Εκτύπωση
Share on Facebook Share on Twitter Share on Linkedin Share on Email

 

Για το κυπριακό ρωτήθηκε σήμερα από δημοσιογράφους ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Αβέρωφ Νεοφύτου και συγκεκριμένα για την τοποθέτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας στη χτεσινή του συνέντευξη για την απάντηση-πρόταση του στην Τ/κ πλευρά για επιστροφή στο Σύνταγμα του 1960 για να σπάσει το αδιέξοδο, απαντώντας τα εξής:  

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Omega ήταν ξεκάθαρος και τεκμηρίωσε την απάντηση-πρότασή του προς τον κ. Τατάρ και ότι δεν είναι σχήμα λόγου. Διευκρίνισε παράλληλα με απόλυτο τρόπο ότι με την πρότασή του επιδιώκει να σπάσει το αδιέξοδο και όχι να αλλάξει τη βάση της λύσης του Κυπριακού και τόνισε ότι παραμένει στις παραμέτρους που καθορίστηκαν από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ για μια λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Να μην ξεχνάμε ότι σ’ όλες τις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού, δεν διαλυόταν η Κυπριακή Δημοκρατία, απλά μετεξελισσόταν, όπως εξήγησε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, από ένα ενιαίο κράτος σε ένα ομόσπονδο. Άρα από ενιαία διοίκηση σε ομοσπονδιακή διοίκηση. Μένουμε στοχοπροσηλωμένοι μαζί με την κυβέρνηση στον εθνικό στόχο της επανένωσης του τόπου και της απαλλαγής από την κατοχή με βάση όπως εξήγησε και χτες τεκμηριωμένα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, να σπάσει το αδιέξοδο και μέσα στο πλαίσιο και τα ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών να επιδιώξουμε λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, αποκρούοντας ανέφικτες και απαράδεχτες προτάσεις περί δυο κρατών».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το αν συμμερίζεται την ανησυχία του Προέδρου της Δημοκρατίας για τις βρετανικές ιδέες, ο κ. Νεοφύτου απάντησε τα εξής:

«Μπορώ να σχολιάσω οποιαδήποτε πρόταση όταν την έχω ολοκληρωμένη ενώπιον μου. Δεν έχω ενώπιόν μου οποιαδήποτε πρόταση είτε ως σκέψη είτε ως τελική από οποιονδήποτε τρίτο. Αν έχω οποιαδήποτε πρόταση μπορώ να τη σχολιάσω. Ενδεχομένως ο Πρόεδρος της δημοκρατίας να έχει περισσότερη ενημέρωση. Είμαι όμως μιας σχολής σκέψης: Χρειαζόμαστε την εμπλοκή του διεθνούς παράγοντα, χρειαζόμαστε την εμπλοκή του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, τη στήριξη της διεθνούς κοινότητας για να σπάσουμε το αδιέξοδο και για εμένα οποιαδήποτε πρωτοβουλία κινείται εντός των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, δεν την αναθεματίζω, την καλωσορίζω δεδομένου επαναλαμβάνω ότι κινείται εντός των παραμέτρων των ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Και θα πω και μια προσωπική άποψη. Τα ψηφίσματα αφήνουν χώρο για ευελιξία όσο αφορά κινήσεις προς την επίτευξη του στόχου της επανένωσης του τόπου».Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τις προεδρικές εκλογές και την αναφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας στη συνέντευξη του ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ έχει τον πρώτο λόγο, ο Αβέρωφ Νεοφύτου είπε τα εξής: 

«Για το σύνολο της χτεσινής συνέντευξης του Προέδρου θα τοποθετηθεί το κόμμα και θα έχετε τις απαντήσεις σας».
 

7/9/2021