Με σημερινές δηλώσεις του ο αναπληρωτής πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο για τις συντάξεις:
Ο ΔΗΣΥ πρώτος και με αρκετά Μ.Μ.Ε. το 2010 έχει εγείρει το μεγάλο θέμα του Συνταξιοδοτικού.
Α. Των προκλήσεων για τις πολλαπλές συντάξεις, και
Β. Την αναγκαιότητα για μεταρρύθμιση του συστήματος που σήμερα είναι μια ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της Κυπριακής Οικονομίας.
Έκτοτε κατατέθηκαν από τις αρχές του Δεκεμβρίου 2010 εκ μέρους της βουλής Πρόταση Νόμου για τις πολλαπλές συντάξεις και μόλις πριν δύο βδομάδες Κυβερνητικό Νομοσχέδιο.
Αλλά εξαγγέλθηκε και ένας διάλογος που δεν έγινε μέχρι τώρα για ρύθμιση του Συνταξιοδοτικού.
Όσον αφορά το Κυβερνητικό Νομοσχέδιο κινείται μεν στη σωστή κατεύθυνση βάσει του ένα άτομο – μια σύνταξη, έχει όμως 6 σημαντικά κενά και παραλείψεις.
Εγκαίρως τα δημοσιοποιούμε και καλούμε την κυβέρνηση να αρχίσει μελέτη, αξιοποιώντας και το Σαββατοκυρίακο, να επεξεργασθεί λύσεις και να έρθει τη Δευτέρα στην Επιτροπή Οικονομικών με συγκεκριμένες θέσεις και απαντήσεις.
Πρώτον
Α. Ως γνωστό από το Σύνταγμα εξαιρούνται από οποιεσδήποτε ρυθμίσεις οι ακόλουθοι:
-
Δικαστές του Ανωτάτου
-
Εισαγγελέας , Β.Γ. Εισαγγελέας
-
Πρόεδρος και μέλη Ε.Δ.Υ.
Θεωρούμε ότι δεν πρέπει να υπάρξουν οποιεσδήποτε εξαιρέσεις στον κανόνα .
Β. Οι συντάξεις του Προέδρου της Δημοκρατίας και Προέδρου της Βουλής καλύπτονται από ξεχωριστές νομοθεσίες. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι καλύπτονται και αυτοί από το νόμο.
Δεύτερον
Πρόσωπα που υπηρέτησαν σε Ημικρατικούς Οργανισμούς και την Τοπική Αυτοδιοίκηση τα οποία διορίστηκαν στη συνέχεια σε οργανικές θέσεις στην δημόσια υπηρεσία και δεν καλύπτονται από το κυβερνητικό νομοσχέδιο.
Τρίτο
Α. Δεν νοείται Κύπριοι πολίτες οι οποίοι με πρόταση της Κυπριακής Δημοκρατίας διορίστηκαν σε Ευρωπαϊκούς ή Διεθνείς Οργανισμούς να μην περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο
-
Ευρωπαϊκή Επιτροπή
-
Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
-
Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συμβούλιο
-
Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Β. Ρύθμιση θα πρέπει να γίνει και για τους Ευρωβουλευτές.
Τέταρτο
Α. Κανείς πολιτειακός αξιωματούχος (Υπουργοί, Βουλευτές) δεν νοείται να συνεχίσει να έχει το προκλητικό προνόμιο να μην συνεισφέρει για τη σύνταξη του.
Β. Είναι αδιανόητο να συνεχισθεί το προκλητικό φαινόμενο τα οποιαδήποτε αφορολόγητα επιδόματα να είναι συντάξιμα (Υπουργοί, Βουλευτές, Γενικοί Διευθυντές, Επίτροποι, Ρυθμιστές, Γενικοί κτλ). Μόνο το φορολογητέο εισόδημα θα πρέπει να υπολογίζεται για σκοπούς σύνταξης.
Πέμπτο
Άλλες αδικίες που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με το εν λόγω νομοσχέδιο αφορούν την κληρονομικότητα των συντάξεων. Πιο συγκεκριμένα, εάν κάποιος δημόσιος υπάλληλος ή υπάλληλος ημικρατικού οργανισμού νυμφευτεί ένα άτομο κατά πολύ νεαρότερο του και πεθάνει μόλις συνταξιοδοτηθεί, το άτομο αυτό θα λαμβάνει την σύνταξη για όσο ζει. Άρα υπάρχουν περιπτώσεις όπου το άτομο λαμβάνει την σύνταξη αυτή για πολλές δεκαετίες. Θα πρέπει να μπει ένα μάξιμουμ όριο στα πόσα χρόνια θα πρέπει να λαμβάνει την σύνταξη αυτή με βάση το προσδόκιμο ζωής. Δηλαδή με βάση το προσδόκιμο ζωής που είναι τώρα στα 78 χρόνια, το συνταξιούχο άτομο θα λάμβανε την σύνταξη του για περίπου 15 χρόνια. Με βάση αυτό θα πρέπει να είναι και η κληρονομικότητα των συντάξεων.
Έκτο
Ενώ το νομοσχέδιο καθορίζει για τους προερχόμενους από τον δημόσιο τομέα κρατικούς αξιωματούχους την αρχή ένα άτομο – μια σύνταξη, αυτό δεν ισχύει για τους προερχόμενους πολιτειακούς αξιωματούχους από τον ιδιωτικό τομέα.
Κρίνουμε πως πρέπει να εξετασθεί η εξεύρεση νομικού τρόπου ώστε η αρχή ένα άτομο – μια σύνταξη να μην δημιουργεί διακρίσεις εις βάρος των πολιτειακών αξιωματούχων προερχομένων από τον δημόσιο τομέα.
Συνταξιοδοτικό.
Ακούσαμε σήμερα να αναβάλλεται επ’ αόριστο η προγραμματισθείσα συνάντηση Υπουργού Οικονομικών με Κοινωνικούς Εταίρους για το Συνταξιοδοτικό
Απευχόμαστε το Κυβερνητικό Νομοσχέδιο για τις πολλαπλές συντάξεις να ήταν απλά ένα προπέτασμα καπνού, για να στείλει η κυβέρνηση το Συνταξιοδοτικό στις Ελληνικές Καλένδες.
Εμείς με δεύτερη επιστολή μας σήμερα στον υπουργό Οικονομικών ζητήσαμε και πάλι την έκθεση των αναλογιστών.
Αυτές οι αναβολές και η παράδοση της Έρευνας δημιουργούν εύλογες υποψίες.
1. Μήπως η κυβέρνηση φοβάται να βγουν στη Δημοσιότητα τα σοβαρά προβλήματα του Συνταξιοδοτικού;
2. Και μήπως τα σενάρια και εισηγήσεις των ειδικών δεν βολεύουν τους κυβερνώντες .
Εμείς δηλώνουμε πως δεν μπορεί να καθυστερεί ούτε ο διάλογος ούτε η λήψη απόφασης για το συνταξιοδοτικό.
Πρέπει η κυβέρνηση να ενεργήσει για να αποφύγουμε μια νέα υποβάθμιση της κυπριακής οικονομίας. Εάν για χάρη κομματικών σκοπιμοτήτων και προεκλογικών μεθοδεύσεων οδηγηθούμε σε νέα υποβάθμιση, η κυβέρνηση θα φέρει επιπρόσθετες βαρύτατες ευθύνες.