Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, εξήγγειλε σήμερα στα πλαίσια διάσκεψης Τύπου τη διεξαγωγή του Παγκύπριου Πολιτικού Ιδεολογικού Συνεδρίου του Δημοκρατικού Συναγερμού στο τέλος της άνοιξης του 2022, καθώς και της προσυνεδριακής διαδικασίας που θα ξεκινήσει άμεσα. Το Συνέδριο θα έχει τίτλο: «Δημοκρατικός Συναγερμός. Η επόμενη μέρα» και θα διεξαχθεί σε τρεις βασικούς άξονες:

 • Συνομιλούμε με την κοινωνία
 • Ανανεώνουμε τη Συμφωνία
 • Συνεχίζουμε για την Κύπρο του Αύριο,

και θα αποτελεί το επιστέγασμα ενός ανοικτού Προσυνεδριακού Διαλόγου που θα προηγηθεί σε όλη την Κύπρο.

Ο προσυνεδριακός διάλογος θα εξελιχθεί σε δύο επίπεδα, με μικρές και μεγάλες εκδηλώσεις και συζητήσεις σε όλες τις πόλεις και την περιφέρεια, όσο περισσότερο πιο ανοικτές και συμμετοχικές. Σε τοπικό, περιφερειακό και επαρχιακό επίπεδο κομματικής βάσης. Με τη συμμετοχή όλων των στελεχών, των αντίστοιχων βουλευτών, Υπουργών και άλλων αξιωματούχων. 

Στο επίπεδο της κοινωνίας και των ενδιαφερομένων μερών, με την επίβλεψη, καθοδήγηση και συμμετοχή των αντίστοιχων για κάθε θέμα Ομάδων Παραγωγής Πολιτικής, Ινστιτούτων και της κοινωνίας των πολιτών, καθώς και ανθρώπων που δεν έχουν κομματική ένταξη. Ο διάλογος θα καταλήξει στην ανανέωση της αξιακής συμφωνίας της παράταξης με την κυπριακή κοινωνία.

Ένα πολιτικό - ιδεολογικό μανιφέστο που εμπλουτίζει και ενισχύει με τα σημερινά δεδομένα τις δικαιωμένες ιδέες της Ιδρυτικής Διακήρυξης του κόμματος το 1976.

Ο διάλογος παράλληλα θα αποτελέσει το χώρο συνάντησης, σύνθεσης και παραγωγής προτάσεων και λύσεων για την επόμενη μέρα της χώρας. Πρακτικές πολιτικές που στηρίζουν τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια που γίνεται από την κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη.

Οι βασικοί θεματικοί πυλώνες του Ανοικτού Προσυνεδριακού διαλόγου θα είναι εννέα:

 • Ισχυρή οικονομία και ανάπτυξη
 • Πράσινη Μετάβαση
 • Ψηφιακή Μετάβαση και Καινοτομία
 • Σύγχρονη Παιδεία, Σύγχρονη Αγορά Εργασίας
 • Υγεία και Κοινωνικό Κράτος
 • Κράτος δικαίου, δημοκρατία, διαφάνεια, ίσες ευκαιρίες
 • Περιβάλλον και Ποιότητα Ζωής
 • Η Κύπρος στον Κόσμο, την Ευρώπη, τη Μεσόγειο
 • Πολιτική και Ιδεολογία

Το Συνέδριο θα συζητήσει την επόμενη μέρα για την Κύπρο, αλλά και την Ευρώπη, σε έναν κόσμο κορυφαίων ευκαιριών, αλλά και τεράστιων κινδύνων. Κυρίως, ένα Συνέδριο που θα σφυρηλατήσει την ενότητα, την προοπτική και την ιδεολογική ηγεμονία για την επόμενη μέρα του Δημοκρατικού Συναγερμού.

Μετά τις ομιλίες του Προέδρου κ. Αβέρωφ Νεοφύτου και του επικεφαλής της Οργανωτικής Επιτροπής για το Συνέδριο του Δημοκρατικού Συναγερμού, κ. Μιχάλη Σοφοκλέους, τέθηκαν ερωτήσεις από τους εκπροσώπους Τύπου.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου ο κ. Νεοφύτου τόνισε ότι «με μια Κυβέρνηση χωρίς να έχουμε κοινοβουλευτική πλειοψηφία στη Βουλή κάναμε σημαντικές μεταρρυθμίσεις αναγκαίες και ωφέλιμες για την κοινωνία. Μαθαίνοντας και από τα λάθη μας, ζητώντας εκεί που πρέπει και εκεί που οφείλουμε συγνώμη στην κοινωνία, διορθώνουμε τα λάθη μας, εκσυγχρονιζόμαστε, ανοίγουμε προς την κοινωνία.

Αν ρωτήσουμε τον απλό Κύπριο αν κουμάνταραν τούτοι στα κρίσιμα, η απάντηση είναι μια: Ναι παρά τα όποια λάθη. Μπορεί να αισθανθήκαμε πικρία ως πολίτες, νιώθαμε μια ασφάλεια στη διαχείριση των κρίσεων. Και εάν ακόμα ρωτήσετε τους πολίτες, μια απλή ερώτηση ποιος μπορεί και ποιοι μπορούν να κουμαντάρουν για να φτιάξουν την Κύπρο του αύριο, ο ΔΗΣΥ είναι η εγγύηση της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής σταθερότητας, αναγκαία για να κάνουμε τις ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος μέσα και από το Ταμείο Ανάκαμψης για να δημιουργήσουμε την Κύπρο του αύριο, την καλύτερη Κύπρο», σημείωσε ο Αβέρωφ Νεοφύτου.

Την διάσκεψη Τύπου συντόνισε η Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού και Υπεύθυνη των Ομάδων Παραγωγής Πολιτικής του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Ξένια Κωνσταντίνου. Οι ομιλίες του κ. Νεοφύτου και του κ. Σοφοκλέους, επισυνάπτονται. 

21.10.2021

 SITE LEFT