Αβέρωφ Νεοφύτου
Πρόεδρος ΔΗΣΥ

Με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας κ. Τάκη Κληρίδη συναντήθηκε σήμερα ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού και υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, συνοδευόμενος από τον Αναπληρωτή Πρόεδρο κ. Χάρη Γεωργιάδη. Μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Νεοφύτου δήλωσε τα εξής:

«Είχα τη χαρά σήμερα να συναντηθώ με τον φίλο Πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας, τον φίλο Τάκη Κληρίδη. Θέλω να τον συγχαρώ τόσο προσωπικά όσο και τα υπόλοιπα μέλη του συμβουλίου για την εξαιρετική δουλειά που έχετε κάνει εκπονώντας τον μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό μ’ ένα ορίζοντα ως το 2035 που αποτυπώνεται στο όραμα 2035. Αγαπητέ μου Τάκη μαζί με το Ταμείο Ανάκαμψης των 4 και πλέον δισεκατομμυρίων ευρώ, την Κύπρο του Αύριο με το όραμα 2035, αυτά τα δυο είναι τα μεγαλύτερα κληροδοτήματα της κυβέρνησης του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη και της κυβέρνησης του Δημοκρατικού Συναγερμού.

Δεν χρειάζεται να πω ότι θα τα υιοθετήσουμε από την στιγμή που είναι κληροδότημα της δικής μας κυβέρνησης. Αυτό που εύχομαι και το πιστεύω είναι πως ανεξάρτητα από τους κινδύνους που θα αντιμετωπίσει η παγκόσμια και ευρωπαϊκή οικονομία, εμείς ακόμα μια φορά αυτούς τους κινδύνους θα τους αντιμετωπίσουμε ως ακόμα μια μεγάλη πρόκληση. Και μάθαμε να μετατρέπουμε τις προκλήσεις σε μεγάλες ευκαιρίες για τον τόπο μας.  Είμαι αισιόδοξος πως με τη συνέχιση και εξέλιξη των όσων έχουμε πετύχει σαν κυβέρνηση μπορούμε να διαβεβαιώσουμε τους Κύπριους πολίτες πως ίσως η Κύπρος να είναι από τις μοναδικές χώρες στον κόσμο που το 2023 θα παραμείνει με θετικούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης.

Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα: Να έχουμε δυνατή οικονομία μια οικονομία που να αναπτύσσεται για να μπορούμε με τα αποθέματα, με τα οικονομικά μαξιλάρια που δημιουργούμε μέσα από την ανάπτυξη, να στηρίζουμε αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη».

Από την πλευρά του ο κ. Τάκης Κληρίδης δήλωσε τα εξής:

«Αγαπητέ Πρόεδρε ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια. Εκείνο το οποίο  έχει σημασία όταν ξεκινήσαμε σαν Συμβούλιο Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας πριν από 2,5 χρόνια να διεξάγουμε αυτή τη μακροπρόθεσμη μελέτη για το νέο μοντέλο οικονομίας της Κύπρου, είχαμε τη στήριξη όλων των κομμάτων ανεξάρτητα και αυτό μας έδωσε μεγαλύτερη ώθηση ώστε να γνωρίζουμε ότι αυτά τα οποία θα εισηγηθούμε με τις προτάσεις μας θα εφαρμοστούν.

Ενημερώσαμε το Υπουργικό Συμβούλιο τον Ιούλιο, ενημερώσαμε τη Βουλή πριν από δύο εβδομάδες, την Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού και βρήκαμε μεγάλη ανταπόκριση όσον αφορά την υιοθέτηση αυτών των προτάσεων.

Εκείνο το οποίο δίνουμε επίσης σημασία είναι η παρακολούθηση αυτού του έργου το οποίο είναι μακροπρόθεσμο. Δεν είναι έργο ενός χρόνου, δύο ή τριών αλλά σημασία έχει για εμάς ότι μαζί με το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας το οποίο το Συμβούλιο μας μπόλιασε με διάφορες ιδέες, άρχισε αυτό το όραμα 2035 να εφαρμόζεται από το 2022, από τη φετινή χρονιά. Περιλαμβάνονται επίσης και προτάσεις για εφαρμογή και υιοθέτηση στον προϋπολογισμό του 2023 ο οποίος έχει ήδη κατατεθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων, αλλά για να δείξουμε ακόμα πόσο πιο προχωρημένοι είμαστε στον προγραμματισμό υπάρχει ήδη συνάντηση στο Υπουργείο Οικονομικών στο οποίο το Συμβούλιο μας θα παρουσιάσει στους Γενικούς Διευθυντές και ακολούθως στα Υπουργεία τις προτάσεις μας για ενημέρωση και υιοθέτηση προτάσεων μας για τον προϋπολογισμό του 2024. Άρα αυτό το όραμα 2035 δεν είναι ένα όραμα το οποίο θα μείνει στα γραφεία διότι άρχισε ήδη να εφαρμόζεται και δεν είναι όραμα της σημερινής κυβέρνησης μόνο. Είναι όραμα το οποίο θα υιοθετηθεί και από τις επόμενες κυβερνήσεις. Και αυτό είναι το πολύ πιο σημαντικό το οποίο σκεφτόμαστε και θα παρακολουθούμε συνέχεια αυτή την εφαρμογή του σχεδίου για το καλό της Κύπρου και για το καλό του κάθε πολίτη αυτής της χώρας».

6.10.2022

 SITE LEFT