Εκτύπωση
Share on Facebook Share on Twitter Share on Linkedin Share on Email

«Να σας ενημερώσω ότι σήμερα προέδρευσα της Επιτροπής καθότι ο συνάδελφος Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας Ευθύμιος Δίπλαρος είναι στο εξωτερικό όπου συμπαραστέκεται στην απρόσμενη περιπέτεια υγείας της συζύγου του. Εκ μέρους όλης της Επιτροπής, όλων των συναδέλφων του Κοινοβουλίου είμαι βέβαιη, εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράσταση, στήριξη και βοήθεια στον Ευθύμιο Δίπλαρο και στην οικογένειά του, αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνάει και αναμένουμε να επιστρέψει πίσω στην Κύπρο υγιής η γυναίκα του το συντομότερο δυνατόν.

Για τη μονάδα νεογνών εντατικής νοσηλείας στο Μακάρειο, ήταν το πρώτο θέμα που είχαμε εξετάσει. Εκφράζουμε τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη μας για τις τεράστιες προσπάθειες που καταβάλλονται από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό  για στήριξη αυτής της μονάδας που όπως έχει πει και ο ίδιος ο Διευθυντής της μονάδας, είναι μια επένδυση στις μελλοντικές γενιές, είναι μια επένδυση στην κοινωνία ολόκληρη. Την ίδια ώρα οφείλουμε να εκφράσουμε την απογοήτευσή μας καθότι υπάρχουν οι πεπαλαιωμένες εγκαταστάσεις εκεί στη μονάδα, υπάρχει και αυτή η έλλειψη προσωπικού, υπάρχει το θέμα του εξοπλισμού, τα οποία έχουμε θέσει σήμερα ως βραχυπρόθεσμα προβλήματα στην ομάδα και έχουμε πάρει ικανοποιητικές απαντήσεις οφείλω να πω και από τον ΟκυΠΥ και από τη διεύθυνση του Μακάρειου νοσοκομείου.

Ήδη για τον εξοπλισμό υπάρχει ο προϋπολογισμός που προχωρά και αντιμετωπίζεται και μέχρι του χρόνου όλος ο εξοπλισμός θα αναβαθμιστεί.

Όσον αφορά τη στελέχωση αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχουν κάποια περαιτέρω βήματα που θα πρέπει να γίνουν για να τηρούνται τα πρωτόκολλα που πρέπει να εφαρμόζονται όσον αφορά τη στελέχωση ιατρικού και στελέχωση προσωπικού. Έχει πει ο ΟκυΠΥ ότι θα προσπαθήσει να στελεχώσει με επιπρόσθετα έξι άτομα τα οποία απουσιάζουν ως νοσηλευτές από την μονάδα αλλά και να επαναξιολογήσει τις ανάγκες της μονάδας για το άμεσο μέλλον.

Και το τελευταίο και πολύ πιο σημαντικό θέμα είναι το μεγάλο έργο της ανακαίνισης και αναβάθμισης της μονάδας εντατικής νοσηλείας ούτως ώστε και η Κύπρος επιτέλους να εκσυγχρονιστεί και να αναβαθμίσει αυτή την μονάδα που αφορά πραγματικά το μέλλον των παιδιών μας και την παροχή των καλύτερων ιατρικών υπηρεσιών προς τους μικρούς αυτούς ασθενείς.

Υπάρχει ένα έργο μέσα  στον προϋπολογισμό του ΟκυΠΥ, 3,3 εκατομμύρια για την επέκταση και υπάρχει και ένα ποσοστό από το 1,8 εκατομμύρια που έχουν ενσωματωθεί στον προϋπολογισμό για ανακαίνιση που θα αφορά τη μονάδα μετά την επέκταση.

Μας έχει δώσει ο ΟκυΠΥ ένα χρονοδιάγραμμα γι’ αυτό το θέμα πρέπει να βγούμε με προκήρυξη  για δημόσιες προσφορές και να προσληφθεί ένας project manager για να κατευθύνει όλο αυτό το έργο. Μας είπαν ότι το συντομότερο διάστημα που μπορεί να το κάνουν είναι έξι μήνες, αναμένουμε να υλοποιηθεί και αυτή η δέσμευση του ΟκυΠΥ ότι το συντομότερο δυνατόν θα τεθεί σε τροχιά λειτουργίας αυτή η μονάδα. Τέλος να πω, εκφράζοντας βεβαίως όλη την Επιτροπή, ότι θα παρακολουθούμε εντατικά αυτό το θέμα γιατί όπως και εμείς έτσι και όλοι αναμένουμε να αναβαθμίσουμε, να ενισχύσουμε με όποιον τρόπο μπορούμε τη μονάδα εντατικής νοσηλείας του Μακάρειου Νοσοκομείου και για τις ίδιες τις οικογένειες των παιδιών που βρίσκονται εκεί για να τους συμπαρασταθούμε, αλλά και για τα ίδια τα παιδιά που δίνουν μάχη για επιβίωση.

Ένα τελευταίο σχόλιο, μας έχει λεχθεί είναι ότι 98% των παιδιών αυτών επιβιώνουν συνεπώς να συνεχίσουμε την καλή δουλειά και να την αναβαθμίσουμε με όποιον τρόπο μπορούμε.

16/9/2021