Χάρης Γεωργιάδης

 

Ο Χάρης Γεωργιάδης είναι Αναπληρωτής Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού από τον Ιανουάριο του 2020.

Γεννήθηκε το 1972 στη Λευκωσία. Είναι παντρεμένος με τη σύμβουλο-εκπαιδευτικό Εύα Γιάγκου Γεωργιάδη και έχουν μια κόρη. Υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία στην Εθνική Φρουρά και στη συνέχεια ως έφεδρος Λοχίας Πυροβολικού.

Σπούδασε Διεθνείς Σχέσεις και Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Reading της Βρετανίας (ΒΑ, ΜΑ) και υπήρξε μεταπτυχιακός ερευνητής στο Ινστιτούτο Ευρωπαϊκών και Διεθνών Μελετών του ιδίου πανεπιστημίου. Από το 1999 είναι επαγγελματικά δραστηριοποιημένος στον τομέα του τουρισμού και διεύθυνε οικογενειακή ξενοδοχειακή επιχείρηση.

Υπήρξε Βουλευτής Λευκωσίας του Δημοκρατικού Συναγερμού την περίοδο 2011-13 και μετείχε στις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές Οικονομικών, Ελέγχου και Μεταφορών.

Στον Δημοκρατικό Συναγερμό διετέλεσε επίσης Εκπρόσωπος Τύπου, Πρόεδρος της Οργάνωσης Νέων Επιστημόνων και Γενικός Γραμματέας της ΝΕΔΗΣΥ, ενώ κατά τη διάρκεια των σπουδών του υπήρξε αντιπρόεδρος της Πρωτοπορίας και πρόεδρος της ΕΦΕΚ Ηνωμένου Βασιλείου.

Τον Μάρτιο 2013 ορίστηκε αρχικά ως Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων στην διακυβέρνηση του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη και αμέσως μετά, τον Απρίλιο 2013, ανέλαβε τη θέση του Υπουργού Οικονομικών κάτω από δραματικά δύσκολες περιστάσεις για την κυπριακή οικονομία.

Επαναδιορίστηκε στην ίδια θέση την 1η Μαρτίου 2018. Κατά τη διάρκεια της θητείας του η κυπριακή οικονομία πέτυχε μια εντυπωσιακή ανάκαμψη, με ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης για πέντε συνεχόμενα έτη, ραγδαία μείωση της ανεργίας, σταθεροποίηση και εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος, πλεονασματικούς προϋπολογισμούς και διαδοχικές αναβαθμίσεις, που επανέφεραν την Κύπρο στην επενδυτική βαθμίδα.

Προώθησε σημαντικές μεταρρυθμίσεις και σειρά φορολογικών κινήτρων και ελαφρύνσεων. Συμμετείχε για επτά σχεδόν χρόνια στο Eurogroup και στο ECOFIN και υπήρξε μέλος του Συμβουλίου Κυβερνητών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Υπήρξε πρόεδρος του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης για την περίοδο 2014-15. Επιλέγηκε από το περιοδικό POLITICO ως ένας από τους 28 ευρωπαίους πολιτικούς με επιρροή για το 2016 και μετείχε στην ομάδα νέων ηγετών για την Ευρώπη του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Αποχώρησε από το Υπουργείο Οικονομικών τον Δεκέμβριο του 2019, με την κυπριακή οικονομία να καταγράφει το μεγαλύτερο δημοσιονομικό πλεόνασμα στην ΕΕ αλλά και στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

 SITE LEFT