Share on Facebook Share on Twitter Share on Linkedin Share on Email

Τη Λεμεσό επισκέφτηκε σήμερα ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Αβέρωφ Νεοφύτου όπου συνοδευόμενος από τον βουλευτή κ. Νικόλαο Σύκα, τον κ. Κωνσταντίνο Γιάλλουρο, αναπληρωτή Επαρχιακό Γραμματέα και εκ μέρους της δημοτικής ομάδας του κόμματος και τον κ. Γιώργο Λυσανδρίδη, Διευθυντή Διοίκησης και Οργανωτικού, συναντήθηκε με τον Δήμαρχο κ. Νικολαϊδη ενώ επισκέφτηκε και εργοτάξια που βρίσκονται σε εξέλιξη αναπτυξιακά έργα.

Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, ο δήμαρχος Λεμεσού τόνισε τα εξής:

«Συνοδεύσαμε σήμερα τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού τον φίλο Αβέρωφ Νεοφύτου σε 4 εργοτάξια ισάριθμων, μεγάλων έργων που αφορούν τη Λεμεσό. Εργοτάξια που αφορούν την προσπάθεια μας να χτίσουμε υποδομές στην πόλη όπως είναι το έργο του δρόμου Λεμεσού-Σαϊτά, όπως είναι τα μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα των 40 εκατομμυρίων στον Δήμο μας και στην μείζονα Λεμεσό γενικότερα. Εργοτάξια τα οποία αφορούν θέματα ανάπτυξης των αστικών περιοχών της πόλης, των συνοικιών. Όπως ξέρετε έχουν ξεκινήσει τις τελευταίες μέρες 2 μεγάλα έργα από τα 8 συνολικά που θα αρχίσουν φέτος και που αφορούν τις συνοικίες στον Άγιο Σπυρίδωνα, στην Ομόνοια και στο Ζακάκι ενός συνολικού προϋπολογισμού 13 εκατομμυρίων ευρώ. Είμαστε στο εδώ στο Κέντρο Καινοτομίας σε μια προσπάθεια του δήμου να συμβάλει στην υιοθέτηση νεοφυών τεχνολογιών μέσα από τη δημιουργία του Κέντρου αυτού που θα επικεντρώσει την λειτουργία του σε θέματα που αφορούν τη γαλάζια οικονομία και θέματα εμπορικής ναυτιλίας σε μια πόλη όπου θεωρείται ένα κέντρο εμπορικής ναυτιλίας σ΄ όλη την Ευρώπη και σ΄ όλο τον κόσμο.

Δημιουργείται το τέλειο οικοσύστημα για να μπορέσουν να αναπτυχθούν αυτές οι τεχνολογίες οι οποίες έχουν αποδέκτες τόσο τον επιχειρηματικό κόσμο όσο και το κοινωνικό περιβάλλον. Θεωρούμε λοιπόν ότι όλα αυτά τα έργα βρίσκονται μέσα στους μεγάλους μας στρατηγικούς σχεδιασμούς, η πόλη βρίσκεται κάτω από ένα σημαντικό και συγκεκριμένο στρατηγικό σχεδιασμό. Στοχεύουμε όλοι μας συλλογικά σαν δημοτικό συμβούλιο να προωθήσουμε και να συμβάλουμε στο να παραμείνει η πόλη μας μια δυναμική και πρωτοπόρα πόλη, μια πόλη με ισορροπημένη ανάπτυξη, μια πόλη με τις ανάλογες κοινωνικές ευαισθησίες και την ανάλογη ποιότητα ζωής για τους κατοίκους της.

Να μου επιτρέψετε με την ευκαιρία αυτή της επίσκεψης του Προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού εκ μέρους του δημοτικού συμβουλίου Λεμεσού να εκφράσω για ακόμα μια φορά την εκτίμηση και τις ευχαριστίες μας προς τον κ. Αβέρωφ Νεοφύτου για τη διαχρονική αγάπη και ενδιαφέρον του για την πόλη που δεν έμεινε μόνο στα λόγια. Πρέπει να σας πω ότι εκφράστηκε και με πρακτικό τρόπο γιατί ο κ. Αβέρωφ συνέβαλε καθοριστικά στην προώθηση της υλοποίησης σημαντικών έργων στην πόλη μας τα τελευταία χρόνια μέσα στα πλαίσια ασφαλώς των αρμοδιοτήτων του κι αυτό είναι κάτι που το εκτιμούμε και θεωρούμε ότι συμβάλλει προς την ορθή κατεύθυνση».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού τόνισε τα εξής:

Σήμερα βρίσκομαι στη Λεμεσό σε συνέχεια τον περιοδειών μας σε δήμους αλλά και κοινότητες ανά την Κύπρο. Μία είναι η κοινή διαπίστωση απ΄ άκρη σ΄ άκρη αστικές περιοχές και περιοχές υπαίθρου η Κύπρος είναι ένα ανοικτό εργοτάξιο. Πρέπει να συγχαρώ την κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη που στηρίζει αυτά τα έργα υποδομής. Φίλε Δήμαρχε της Λεμεσού θέλω να σε συγχαρώ εσένα και τους συνεργάτες γιατί διαπίστωσα και με τη σημερινή μου επίσκεψη ότι έχετε ένα συγκεκριμένο στρατηγικό σχεδιασμό. Η Λεμεσός δεν είναι μόνο η βιτρίνα του παραλιακού μετώπου και βλέπω έργα υποδομής στην καρδιά και στην περιφέρεια της Λεμεσού. Γι’ αυτό είπα ότι είναι ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο.

Είμαι Πάφιος, μένω Λευκωσία αλλά τις πραγματικότητες πρέπει να τις πω όπως με πραγματισμό τις λέω και για την Πάφο και για τη Λευκωσία. Η Λεμεσός είτε αρέσει είτε δεν αρέσει είναι το επιχειρηματικό κέντρο της Κύπρου και πρέπει να δώσουμε περισσότερη έμφαση. Πιστεύω στην καλύτερη Κύπρο και την πετυχαίνουμε με τις σωστές πολιτικές. Άμα εν μέσω της πρωτόγνωρης υγειονομικής κρίσης της πανδημίας του κορωνοϊού, με τις επιπτώσεις στην οικονομία, με τους σωστούς χειρισμούς της κυβέρνησης, όχι μόνο δεν διακόπηκε κανένα έργο υποδομής αλλά επιταχύνεται η εκτέλεση τους, λαμπρό είναι το μέλλον του τόπου μας. Ιδιαίτερα με την εφαρμογή του Ταμείου Ανάκαμψης για να φτιάξουμε την Κύπρο του αύριο. Γι΄ αυτό και είμαστε υπέρμαχοι της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Αλλά χαίρομαι γιατί βρίσκομαι σήμερα στο Κέντρο Καινοτομίας  για την γαλάζια οικονομία στην πόλη που φιλοξένησε εδώ και δεκαετίες το παγκόσμιο επιχειρείν στην Ναυτιλία και στην πλοιοδιαχείριση. Το μέλλον είναι λαμπρό για την Κύπρο γιατί πήραμε τα μηνύματα: Ψηφιακός μετασχηματισμός, πράσινη οικονομία, σεβασμός στο περιβάλλον και έμφαση στην γαλάζια οικονομία. Αυτοί είναι οι δρόμοι, οι λεωφόροι που σωστά πήραμε ως τόπος και η κατάληξη θα είναι μια πολύ καλύτερη Κύπρος. Η Κύπρος του αύριο για τα παιδιά μας».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι τα προαπαιτούμενα που χρειάζονται για την εφαρμογή των προνοιών του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας και αν θα μπορέσουμε να τα εφαρμόσουμε για αντλήσουμε κι όλα αυτά τα χρήματα γιατί προαπαιτούμενα και υπάρχουν και μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν, ο κ. Νεοφύτου τόνισε ότι:

«Κοιτάξτε με όλα τα κουσούρια που έχουμε ως πολιτικό σύστημα η Κύπρος απέδειξε και τα πολιτικά κόμματα παρά τους καβγάδες που πρέπει να γίνει προσπάθεια να τους αποφεύγουμε ότι όταν έχουμε είτε μια μεγάλη εθνική κρίση όπως ήταν η οικονομική κρίση του 2013, βρήκαμε τρόπους μιας ελάχιστης συνεννόησης και βγάλαμε την Κύπρο από τους κινδύνους της οικονομικής κατάρρευσης.

Όμως και όταν ο τόπος έβαζε εθνικούς στόχους όπως την ένταξη της Κύπρου στην Ενωμένη Ευρώπη παρά τις ιδεολογικές διαφορές ξεπεράσαμε μικροκομματικούς σχεδιασμούς και στηρίξαμε όλοι αυτό το όραμα. Σήμερα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη έχουμε ακόμα ένα εθνικό όραμα, την Κύπρο του αύριο μέσω του ταμείου ανάκαμψης. Θέλω να στείλω ένα μήνυμα ξεκάθαρο, είμαι απόλυτα βέβαιος ότι θα βρούμε τη χρυσή τομή να περάσουν οι μεταρρυθμίσεις που είναι προαπαιτούμενα γιατί είναι κρίμα να χάσουμε 4 δις για να φτιάξουμε την Κύπρο του αύριο αν δεν βρούμε τον τρόπο. Περάσαμε εξίσου δύσκολα όταν χρειαζόταν να παίρνουμε σκληρά μέτρα για να εφαρμόσουμε το μνημόνιο και τα καταφέραμε. Τώρα δεν είναι σκληρά μέτρα, αυτά τα μέτρα που πρέπει να πάρουμε για τις μεταρρυθμίσεις δεν θα έχουν κόστος στον απλό πολίτη, θα έχουν όφελος γι’ αυτό βλέπω αυτό το εγχείρημα πολύ πιο εύκολη υπόθεση απ’ ότι όταν είχαμε να διαχειριστούμε μια οικονομική κρίση. Στα εθνικά οράματα και είναι ένα εθνικό όραμα η Κύπρος του αύριο, πιστεύω ότι θα το πετύχουμε».

Σε άλλη ερώτηση σχετικά με το ότι ο κ. Νεοφύτου είναι υπέρ της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης και αν θα γίνουν εκλογές, ο κ. Νεοφύτου απάντησε ότι:

«Το καλύτερο είναι να είναι και η μεταρρύθμιση και να λειτουργήσει και η δημοκρατία όμως το πιο ουσιαστικό απ’ όλα είναι η μεταρρύθμιση να γίνει για να μην διακινδυνεύσουμε το ταμείο ανάκαμψης. Το είπα πολλές φορές θα το επαναλάβω, εάν προκριθεί από κάποιους οι εκλογές δηλώνων πανέτοιμος ακόμη και σήμερα, εάν θέλουμε μέσα από συναίνεση να μην διακινδυνεύσουμε τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης, να μην διακινδυνεύσουμε το Ταμείο Ανάκαμψης, πάλι υπάρχει τρόπος γιατί πετυχαίνουμε και μια δεύτερη ουσιαστική μεταρρύθμιση. Μια εκλογική διαδικασία λιγότερη γιατί κοστίζουν οι διαδικασίες. Τέλος του Μάη είχαμε της Βουλευτικές, εάν θέλουμε να ξανά μανικωθούμε να κάνουμε τον Δεκέμβρη δημοτικές για δυόμιση χρόνια, δηλώνω πανέτοιμος αλλά είτε εκλογές γίνουν είτε αναβολή, αυτό έχει ένα όριο είναι για δύομιση χρόνια».

2/9/2021

 SITE LEFT