Το Ινστιτούτο Πολιτισμού χαιρετίζει τη σημερινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, που αφορά στην υιοθέτηση της πολιτικής για δωρεάν είσοδο στα μουσεία που λειτουργούν υπό την αρμοδιότητα του Τμήματος Αρχαιοτήτων.
Σύμφωνα με τον ορισμό του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων, ένα μουσείο αφορά σε ένα μόνιμο, μη κερδοσκοπικό, ίδρυμα στην υπηρεσία της κοινωνίας και της ανάπτυξής της, ανοιχτό στο κοινό, που ερευνά τα υλικά αντικείμενα των ανθρώπων και του περιβάλλοντός τους αφού τα αποκτά, τα διατηρεί, τα ερμηνεύει και – πρωτίστως – τα εκθέτει προς όφελος του κοινού, κυρίως μέσα από διαδικασίες μελέτης, εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι όσον αφορά στον ορισμό του μουσείου υπάρχει ένας διαρκής ανοικτός διάλογος αναμεταξύ των ειδικών αφού πρόκειται για χώρους ζωτικής σημασίας για κάθε κοινωνία που πρέπει και οφείλουν να εξελίσσονται και να συμβαδίζουν με τα σημεία των καιρών ώστε να υπηρετούν τον σύγχρονο άνθρωπο όσο το δυνατό καλύτερα. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι στον νέο προτεινόμενο ορισμό του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων τονίζεται το γεγονός ότι ένα μουσείο δεν έχει σκοπό το κέρδος αλλά αποτελεί συμμετοχικό και διαφανή οργανισμό.
Είναι ενθαρρυντικό ότι το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων έλαβε υπόψη του τις συστάσεις της UNESCO, τα αποτελέσματα εφαρμογής παρόμοιων πολιτικών δωρεάν εισόδου σε μουσεία άλλων ευρωπαϊκών χωρών αλλά και τις απόψεις και εισηγήσεις διαφόρων φορέων, μεταξύ των οποίων και του Συνδέσμου Κυπρίων Αρχαιολόγων, ώστε να καταθέσει την πρόταση για δωρεάν είσοδο στα μουσεία που ενέκρινε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο. Τα μουσεία δεν πρέπει να συντηρούν τον κοινωνικό αποκλεισμό αλλά, αντίθετα, να προωθούν την κοινωνική ένταξη μέσα από προγράμματα προσέγγισης γύρω από τις συλλογές και τα εκθέματα, με δραστηριότητες που να αφορούν σε όλους και με πληροφορίες εύκολα κατανοητές και προσβάσιμες από το σύνολο της κοινωνίας. Η δωρεάν είσοδος σε αυτά από όλους είναι ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.
Είναι, ταυτόχρονα, ευχάριστο το γεγονός ότι η σημερινή απόφαση δεν αφορά μόνο στην πολιτική της δωρεάν εισόδου αλλά αναφέρεται περαιτέρω στην ανάπτυξη διαδραστικών εφαρμογών σε μουσεία, αρχαία μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους ούτως ώστε ο επισκέπτης να μπορέσει να αντιληφθεί και να βιώσει μέσα από τη σύγχρονη τεχνολογία την πλούσια ιστορία και τον πολιτισμό της Κύπρου αλλά και στην ανάπτυξη μίας ολοκληρωμένης ταυτότητας / εμπορικής επωνυμίας (branding) και στρατηγικής για τη διαδικτυακή προώθηση (Digital Marketing).
Ευχόμαστε όπως η πολιτική αυτή τύχει της θετικής ανταπόκρισης του συνόλου της Κυπριακής κοινωνίας και καλούμε τον κόσμο όπως επισκέπτεται τα μουσεία μας, συμμετέχοντας στις διάφορες δράσεις που κατά καιρούς εξαγγέλλονται.
Τέλος, ως Ινστιτούτο Πολιτισμού, πιστεύουμε πως μία ενιαία και συγκροτημένη πολιτική για τον Πολιτισμό καθώς και η δημιουργία του Υφυπουργείου Πολιτισμού θα ενισχύσουν ακόμη περισσότερο την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς αλλά και θα συνδράμουν ουσιαστικά προς την κατεύθυνση της περαιτέρω ανάπτυξης, ενδυνάμωσης και διάδοσης της σύγχρονης πολιτιστικής δημιουργίας.
Ινστιτούτο Πολιτισμού
27 Αυγούστου 2020