Share on Facebook Share on Twitter Share on Linkedin Share on Email

ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΥΠΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ ΑΒΕΡΩΦ ΝΕΟΦΥΤΟΥ

Εκπλήττουν δυστυχώς δυσάρεστα, πλέον και εκτός Κύπρου, τα όσα άστοχα ισχυρίζεται η ηγεσία του ΑΚΕΛ ειδικά για το Νόμο για την Ασφάλεια και την Ενεργειακή Συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ένα νομοσχέδιο που προωθούν φιλέλληνες βουλευτές και γερουσιαστές. Ένα νομοσχέδιο που προωθείται και από Δημοκρατικούς και από Ρεπουμπλικάνους. Μετά από 30 χρόνια αγώνα, κατεξοχήν της κυπριακής ομογένειας και των προσπαθειών της κυπριακής Δημοκρατίας, υπάρχει επιτέλους το νομοσχέδιο για την άρση του εμπάργκο στην πώληση όπλων στην Κύπρο. Δεν είναι για να πάμε αύριο να παραγγείλουμε όπλα, είναι το πολιτικό μήνυμα που έχει σημασία. Την ώρα που οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να βάλουν κυρώσεις κατά της Τουρκίας, την ίδια ώρα Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί, κι αυτό είναι το μεγάλο μήνυμα, βάζουν νομοσχέδιο για άρση του εμπάργκο κατά της Κύπρου. Ένα σαφέστατο μήνυμα για την περαιτέρω ενδυνάμωση των σχέσεων, της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις ΗΠΑ.

Αλλά πέραν από τη σημασία αυτή, θεωρούμε δυσάρεστη έκπληξη τη στάση της ηγεσίας του ΑΚΕΛ, γιατί έρχεται σε αντιπαράθεση όχι μόνο με φιλέλληνες βουλευτές και γερουσιαστές που στηρίζουν την Κύπρο αλλά έρχεται η ηγεσία του ΑΚΕΛ σε οξεία αντιπαράθεση με τους ανιδιοτελείς αγώνες δεκαετιών της κυπριακής ομογένειας στην Αμερική. Δεν θα ήθελα να προχωρήσω σε οτιδήποτε παρά να καλέσω δημόσια όλους, να στηρίξουμε το θετικό για την Κύπρο γεγονός, σε μια χρονική συγκυρία που έχουμε ανάγκη τη στήριξη ισχυρών χωρών, ως Κυπριακή Δημοκρατία.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν θεωρεί πως το νομοσχέδιο θα εγκριθεί, ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού απάντησε πως με το σημερινό κλίμα και τις επικρατούσες συνθήκες το θεωρεί σχεδόν βέβαιο πως θα περάσει και πως «έχει διπλό μήνυμα αλλά και δεν είναι τυχαία η χρονική περίοδος. Από τη μια οι φίλοι μας στην Ουάσιγκτον στέλνουν ένα μήνυμα σε εμάς πως σημειώνουν θετικά την ενίσχυση των σχέσεων μας με τις ΗΠΑ αλλά και ένα παράλληλο μήνυμα προς την Τουρκία πως δεν μπορεί να συνεχίσει αυτή η προνομιακή και μονοπωλιακή σχέση μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι φαίνεται να έχουν προκαλέσει θύελλα στην Άγκυρα οι κινήσεις που κάνει η κυπριακή Δημοκρατία για αντιμετώπιση του θαλάσσιου Αττίλα, ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού απάντησε πως τα πράγματα είναι όντως τεταμένα. «Γι’ αυτό και χρειάζεται σωφροσύνη και σύνεση, με τις αναγκαίες πολιτικές κινήσεις χωρίς όξυνση στον πολιτικό μας λόγο και τη ρητορική μας. Χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν πρέπει να συνεχίσουμε τις ενέργειες που σωστά κάνει η κυβέρνησή μας, στο κατεξοχήν δικό μας γήπεδο την Ε.Ε,, αλλά χρησιμοποιώντας και τα εργαλεία του διεθνούς δικαίου. Ο Ερντογάν και η κυβέρνησή του θα γίνονται ώρα με την ώρα πιο επιθετικοί κι όσο πλησιάζει η 23η Ιουνίου, θα γίνονται ακόμη πιο επιθετικοί».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου πως δεν υπάρχει αποτέλεσμα στις κινήσεις και πως παρά τα εντάλματα σύλληψης που έχουν εκδοθεί αυτό δεν σημαίνει πως θα σταματήσει η Τουρκία την κάθοδο ακόμη ενός τουρκικού πλοίου, ο Αβέρωφ Νεοφύτου επανέλαβε ότι θα εντείνει η Τουρκία την επιθετικότητά της κι ιδιαίτερα όσο πλησιάζουμε στις 23 Ιουνίου. «Έχουν εκλογές για τη δημαρχία της Κωνσταντινούπολης. Για την κυβέρνηση και το κόμμα του Ερντογάν δεν είναι μόνο πολιτικές εκλογές. Έχει να κάνει και με το αν θα τα καταφέρουν να καθυστερήσουν και το αίτημά τους για βοήθεια από το ΔΝΤ. Γιατί το δημαρχείο της Κωνσταντινούπολης, διαθέτει δισεκατομμύρια ως καταθέσεις για τα συνταξιοδοτικά που αφορούν το δήμο της Κωνσταντινούπολης. Αν καταφέρει ο Ερντογάν να κερδίσει αυτό το δήμο με τις αμφιλεγόμενες διαδικασίες που υπάρχουν, θα πάρει οικονομική ανάσα για μερικούς ακόμη μήνες. Για αυτό θα κάνει ό, τι κρίνει ότι είναι συμφέρον για να κερδίσει τον Δήμο. Γι’ αυτό και είπα ότι η δική μου πρόβλεψη είναι ότι η επιθετικότητά του θα αυξάνεται μέρα τη μέρα όσο πλησιάζουμε στις 23 Ιουνίου».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν θα προχωρήσει σε γεώτρηση η Τουρκία στην κυπριακή ΑΟΖ εξαρτάται από το αποτέλεσμα των εκλογών, ο Αβέρωφ Νεοφύτου απάντησε πως κατά τη δική του ανάλυση, ο Ερντογάν θέλει πάση θυσία να κερδίσει την Κωνσταντινούπολη. «Αυτό δεν σημαίνει ότι θα την κερδίσει. Επειδή όμως είναι πάρα πολύ σημαντικό για εκείνον το διακύβευμα, όχι μόνο πολιτικό αλλά και οικονομικό, το εξήγησα προηγουμένως, θα γίνεται πολύ επιθετικός για να φανατίσει τον κόσμο».

Σε παρατήρηση ότι οι Τ/κ στις αντιδράσεις τους και συγκεκριμένα ο Ερσίν Τατάρ, έχει επαναδιατυπώσει την πρόταση να συζητήσουν οι πλευρές, εκτός συνομιλιών του κυπριακού, το Φυσικό Αέριο, ο Αβέρωφ Νεοφύτου απάντησε ότι: «Είχα την ευκαιρία να συναντηθώ με τον κ. Τατάρ μόλις είχε εκλεγεί Πρόεδρος του κόμματος του και πριν γίνει ψευδοπρωθυπουργός. Μας χωρίζουν πολλά. Στην προσέγγιση του ποια λύση θέλουμε για το κυπριακό. Αυτό που προσπάθησα να μεταφέρω στον κ. Τατάρ, μαζί με συναδέλφους από το κόμμα, είναι πως αυτές οι ενέργειες της Τουρκίας που προβλέπαμε ότι θα συμβούν, είναι εις βάρος και των Τ/κ. Με το να έρχεται η Τουρκία και να αμφισβητεί μέρος της ΑΟΖ της κυπριακής Δημοκρατίας από τη στιγμή που ως Ε/κ αλλά και ως Τ/κ έχουμε συμφωνήσει στο διάλογο που έχει διεξαχθεί μέχρι σήμερα ότι τα αποθέματα υδρογονανθράκων ανήκουν στο σύνολο του λαού, άρα και στους Ε/κ και στους Τ/κ με τη λύση του κυπριακού, με το να επεμβαίνει με αυτό τον παράνομο τρόπο η Τουρκία και να θέλει κομμάτι της δικής μας ΑΟΖ ως δικό της, σημαίνει ότι αφαιρεί και από μελλοντικά εισοδήματα των Τ/κ».

Λευκωσία 11/6/2019

 SITE LEFT