Ανακοίνωση Γυναικείας Οργάνωσης Δημοκρατικού Συναγερμού για την Παγκόσμια Ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών

25 Νοεμβρίου, 2022

 Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών έχει ανακηρύξει από το 1999, την 25η Νοεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα για εξάλειψη της Βίας κατά των γυναικών. Μια ημέρα κατά την οποία αναδεικνύεται ένα σημαντικότατο κοινωνικό πρόβλημα που δυστυχώς φέρει παγκόσμιες διαστάσεις. Η ευαισθητοποίηση και η διαφώτιση της κοινωνίας γύρω από αυτό το πρόβλημα, πρέπει να είναι διαρκής.

Η βία κατά των γυναικών αποτελεί δυστυχώς ακόμα και σήμερα, παρά την πρόοδο και την εξέλιξη που έχει επιτευχθεί στην χώρα μας στα θέματα ισότητας των φύλων,  μια σοβαρή παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων τους. Τα κοινωνικά και πολιτιστικά πρότυπα και στερεότυπα των φύλων, δημιουργούν διακρίσεις και συμβάλουν στην άσκηση βίας κατά των γυναικών.  Σύμφωνα με στοιχεία, από το 2018 μέχρι το 2021 οι καταγγελίες στη χώρα μας, που έτυχαν χειρισμού από την αστυνομία και αφορούσαν βία στην οικογένεια έχουν σχεδόν διπλασιαστεί με την πλειοψηφία των θυμάτων αυτών να ήταν γυναίκες.

Η Υπογραφή της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας στις 16 Ιουνίου 2015 και η κύρωση της σε Νόμο στις 10 Νοεμβρίου του 2017 είναι το βασικό εργαλείο για την αντιμετώπιση  και εξάλειψη κάθε μορφής βίας.

Στοχεύοντας την πλήρη εναρμόνιση της Κύπρου με τις πρόνοιες της Σύμβασης, μεταξύ άλλων, η Βουλή των Αντιπροσώπων τα τελευταία χρόνια προχώρησε στην ψήφιση του Νόμου για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας, τον περί προστασίας από παρενόχληση και παρενοχλητική παρακολούθηση, τον περί της καταπολέμησης του σεξισμού και του διαδικτυακά διαδιδόμενου σεξισμού και την ένταξη στον Ποινικό Κώδικα τον όρο της γυναικοκτονίας.

Πέραν της συνεχής προσπάθειας από πλευράς της Κυβέρνησης για την νομοθετική εναρμόνιση με την Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης σημειώνουμε τη σημαντικότητα της λειτουργίας του Σπιτιού της Γυναίκας. Ένας τόπος υποδοχής, μια δομή που έρχεται να καλύψει τα κενά που υπήρχαν για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών συγκεντρώνοντας όλες τις κρατικές υπηρεσίες. Ένα πολύ σημαντικό βήμα που έγινε πράξη για πρώτη φορά στη χώρα μας, για να έχει η κάθε γυναίκα τη στήριξη την οποία και δικαιούται και χρειάζεται. Ως γυναικεία οργάνωση του Δημοκρατικού Συναγερμού συνεχίζουμε ακατάπαυστα να εργαζόμαστε με στόχο την προστασία των γυναικών αλλά και τη συνεργασία με όλους του σχετικούς φορείς και οργανώσεις  για μια ισότιμη κοινωνία.

Η βία κατά των γυναικών, δεν συγχωρείται, δεν δικαιολογείται, δεν θα γίνει ποτέ κανονικότητα. Η βία κατά των γυναικών, πρέπει να σταματήσει.

25.11.2022

https://disy.org.cy/wp-content/uploads/2023/09/logo-site-members.disy_.cy_.png
Επικοινωνία
22883000
Πινδάρου 25, Λευκωσία

Χρήση Cookies | Όροι Χρήσης Ιστοσελίδας
© 2025 ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ. All Rights Reserved.