Εκτύπωση
Share on Facebook Share on Twitter Share on Linkedin Share on Email

Αγαπημένες φίλες και φίλοι,

Περήφανοι συναγωνιστές και συναγωνίστριες,

Τιμημένοι πρεσβύτεροι,

Νέες και νέοι του Συναγερμού,

Σας χαιρετώ και σας καλωσορίζω στη Σύνοδο του Ανωτάτου Συμβουλίου του Δημοκρατικού Συναγερμού. Του κόμματος που, μαζί με τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και την κυβέρνηση του:

Γνωρίζουμε τι χρειάζεται ο συμπολίτης μας: Όχι άλλα κούφια συνθήματα και κομματικά παιχνίδια. Όχι άλλες χρεοκοπημένες θεωρίες. Όχι άλλη φτηνή πατριδοκαπηλία.

Ο τόπος χρειάζεται υπευθυνότητα, αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα. Μετριοπάθεια και τόλμη. Στέρεη γνώση και δουλειά. Πραγματικές απαντήσεις στις ανάγκες του. Και ουσιαστικές λύσεις στα προβλήματά του.

Λύσεις που εκκινούν από ιδέες που έχουν δικαιωθεί ιστορικά, εξασφαλίζοντας μας συνθήκες σταθερότητας και ευημερίας σε έναν ταραγμένο κόσμο.

Ιδέες όπως η ελευθερία, η πατρίδα, η δημοκρατία, η ενωμένη Ευρώπη. Η ανοικτή οικονομία, η κοινωνική δικαιοσύνη, όπως ακριβώς τα περιγράφει η ιδρυτική μας διακήρυξη.

Αυτό είναι το κόμμα μας, στο οποίο είμαστε όλοι στρατιώτες. Ελευθερόφρονες αλλά συντεταγμένοι στον κοινό στόχο: να φτιάξουμε τη χώρα που θέλουμε. Τη σύγχρονη Κύπρο του αύριο.

 

Φίλες και φίλοι,

Πρωταγωνιστήσαμε για άλλη μια φορά στις βουλευτικές εκλογές. Με τη δική σας πολύτιμη βοήθεια και κινητοποίηση, ακόμα και την τελευταία στιγμή. Και σας ευχαριστώ θερμά που φέρατε, ακόμα και την τελευταία ώρα, σκεπτικούς ανθρώπους στα εκλογικά κέντρα.

Η νίκη, η πρωτιά, με τη μεγαλύτερη διαφορά από τα κόμματα της αντιπολίτευσης ιστορικά, δεν ανήκει σε κανέναν προσωπικά. Ανήκει σε όλους σας, που δώσατε τα πάντα ως το κλείσιμο της κάλπης. Για αυτό σας ευχαριστώ από καρδιάς.

Στις εκλογές διαβάσαμε καλά το κοινωνικό αίτημα και τοποθετηθήκαμε σωστά: ως η δύναμη της πολιτικής μετριοπάθειας, της κοινωνικής σταθερότητας και της οικονομικής ανάπτυξης.

Μαζί με την κυβέρνησή μας βάλαμε επιτακτικά το δίλημμα. Και δεν μείναμε εκεί. Φέραμε τη θετική μας πρόταση για την Κύπρο που ονειρευόμαστε, με το Σχέδιο Ανάκαμψης και τις Μεταρρυθμίσεις. Που περιορίζουν τις παθογένειες του κράτους και μας εντάσσουν στον πυρήνα των σύγχρονων δυτικών κοινωνιών.

Οι πολίτες έχουν και μνήμη και κρίση. Ξέρουν ότι η ψήφος δεν είναι απόφαση της στιγμής. Διαρκεί για πέντε χρόνια. Ξέρουν με ποιους κινδυνεύουν και σε ποιους μπορούν να στηριχθούν για να δώσουν λύσεις. Ζυγίζουν, μετρούν, συγκρίνουν και στο τέλος παίρνουν τις πιο λογικές αποφάσεις για το μέλλον τους.

Η νέα μας λαϊκή εντολή είναι δύσκολη και επίπονη. Να πάρουμε τα μηνύματα αυτών που μας ψήφισαν, αλλά να λάβουμε υπόψη αυτούς που δεν μας ψήφισαν αλλά και αυτούς που δεν πήγαν στην κάλπη. Ο πολίτης θέλει αλλαγές με πραγματικό αντίκρισμα στη ζωή του.

Αλλαγές όπως η εκλογή, για πρώτη φορά μιας καθόλα άξιας νέας γυναίκας ως Πρόεδρο της Βουλής. Από τις νεότερες Προέδρους Βουλής στον κόσμο. Χωρίς να μπούμε σε παζάρια και συναλλαγές.

Σήμερα, για πρώτη φορά στην ιστορία του Συναγερμού, Πρόεδρος της Δημοκρατίας και Πρόεδρος της Βουλής προέρχονται από το κόμμα μας.

H αποστολή μας είναι να οδηγήσουμε την κοινωνία στο δρόμο που μας δείχνουν οι πολίτες, μαζί με την κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη, με όχημα το ριζοσπαστικό μεταρρυθμιστικό μας πρόγραμμα:

Κάθε άξονας από όσους προανέφερα εμπεριέχει ένα πλέγμα προτάσεων και ιδεών που πρέπει να συζητηθούν, να αναλυθούν και να εξειδικευθούν από τα στελέχη, τα μέλη και τους φίλους μας.

Αυτά και πολλά άλλα, που έχουν να κάνουν με το κόμμα μας, δεν είναι πρόθεσή μας να συζητηθούν μόνο μέσα στους τέσσερις τοίχους της Πινδάρου.

Αντίθετα, θα επιδιώξουμε να σπάσουμε τους τοίχους. Για να χωρέσουν όλες οι απόψεις σε έναν μεγάλο, ανοικτό και συμμετοχικό Διάλογο που θα ολοκληρωθεί με το προαποφασισμένο Παγκύπριο μας Συνέδριο.

Στον Προσυνεδριακό μας Διάλογο θα κατέβουμε στη βάση, στο ζωτικό κύτταρο της ύπαρξής μας, για να ακούσουμε τη φωνή και του πιο απομακρυσμένου Συναγερμικού.

Για να ακούσουμε και ενδεχομένως να «τα ακούσουμε». Αποδεχόμενοι λάθη και παραλείψεις και αποδεικνύοντας ότι δεν τους αξιοποιούμε μόνο στις εκλογές.

Γιατί είμαστε αποφασισμένοι να ξαναφέρουμε κοντά και μαζί παλιούς και νέους, ευχαριστημένους και δυσαρεστημένους. Να θυμηθούμε τι μας ενώνει αλλά και τι μας χωρίζει από τους πολιτικούς μας αντιπάλους. Για την Κύπρο του αύριο και τον Δημοκρατικό Συναγερμό του αύριο.

Παράλληλα, θα σπάσουμε τους κομματικούς τοίχους απευθυνόμενοι στους ενεργούς πολίτες. Δεν θέλουμε να κομματικοποιήσουμε την κοινωνία: αλλά να κοινωνικοποιήσουμε το κόμμα.

Θα συνομιλήσουμε με ανθρώπους που δεν έχουν -και δεν θέλουν να έχουν- κομματικά καπέλα. Αλλά ενδιαφέρονται και δύνανται να συνεισφέρουν στο διάλογο για την καλύτερη Κύπρο. Στην οποία αξίζει να επενδύσουν χρόνο και ιδρώτα, γι’ αυτούς και τα παιδιά τους.

Φίλες και φίλοι,

Οι πρώτες βουλευτικές εκλογές του Δημοκρατικού Συναγερμού έγιναν στις 5 Σεπτεμβρίου του 1976. Ο Γλαύκος Κληρίδης, που είχε ιδρύσει το κόμμα μας μόλις 2 μήνες πριν, αντιμετώπισε ένα παντοδύναμο Λαϊκό Μέτωπο για να μας αποκλείσουν από την εκπροσώπηση. Ο κόσμος μας δεν πτοήθηκε από το αναχρονιστικό εκλογικό σύστημα. Έμεινε εκεί. Σταθερός. Βράχος. Στάθηκε πίσω από τον μετριοπαθή και εκσυγχρονιστή Κληρίδη. Κόντρα σε όλους.

Ήταν κάτι δυνατό και πρωτόγνωρο που τους ένωνε. Η δικαίωση δεν άργησε να έρθει. Τέσσερα χρόνια μετά, τον Μάιο του 1981, ο Κληρίδης κλόνισε το κατεστημένο. Γίναμε το πρώτο κόμμα της Κύπρου. Η ελπίδα της και ο οδηγός της.

Επιτρέψτε μου να πω ότι παρόμοιο συναίσθημα ένιωσα στις τελευταίες εκλογές, όταν συγκεντρώθηκαν απέναντί μας 14 κόμματα. Κάθε φορά που βγαίναμε στα κανάλια ήμασταν μόνοι εναντίον όλων. Μέχρι που η «ττενέκκα» έβγαλε τα πρώτα αποτελέσματα. Και ξανάνιωσε ο Συναγερμικός χαρά, ανακούφιση και περηφάνια.

Κάθε αρχηγός μας, μετά τον αείμνηστο Γλαύκο: Γιαννάκης Μάτσης, Νίκος Αναστασιάδης, έφερε τον Δημοκρατικό Συναγερμό στην κορυφή. Αφήνοντας πίσω πάθη και μίση, ενώνοντας το λαό μας και προχωρώντας τη χώρα μας μπροστά για το κοινό καλό.

Με αποκορύφωμα την ένταξη της Κύπρου στην Ευρώπη και τις αλλεπάλληλες, μεγάλες νίκες του Νίκου Αναστασιάδη, το 2013 και το 2018.

Δεν θα κουραστούμε ποτέ να θυμίζουμε ποιοι έσωσαν τη χώρα από τη χρεοκοπία, ποιοι υλοποίησαν αιτήματα δεκαετιών όπως το ΓεΣΥ, ποιοι προστάτευσαν τη χώρα και φρόντισαν το λαό στην πανδημία με 12 σχέδια στήριξης και ποιοι την στέλνουν στην πρωτοπορία των ανεπτυγμένων χωρών με τις μεταρρυθμίσεις του Σχεδίου Ανάκαμψης.

Αυτός είναι ο Δημοκρατικός Συναγερμός και η κυβέρνηση του: Με τα σωστά και τα λάθη μας, με τις διαφωνίες και τις συμφιλιώσεις μας, μα πάνω από όλα, με τη φωνή της προσφοράς μέσα μας. Τη φωνή του τόπου μας, των ανθρώπων του, που στηρίζονται σε εμάς, για να ξημερώσει ένα καλύτερο αύριο.

Την ευθύνη αυτή και την αποστολή αυτή, δεν την προδώσαμε. Ούτε θα την προδώσουμε ποτέ. Γιατί αυτό που ένωνε τους παλιούς το 1976, η λαχτάρα για πρόοδο του τόπου μας, απαλλαγή από όσα μας κρατάνε πίσω, είναι το ίδιο που ενώνει σήμερα τις νέες και του νέους της ΝΕΔΗΣΥ και της Πρωτοπορίας.

Ο Σεφέρης έγραψε κάποτε: «Ἐγὼ εἶμαι ὁ τόπος σου. Ίσως νὰ μὴν εἶμαι κανεὶς. Αλλά μπορῶ νὰ γίνω αὐτὸ ποὺ θέλεις».

Και εμείς θέλουμε!

Και εμείς μπορούμε!

Μπορούμε να κάνουμε τον τόπο μας όπως τον ονειρευόμαστε.

Συνεχίζουμε. Ακόμα πιο μπροστά. Ακόμα πιο ψηλά.

Με ακλόνητη πίστη στις ιδέες μας.

Ενωμένοι, δυνατοί, υπερήφανοι για όσα έχουμε πετύχει και για όσα θα πετύχουμε.

Με εμπιστοσύνη στη νέα γενιά.

Με θάρρος για να λύσουμε τα δεσμά που μας κρατούν πίσω.

Και με τόλμη για να γίνει η Κύπρος αυτό που θέλουμε.

Για να κτίσουμε το μέλλον που μας αξίζει.

Για να επαναενώσουμε τον τόπο μας και να ζήσουμε σε μια λεύτερη, ειρηνική και ευημερούσα πατρίδα.

Σας ευχαριστώ.