Οικονομία: Δηλώσεις Αναστασιάδη στη Λάρνακα

17 Φεβρουαρίου, 2014

Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης έδωσε χθες δημοσιογραφική διάσκεψη στη Λάρνακα, όπου τόνισε ότι η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης έχει αποτύχει, οδηγεί σε αδιέξοδα και πρόσθεσε πως οι προτάσεις του κόμματος για την οικονομία αφορούν την ποιοτική αναβάθμιση του κράτους με παραγωγικές δομές και λειτουργίες το οποίο θα έχει να διαδραματίσει στρατηγικό ρόλο μέσα στην κοινωνία. 

Παρουσιάζοντας τις θέσεις του ΔΗΣΥ για την οικονομία ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι «η Κύπρος βρίσκεται σήμερα σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Η οικονομία βρίσκεται σε τέλμα, οι ρυθμοί ανάπτυξης παραμένουν αναιμικοί, η ανεργία είναι σε πρωτόγνωρα επίπεδα, η ακρίβεια υπονομεύει το εισόδημα των Κυπρίων, τα κοινωνικά προβλήματα πολλαπλασιάζονται και οι Κύπριοι πολίτες νοιώθουν πρωτοφανή ανασφάλεια και αγωνιούν για το μέλλον τους και εκείνο των οικογενειών τους. Η ωμή πραγματικότητα είναι πως η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης είναι κατά πολύ κατώτερη των περιστάσεων, είναι μια πολιτική που έχει αποτύχει και που, κυρίως, οδηγεί σε αδιέξοδα» είπε.

Αφού ανέφερε ότι η οικονομική πρόταση που παρουσιάζουμε σήμερα, είναι «συγκροτημένη, αξιόπιστη τολμηρή και αναπτυξιακή είπε ότι το μεγάλο στοίχημα για τον ΔΗΣΥ είναι «η ανάπτυξη, ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, να αναβαθμιστεί το βιοτικό επίπεδο όλων, ιδίως των οικονομικά ασθενέστερων. Είναι μια πρόταση που διαπνέεται από τις αρχές τού Κοινωνικού Φιλελευθερισμού. Το μοντέλο που ο Δημοκρατικός Συναγερμός προτείνει για την κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη είναι η Κοινωνική Οικονομία της Αγοράς, η οποία σέβεται και αξιοποιεί την δημιουργικότητα του πολίτη ενθαρρύνοντας την ανάπτυξη» ανέφερε. 

Είμαστε, συνέχισε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ «πολέμιοι της ασυδοσίας της αγοράς και της ανεξέλεγκτης λειτουργίας της. Γι’ αυτό και προτείνουμε ένα κράτος ελεγκτή και ρυθμιστή. Η κρατική παρέμβαση είναι αναγκαία και αποτελεσματική εκεί όπου οι δυνάμεις της αγοράς αποτυγχάνουν. Θέλουμε ταυτόχρονα την ποιοτική αναβάθμιση του κράτους, με επικέντρωση του ρόλου του σε υπηρεσίες κοινής ωφελείας όπως η δημόσια παιδεία, η δημόσια υγεία, η κοινωνική πρόνοια, η ασφάλεια. Ένα κράτος που θα υπηρετεί υπαρκτές ανάγκες και δικαιώματα» είπε και πρόσθεσε πως «η καρδιά του οικονομικού προβλήματος της Κύπρου βρίσκεται ακριβώς στο μοντέλο του κράτους που διαμορφώθηκε διαχρονικά».

Αφού είπε ότι «η εποχή του κράτους – επιχειρηματία αποτελεί παρελθόν» πρόσθεσε πως «εξίσου, παρελθόν πρέπει να αποτελεί και η αντίληψη που θέλει την εκάστοτε κυβέρνηση να θεωρεί το κράτος σαν «λάφυρο» προς διανομή στους κατά καιρούς υποστηρικτές της. Η μεγάλη πρόκληση της εποχής μας είναι η σωστή ισορροπία ανάμεσα στον οικονομικό δυναμισμό της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και στον επιτελικό ρόλο του κράτους. Εξάλλου, τη λειτουργία της ελεύθερης οικονομίας πρέπει να συμπληρώνει ο κοινωνικός ρόλος της πολιτείας» ανέφερε. 

Το όραμα του ΔΗΣΥ συνέχισε «είναι χειροπιαστό, σύγχρονο, τολμηρό. Είναι το όραμα μας για την Κύπρο του 2020. Το οικονομικό μας πρόγραμμα στηρίζεται σε τρεις άξονες» με πρώτη την ανάπτυξη και γι’ αυτό προτείνουμε «προτάσεις για την ενθάρρυνση των επενδύσεων με επικέντρωση σε νέους σύγχρονους τομείς όπως η έρευνα και καινοτομία, οι τομείς τη πράσινης ανάπτυξης, της ενέργειας αλλά και οι τομείς της εκπαίδευσης και της υγείας. Στόχος η αξιοποίηση του συγκριτικού πλεονεκτήματος της οικονομίας μας και η μετατροπή της Κύπρου σε κέντρο υπηρεσιών. Πρέπει την ίδια ώρα να δώσουμε νέες ευκαιρίες και κίνητρα για την αναβάθμιση και όλων των άλλων κρίσιμων τομέων της κυπριακής οικονομίας, από την ανάπτυξη γης και τις κατασκευές, τον τομέα του τουρισμού, την ναυτιλία και τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες» είπε.

Ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε και στο δεύτερο άξονα του οικονομικού προγράμματος του ΔΗΣΥ που είναι η διαχείριση της κρατικής περιουσίας και είπε ότι «τα κρατικά έσοδα μπορούν και πρέπει να αυξηθούν, όχι όμως με την επιβολή νέων φορολογιών αλλά με τη σωστή αξιοποίηση των δημοσίων οργανισμών και του δημοσίου πλούτου» είπε.

Προτείνουμε, συνέχισε «την ίδρυση μιας Αρχής Διαχείρισης και Αξιοποίησης της Κρατικής Περιουσίας η οποία με πλήρη διαφάνεια, με ανοικτούς διαγωνισμούς και σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα θα επιδιώξει τη σωστή αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας που περιλαμβάνει μεγάλα προνομιακά τεμάχια γης, βιομηχανικές ζώνες, μέχρι και κυβερνητικές κατοικίες και μικροτεμάχια, την κατάργηση αχρείαστων ημικρατικών οργανισμών, τις μετοχοποιήσεις, τη διαδικασία μερικής ή και πλήρους, σε κάποιες περιπτώσεις αποκρατικοποίησης».

Αναφορικά με τον τρίτο άξονα για τη μείωση του σπάταλου κράτους ο Νίκος Αναστασιάδης είπε ότι αυτό είναι «ένα πρόβλημα που βρίσκεται στο επίκεντρο των διαρθρωτικών αδυναμιών της οικονομίας μας. Αν δεν μειώσουμε το σπάταλο κράτος είναι αδύνατο να αντιμετωπίσουμε το δημοσιονομικό πρόβλημα που επιβαρύνεται καταλυτικά από το κόστος λειτουργίας της κρατικής μηχανής και είναι αδύνατο να δώσουμε την αυξημένη έμφαση που επιθυμούμε στις δημόσιες υπηρεσίες και την κοινωνική πρόνοια». 

Αφού σημείωσε ότι έχουμε «μια τεράστια δημόσια υπηρεσία σε αναλογία με το μέγεθος της χώρας μας και είμαστε τρίτοι στην Ευρώπη σε ποσοστό του κρατικού μισθολογίου επί του ΑΕΠ» είπε πως «το κόστος του κρατικού μισθολογίου στην Κύπρο το 2009 ανήλθε στο 15,6% του ΑΕΠ, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το μισθολόγιο των Ημικρατικών Οργανισμών που επιδοτούνται από το κρατικό μισθολόγιο και αυτό ήταν το μεγαλύτερο ποσοστό στην Ευρώπη. Ο μέσος όρος στην Ευρωζώνη περιορίζεται στο 10,8% του ΑΕΠ. Οι συνεχείς φορολογικές αυξήσεις για τη συντήρηση αυτού του δαπανηρού δημόσιου τομέα δεν μπορούν να συνεχιστούν για πάντα» ανέφερε.

Γι’ αυτό συνέχισε «προτείνουμε μεταξύ άλλων μορατόριουμ δύο χρόνων σε όλες τις προσλήψεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και εισαγωγή της εναλλαξιμότητας για κάλυψη αναγκών από τμήμα σε τμήμα, να δοθεί τέλος στις προσλήψεις εκτάκτων και οι θέσεις των ωρομίσθιων να καταργούνται όταν αυτοί αφυπηρετούν, ολοκλήρωση της διαδικασίας αύξησης του ορίου αφυπηρέτησης στον ευρύτερο δημόσιο τομέα στα 63 χρόνια, μείωση κλιμάκων εισδοχής στη δημόσια υπηρεσία και αλλαγή του συστήματος εισφορών των νεοεισερχόμενων δημόσιων υπαλλήλων για τις συντάξεις τους και διατήρηση των απολαβών των πιο υψηλόμισθων υπαλλήλων στον δημόσιο και ημιδημόσιο τομέα, χωρίς αυξήσεις, για τα επόμενα δύο χρόνια». 

Ο ΔΗΣΥ συνέχισε, προτείνει ακόμα «καλύτερη διαχείριση του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων και των διαφόρων ταμείων του κράτους, βελτίωση της ΑΤΑ με τρόπο που να την καθιστά πιο δίκαιη, προώθηση ενός διαφοροποιημένου ΓΕΣΥ με τρόπο που από τη μια θα αναβαθμίσει την ποιότητα των υπηρεσιών υγείας και από την άλλη θα διασφαλίζει ότι η οικονομία δεν θα μπει σε περιπέτειες, διακρίβωση του ύψους και οριστική ρύθμιση του ζητήματος των ανείσπρακτων φόρων και βελτίωση της φοροεισπρακτικής ικανότητας του κράτους, πάταξη της φοροδιαφυγής αλλά και πάταξη της κακοδιαχείρισης του υστερήματος του Κύπριου φορολογούμενου πολίτη».

Ο Νίκος Αναστασιάδης είπε ακόμα ότι «εδώ που έχουμε φθάσει σήμερα στην οικονομία, είναι αδιανόητο να ανακυκλώνουμε παλιές συνταγές και νοοτροπίες. Η κρίση είναι βαθύτατη και μόνο αν κατανοήσουμε την πραγματικότητα αυτή, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την κρίση ως ευκαιρία. Είναι ανάγκη λοιπόν να επιδείξουμε την τόλμη που αποφύγαμε συνειδητά τις περασμένες δεκαετίες» είπε και πρόσθεσε πως «δεν έχουμε την πολυτέλεια της ατολμίας, την σιγουριά των δογμάτων και την θαλπωρή της ακινησίας, αλλά και την πολιτική των βολεμάτων και των βολεμένων». 

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ στη δημοσιογραφική του διάσκεψη αναφέρθηκε και στην ομιλία του προέδρου της Δημοκρατίας με την ευκαιρία της 1ης Μαΐου ο οποίος όπως είπε «δυστυχώς διαχώρισε ταξικά τον λαό μεταξύ των εργαζομένων και των άλλων που γνωρίζετε ποιοι είναι οι αντίπαλοι μας. Διερωτώμαι αν αυτό το κράτος αποτελείται μόνο από εργαζόμενους και όχι και από μικρομεσαίους επιχειρηματίες που εργοδοτούν τους εργαζόμενους» είπε και πρόσθεσε πως «είναι αδιανόητο ένας Πρόεδρος κράτους να χωρίζει τους πολίτες ταξικά και να τίθεται ενάντια σ’ αυτούς που βοήθησαν στο παρελθόν στο μικρό θαύμα, στην ανάπτυξη, να στρέφεται ενάντια σ’ όσους σαν αποτέλεσμα έλλειψης μέτρων από πλευράς του κράτους έχουν υποχρεωθεί να απολύσουν και να συνεχίζουν να απολύουν με αποτέλεσμα σήμερα η ανεργία να φτάνει στο 7,2% με αυξητικές τάσεις».

Εκ μητρογονίας πρόσφυγες 

Κληθείς να σχολιάσει το θέμα για τους εκ μητρογονίας πρόσφυγες ο Νίκος Αναστασιάδης είπε ότι «είναι η κυβέρνηση που προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο. Ευτυχώς οι προεκλογικές ανάγκες οδηγούν προς τη σωστή κατεύθυνση με ημίμετρα βέβαια» είπε και πρόσθεσε πως αυτό που έπρεπε να πράξει η κυβέρνηση «θα έπρεπε να ήταν η απόφαση ότι υλοποιούν μέρος εκείνης της νομοθεσίας. Δεν μπορεί να εκρίνοντο ως λαϊκιστές όλα τα κόμματα πλην του ΑΚΕΛ, που συνηγόρησαν και ψήφισαν υπέρ της σχετικής νομοθεσίας και να έρχεται σήμερα ως πολυεύσπλαχνος η κυβέρνηση να αναγνωρίζει ένα μέρος των δικαιωμάτων των εκ μητρογονίας προσφύγων. Οι εκ μητρογονίας θα πρέπει να αισθάνονται ανακούφιση» κατέληξε.

 

https://disy.org.cy/wp-content/uploads/2023/09/logo-site-members.disy_.cy_.png
Επικοινωνία
22883000
Πινδάρου 25, Λευκωσία

Χρήση Cookies | Όροι Χρήσης Ιστοσελίδας
© 2025 ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ. All Rights Reserved.