Εκτύπωση
Share on Facebook Share on Twitter Share on Linkedin Share on Email

 21012019 Β.a38237caa293ab88bd2f79f4f601e730

ΓΡΑΠΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ

ΚΑΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΥ

ΤΖΩΡΤΖΙΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ-ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ 

Απάντηση στην δήλωση του ΑΚΕΛ για τις εξελίξεις στον τομέα της Δικαιοσύνης

Αναφορικά με όσα επικαλείται το ΑΚΕΛ για την προετοιμασία της μεταρρύθμισης της Δικαιοσύνης, ξεκαθαρίζουμε ότι η πρώτη μελέτη υποβλήθηκε τον Ιούνιο του 2016 με πρωτοβουλία των Δικαστών του Ανωτάτου Δικαστηρίου και με τη σύσταση επιτροπής μεταρρύθμισης. Επιπρόσθετα διευκρινίζουμε ότι η δήλωση του Γενικού Εισαγγελέα αναφερόταν στο ότι σε αυτή την επιτροπή μεταρρύθμισης δεν συμμετέχει λειτουργός της Νομικής Υπηρεσίας.  Προφανώς η Κυβέρνηση δεν είχε κανένα ρόλο ή αρμοδιότητα να επέμβει στην πρωτοβουλία των Δικαστών του Ανωτάτου Δικαστηρίου καθορίζοντας τη σύνθεση αυτής της επιτροπής, στην οποία ακόμα και η ίδια η Κυβέρνηση έχει μόνο υποστηρικτικό ρόλο.

Μόλις τον Ιούνιο του 2018, ο Υπουργός Δικαιοσύνης παρέλαβε από τους Δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου, την έκθεση των εμπειρογνωμόνων από το εξωτερικό που είχαν προσκληθεί από το ίδιο το Ανώτατο Δικαστήριο, με εισηγήσεις για διαμόρφωση νομοσχεδίων.

Αναφορικά με τις κατηγορίες για την διαχείριση της κρίσης, υπενθυμίζουμε στο ΑΚΕΛ ότι η κρίση έχει προκληθεί μέσα από τον ίδιο τον τομέα της Δικαιοσύνης και τονίζουμε ότι το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας διασφαλίζει την Αρχή της Διάκρισης των Εξουσιών και την ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας.

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός αντιμετωπίζει το ζήτημα με την δέουσα υπευθυνότητα, όπως άλλωστε προστάζουν οι περιστάσεις και η σοβαρότητα του ζητήματος και καλούμε το ΑΚΕΛ να συμβάλει εποικοδομητικά με εισηγήσεις και προτάσεις κατά την συζήτηση των σχετικών νομοσχεδίων.

Λευκωσία, 22 Ιανουαρίου 2019