Εκτύπωση
Share on Facebook Share on Twitter Share on Linkedin Share on Email

Σήμερα στην Επιτροπή Νομικών της Βουλής είχαμε μια σοβαρή θα έλεγα και πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση. Σοβαρή γιατί εξετάσαμε ένα πολύ σημαντικό θέμα, ένα θέμα που άπτεται του κράτους δικαίου που υφίσταται και εφαρμόζεται στην Κυπριακή Δημοκρατία και ενδιαφέρουσα γιατί στη συζήτηση βρέθηκαν και κατέθεσαν τις απόψεις τους ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου και λάβαμε και μια επιστολή από την Πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Ερώτημα προς όλους; Πότε και με ποιους τρόπους θα καταφέρετε τη μεγάλη αλλαγή που απαιτείται για να ανατάξουμε την οπισθοδρόμηση που συντελείται στη Δικαιοσύνη σήμερα. Οπισθοδρόμηση η οποία με λίγα λόγια λέει ότι δίκη που αργεί να βγάλει αποτέλεσμα δεν είναι δικαιοσύνη, είναι κάτι εντελώς διαφορετικό.

Τα πράγματα είναι οριακά, αυτό είναι ξεκάθαρο. Ευθύνες υπάρχουν παντού κάποιος θα έλεγε. Συνυπεύθυνοι όλοι μας και για το καλό αποτέλεσμα που θα υπάρξει και ευχόμαστε να υπάρξει αλλά και για το αρνητικό, για την  κωλυσιεργία ή άλλως πως.

Θεωρώ και θέλω να πιστεύω ότι τα μέλη της Επιτροπής Νομικών όπως και στο παρελθόν, θα αντιμετωπίσουν με σοβαρότητα τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας. Την ίδια ώρα, απαιτείται η ίδια σοβαρότητα και η ίδια στοχοπροσήλωση απ’ όλους τους θεσμούς της Δημοκρατίας μας. Δεν μπορεί δηλαδή κάποιοι να παραμείνουν οχυρωμένοι στις θέσεις τους γιατί αν αυτό εξακολουθήσει να υφίσταται δεν θα υπάρξει προφανέστατα ποτέ καμιά απολύτως μεταρρύθμιση.

Πρέπει να υπάρξει σύνθεση των απόψεων, πρέπει να υπάρξει συναίνεση για να καταλήξουμε σε λύσεις. Θέλω να πω και τούτο, εμείς θέλουμε το συντομότερο δυνατόν να ψηφίσουμε τη δικαστηριακή μεταρρύθμιση, όχι για το ορόσημο του Δεκέμβρη και την εκταμίευση των ευρωπαϊκών κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά για να υπερασπιστούμε τους πολίτες για το κράτος δικαίου που πρέπει να ισχύει και να εφαρμόζεται στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, έχω πει και στην Επιτροπή ότι θα δώσω ένα μήνα προθεσμία σε όλους τους φορείς να εξετάσουν, να επανεξετάσουν τις θέσεις τους, να διαβουλευτούν και να συνδιαβουλευτούν μεταξύ τους και μετά τα τρία νομοσχέδια θα επανέλθουν στην Επιτροπή Νομικών για τελική κατ’ άρθρο συζήτηση και αποστολή στη Βουλή των Αντιπροσώπων και εκεί πέρα ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του.

15/9/2021