Με τη θεματική της Ψηφιακής Μετάβασης έκανε αρχή η σειρά προσυνεδρίων του Δημοκρατικού Συναγερμού στην αίθουσα Μελίνα Μερκούρη στη Λευκωσία. Τις εργασίες του προσυνεδρίου άνοιξε ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού και υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του επικεντρώθηκε στο όραμά του για την Ψηφιακή Κύπρο και τους άξονες μέσα από τους οποίους αυτή θα γίνει πραγματικότητα. Όπως τόνισε σχετικά ο κ. Νεοφύτου, με οδηγό τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας και με αρωγό το Ταμείο Ανάκαμψης, η Κύπρος του Αύριο μπορεί να γίνει πραγματικότητα μέσα από την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της χώρας, γεγονός που θα επιφέρει μεταξύ άλλων επιτάχυνση των επενδύσεων, προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας αλλά και παραγωγή νέων ποιοτικών θέσεων εργασίας για τους νέους μας.

Ο κ. Νεοφύτου ανέλυσε τους τέσσερις άξονες που αποτελούν το όραμά του και οδοδείκτη για τη μετάβαση στη Ψηφιακή Κύπρο. Πιο συγκεκριμένα αναφέρθηκε, 1) στο πώς θα περάσει το κράτος και οι υπηρεσίες του στο κινητό του πολίτη, 2) πως η Κύπρος θα καταστεί ψηφιακός κόμβος με τις ανάλογες υποδομές, 3) πώς ένα δυναμικό οικοσύστημα μέσω της τεχνητής νοημοσύνης και του blockchain μπορούν να μεταλλάξουν το επίπεδο των υπηρεσιών και 4) πως να επενδύσουμε ως χώρα στο ταλέντο που ενυπάρχει στην κοινωνία μας.

Κεντρικοί εισηγητές στη συζήτηση για την Ψηφιακή Μετάβαση ήταν ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκος Πιερρακάκης καθώς και ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής κ. Κυριάκος Κόκκινος.

Αμφότεροι ανέλυσαν τις διεθνείς τάσεις, το πλαίσιο αλλά και τα βήματα που έχουν γίνει σε Ελλάδα και Κύπρο, με τον κ. Πιερρακάκη να σημειώνει το πόσο έχει αλλάξει το ελληνικό κράτος μέσω του αριθμού των ψηφιακών υπηρεσιών που έχει σήμερα στη διάθεσή του ο πολίτης, σημείο στο οποίο στάθηκε μεταξύ άλλων και ο κ. Κόκκινος μιλώντας για την πολιτοκεντρική προσέγγιση της ψηφιακής τεχνολογίας η οποία έχει σκοπό να υπηρετεί τις ανάγκες των πολιτών βελτιώνοντας την καθημερινότητά τους.

Η ψηφιακή διακυβέρνηση, η ψηφιακή οικονομία, η έρευνα και η καινοτομία, το ψηφιακό μας οικοσύστημα, η ανταγωνιστικότητα, το ανθρώπινο δυναμικό, ήταν επίσης ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν σε πάνελ το οποίο συντόνισε ο επικεφαλής της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου κ. Μιχάλης Σοφοκλέους.

Τις δικές τους σκέψεις, απόψεις και εμπειρίες για το θέμα έδωσαν επίσης με εισηγήσεις τους οι, Νικόλας Μαστρογιαννόπουλος, Επικεφαλής Επιστήμονας Έρευνας και Καινοτομίας, Αντώνης Πολεμίτης, Πρόεδρος του Tech Island, Ανδρέας Νεοκλέους, Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής της CYTA, Γιώργος Καμπανέλας, Γενικός Διευθυντής του Invest Cyprus, Δημήτρης Νησιώτης, Πρόεδρος του CITEA, Γιάννης Γεωργούλας, Πρόεδρος του ACEMPI, Μιχάλης Τυρίμος, Διευθύνων Σύμβουλος της Capacitor Partners, Μαρία Τερζή, Διευθύνων Σύμβουλος της Malloc Inc, Γεώργιος Γεωργιάδης, Διευθύνων Σύμβουλος της Excelix, Νικόλ Φινοπούλου, Δικηγόρος, ESG & Sustainability Expert, και η Έλενα Λουκαΐδου, Διευθύντρια Εξυπηρέτησης Πελατών της WarGaming.

14.4.2022

 SITE LEFT