Ανακοίνωση σχετικά με το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής σε σχέση με την Κατάρρευση του Συνεργατικού Πιστωτικού Συστήματος
Τετ, 06 Μάρ 2019

Το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής σε σχέση με την Κατάρρευση του Συνεργατικού Πιστωτικού Συστήματος αποτελεί ένα εκτενές έγγραφο, το οποίο, μεταξύ άλλων, εξετάζει και αξιολογεί περίπλοκα νομικά, τεχνικά, λογιστικά και οικονομικά ζητήματα.

Αποτελεί πάγια θέση αρχής του Δημοκρατικού Συναγερμού ο σεβασμός στις εργασίες και τα πορίσματα όλων των ερευνητικών επιτροπών. Αυτό ασφαλώς δεν μας αποστερεί το δικαίωμα να αξιολογήσουμε τα οποιαδήποτε ευρήματα.

Όσον αφορά το συγκεκριμένο πόρισμα, ο Δημοκρατικός Συναγερμός προτίθεται να το μελετήσει διεξοδικά και προς αυτή την κατεύθυνση έχει ορίσει ολιγομελή εξειδικευμένη ομάδα. Ως εκ τούτου το κόμμα θα αναμένει την έκθεση αυτής της ομάδας προτού προβεί στην τελική του τοποθέτηση.

Μελετώντας συγκεκριμένα αποσπάσματα του πορίσματος, τις δηλώσεις του Προέδρου της Ερευνητικής Επιτροπής και παρακολουθώντας την πορεία της ακροαματικής διαδικασίας της Επιτροπής, ο Δημοκρατικός Συναγερμός επιθυμεί να προβεί στις ακόλουθες επισημάνσεις:

1.    Εκ πρώτης όψεως καταγράφεται μια ετεροβαρής προσέγγιση της Επιτροπής μεταξύ της προ του 2013 περιόδου, όταν και συντελέστηκε η Κατάρρευση του Συνεργατικού Πιστωτικού Συστήματος και της μετά το 2013 περιόδου όταν η πολιτεία ανέλαβε:

  • Να διασώσει τις αποταμιεύσεις δεκάδων χιλιάδων μικροκαταθετών.
  • Να διασφαλίσει την σταθερότητα της Κυπριακής οικονομίας και
  • να προστατεύσει τις χιλιάδες θέσεις εργασίας στο Συνεργατισμό.

2.    Είναι η θέση του Δημοκρατικού Συναγερμού ότι:

  • Έχουν επιτευχθεί πλήρως οι πιο πάνω στόχοι, που οδήγησαν στην αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα της Κυπριακής οικονομίας.
  • Αποτελεί αναντίλεκτο γεγονός ότι η κορυφαία αιτία κατάρρευσης του Συνεργατισμού, η ασύδοτη πολιτική χορηγήσεων που οδήγησε σε ένα μη βιώσιμο για τον Συνεργατισμό πορτοφόλιο Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων, παραχωρήθηκαν στο σύνολο τους στην προ του 2013 περίοδο.

3.    Εμείς λαμβάνουμε υπόψη τα πραγματικά πολιτικά και οικονομικά δεδομένα που οδήγησαν στην κατάρρευση του Συνεργατισμού. Δεν υποτιμούμε τις πελώριες ευθύνες που αφορούν την προ του 2013 περίοδο.  

4.    Ο Δημοκρατικός Συναγερμός περιβάλλει με εμπιστοσύνη τον Υπουργό Οικονομικών και την κυβέρνηση, που με τις αποφάσεις ευθύνης που έχουν λάβει έχουν οδηγήσει στην ανάκαμψη της οικονομίας, τη μείωση της ανεργίας και αναβάθμιση της αξιοπιστίας μας διεθνώς.

5.    Άλλωστε, οι διεθνείς αγορές και οι ξένοι επενδυτές έχουν ήδη κρίνει θετικά τις αποφάσεις της Κυβέρνησης στο τραπεζικό μας σύστημα.

Λευκωσία, 06 Μαρτίου 2019

 

 

 

Flickr Feed

Κυρ, 24 Μάρ 2019
Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, με το πέρας δεντροφύτευσης του Ομίλου Leptos που πραγματοποιήθηκε στην Πάφο, μετά από ερωτήση δημοσιογράφου για την κυπριακή οικονομία προέβη στην πιο κάτω δήλωση:
 
Η οικονομία ενός τόπου στηρίζεται κατά κύριο λόγο στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Γι' αυτό και εμείς είμαστε υπέρ της μείωσης του φόρου και αύξησης των κινήτρων στο κυπριακό επιχειρείν. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι αυτές που θα δημιουργήσουν τις θέσεις εργασίας, αλλά και μέσα από την κερδοφορία θα συνδράμουν δια των φορολογιών στην ενίσχυση των κρατικών εσόδων. Είναι μέσα από τα έσοδα από τις φορολογίες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που μπορεί το κράτος να συντηρεί αλλά και να ενισχύει την κοινωνική του πολιτική. Η οικονομία του τόπου είναι στο σωστό δρόμο, αλλά πάντα θα υπάρχουν κίνδυνοι να χάσουμε την πορεία μας, εάν δεν συνεχίσουμε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Πάντα υπάρχουν οι στροφές, πάντα υπάρχουν οι τριγμοί και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για να κρατάμε την οικονομία στην σωστή πορεία. 
 
Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την γεωργία, ο Πρόεδρος απάντησε ότι:
 
Η ραχοκοκκαλία της κυπριακής κοινωνίας και οικονομίας είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι αυτοεργοδοτούμενοι, οι εργαζόμενοι τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα, αλλά και οι ανθρώποι της υπαίθρου. Πρέπει να στηρίξουμε και θα στηρίξουμε τη γεωργία, γιατί αυτός ο πρωτογενής τομέας είναι πολύ σημαντικός, και για αυτούς που είναι σε αυτές τις δουλειές και για την Κύπρο γενικότερα.
 
Λευκωσία, 24 Μαρτίου 2019
 
 
 
 
Παρ, 22 Μάρ 2019

22 Μαρτίου. Πέντε χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τον αδόκητο θάνατο του κορυφαίου στελέχους του Δημοκρατικού Συναγερμού, Τάσου Μητσόπουλου.

Ο Τάσος Μητσόπουλος χαρακτηριζόταν από  το ήθος, την αξιοπρέπεια, την μετριοπάθεια, μα πάνω από όλα την ανθρωπιά του.

Ξεχώριζε για τον σύγχρονο και δημιουργικό του λόγο, αλλά και την αποτελεσματικότητα του. Ευπατρίδης πολιτικός, πιστός στις αξίες της Πατρίδος και του Δημοκρατικού Συναγερμού.

Προσέφερε τα μέγιστα στην παράταξη μας, στην κοινωνία και τον τόπο μας. Διετέλεσε Βουλευτής Λάρνακας από 2006  μέχρι το 2013, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της παράταξης, Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων από την 1η Μάρτιου 2013  μέχρι την 14η Μαρτίου 2014  και Υπουργός Άμυνας από την 14η Μαρτίου 2014 μέχρι την 22α Μαρτίου 2014.

Ο Τάσος Μητσόπουλος ήταν προικισμένος από τις αρετές εκείνες που έχει ανάγκη η κοινωνία από τους πολιτικούς της. Μας λείπει σήμερα ως φίλος, ως πολιτικός, ως πατριώτης. Αιωνία η μνήμη σου, Τάσο μας.

Λευκωσία, 22 Μαρτίου 2019

Πεμ, 21 Μάρ 2019
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Παγκόσμια ημέρα κατά του ρατσισμού και των φυλετικών διακρίσεων

Η 21η Μαρτίου έχει οριστεί από τα Ηνωμένα Έθνη ως ορόσημο στη μάχη κατά του ρατσισμού και των φυλετικών διακρίσεων.

Δυστυχώς, η κάθε μορφή βίας δεν κάνει διακρίσεις κοινωνικής θέσης, μορφωτικού επιπέδου, εθνικότητας, φύλου  και ηλικίας.

Μπορεί για την ισότητα των ανθρώπων να έγιναν πολλοί αγώνες και να κερδήθηκαν αναμφισβήτητες νίκες, επιβάλλεται, όμως, οι προσπάθειες για έναν κόσμο δικαιότερο και πιο πολιτισμένο, να είναι συνεχείς.

Το μήνυμα που στέλνουμε σήμερα ως Δημοκρατικός Συναγερμός, είναι σεβασμός στη διαφορετικότητα, στην ίση συμμετοχή στο κοινωνικό γίγνεσθαι και στο θεμελιώδες δικαίωμα στις ίσες ευκαιρίες, στην ισοτιμία και στην ισονομία.

Υψώνουμε τη φωνή μας κατά της μισαλλοδοξίας. Πολιτεία και κοινωνία, πρέπει να αντιμετωπίσουμε ενεργά και αποτελεσματικά τις διακρίσεις και να διασφαλίσουμε ότι η δικαιοσύνη απονέμεται με βάση τα ανθρώπινα δικαιώματα. Οφείλουμε τον σεβασμό των νόμων και των διεθνών συνθηκών και πρωτίστως της ανθρώπινης υπόστασης. Πρέπει να παραμείνουμε πιστοί στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των ατόμων ανεξαρτήτως προέλευσης, θρησκείας και σεξουαλικής συμπεριφοράς.

Η ισότητα και ο σεβασμός στο διαφορετικό δημιουργούν ένα κόσμο δίκαιο, θεσπισμένο με δημοκρατικές αξίες, αλλά κυρίως πολιτισμένο.

Δεν είμαστε όλοι ίδιοι, αλλά είμαστε όλοι ίσοι.

Λευκωσία, 21 Μαρτίου 2019