Η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία Eurostat έδωσε στη δημοσιότητα στις 22 Οκτωβρίου τα στοιχεία που αφορούν την κατάσταση στα δημόσια οικονομικά για τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ. Υπάρχει ιδιαίτερη αναφορά στην Κύπρο και την οποία δεν μπορούμε να προσπεράσουμε. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΥ, οι δημόσιες δαπάνες στην Κύπρο το 2009 έφτασαν στο 45.8% του ΑΕΠ, ενώ το 2008 ήταν 42.5%. Τα στοιχεία αυτά καταρρίπτουν το μύθο που επιχειρεί να περάσει η κυβέρνηση ότι μειώθηκαν οι δαπάνες στον δημόσιο τομέα, ότι πάγωσαν οι προσλήψεις και ότι πάμε καλύτερα. H διόγκωση του δημοσίου τομέα σε αυτούς τους ρυθμούς την τελευταία περίοδο αποτελεί μια εξαιρετικά δυσμενή εξέλιξη. Είναι αντιστρόφως ανάλογη της προσπάθειας εξυγίανσης αλλά και της ανταγωνιστικότητας της κυπριακής οικονομίας. Υποστηρίζω ότι το μέγεθος και τα δεδομένα της Κύπρου, η ανάγκη για ευελιξία και εξωστρέφεια καθώς και τόνωση της ανταγωνιστικότητας, προϋποθέτουν δραστήρια συμβολή του ιδιωτικού τομέα στο ΑΕΠ ως και 65% τουλάχιστον κι όχι τη συρρίκνωση του στο πενιχρό 52%. Δυστυχώς η κυβέρνηση επιχειρεί να παραπλανήσει την κοινή γνώμη για δήθεν περιστολή των δημοσίων δαπανών και εξοικονομήσεις ενώ η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία δείχνει άλλα στοιχεία.
Η απόφαση του ECOFIN στις 13 Ιουλίου 2009 να θέσει την κυπριακή οικονομία υπό επιτήρηση, εξαιτίας του μεγάλου δημοσιονομικού ελλείμματος, δεν φαίνεται να προκάλεσε κάποιο συναγερμό στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Μέσα σε πολύ λίγο χρόνο από την ένταξη της Κύπρου στη ζώνη του ευρώ την 1 Ιανουαρίου 2008, τα δεδομένα άλλαξαν με ραγδαίο ρυθμό και σήμερα είμαστε υπό επιτήρηση και το κυπριακό κράτος υποχρεώνεται, σύμφωνα με την απόφαση του ECOFIN να προχωρήσει σε μείωση του ελλείμματος κατά 600 εκ ευρώ μέχρι το 2012.
Στο εξής το ECOFIN θα ελέγχει πιο άμεσα την οικονομική πολιτική που εφαρμόζει ο κ. Σταυράκης μέχρι να μειωθεί το έλλειμμα. Τα στοιχεία της Eurostat στις 22 Οκτωβρίου 2010 αποδεικνύουν ότι η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση Χριστόφια και ειδικότερα ο Χ. Σταυράκης δεν είναι σε θέση να παρακολουθήσει τις ευρωπαϊκές απαιτήσεις, ούτε είναι σε θέση να αναγνωρίσει την πραγματικότητα ότι ο ιδιωτικός τομέας είναι εκείνος που πρωταγωνιστεί στην παραγωγή του εθνικού προϊόντος.
Όλοι τώρα αντιλαμβάνονται ότι η χωρίς στόχευση πολιτική παροχών, σε συνδυασμό με τον κρατισμό που εφάρμοσε αυτή η κυβέρνηση το 2008 προκάλεσε σοβαρή επιδείνωση στα δημόσια οικονομικά. Όταν η κυβέρνηση αποφάσισε να πάρει κάποια μέτρα, τα πήρε αποσπασματικά χωρίς να διαμορφώσει ένα πλήρες πρόγραμμα εξυγίανσης. Θέλω να υπογραμμίσω ακόμα μια φορά ότι η αδυναμία της κυβέρνησης να προτείνει διαρθρωτικές αλλαγές στο χώρο της πραγματικής οικονομίας φέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα από όσα εξαγγέλλει ο κ. Σταυράκης όπως δείχνει η σοβαρή αδυναμία της λ.χ. να εφαρμόσει πολιτικές εξυγίανσης στις ζημιογόνες, υπό κρατικό έλεγχο, επιχειρήσεις.
Η κυβερνητική πρακτική παραμένει δέσμια μιας ξεπερασμένης πρακτικής που εφαρμοζόταν σε περασμένες δεκαετίες και έτσι δεν μπορεί να διαμορφώνει αναπτυξιακές πολιτικές στο σημερινό περιβάλλον που διαμορφώνει η ΕΕ. Η Κύπρος μπορεί να μπει στο δρόμο της ανάκαμψης εάν διαμορφωθεί, όπως προτείνει ο ΔΗΣΥ, ένα πλήρες σχέδιο σταθεροποίησης και ανάπτυξης. Η παράταξή μας δεν πολιτεύεται με λαϊκίστικες υποσχέσεις, ούτε θέλουμε να είμαστε η παράταξη που υπόσχεται να κάνει παροχές πάνω στα χρέη και τα δανεικά. Εμείς θέλουμε να υπάρχει πραγματική ανάπτυξη, να μεγαλώσει το παραγόμενο προϊόν γεγονός που θα επιτρέψει ο παραγόμενος πλούτος να μοιράζεται πιο δίκαια σε όλους.