Με τη θεματική της Περιφερειακής και Αγροτικής Ανάπτυξης δόθηκε συνέχεια στη σειρά προσυνεδρίων του Δημοκρατικού Συναγερμού. Τις εργασίες του προσυνεδρίου άνοιξε ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού και υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων ότι ο τουρισμός στην Κύπρο αναπτύχθηκε πριν από δεκαετίες με κοιτίδα τις ορεινές περιοχές όπως τις Πλάτρες και εν γένει την περιοχή του Τροόδους.

Στη συνέχεια ο κ. Νεοφύτου ανέλυσε τους τρόπους μέσα από τους οποίους θα υπάρξει πραγματική τόνωση και περιφερειακή ανάπτυξη, με άξονα όχι μόνο την αναβάθμιση του παρεχόμενου τουριστικού προϊόντος αλλά και την ενίσχυση του γεωργικού τομέα, με αρωγό το Ταμείο Ανάκαμψης. Σε αυτό το πλαίσιο ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, αναφέρθηκε στη στεγαστική πολιτική και τα ισχυρά κίνητρα που φέρνουν νέο κόσμο πίσω στα χωριά μας, στη δημιουργία νέων και καινοτόμων επιχειρήσεων αλλά και στις πρωτοβουλίες που έγιναν πράξη στηρίζοντας την οινοποιία, κατοχυρώνοντας τα προϊόντα μας αλλά και στις αναπλάσεις των ιστορικών κέντρων των κοινοτήτων μέσα από εκατοντάδες μικρά έργα που αποτελούν πλέον σημεία αναφοράς για τα χωριά μας.

Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού και υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας κ. Αβέρωφ Νεοφύτου έκανε εκτενή αναφορά στην επισιτιστική κρίση που απειλεί χώρες ανά το παγκόσμιο λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, τονίζοντας επί αυτού ότι πρέπει να αυξήσει και η χώρα μας τη γεωργική παραγωγή.

Αναλύοντας το όραμά του για την τόνωση της αγροτικής ανάπτυξης και την εν γένει ενίσχυση του τομέα, ο κ. Νεοφύτου κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις προς την οικονομική, κοινωνική και πληθυσμιακή αναβάθμιση της υπαίθρου:

  • Με έμφαση στην παραγωγή, στο marketing και το branding. Την ανάδειξη των κυπριακών, μεσογειακών, ποιοτικών προϊόντων στον κόσμο. Εδώ στην Πιτσιλιά, πιστοποιήθηκαν το λουκάνικο και η λούντζα. Αυτός πρέπει να είναι ο δρόμος μας.
  • Με ίσες ευκαιρίες ανταγωνισμού και στήριξη στις μικρομεσαίες εκμεταλλεύσεις και στις μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις
  • Να θεσμοθετήσουμε το επισκέψιμο αγρόκτημα
  • Με ένταξη της ψηφιακής τεχνολογίας και της καινοτομίας στην παραγωγή, με νέα προϊόντα και νέες μεθόδους
  • Με προστασία του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας

Ο κ. Νεοφύτου έκλεισε την ομιλία του αναφερόμενος και στα ευρωπαϊκά εργαλεία που είναι διαθέσιμα μέσω της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, σημειώνοντας πως η ενεργός συμμετοχή και οι προτάσεις μέσα από την εμπειρία των ίδιων των κατοίκων των ορεινών περιοχών και των αγροτών, είναι το κλειδί για την επόμενη μέρα της Κύπρου και σε αυτόν τον τομέα, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «αυτό που χρειαζόμαστε είναι τις ιδέες σας, την ενεργό συμμετοχή σας, τη βιωμένη εμπειρία σας που μπορεί να ανοίξει δρόμους και να λύσει προβλήματα. Γι’ αυτό το λόγο είμαστε σήμερα εδώ.

Να προχωρήσουμε μαζί και να υπερβούμε τις δυσκολίες ενωμένοι. Να ενσωματώσουμε πρακτικές προτάσεις αγροτικής πολιτικής στο πρόγραμμά μας».

Σε πάνελ το οποίο συντόνισε ο επικεφαλής της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου κ. Μιχάλης Σοφοκλέους, ο Υπουργός Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων κ. Γιάννης Καρούσος και ο Επίτροπος Ορεινών Κοινοτήτων κ. Κώστας Χαμπιαούρης, οι οποίοι ανέλυσαν το παρών και το μέλλον των αγροτικών κοινοτήτων, πολυεπίπεδα. Τόσο για να καταπολεμηθεί η αστυφιλία όσο και παράλληλα οι ορεινές περιοχές να γίνουν πόλος έξης για νέους και νέες.

 

Τις δικές τους σκέψεις, απόψεις και εμπειρίες για το θέμα έδωσαν επίσης με εισηγήσεις τους ο οινοποιός κ. Κώστας Τσιάκκας, ο κ. Βαρνάβας Θεοδώρου, Business Development Manager της Forest Park,  ο κ. Νίκος Ματθαίου, Πρόεδρος της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης Τροόδους, ο κ. Παναγιώτης Παπαδόπουλος, Πρόεδρος του Δικτύου Τροόδους ενώ τη συζήτηση συντόνισε η κ. Μαρία Τζιαμαλή, ιδρύτρια της εθελοντικής ομάδας AgriYouth Workers.  

15.5.2022

 SITE LEFT