Δημοκρατικος Συναγερμος

Δημοκρατικός Συναγερμός

/ / /

Κυρ, 16 Σεπ 2018

Ομιλία Προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Αβέρωφ Νεοφύτου στο μνημόσυνο των ηρώων Στέλιου Μαυρομμάτη, Μιχαήλ Κουτσόφτα και Ανδρέα Παναγίδη

Κυριακή, 16 Σεπτεμβρίου 2018, Ι.Ν. Αγ. Παύλου, Λευκωσία, 8:30 πμ


Κυρίες και κύριοι,
Φίλες και φίλοι,

Συνείδηση εθνικής ευθύνης και συναίσθηση ιστορικού χρέους μας οδηγούν και φέτος εδώ. Με μεγάλη συγκίνηση μαζευτήκαμε να αποτίσουμε φόρο τιμής σε αγνούς αγωνιστές. Σε αυτούς που με χαμόγελο στα χείλη θυσιάστηκαν για την ελευθερία της πατρίδα μας.

Σεμνά και ευλαβικά προσερχόμαστε σήμερα, για να ζωντανέψουμε στην καρδιά μας τους αξέχαστους ήρωες. Τα μνημόσυνα των ηρώων αγωνιστών της πατρίδας μας είναι ύμνος στην πολύπαθη ιστορία μας. Και είναι με συνείδηση εθνικής ευθύνης και συναίσθηση ιστορικού χρέους που είμαστε και φέτος εδώ, στην εθνική και θρησκευτική αυτή μυσταγωγία.

Διότι μία είναι η μεγάλη αλήθεια. Όσο περνούν τα χρόνια γίνεται ακόμη πιο δύσκολο να καλείσαι να μιλάς για ήρωες και να περιγράφεις τη θυσία τους. Να αναφέρεσαι σε αυτούς που δεν λογάριασαν την ίδια τους τη ζωή και έγιναν αθάνατοι.

Είναι όμως εθνική μας υποχρέωση να τιμάμε τους ανθρώπους που αψήφησαν το θάνατο και κατάφεραν να κερδίσουν μια θέση στο πάνθεο των ηρώων. Έχουμε ανάγκη την αρετή και το ήθος τους, τα ιδανικά τους και το μήνυμα της θυσίας τους. Της συναίσθησης της εθνικής ευθύνης που τους διέκρινε. Ιδιαίτερα σήμερα.

Αυτοί οι αγνοί πατριώτες με υψηλά ιδανικά και αξίες έδωσαν την τελευταία τους πνοή στην πανανθρώπινη υπόθεση της ελευθερίας και της υπεράσπισης της πατρίδας.

Αφήνοντας σε όλους εμάς, μια πολύ βαριά και ιερή παρακαταθήκη.

Αγαπητοί μου,

Με αίσθημα βαθιάς ευγνωμοσύνης τιμούμε σήμερα τα παιδιά της Κύπρου που πολέμησαν ηρωικά στον απελευθερωτικό αγώνα ενάντια στους Βρετανούς αποικιοκράτες. Οι ηρωικές μορφές του Στέλιου Μαυρομμάτη από τον Λάρνακα της Λαπήθου, του Μιχαήλ Κουτσόφτα και του Αντρέα Παναγίδη από το Παλιομέτοχο προστέθηκαν στο πάνθεον των ηρώων των πεσόντων του επικού αγώνα της ΕΟΚΑ του 55 – 59. Παλικάρια που υψώθηκαν λαμπροί διαλαλητές της ελευθερίας και πρόβαλαν ιδεώδη πρότυπα Ελληνικού ηρωισμού.

Σήμερα επίσης τιμούμε τη μνήμη των αγωνιστών Νίτσας Χατζηγεωργίου και Κώστα Κωνσταντινίδη από τον Άγιο Δομέτιο καθώς και τη μνήμη της αδελφής του ήρωα Στέλιου Μαυρομμάτη, της Μαρίας Μαυρομμάτη, η οποία τραυματίστηκε ενώ διεξαγόταν έρευνα στο σπίτι της από τους Άγγλους το 1957. Ως αποτέλεσμα, παρέμεινε παράλυτη μέχρι το τέλος της ζωής της.

Τιμούμε και τη μνήμη των αγωνιστών Παναγιώτη Αρτεμίδη, Μιχαήλ Παναγή και Σαββάκη Μιχαηλίδη, οι οποίοι έπεσαν ηρωικά στις μάχες ενάντια στην τουρκική ανταρσία την περίοδο του 1963 – 1964.

Λεβέντες που αποτελούν με την ηρωική θυσία τους, λαμπρό παράδειγμα πίστης και αφοσίωσης στην πατρίδα και το έθνος.

Αγαπητές και Αγαπητοί μου,

Ο ελληνισμός της Κύπρου με όραμα τη λευτεριά από τον Αγγλικό ζυγό κήρυξε την 1η Απριλίου
1955 την έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα 1955-59. Στη διάρκεια αυτού του αγώνα γράφτηκαν λαμπρές σελίδες δόξας από τους αγωνιστές της πατρίδας μας.

Με την κατηγορία της συμμετοχής στον ένοπλο απελευθερωτικό αγώνα οι εννιά ηρωικοί αγωνιστές, μεταξύ των οποίων ο Στέλιος Μαυρομάτης, ο Αντρέας Παναγίδης και ο Μιχαήλ Κουτσόφτας συνελήφθηκαν και καταδικάστηκαν στην εσχάτη των ποινών. Στον δια απαγχονισμού θάνατο.

Ο Στέλιος Μαυρομμάτης, 23 χρονών τότε, είχε συλληφθεί από τους Άγγλους μετά από μια ανεπιτυχή επίθεση εναντίον ενός Άγγλου Σμηνία και ενός Άγγλου αεροπόρου στον Άγιο Δομέτιο Λευκωσίας. Οι δύο συγχωριανοί, ο 20χρονος Μιχαήλ Κουτσόφτας και ο 22χρονος πατέρας τριών ανήλικων παιδιών Ανδρέας Παναγίδης, συνελήφθηκαν και κρίθηκαν ένοχοι για τον θάνατο Άγγλου Σμηνία κοντά στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας.

«Δεν θέλω ούτε μοιρολόγια ούτε θρήνους, παρά μόνο να ευχαριστείτε και να δοξάζετε το θεό που με αγάπησε και θέλησε να με πάρει κοντά του. Θέλω να ξέρετε πως ο γιός και αδελφός σας πέθανε με το χαμόγελο στα χείλη, γιατί κράτησε μέχρι τέλους τον ιερόν όρκον που έδωσε να θυσιαστή χάριν της ελευθερίας της Κύπρου» γράφει στο τελευταίο του γράμμα προς τους γονείς και τα αδέλφια του ο Στέλιος Μαυρομμάτης. Μπροστά στην αγχόνη φώναξε στους κατακτητές «Σκοτώστε με, δε σας φοβάμαι, είναι πολλοί πίσω μου που θα πάρουν το αίμα μου».

Στο τελευταίο του γράμμα προς τη γυναίκα του ο Παναγίδης διαβεβαιώνει ότι πεθαίνει για χάρη μιας μεγάλης ιδέας. Ο Μιχαήλ Κουτσόφτας αποχαιρετά τη μητέρα του γράφοντας: «Οι μόνες λέξεις που μπορούν να ακούσουν από τα χείλη μας οι δυνάστες μας είναι Ελευθερία ή Θάνατος».

Στις 21 του Σεπτέμβρη το 1956 οι ήρωες μας, με τον εθνικό ύμνο στα χείλη οδηγήθηκαν στην αγχόνη και έγιναν αθάνατοι στο πάνθεων των ηρώων μας γράφοντας μια από τις λαμπρότερες σελίδες του έπους της ΕΟΚΑ αλλά και ολόκληρης της ιστορίας του κυπριακού ελληνισμού.

Φίλες και φίλοι,

Οι ήρωες των οποίων τη μνήμη τιμούμε σήμερα, έπραξαν στο ακέραιο το χρέος του προς την πατρίδα.

Απέναντι στους ήρωες μας, έχουμε όλοι εμείς την ευθύνη να μην φανούμε κατώτεροι των ιστορικών περιστάσεων. Να καταλάβουμε ότι το εθνικό μας θέμα δεν προσφέρεται ούτε για ακρότητες, ούτε για δημαγωγίες, ούτε για λαϊκισμούς.

Δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να ξεπουλούμε πατρίδες. Δεν έχουμε δικαίωμα να εφησυχάζουμε και να επικεντρωνόμαστε στην καθημερινότητα, ενώ βρισκόμαστε στο σταυροδρόμι της ιστορίας. Ούτε και δικαιούμαστε να συμβιβαζόμαστε με την στασιμότητα.
Με ψυχραιμία και εθνική ευθύνη, να κοιτάξουμε την πραγματικότητα.

Η Κύπρος μας εξακολουθεί να βιώνει με οδυνηρό τρόπο τις συνέπειες της Τουρκικής εισβολής και κατοχής. Και γνωρίζουμε ότι όσο ο χρόνος ατελέσφορα κυλά, τόσο αυξάνονται οι αρνητικές προϋποθέσεις για να υπάρξει μια λύση επανένωσης. Η αδράνεια και η παρέλευση του χρόνου εξάλλου, είναι την Τουρκία που βολεύει, όχι τη δική μας πλευρά.

Σήμερα, οφείλουμε να υποσχεθούμε σε όλους αυτούς, που μας ατενίζουν από το πάνθεο των ηρώων, πως δεν θα συμβιβαστούμε με το σιωπηρό ξεπούλημα της μισής μας πατρίδας. Πως με συνέπεια, πίστη και προσήλωση σε αξίες και αρχές, θα αξιοποιήσουμε τη συμμετοχή μας στην Ενωμένη Ευρώπη, για να οδηγηθούμε σε μια λύση που να αποκαθιστά την ενότητα της μοιρασμένης μας πατρίδας και θα επιτρέψει στον κυπριακό ελληνισμό να ξαναριζώσει στα πάτρια εδάφη μας.

Η «Διάσκεψη για την Κύπρο» στη Γενεύη ήταν ένα πολύ σημαντικό και ιστορικό βήμα προς το στόχο μας. Που ήταν και παραμένει, η επίτευξη μιας συνολικής, μόνιμης και βιώσιμης λύσης του κυπριακού προβλήματος στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, του διεθνές δικαίου και των Ευρωπαϊκών Αρχών.

Δυστυχώς το αποτέλεσμα της Διάσκεψης δεν ήταν το επιθυμητό. Οι ειλικρινείς προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας προσέκρουσαν στην άρνηση της Τουρκίας να αποδεχθεί το αυτονόητο. Ότι ένα βιώσιμο, λειτουργικό και σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος δεν έχει ανάγκη από εγγυήσεις από τρίτες χώρες.

Παρά την απογοήτευση όλων μας, το γεγονός ότι για πρώτη φορά ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών έθεσε στο δικό του πλαίσιο, ξεκάθαρα την αρχή ότι σε μια επανενωμένη Κύπρο δεν έχουν θέση εγγυήσεις, επεμβατικά δικαιώματα και κατοχικά στρατεύματα, έχει ιδιαίτερη σημασία. Αυτό είναι ένα κεκτημένο το οποίο πρέπει να κεφαλαιοποιήσουμε. Και στο οποίο πρέπει να κτίσουμε.

Η δική μας πλευρά είναι πρόθυμη να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις εντός του πλαισίου που έθεσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ. Εάν η τουρκική πλευρά είναι διατεθειμένη να αποδεχθεί το πλαίσιο Γκουτέρες, εμείς δηλώνουμε έτοιμοι να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις από εκεί που έμειναν για επίτευξη λύσης που θα βασίζεται στο ευρωπαϊκό κεκτημένο και στις αρχές και αξίες στις οποίες εδράζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση. Με την κατάλληλη προετοιμασία για να διασφαλίσουμε ότι θα οδηγηθούμε σε ένα θετικό αποτέλεσμα.

Η Τουρκία παραμένει ο κρίκος που υπολείπεται στην αλυσίδα. Είναι απαραίτητο να έχουμε έμπρακτες κινήσεις από την Τουρκία που θα συμβάλουν στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

Αυτές τις ώρες επιβάλλεται να είμαστε ενωμένοι στο εσωτερικό. Να αφήσουμε την κυβέρνηση να επιληφθεί υπεύθυνα την κατάσταση, με διπλωματικές διεργασίες και διαβήματα. Ο στόχος της Κύπρου είναι κοινός στόχος όλων. Και πρέπει να συνεχίσουμε νηφάλια και με αυτοσυγκράτηση για να τον πετύχουμε τη λύση που θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις ώστε Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, απαλλαγμένοι από τα δεσμά της τουρκικής στρατιωτικής κηδεμονίας, να προοδεύσουμε ενωμένοι και συμφιλιωμένοι.

Έτσι είναι που θα διασφαλίσουμε την επιβίωση του Κυπριακού Ελληνισμού και θα διαφυλάξουμε την εθνική μας ταυτότητα. Έτσι είναι που δεν θα έχουμε διαχωριστικές γραμμές με την Τουρκία εντός της Κύπρου. Έτσι είναι που θα απελευθερωθούν οι αστείρευτες δυνάμεις της μικρής μας πατρίδας.

Φίλες και Φίλοι,

Το συμφέρον της πατρίδας είναι που έβαζαν πρώτο οι ήρωες μας. Και σήμερα, την ημέρα αυτή που η ιστορική μνήμη και η συναίσθηση του Εθνικού καθήκοντος αναγεννιούνται και αναβαπτίζονται, οφείλουμε όλοι μας να αντιληφθούμε τις ευθύνες μας απέναντι στην ιστορία.

Οι ήρωες μας ουδέποτε μετέθεσαν τις δικές του ευθύνες αλλού. Παρόλο το νεαρό της ηλικίας τους. Ουδέποτε έκαναν πίσω μπροστά στην Εθνική πρόκληση. Και όταν χρειάστηκε, υπέστησαν και τον θάνατο, συνεπείς απέναντι στην Εθνική ευθύνη που πρέπει να διακρίνει τον καθένα μας.

Έδειξαν σ’ εμάς τους μεταγενέστερους, το πόσο βαρύ πρέπει να νοιώθουμε το χρέος και την ευθύνη απέναντι στην πατρίδα μας. Και το πόσο πρέπει να παραμερίζουμε τους εγωισμούς και τις μικρότητες, για να μπορούμε να εκτελούμε το πραγματικό καθήκον μας.

Διότι η εθνική ευθύνη δεν υφίσταται μόνο σε περιόδους όπου καλούμαστε στα όπλα. Η ευθύνη απέναντι στην πατρίδα και το έθνος είναι ακόμα πιο επιβεβλημένη σε ειρηνικές περιόδους, όπως διανύουμε τώρα. Ιδιαίτερα δε, όταν η ειρήνη που ζούμε είναι επίπλαστη και μπορεί ανά πάσα στιγμή να μεταβληθεί.

Και σήμερα που αγωνιζόμαστε να πετύχουμε την πραγματική απαλλαγή του τόπου μας από ξένα στρατεύματα και εγγυήσεις, σήμερα που αγωνιζόμαστε να πετύχουμε την εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε ολόκληρη την επικράτεια της πατρίδας μας, η εθνική ευθύνη πρέπει να μεταφράζεται πρώτα και κύρια σε ενότητα και ομοψυχία.

Ας είναι αιωνία η μνήμη τους.

 

Ομιλία Προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Αβέρωφ Νεοφύτου στο μνημόσυνο των ηρώων Στέλιου Μαυρομμάτη, Μιχαήλ Κουτσόφτα και Ανδρέα Παναγίδη

Κυριακή, 16 Σεπτεμβρίου 2018, Ι.Ν. Αγ. Παύλου, Λευκωσία, 8:30 πμ


Κυρίες και κύριοι,
Φίλες και φίλοι,

Συνείδηση εθνικής ευθύνης και συναίσθηση ιστορικού χρέους μας οδηγούν και φέτος εδώ. Με μεγάλη συγκίνηση μαζευτήκαμε να αποτίσουμε φόρο τιμής σε αγνούς αγωνιστές. Σε αυτούς που με χαμόγελο στα χείλη θυσιάστηκαν για την ελευθερία της πατρίδα μας.

Σεμνά και ευλαβικά προσερχόμαστε σήμερα, για να ζωντανέψουμε στην καρδιά μας τους αξέχαστους ήρωες. Τα μνημόσυνα των ηρώων αγωνιστών της πατρίδας μας είναι ύμνος στην πολύπαθη ιστορία μας. Και είναι με συνείδηση εθνικής ευθύνης και συναίσθηση ιστορικού χρέους που είμαστε και φέτος εδώ, στην εθνική και θρησκευτική αυτή μυσταγωγία.

Διότι μία είναι η μεγάλη αλήθεια. Όσο περνούν τα χρόνια γίνεται ακόμη πιο δύσκολο να καλείσαι να μιλάς για ήρωες και να περιγράφεις τη θυσία τους. Να αναφέρεσαι σε αυτούς που δεν λογάριασαν την ίδια τους τη ζωή και έγιναν αθάνατοι.

Είναι όμως εθνική μας υποχρέωση να τιμάμε τους ανθρώπους που αψήφησαν το θάνατο και κατάφεραν να κερδίσουν μια θέση στο πάνθεο των ηρώων. Έχουμε ανάγκη την αρετή και το ήθος τους, τα ιδανικά τους και το μήνυμα της θυσίας τους. Της συναίσθησης της εθνικής ευθύνης που τους διέκρινε. Ιδιαίτερα σήμερα.

Αυτοί οι αγνοί πατριώτες με υψηλά ιδανικά και αξίες έδωσαν την τελευταία τους πνοή στην πανανθρώπινη υπόθεση της ελευθερίας και της υπεράσπισης της πατρίδας.

Αφήνοντας σε όλους εμάς, μια πολύ βαριά και ιερή παρακαταθήκη.

Αγαπητοί μου,

Με αίσθημα βαθιάς ευγνωμοσύνης τιμούμε σήμερα τα παιδιά της Κύπρου που πολέμησαν ηρωικά στον απελευθερωτικό αγώνα ενάντια στους Βρετανούς αποικιοκράτες. Οι ηρωικές μορφές του Στέλιου Μαυρομμάτη από τον Λάρνακα της Λαπήθου, του Μιχαήλ Κουτσόφτα και του Αντρέα Παναγίδη από το Παλιομέτοχο προστέθηκαν στο πάνθεον των ηρώων των πεσόντων του επικού αγώνα της ΕΟΚΑ του 55 – 59. Παλικάρια που υψώθηκαν λαμπροί διαλαλητές της ελευθερίας και πρόβαλαν ιδεώδη πρότυπα Ελληνικού ηρωισμού.

Σήμερα επίσης τιμούμε τη μνήμη των αγωνιστών Νίτσας Χατζηγεωργίου και Κώστα Κωνσταντινίδη από τον Άγιο Δομέτιο καθώς και τη μνήμη της αδελφής του ήρωα Στέλιου Μαυρομμάτη, της Μαρίας Μαυρομμάτη, η οποία τραυματίστηκε ενώ διεξαγόταν έρευνα στο σπίτι της από τους Άγγλους το 1957. Ως αποτέλεσμα, παρέμεινε παράλυτη μέχρι το τέλος της ζωής της.

Τιμούμε και τη μνήμη των αγωνιστών Παναγιώτη Αρτεμίδη, Μιχαήλ Παναγή και Σαββάκη Μιχαηλίδη, οι οποίοι έπεσαν ηρωικά στις μάχες ενάντια στην τουρκική ανταρσία την περίοδο του 1963 – 1964.

Λεβέντες που αποτελούν με την ηρωική θυσία τους, λαμπρό παράδειγμα πίστης και αφοσίωσης στην πατρίδα και το έθνος.

Αγαπητές και Αγαπητοί μου,

Ο ελληνισμός της Κύπρου με όραμα τη λευτεριά από τον Αγγλικό ζυγό κήρυξε την 1η Απριλίου
1955 την έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα 1955-59. Στη διάρκεια αυτού του αγώνα γράφτηκαν λαμπρές σελίδες δόξας από τους αγωνιστές της πατρίδας μας.

Με την κατηγορία της συμμετοχής στον ένοπλο απελευθερωτικό αγώνα οι εννιά ηρωικοί αγωνιστές, μεταξύ των οποίων ο Στέλιος Μαυρομάτης, ο Αντρέας Παναγίδης και ο Μιχαήλ Κουτσόφτας συνελήφθηκαν και καταδικάστηκαν στην εσχάτη των ποινών. Στον δια απαγχονισμού θάνατο.

Ο Στέλιος Μαυρομμάτης, 23 χρονών τότε, είχε συλληφθεί από τους Άγγλους μετά από μια ανεπιτυχή επίθεση εναντίον ενός Άγγλου Σμηνία και ενός Άγγλου αεροπόρου στον Άγιο Δομέτιο Λευκωσίας. Οι δύο συγχωριανοί, ο 20χρονος Μιχαήλ Κουτσόφτας και ο 22χρονος πατέρας τριών ανήλικων παιδιών Ανδρέας Παναγίδης, συνελήφθηκαν και κρίθηκαν ένοχοι για τον θάνατο Άγγλου Σμηνία κοντά στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας.

«Δεν θέλω ούτε μοιρολόγια ούτε θρήνους, παρά μόνο να ευχαριστείτε και να δοξάζετε το θεό που με αγάπησε και θέλησε να με πάρει κοντά του. Θέλω να ξέρετε πως ο γιός και αδελφός σας πέθανε με το χαμόγελο στα χείλη, γιατί κράτησε μέχρι τέλους τον ιερόν όρκον που έδωσε να θυσιαστή χάριν της ελευθερίας της Κύπρου» γράφει στο τελευταίο του γράμμα προς τους γονείς και τα αδέλφια του ο Στέλιος Μαυρομμάτης. Μπροστά στην αγχόνη φώναξε στους κατακτητές «Σκοτώστε με, δε σας φοβάμαι, είναι πολλοί πίσω μου που θα πάρουν το αίμα μου».

Στο τελευταίο του γράμμα προς τη γυναίκα του ο Παναγίδης διαβεβαιώνει ότι πεθαίνει για χάρη μιας μεγάλης ιδέας. Ο Μιχαήλ Κουτσόφτας αποχαιρετά τη μητέρα του γράφοντας: «Οι μόνες λέξεις που μπορούν να ακούσουν από τα χείλη μας οι δυνάστες μας είναι Ελευθερία ή Θάνατος».

Στις 21 του Σεπτέμβρη το 1956 οι ήρωες μας, με τον εθνικό ύμνο στα χείλη οδηγήθηκαν στην αγχόνη και έγιναν αθάνατοι στο πάνθεων των ηρώων μας γράφοντας μια από τις λαμπρότερες σελίδες του έπους της ΕΟΚΑ αλλά και ολόκληρης της ιστορίας του κυπριακού ελληνισμού.

Φίλες και φίλοι,

Οι ήρωες των οποίων τη μνήμη τιμούμε σήμερα, έπραξαν στο ακέραιο το χρέος του προς την πατρίδα.

Απέναντι στους ήρωες μας, έχουμε όλοι εμείς την ευθύνη να μην φανούμε κατώτεροι των ιστορικών περιστάσεων. Να καταλάβουμε ότι το εθνικό μας θέμα δεν προσφέρεται ούτε για ακρότητες, ούτε για δημαγωγίες, ούτε για λαϊκισμούς.

Δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να ξεπουλούμε πατρίδες. Δεν έχουμε δικαίωμα να εφησυχάζουμε και να επικεντρωνόμαστε στην καθημερινότητα, ενώ βρισκόμαστε στο σταυροδρόμι της ιστορίας. Ούτε και δικαιούμαστε να συμβιβαζόμαστε με την στασιμότητα.
Με ψυχραιμία και εθνική ευθύνη, να κοιτάξουμε την πραγματικότητα.

Η Κύπρος μας εξακολουθεί να βιώνει με οδυνηρό τρόπο τις συνέπειες της Τουρκικής εισβολής και κατοχής. Και γνωρίζουμε ότι όσο ο χρόνος ατελέσφορα κυλά, τόσο αυξάνονται οι αρνητικές προϋποθέσεις για να υπάρξει μια λύση επανένωσης. Η αδράνεια και η παρέλευση του χρόνου εξάλλου, είναι την Τουρκία που βολεύει, όχι τη δική μας πλευρά.

Σήμερα, οφείλουμε να υποσχεθούμε σε όλους αυτούς, που μας ατενίζουν από το πάνθεο των ηρώων, πως δεν θα συμβιβαστούμε με το σιωπηρό ξεπούλημα της μισής μας πατρίδας. Πως με συνέπεια, πίστη και προσήλωση σε αξίες και αρχές, θα αξιοποιήσουμε τη συμμετοχή μας στην Ενωμένη Ευρώπη, για να οδηγηθούμε σε μια λύση που να αποκαθιστά την ενότητα της μοιρασμένης μας πατρίδας και θα επιτρέψει στον κυπριακό ελληνισμό να ξαναριζώσει στα πάτρια εδάφη μας.

Η «Διάσκεψη για την Κύπρο» στη Γενεύη ήταν ένα πολύ σημαντικό και ιστορικό βήμα προς το στόχο μας. Που ήταν και παραμένει, η επίτευξη μιας συνολικής, μόνιμης και βιώσιμης λύσης του κυπριακού προβλήματος στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, του διεθνές δικαίου και των Ευρωπαϊκών Αρχών.

Δυστυχώς το αποτέλεσμα της Διάσκεψης δεν ήταν το επιθυμητό. Οι ειλικρινείς προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας προσέκρουσαν στην άρνηση της Τουρκίας να αποδεχθεί το αυτονόητο. Ότι ένα βιώσιμο, λειτουργικό και σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος δεν έχει ανάγκη από εγγυήσεις από τρίτες χώρες.

Παρά την απογοήτευση όλων μας, το γεγονός ότι για πρώτη φορά ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών έθεσε στο δικό του πλαίσιο, ξεκάθαρα την αρχή ότι σε μια επανενωμένη Κύπρο δεν έχουν θέση εγγυήσεις, επεμβατικά δικαιώματα και κατοχικά στρατεύματα, έχει ιδιαίτερη σημασία. Αυτό είναι ένα κεκτημένο το οποίο πρέπει να κεφαλαιοποιήσουμε. Και στο οποίο πρέπει να κτίσουμε.

Η δική μας πλευρά είναι πρόθυμη να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις εντός του πλαισίου που έθεσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ. Εάν η τουρκική πλευρά είναι διατεθειμένη να αποδεχθεί το πλαίσιο Γκουτέρες, εμείς δηλώνουμε έτοιμοι να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις από εκεί που έμειναν για επίτευξη λύσης που θα βασίζεται στο ευρωπαϊκό κεκτημένο και στις αρχές και αξίες στις οποίες εδράζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση. Με την κατάλληλη προετοιμασία για να διασφαλίσουμε ότι θα οδηγηθούμε σε ένα θετικό αποτέλεσμα.

Η Τουρκία παραμένει ο κρίκος που υπολείπεται στην αλυσίδα. Είναι απαραίτητο να έχουμε έμπρακτες κινήσεις από την Τουρκία που θα συμβάλουν στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

Αυτές τις ώρες επιβάλλεται να είμαστε ενωμένοι στο εσωτερικό. Να αφήσουμε την κυβέρνηση να επιληφθεί υπεύθυνα την κατάσταση, με διπλωματικές διεργασίες και διαβήματα. Ο στόχος της Κύπρου είναι κοινός στόχος όλων. Και πρέπει να συνεχίσουμε νηφάλια και με αυτοσυγκράτηση για να τον πετύχουμε τη λύση που θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις ώστε Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, απαλλαγμένοι από τα δεσμά της τουρκικής στρατιωτικής κηδεμονίας, να προοδεύσουμε ενωμένοι και συμφιλιωμένοι.

Έτσι είναι που θα διασφαλίσουμε την επιβίωση του Κυπριακού Ελληνισμού και θα διαφυλάξουμε την εθνική μας ταυτότητα. Έτσι είναι που δεν θα έχουμε διαχωριστικές γραμμές με την Τουρκία εντός της Κύπρου. Έτσι είναι που θα απελευθερωθούν οι αστείρευτες δυνάμεις της μικρής μας πατρίδας.

Φίλες και Φίλοι,

Το συμφέρον της πατρίδας είναι που έβαζαν πρώτο οι ήρωες μας. Και σήμερα, την ημέρα αυτή που η ιστορική μνήμη και η συναίσθηση του Εθνικού καθήκοντος αναγεννιούνται και αναβαπτίζονται, οφείλουμε όλοι μας να αντιληφθούμε τις ευθύνες μας απέναντι στην ιστορία.

Οι ήρωες μας ουδέποτε μετέθεσαν τις δικές του ευθύνες αλλού. Παρόλο το νεαρό της ηλικίας τους. Ουδέποτε έκαναν πίσω μπροστά στην Εθνική πρόκληση. Και όταν χρειάστηκε, υπέστησαν και τον θάνατο, συνεπείς απέναντι στην Εθνική ευθύνη που πρέπει να διακρίνει τον καθένα μας.

Έδειξαν σ’ εμάς τους μεταγενέστερους, το πόσο βαρύ πρέπει να νοιώθουμε το χρέος και την ευθύνη απέναντι στην πατρίδα μας. Και το πόσο πρέπει να παραμερίζουμε τους εγωισμούς και τις μικρότητες, για να μπορούμε να εκτελούμε το πραγματικό καθήκον μας.

Διότι η εθνική ευθύνη δεν υφίσταται μόνο σε περιόδους όπου καλούμαστε στα όπλα. Η ευθύνη απέναντι στην πατρίδα και το έθνος είναι ακόμα πιο επιβεβλημένη σε ειρηνικές περιόδους, όπως διανύουμε τώρα. Ιδιαίτερα δε, όταν η ειρήνη που ζούμε είναι επίπλαστη και μπορεί ανά πάσα στιγμή να μεταβληθεί.

Και σήμερα που αγωνιζόμαστε να πετύχουμε την πραγματική απαλλαγή του τόπου μας από ξένα στρατεύματα και εγγυήσεις, σήμερα που αγωνιζόμαστε να πετύχουμε την εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε ολόκληρη την επικράτεια της πατρίδας μας, η εθνική ευθύνη πρέπει να μεταφράζεται πρώτα και κύρια σε ενότητα και ομοψυχία.

Ας είναι αιωνία η μνήμη τους.

 

[διαβάστε περισσότερα...]
Σαβ, 15 Σεπ 2018

Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού, κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, και ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής, κ. Νίκος Τορναρίτης, μεταβαίνουν αύριο Κυριακή, 16 Σεπτεμβρίου 2018, στη Βιέννη, όπου θα συμμετάσχουν σε Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη για τη Σταθερότητα, τον Οικονομικό Συντονισμό και τη Διακυβέρνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), εκπροσωπώντας τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Στην αντιπροσωπία συμμετέχει επίσης και η βουλευτής του ΑΚΕΛ, Αναπληρώτρια Πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κα Σκεύη Κούτρα-Κουκουμά. 

Τη Διάσκεψη φιλοξενεί στις 17 και 18 Σεπτεμβρίου το Αυστριακό Κοινοβούλιο στα πλαίσια της κοινοβουλευτικής διάστασης της τρέχουσας εξάμηνης Αυστριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ. Κατά τη διάσκεψη θα συζητηθούν το δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ, οι επενδύσεις, η καινοτομία και η εκπαίδευση ως κινητήριοι μοχλοί για μια πιο ανταγωνιστική Ευρώπη, η πάταξη της φοροδιαφυγής, καθώς και η ψηφιοποίηση και ο αντίκτυπός της στην εργοδότηση.

Στο περιθώριο των εργασιών της Διάσκεψης, οι κ.κ. Νεοφύτου και Τορναρίτης θα έχουν την ευκαιρία για συναντήσεις με υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ευρωβουλευτές, αλλά και με την πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Λευκωσία, 15 Σεπτεμβρίου 2018

 

 

Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού, κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, και ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής, κ. Νίκος Τορναρίτης, μεταβαίνουν αύριο Κυριακή, 16 Σεπτεμβρίου 2018, στη Βιέννη, όπου θα συμμετάσχουν σε Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη για τη Σταθερότητα, τον Οικονομικό Συντονισμό και τη Διακυβέρνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), εκπροσωπώντας τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Στην αντιπροσωπία συμμετέχει επίσης και η βουλευτής του ΑΚΕΛ, Αναπληρώτρια Πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κα Σκεύη Κούτρα-Κουκουμά. 

Τη Διάσκεψη φιλοξενεί στις 17 και 18 Σεπτεμβρίου το Αυστριακό Κοινοβούλιο στα πλαίσια της κοινοβουλευτικής διάστασης της τρέχουσας εξάμηνης Αυστριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ. Κατά τη διάσκεψη θα συζητηθούν το δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ, οι επενδύσεις, η καινοτομία και η εκπαίδευση ως κινητήριοι μοχλοί για μια πιο ανταγωνιστική Ευρώπη, η πάταξη της φοροδιαφυγής, καθώς και η ψηφιοποίηση και ο αντίκτυπός της στην εργοδότηση.

Στο περιθώριο των εργασιών της Διάσκεψης, οι κ.κ. Νεοφύτου και Τορναρίτης θα έχουν την ευκαιρία για συναντήσεις με υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ευρωβουλευτές, αλλά και με την πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Λευκωσία, 15 Σεπτεμβρίου 2018

 

 

[διαβάστε περισσότερα...]
Πεμ, 13 Σεπ 2018

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες, Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2018, από την Γραμματεία Αθλητισμού του Δημοκρατικού Συναγερμού, η εκδήλωση βράβευσης των αθλητών που συμμετείχαν στους τελικούς των αγωνισμάτων των 18ων Μεσογειακών Αγώνων της Ταραγόνας και των προπονητών τους.

Είναι η πρώτη φορά σε Μεσογειακούς Αγώνες, που η Κυπριακή αποστολή κατέκτησε τέσσερα χρυσά μετάλλια και την υψηλότερη θέση κατάταξης στον τελικό πίνακα μέχρι σήμερα, κάνοντας την χώρα μας περήφανη.

Κατά την διάρκεια της τελετής βράβευσης, ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Νεοφύτου, συνεχάρη την Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή, τον Πρόεδρο Ντίνο Μιχαηλίδη και όλα τα μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου, για την οργάνωση και προετοιμασία της Κυπριακής Αποστολής, αλλά και την πολύχρονη δράση τους, καθοριστική για τη συνεχή βελτίωση των αποτελεσμάτων της χώρας μας σε κάθε διεθνή συμμετοχή.

Επίσης, τα θερμά του συγχαρητήρια έδωσε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ στους Μάριο Γεωργίου, Ελένη Αρτυματά, Απόστολο Παρέλλη, Παύλο Κοντίδι και Άντρη Χριστοφόρου για τις διακρίσεις τους.

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η τίμηση του συμπατριώτη μας Χρήστου Μισού.

Ο Χρήστος έχασε την όρασή του πριν πέντε περίπου χρόνια εξαιτίας ενός σπάνιου αυτοάνοσου. Με παραδειγματική επιμονή και θέληση, ξεπερνώντας τα όποια προβλήματα συνάντησε στον δρόμο του κατάφερε να κατακτήσει το αργυρό μετάλλιο στους Πανευρωπαϊκούς Αγώνες Παρα-Τοξοβολίας.

Μια διάκριση που μας έκανε περήφανους, στέλνοντας συνάμα μήνυμα αισιοδοξίας και δύναμης στον κάθε συμπατριώτη μας ξεχωριστά, όπως υπογράμμισε ο κ. Νεοφύτου.

Στην εκδήλωση απηυθύναν επίσης χαιρετισμό ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Χαμπιαούρης, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής Ντίνος Μιχαηλίδης, και ο Πρόεδρος του ΚΟΑ Κλεάνθης Γεωργιάδης.

Λευκωσία, 13 Σεπτεμβρίου 2018

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες, Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2018, από την Γραμματεία Αθλητισμού του Δημοκρατικού Συναγερμού, η εκδήλωση βράβευσης των αθλητών που συμμετείχαν στους τελικούς των αγωνισμάτων των 18ων Μεσογειακών Αγώνων της Ταραγόνας και των προπονητών τους.

Είναι η πρώτη φορά σε Μεσογειακούς Αγώνες, που η Κυπριακή αποστολή κατέκτησε τέσσερα χρυσά μετάλλια και την υψηλότερη θέση κατάταξης στον τελικό πίνακα μέχρι σήμερα, κάνοντας την χώρα μας περήφανη.

Κατά την διάρκεια της τελετής βράβευσης, ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Νεοφύτου, συνεχάρη την Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή, τον Πρόεδρο Ντίνο Μιχαηλίδη και όλα τα μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου, για την οργάνωση και προετοιμασία της Κυπριακής Αποστολής, αλλά και την πολύχρονη δράση τους, καθοριστική για τη συνεχή βελτίωση των αποτελεσμάτων της χώρας μας σε κάθε διεθνή συμμετοχή.

Επίσης, τα θερμά του συγχαρητήρια έδωσε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ στους Μάριο Γεωργίου, Ελένη Αρτυματά, Απόστολο Παρέλλη, Παύλο Κοντίδι και Άντρη Χριστοφόρου για τις διακρίσεις τους.

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η τίμηση του συμπατριώτη μας Χρήστου Μισού.

Ο Χρήστος έχασε την όρασή του πριν πέντε περίπου χρόνια εξαιτίας ενός σπάνιου αυτοάνοσου. Με παραδειγματική επιμονή και θέληση, ξεπερνώντας τα όποια προβλήματα συνάντησε στον δρόμο του κατάφερε να κατακτήσει το αργυρό μετάλλιο στους Πανευρωπαϊκούς Αγώνες Παρα-Τοξοβολίας.

Μια διάκριση που μας έκανε περήφανους, στέλνοντας συνάμα μήνυμα αισιοδοξίας και δύναμης στον κάθε συμπατριώτη μας ξεχωριστά, όπως υπογράμμισε ο κ. Νεοφύτου.

Στην εκδήλωση απηυθύναν επίσης χαιρετισμό ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Χαμπιαούρης, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής Ντίνος Μιχαηλίδης, και ο Πρόεδρος του ΚΟΑ Κλεάνθης Γεωργιάδης.

Λευκωσία, 13 Σεπτεμβρίου 2018

[διαβάστε περισσότερα...]
Πεμ, 13 Σεπ 2018

Αντιπροσωπεία του Δημοκρατικού Συναγερμού με επικεφαλής τον Πρόεδρο του κόμματος, κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, μετέβη σήμερα στο κατεχόμενο Ριζοκάρπασο, όπου και  επισκέφτηκε τους εγκλωβισμένους μας συμπολίτες καθώς και τα παιδιά που φοιτούν στα σχολεία του Ριζοκαρπάσου.

Σε λιτή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 4 μ.μ. στο χώρο του μικρού καφενείου στο Ριζοκάρπασο, τιμήθηκαν οι πολύτεκνες εγκλωβισμένες μάνες και δόθηκαν δώρα στους μαθητές των σχολείων.

Θέλουμε να εκφράσουμε την αμέριστη μας ευγνωμοσύνη προς τους εγκλωβισμένους μας. Αποτελούν φωτεινό παράδειγμα για όλους εμάς, που με την καρτερικότητα και την υπομονή τους διατηρούν ζωντανό το ελληνικό στοιχείο μέχρι την ευλογημένη ημέρα της επιστροφής.

Η υπόσχεση μας είναι μια. Με σύνεση και υπευθυνότητα θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την επανένωση της πατρίδα μας. Μιας πατρίδας, την οποία θα απολαμβάνουν ισότιμα όλοι οι πολίτες της. Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Αρμένιοι, Μαρωνίτες και Λατίνοι.

Λευκωσία, 13 Σεπτεμβρίου 2018

Αντιπροσωπεία του Δημοκρατικού Συναγερμού με επικεφαλής τον Πρόεδρο του κόμματος, κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, μετέβη σήμερα στο κατεχόμενο Ριζοκάρπασο, όπου και  επισκέφτηκε τους εγκλωβισμένους μας συμπολίτες καθώς και τα παιδιά που φοιτούν στα σχολεία του Ριζοκαρπάσου.

Σε λιτή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 4 μ.μ. στο χώρο του μικρού καφενείου στο Ριζοκάρπασο, τιμήθηκαν οι πολύτεκνες εγκλωβισμένες μάνες και δόθηκαν δώρα στους μαθητές των σχολείων.

Θέλουμε να εκφράσουμε την αμέριστη μας ευγνωμοσύνη προς τους εγκλωβισμένους μας. Αποτελούν φωτεινό παράδειγμα για όλους εμάς, που με την καρτερικότητα και την υπομονή τους διατηρούν ζωντανό το ελληνικό στοιχείο μέχρι την ευλογημένη ημέρα της επιστροφής.

Η υπόσχεση μας είναι μια. Με σύνεση και υπευθυνότητα θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την επανένωση της πατρίδα μας. Μιας πατρίδας, την οποία θα απολαμβάνουν ισότιμα όλοι οι πολίτες της. Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Αρμένιοι, Μαρωνίτες και Λατίνοι.

Λευκωσία, 13 Σεπτεμβρίου 2018

[διαβάστε περισσότερα...]

Flickr Feed

Σαβ, 22 Σεπ 2018

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ 

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός καταδικάζει απερίφραστα την παράνομη κράτηση  του κυπριακής ιδιοκτησίας  αλιευτικού σκάφους και την παράνομη σύλληψη του πληρώματός του από το ψευδοκράτος.

Η επίκληση από το ψευδοκράτος περί «χωρικών υδάτων» είναι παντελώς απαράδεκτη.

Το έντονο διάβημα της Κυβέρνησης προς τα Ηνωμένα Έθνη για το περιστατικό αλλά και η ενεργοποίηση των αρμόδιων υπηρεσιών για την απελευθέρωση του πληρώματος και την επιστροφή του σκάφους  ευελπιστούμε πως θα έχουν άμεσο αποτέλεσμα.

Λευκωσία, 22 Σεπτεμβρίου 2018

Παρ, 21 Σεπ 2018

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ

Τρίτη, 18 Σεπτεμβρίου 2018

Σημαντική τροπολογία σε σχέση με τον υπό ανέγερση πυρηνικό σταθμό Άκκουγιου στην Τουρκία πέτυχε σήμερα η επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπίας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), βουλευτής, κα Στέλλα Κυριακίδου, κατά τη διάρκεια συζήτησης προσχέδιου ψηφίσματος για την πυρηνική ασφάλεια στην Ευρώπη. Εισηγήτρια του θέματος είναι η Τουρκάλα βουλευτής κα Emine Günay.

Σε παρέμβαση της κατά τη συζήτηση του εν λόγω προσχεδίου ψηφίσματος, στο πλαίσιο των εργασιών της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας και Αειφόρου Ανάπτυξης της ΚΣΣΕ, στη Λισαβόνα, η κα Κυριακίδου ανέφερε πως, μετά και το πυρηνικό ατύχημα στο Τσέρνομπιλ, πριν 32 χρόνια, με τραγικές συνέπειες για την υγεία χιλιάδων ανθρώπων, αλλά και στο περιβάλλον, δεν πρέπει κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες να γίνονται εκπτώσεις σε θέματα που αφορούν στην πυρηνική ασφάλεια. Εξέφρασε στη συνέχεια την έκπληξή της για το ότι στην έκθεση της Τουρκάλας εισηγήτριας υπάρχει μόνο μια επιγραμματική αναφορά για τον πυρηνικό σταθμό στο Άκκουγιου, της Τουρκίας, παρόλες τις αντιδράσεις που η κατασκευή του πυροδότησε τόσο εντός της χώρας, όσο και σε γειτονικές χώρες, σε πολύ κοντινή απόσταση, όπως είναι η Κύπρος. Αναφέρθηκε δε σε σχετικό ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου που καλεί την Τουρκία, μεταξύ άλλων, να σταματήσει τις εργασίες ανέγερσης του πυρηνικού σταθμού Άκκουγιου και να αρχίσει διάλογο για το θέμα με γειτονικές χώρες, όπως η Κύπρος και η Ελλάδα, κάτι που όπως υπογράμμισε η Κύπρια βουλευτής, δεν έγινε μέχρι σήμερα, Η κα Κυριακίδου τόνισε πως το λιγότερο που θα μπορούσε να γίνει στο στάδιο αυτό είναι να υπάρξει σαφής αναφορά για το θέμα στο υπό συζήτηση προσχέδιο ψηφίσματος.

Στη συνέχεια η κα Κυριακίδου κατέθεσε τη σχετική τροπολογία της, η οποία ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως η Συνέλευση εκφράζει την σοβαρή της ανησυχία σε σχέση με τον υπό ανέγερση πυρηνικό σταθμό του Άκκουγιου, ο οποίος ευρίσκεται πολύ κοντά στην Κύπρο και άλλες γειτονικές χώρες, σε μια σεισμογενή περιοχή της Τουρκίας, όπως εξάλλου αναφέρεται και σε σχετικό ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, του Ιουλίου 2017. Καλείται επίσης η Τουρκία να καταστεί μέλος της Σύμβασης ESPOO και να λάβει υπόψη όλες τις ανησυχίες που εκφράζονται, τόσο από τους ίδιους τους πολίτες της όσο και από γειτονικές χώρες, σύμφωνα και με τη Διεθνή Σύμβαση για την Πυρηνική Ασφάλεια.

Έπειτα από συζήτηση η τροπολογία της κα Κυριακίδου έγινε αποδεκτή με συντριπτική πλειοψηφία. Το προσχέδιο ψηφίσματος αναμένεται να υιοθετηθεί από την Ολομέλεια της ΚΣΣΕ στο 4ο Μέρος της Συνόδου 2018, τον ερχόμενο Οκτώβριο στο Στρασβούργο.

Κατά τη διάρκεια της ίδιας συζήτησης, η κα Κυριακίδου εξέφρασε επίσης την πρόθεσή της να καταθέσει υπόμνημα για το θέμα με τις θέσεις της, που βάσει του κανονισμού λειτουργίας της ΚΣΣΕ, θα αποτελέσει παράρτημα της σχετικής έκθεσης.

Αναφέρεται επίσης πως, κατά τη διάρκεια της ίδιας συνεδρίας, η κα Κυριακίδου ορίστηκε ομόφωνα Εισηγήτρια για το θέμα «Μεταμοσχευτικός Τουρισμός».

Παρ, 21 Σεπ 2018

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ ΔΗΣY

Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού αναχωρεί αύριο, Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2018, για τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, όπου θα πραγματοποιήσει σειρά σημαντικών επαφών στην Ουάσιγκτον και στη Νέα Υόρκη. Θα συναντηθεί με αξιωματούχους της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης των ΗΠΑ, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και με δεξαμενές σκέψεις. Θα συναντηθεί επίσης με τον σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ.κ Δημήτριο και με τον πρόεδρο και το συμβούλιο της Κυπριακής παροικίας.

Παράλληλα, ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου θα παραστεί στο φόρουμ «Invest in Cyprus», το οποίο θα διεξαχθεί στις 28 Σεπτεμβρίου 2018 στη Νέα Υόρκη.

Τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ θα συνοδεύσει ο Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων του κόμματος κ. Αλέξανδρος Σίνκα.

Λευκωσία, 21 Σεπτεμβρίου 2018