗΛΩΣΗ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΔΗΣΥ ΚΑΙ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ ΕΛΚ

ΛΕΥΤΕΡΗ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ

 

Τριμερής Κύπρου – Ελλάδας – Ισράηλ: Σημαντική η απόφαση για τον ΕastMed

Αποδεικνύεται περίτρανα ότι η κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη τα τελευταία χρόνια μέσα από την πολυεπίπεδη και ισχυρή εξωτερική πολιτική που ασκεί, κατορθώνει να δημιουργεί ισχυρές συμμαχίες.  Όχι μόνο στην περιοχή μας, αλλά και ανά το παγκόσμιο.  Αποτέλεσμα αυτού η Κύπρος από μια μικρή σε έκταση χώρα να αναδεικνύεται σε ένα ισχυρό παράγοντα σταθερότητας και ασφάλειας, καθώς και ενεργειακός κόμβος για την περιοχή και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Απόδειξη αυτού η νέα ισχυρή συμμαχία που δημιουργήθηκε μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ και των συμφωνιών που υπογράφηκαν, με τη στήριξη και των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, για να δημιουργηθεί αυτός ο ιδιαίτερα φιλόδοξος αγωγός, o EastMed. Συμφωνία που θέτει πλέον την Κύπρο στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη.

Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση εκφράζει τη στήριξη και την υποστήριξή της προς αυτή την κατεύθυνση.

Στις τελευταίες συναντήσεις που είχαμε με τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού στις Βρυξέλλες, η κα Federica Mogherini και ο κ. Günther Oettinger έδωσαν ιδιαίτερη βαρύτητα στο να καταστεί η Κύπρος ενεργειακός κόμβος για την Ευρωπαϊκή Ένωση και εναλλακτική λύση για τα ενεργειακά προβλήματα της ΕΕ.

Προσδοκούμε ότι ο EastMed θα τύχει της ανάλογης στήριξης και χρηματοδότησης από την Ε.Ε.

Είναι με αυτό τον τρόπο που θωρακίζεις μια χώρα και το πετυχαίνει καθημερινά η κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη δημιουργώντας φίλους και συμμαχίες από δυσμάς μέχρι ανατολάς.

Η κυβέρνηση κατορθώνει αυτή την στιγμή χωρίς να δημιουργεί οποιοδήποτε πρόβλημα να προσθέτει φίλους, να ενισχύει και να θωρακίζει την χώρα, να δημιουργεί ομπρέλες ασφάλειας για τα ενεργειακά αλλά και για την φυσική και εθνική επιβίωση της πατρίδας μας και ουσιαστικά αναδεικνύει την Κύπρο σε μια σημαντική χώρα και σε ένα σημαντικό ενεργειακό παράγοντα σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Λευκωσία, 21 Δεκεμβρίου 2018

 

Flickr Feed

Σαβ, 19 Ιαν 2019

ΓΡΑΠΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ ΔΗΣΥ

ΤΖΩΡΤΖΙΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ-ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Απάντηση στη σημερινή ανακοίνωση ΑΚΕΛ εναντίον του ΠΤΔ

Προβληματίζει το γεγονός ότι το ΑΚΕΛ ακόμα μια φορά επιμένει να μην λαμβάνει υπόψη τον τρόπο με τον οποίον η Τουρκία οδήγησε σε αδιέξοδο τη Διάσκεψη στο Κραν Μοντανά, τα όσα διαρκώς προτάσσει έκτοτε, παρασπονδώντας από το συμφωνημένο πλαίσιο λύσης του Κυπριακού και τις δυσκολίες που εκ των πραγμάτων δημιουργούνται για τις προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας για την επανέναρξη της διαπραγμάτευσης. Αντίθετα, το ΑΚΕΛ επιλέγει να επικρίνει καθημερινά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δηλαδή τη δική μας πλευρά, αμφισβητώντας ακόμα και την ειλικρίνεια των προθέσεών του, να αναστέλλει την συμμετοχή του στη διαπραγματευτική ομάδα και να επιδίδεται διαρκώς σε μια επιθετική ρητορική εναντίον του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει επαναλάβει πολλές φορές την ετοιμότητα του να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά, στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες. Οι πρόσφατες εκθέσεις του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ προς το Συμβούλιο Ασφαλείας αυτό επιβεβαιώνουν. Ταυτόχρονα, επιβεβαιώνουν και την θέση πως το αμέσως επόμενο διάστημα θα κριθεί η δυνατότητα επανέναρξης των διαπραγματεύσεων.

Γι’ αυτό το σκοπό, η προσπάθεια επικεντρώνεται στο να διαμορφωθούν οι όροι αναφοράς το συντομότερο δυνατό και, εφόσον υπάρξει ετοιμότητα από όλες τις πλευρές, δηλαδή και από την τουρκική πλευρά, να καταλήξουμε στους όρους αναφοράς που θα οδηγήσουν στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Είμαστε λοιπόν σε κρίσιμο σταυροδρόμι και επιβάλλεται όλοι μας να συμπεριφερθούμε με τη μέγιστη σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Απαιτείται η διατήρηση ενός κλίματος ενότητας, και ενός πολιτικού διαλόγου που δεν θα διχάζει τους πολίτες.

Λευκωσία, 19 Ιανουαρίου 2019

Παρ, 18 Ιαν 2019

 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

Ως απάντηση στη σημερινή ανακοίνωση του Εκπροσώπου Τύπου του ΑΚΕΛ αναφορικά με τους ημικρατικούς οργανισμούς, υπενθυμίζουμε απλά ότι το 2009 η Κυβέρνηση ΑΚΕΛ δια στόματος του τότε Κυβερνητικού Εκπροσώπου της Στέφανου Στεφάνου, δήλωνε ότι  οι διορισμοί των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων είναι συνταγματικό δικαίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας και ότι σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας και του πολιτικού μας συστήματος είναι και τα ίδια τα κόμματα.

Πέραν αυτού, η σημερινή ανακοίνωση του ΑΚΕΛ μας εκπλήσσει ακόμα περισσότερο γιατί αποτελεί σίγουρα μετάλλαξη τη μια μέρα να εισηγείται το ΑΚΕΛ πρόσωπα, τα οποία και διορίζονται, και την επόμενη μέρα να κατακρίνει τους διορισμούς στο σύνολό τους.

Επί της ουσίας του ζητήματος, και υπενθυμίζοντας ότι οι ημικρατικοί οργανισμοί υλοποιούν πολιτική της Κυβέρνησης σε ζωτικής σημασίας τομείς, κρίνουμε ότι ορθά λήφθηκαν υπόψη και εισηγήσεις των κομμάτων και σημειώνουμε ότι επιλέχθηκαν προσοντούχα άτομα, φροντίζοντας και για την ενίσχυση της συμμετοχής γυναικών και  νέων. Θεωρούμε ότι οι διοριζόμενοι θα πρέπει να κριθούν από το ίδιο το έργο τους και ευχόμαστε σε όλα τα συμβούλια καλή επιτυχία.

Λευκωσία, 18 Ιανουαρίου 2019

Παρ, 18 Ιαν 2019

Ανακοινωθέν Βουλής Αντιπροσώπων

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Συναγερμού και Αναπληρωτής Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, κ. Νίκος Τορναρίτης, αναχωρεί αύριο Σάββατο, 19 Ιανουαρίου, για το Βουκουρέστι, όπου θα συμμετάσχει στη Συνάντηση των Προέδρων των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων των Χωρών-Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) (COSAC), που φιλοξενεί το Κοινοβούλιο της Ρουμανίας, στις 20 και 21 Ιανουαρίου 2019, στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διάστασης της τρέχουσας εξάμηνης Ρουμανικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ. Τον κ. Τορναρίτη συνοδεύει η Ανώτερη Λειτουργός Διεθνών Σχέσεων της Βουλής, κα Χαρά Παρλά.

Στα πλαίσια των εργασιών της Συνάντησης, θα συζητηθούν οι προτεραιότητες της Ρουμανικής Προεδρίας, καθώς και η βελτίωση της συνοχής και η διασφάλιση της σύγκλισης στην Ένωση μέσω του Μηχανισμού του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου.

Λευκωσία, 18 Ιανουαρίου 2019