Η αντιδικτατορική εξέγερση στο Πολυτεχνείο της Αθήνας, το Νοέμβριο του 1973 έχει παραμείνει στη συλλογική μνήμη ως ένας αγώνας-ορόσημο όχι μόνο κατά της δικτατορίας στην Ελλάδα αλλά εν γένει κατά των αυταρχικών καθεστώτων και υπέρ της ελευθερίας και της Δημοκρατίας.
Είναι ένα ορόσημο η 17η Νοεμβρίου για τις αρχές, τις αξίες και τα ιδεώδη του ελληνισμού αλλά και καθολική υπενθύμιση πως αυτά τα ιδεώδη και οι αρχές δεν μπορεί να τυγχάνουν καπήλευσης από καθεστώτα και αντιδημοκρατικές μειοψηφίες. Η δικτατορία στην Ελλάδα, η κατάλυση του δημοκρατικού πολιτεύματος και η απαρχή εθνικών περιπετειών που είχαν σαν τραγικό αποτέλεσμα τη διενέργεια πραξικοπήματος στην Κύπρο και μετέπειτα την εισβολή της Τουρκίας, πρέπει να παραμείνουν στη μνήμη όλων μας σαν μια περίοδος στοιχεία της οποίας δεν πρέπει ο ελληνισμός να επιτρέψει ποτέ ξανά να αναδυθούν. Εξού και είναι διαρκής εθνική ανάγκη να εμποτίζεται το δημοκρατικό πνεύμα με τα διδάγματα του αντιδικτατορικού αγώνα, σε όλες τις εκφάνσεις του, ώστε να μην ξεχαστούν ποτέ οι εικόνες με τανκς να εισβάλλουν στο Πολυτεχνείο.
Είναι αυτή η ηρωική στάση που επέδειξε ο φοιτητικός κόσμος την περίοδο εκείνη αλλά και ελληνικός λαός που στήριξε τον αγώνα των φοιτητών, που αποτελεί την επιτομή του δημοκρατικού και ελευθερόφρονος ήθους. Αυτό το παράδειγμα της νεολαίας του Πολυτεχνείου αποτελεί καθοδηγητικό φάρο για τις μελλοντικές γενιές και η Ελλάδα, που σήμερα παραμένει εμβληματικός τόπος της δημοκρατίας, είναι ο φυσικός συμπαραστάτης στις προσπάθειες της Κύπρου για την τελική λύτρωση από την κατοχή και την ομηρία από την Τουρκία. Αυτά τα μηνύματα και τα πεπραγμένα της γενιάς του Πολυτεχνείου είναι τα εφόδια για να συνεχίσουμε κι εμείς τον δικό μας αγώνα μέχρι την επίτευξη μιας λύσης που να ελευθερώνει και να επανενώνει την πατρίδα μας.
Ο Δημοκρατικός Συναγερμός συμπορεύεται με τους αγώνες για ελευθερία και δημοκρατία, τιμά τη μνήμη του Πολυτεχνείου και τη θέτει ως ιστορικό υπόβαθρο στον διαρκή αγώνα περιφρούρησης και εμβάθυνσης των δημοκρατικών αρχών και της ελευθερίας του ανθρώπου.
Λευκωσία 16/11/2019