Share on Facebook Share on Twitter Share on Linkedin Share on Email

Σειρά έργων ανάπτυξης στο Δήμο Έγκωμης επισκέφτηκε σήμερα ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Αβέρωφ Νεοφύτου από κοινού με τον Δήμαρχο κ. Ζαχαρία Κυριάκου και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, συνοδευόμενος από στελέχη του κόμματος. Ο κ. Κυριάκου δήλωσε σχετικά τα εξής:

«Αγαπητέ Πρόεδρε ευχαριστούμε πολύ για την εδώ επίσκεψη σας η οποία μας έδωσε την ευκαιρία να σας ενημερώσουμε για αναπτύξεις οι οποίες συντελούνται στον Δήμο Έγκωμης. Το Δημοτικό Συμβούλιο Έγκωμης δίνει μεγάλη σημασία στην εξεύρεση επενδυτών για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε μπροστά και ως οικονομία και ως Δήμος να κάνουμε βήματα, άλματα προς τα εμπρός. Το Δημοτικό Συμβούλιο Έγκωμης έχει εγκρίνει πρόσφατα μεγάλες δαπάνες για βελτίωση των υποδομών της Έγκωμης που αφορούν οδικά έργα και αντιπλημμυρικά. Είναι δαπάνες ύψους περίπου 4 εκατομμυρίων ευρώ με τη συνδρομή βεβαίως και του Υπουργείου Εσωτερικών και θέλω να εκφράσω τις ευχαριστίες μας στο Υπουργείο γιατί με μια μεγάλη βοήθεια που μας δίνει θα μπορέσουμε να κατασκευάσουμε στην Έγκωμη και έξω από την Έγκωμη δυο μεγάλες λίμνες κατακράτησης ομβρίων υδάτων οι οποίες θα λύσουν το πρόβλημα πλημμυρών που αντιμετωπίζει ο Δήμος μας.

Η Έγκωμη συγκαταλέγεται ανάμεσα στις 19 πιο επικίνδυνες πλημμυροπαθείς περιοχές της Κύπρου και καθημερινά μας κατατρώει η έννοια πως θα λύσουμε αυτό το πρόβλημα εδώ και χρόνια. Είμαστε στην τελική ευθεία αντιμετώπισης του και ελπίζουμε ότι το 2022 θα ξεκινήσουν τα εργοτάξια να κατασκευάζουν τα σχετικά έργα.

Στην περιοχή αυτή της διεθνούς κρατικής έκθεσης συντελείτε μια κοσμογονία. Εδώ θα ανεγερθεί ένα υπερσύγχρονο νοσοκομειακό κέντρο αποκατάστασης που έχει ανάγκη ο τόπος, η περιβάλλουσα περιοχή θα διατεθεί για ειδικές μεγάλες αναπτύξεις μόνο ενώ ο χώρος της κρατικής έκθεσης που είναι δίπλα θα μετατραπεί σταδιακά σε κέντρο καινοτομίας, έρευνας και νεολαίας και ένας μεγάλος χώρος από αυτό το κομμάτι θα διατεθεί από τον Δήμο για δημιουργία ενός μεγάλου πάρκου πρασίνου το οποίο θα καλύψει τις ανάγκες της δυτικής Λευκωσίας.

Παράλληλα με αυτά στην προσοχή μας είναι η ανάπλαση του ιστορικού πυρήνα της Έγκωμης, έχω ενημερώσει τον Πρόεδρο για τα σχέδια μας και περιμένουμε σύντομα τις αποφάσεις της ΕΠΣΑ που θα ανακοινώσει που διοχετεύονται τα διαρθρωτικά ταμεία της επόμενης εξαιτίας και ελπίζουμε ότι θα είμαστε μέσα σε αυτό το πακέτο ώστε κατά φάσεις να αναπλάσουμε και τον ιστορικό πυρήνα της Έγκωμης».

Από την πλευρά του ο κ. Νεοφύτου δήλωσε τα εξής:

«Με τη συνέχεια των επισκέψεων μου σε κάθε γωνιά της Κύπρου νιώθω πάρα πολύ ικανοποιημένος αλλά και ευτυχισμένος ως  Κύπριος πολίτης. Σήμερα βρίσκομαι στην Έγκωμη και θέλω να συγχαρώ ακόμα ένα επιτυχημένο Δήμαρχο μαζί με τους συνεργάτες του, αλλά αυτό που παρατηρώ είναι πέραν από τη γενναιόδωρη στήριξη της κυβέρνησης του Νίκου Αναστασιάδη που ολόκληρη η Κύπρος έχει γίνει ένα ανοιχτό εργοτάξιο, βλέπω και παρατηρώ με μεγάλη ικανοποίηση όπως χθες στη Λεμεσό, την περασμένη εβδομάδα στην Πάφο, ένα στρατηγικό σχεδιασμό εκ μέρους των Δημάρχων και της τοπικής αυτοδιοίκησης με πλάνο. Πέρασε η εποχή του κουτουρού και χωρίς τον σχεδιασμό. Ενημερώθηκα και βλέπω αριστερά μου τον χώρο της κρατικής έκθεσης, η καρδιά όχι μόνο της Έγκωμης, ένα από τα καλύτερα φιλέτα σε ολόκληρη τη Λευκωσία.

Η σημερινή κατάσταση δεν μας τιμά όμως αυτός ο σχεδιασμός σε συνεργασία κράτους και τοπικής αυτοδιοίκησης να μετατραπεί η πρώην κρατική έκθεση σε κέντρο καινοτομίας, έρευνας και νεολαίας είναι η απάντηση στις προκλήσεις του αύριο. Γιατί το μέλλον μας είναι ψηφιακό, το μέλλον μας είναι η έρευνα και η καινοτομία και το μέλλον μας είναι τα παιδιά μας.

Είσαι τυχερός φίλε Δήμαρχε και οι συνεργάτες σου και όλοι οι Δημότες της Έγκωμης γιατί η Έγκωμη, χαρακτήρισα τη Λεμεσό χτες ως το επιχειρηματικό κέντρο της Κύπρου, η Έγκωμη είναι η πανεπιστημιούπολη της Κύπρου, με δύο μεγάλα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

 Όταν περνώ από τους δρόμους της Έγκωμης και περνώ συχνά, νιώθω την νεανική ζωντάνια. 40.000 κόσμος ήρθε τα τελευταία χρόνια στην Έγκωμη λόγω των δυο πανεπιστημίων. Έχει μέλλον ο τόπος μας Δήμαρχε, φτάνει να τον αγαπήσουμε εμείς οι ίδιοι, να πιστέψουμε στον τόπο μας, να κάνουμε στρατηγικούς σχεδιασμούς και είμαι σίγουρος ότι φτιάχνουμε την καλύτερη Κύπρο που μαζί με το Ταμείο Ανάκαμψης θα κάνουμε την ψηφιακή Κύπρο, θα κάνουμε την Κύπρο της πράσινης ανάπτυξης, της νεανικής επιχειρηματικότητας και θα είναι λαμπρό το μέλλον για τα παιδιά μας. Για να μπορέσουμε όμως να τα πετύχουμε, πρέπει να είμαστε τολμηροί, να κάνουμε τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης και το ξέρεις. Αν περάσει η μεταρρύθμιση, που πρέπει να περάσει, δεν θα είσαι Δήμαρχος Έγκωμης αλλά είμαι σίγουρος ότι στηρίζεις αυτή τη μεταρρύθμιση γιατί είναι καλή για την κοινωνία και τους Δημότες σου άσχετα αν θα χάσεις την καρέκλα. Με αυτές τις νοοτροπίες τις θετικές και τις σύγχρονες, πιστεύω στον τόπο μας και θα πάμε ακόμα καλύτερα».

Ο Δήμαρχος πρόσθεσε από την πλευρά του τα εξής:

«Αφού έγινε η αναφορά από τον Πρόεδρο στην μεταρρύθμιση θέλω να προσθέσω και να πω ότι προσωπικά εργάζομαι τα τελευταία δέκα χρόνια για τη μεταρρύθμιση πολύ έντονα και σαν μέλος της εκτελεστικής της Ένωσης Δήμων πιστεύω στην μεταρρύθμιση, είναι αναγκαία η μεταρρύθμιση, πρέπει να γίνει. Το σημερινό μοντέλο τοπικής αυτοδιοίκησης ολοκλήρωσε τον κύκλο του, πρέπει να μπούμε στη νέα εποχή για να έχουμε πραγματική τοπική αυτοδιοίκηση και κάνω έκκληση στα κόμματα της αντιπολίτευσης να ομονοήσουν και να ψηφίσουν αυτή τη μεταρρύθμιση που θα έχει ωφελημένους πολίτες. Θα βγουν κερδισμένοι οι πολίτες, με καλύτερες υπηρεσίες και φθηνότερες υπηρεσίες. Έχουμε δουλέψει πολύ για να φτάσουμε εδώ, έγινα τρεις πολυδάπανες τεχνοοικονομικές μελέτες για αυτή την μεταρρύθμιση και πρέπει να τις εμπιστευτούμε».

3/9/2021

 SITE LEFT