Εκτύπωση
Share on Facebook Share on Twitter Share on Linkedin Share on Email

Στη παρέμβαση του στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου για τα θέματα των Φυσικών Καταστροφών και της κλιματικής αλλαγής, ο Ευρωβουλευτής κ. Λευτέρης Χριστοφόρου, τόνισε:

«Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ στην Ε.Ε., και πλήττει ανελέητα και ποικιλόμορφα την Ευρώπη. Αφενός μεν βιώνουμε τις καταστροφικές πλημμύρες και αφετέρου εμείς που προερχόμαστε από το Νότο, ζήσαμε ιδίοις όμμασι τις φρικτές και φονικές πυρκαγιές. Θα  ήθελα να τονίσω ότι η δική μου η πατρίδα, η Κύπρος, δοκιμάστηκε σκληρά εξαιτίας των φονικών και καταστροφικών πυρκαγιών, αφήνοντας πίσω τεράστιες συνέπειες.

 

Καλώ την Ε.Ε. άμεσα να συνδράμει και να στηρίξει όλους τους πληγέντες από τις πυρκαγιές.

Εκφράζω την πλήρη συμπαράστασή μου σε όλες τις χώρες και τους Ευρωπαίους πολίτες που υφίστανται τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Πιστεύω τώρα είναι η ώρα, που η Ε.Ε. πρέπει να θέσει  τον δάκτυλο επί τον τύπον των ήλων και να αναλάβει άμεσα αποφασιστική δράση. Πιστεύω η Ε.Ε. μπορεί να δημιουργήσει μία Δύναμη Άμεσης Πυροσβεστικής Επέμβασης που θα μπορεί αποτελεσματικά και άμεσα να βρίσκεται όπου εκδηλώνονται πυρκαγιές και έτσι θα συνδράμει στην αποτελεσματική κατάσβεση πυρκαγιών, ιδιαίτερα στις χώρες του Νότου.

Η Κύπρος προσφέρεται για να αποτελέσει τη βάση της Ευρωπαϊκής Πυροσβεστικής Δύναμης Ταχείας Επέμβασης και μπορεί να καλύψει μία μεγάλη ακτίνα αφού είναι και το πιο απομακρυσμένο σημείο της Ε.Ε.

Επίσης η Ε.Ε., να ενισχύσει περαιτέρω το Ταμείο Αλληλεγγύης για πλήρη αποζημίωση των πληγέντων και να αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου την αποκατάσταση των καμένων περιοχών. Εάν το Ταμείο Αλληλεγγύης δεν μπορεί να ανταποκριθεί, να δημιουργηθεί Νέο Ταμείο για την κάλυψη των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής».

14/9/2021