Εκτύπωση
Share on Facebook Share on Twitter Share on Linkedin Share on Email

Η 23η Ιουνίου είναι μέρα ορόσημο για το παγκόσμιο αθλητικό κίνημα εφόσον αυτή τη μέρα ιδρύθηκε η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή από τον Pierre de Coubertin στο Παρίσι το 1894 και από τότε έχει καθιερωθεί ως Ολυμπιακή Ημέρα. Η αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων και η ανάθεσή τους στην Ελλάδα το 1896 αποτέλεσε την απαρχή μιας νέας και λαμπρής πορείας στον αθλητισμό του 20ου και 21ου αιώνα. Η καθιέρωση και ο εορτασμός της 23ης Ιουνίου ως Ολυμπιακή Ημέρα, δίνει τη δυνατότητα στις χώρες και στους πολίτες ανά το παγκόσμιο να εντρυφήσουν στα Ολυμπιακά ιδεώδη που αποτελούν ισχυρή παρακαταθήκη των αρχαίων μας προγόνων μέσα από την αρχή του «ευ αγωνίζεσθαι».

Ο αθλητισμός αποτελεί σήμερα ένα από τους σημαντικότερους παράγοντες για μια υγιή πολιτεία εφόσον αφορά όλους, ανεξάρτητα από ηλικία, φύλο και εθνικότητα. Τα σοφά λόγια του Pierre de Coubertin ότι «ο αθλητισμός είναι κομμάτι της κληρονομιάς όλων των ανδρών και των γυναικών και ότι η απουσία του αφήνει ένα κενό που δεν μπορεί να αναπληρωθεί ποτέ», παραμένουν επίκαιρα.

Η κοιτίδα των Ολυμπιακών Αγώνων, η Ελλάδα, θα είναι για πάντα συνυφασμένη με το Ολυμπιακό κίνημα. Η φλόγα που ξεκινά από την Ολυμπία, η καθιέρωση και η τιμή με την είσοδό της ως πρώτη χώρα στην παρέλαση των Ολυμπιακών, οι στίχοι του ύμνου των αγώνων από τον ποιητή μας Κωστή Παλαμά ντυμένοι με τη μουσική από τον Σπύρο Σαμάρα αποτελούν τη βάση της εκτίμησης και του σεβασμού προς τη χώρα που ανέδειξε τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ως Δημοκρατικός Συναγερμός και ως Γραμματεία Αθλητισμού χαιρετίζουμε την Ολυμπιακή Ημέρα και στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις τα ιδεώδη και τις αρχές, το σεβασμό, την αλληλοεκτίμηση και τη φιλία μεταξύ των κρατών που πρεσβεύει.

23/6/2020