Διακήρυξη Δημοκρατικού Συναγερμού για 28η Οκτωβρίου

28 Οκτωβρίου, 2019

Η Κύπρος γιορτάζει και αποδίδει τιμές και φέτος στην εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου και του μεγάλου «ΟΧΙ» που προέταξε η Ελλάδα στο φασιστικό-ναζιστικό ολοκληρωτισμό. Με εθνική υπερηφάνεια η παράταξή μας μαζί με τον υπόλοιπο ελληνισμό τιμά την αγέρωχη αμυντική προσπάθεια και τον επικό αγώνα που έδωσε σύσσωμος ο ελληνικός λαός στα βουνά των συνόρων του, απωθώντας την ιταλική επίθεση.

Με αυταπάρνηση και με πνεύμα ενότητας οι Έλληνες έγραψαν μια από τις πιο λαμπρές σελίδες της ιστορίας τους, αντιστεκόμενοι σε δυνάμεις υπέρτερες που είχαν επιβάλλει με τη δύναμη των όπλων τους το φόβο και το θάνατο στην Ευρώπη. Ο ελληνικός λαός αντιπαράβαλε υψηλό φρόνημα όχι μόνο κατά την εισβολή αλλά και σε όλη τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής που ακολούθησε.

Αυτόν τον αγώνα των Ελλήνων η Ευρώπη τον αναγνώρισε εφόσον η ιαχή για Ελευθερία ξεπέρασε τις βουνοκορφές της Πίνδου και έφτασε ως μήνυμα ελπίδας σε κάθε χώρα που υπέφερε υπό του φασιστικού ζυγού. Η Ευρώπη υποκλίθηκε στο έπος των Ελλήνων που πρόσφεραν τα πάντα στον αγώνα και αρνήθηκαν να παραδώσουν έστω και μια σπιθαμή γης στη φασιστική μηχανή.

Μνημονεύουμε όμως σήμερα και τις δεκάδες χιλιάδες Κυπρίων που αγωνίστηκαν σε εκείνο τον ιερό αγώνα ενάντια στις δυνάμεις του ολοκληρωτισμού. Κύπριοι είχαν άμεση συμμετοχή στις ελληνικές δυνάμεις ενώ μαζική ήταν και η συμμετοχή στον συμμαχικό βρετανικό στρατό, ο οποίος στρατολογούσε Κυπρίους.

Τα παραδείγματα του 1940, η αυτοθυσία και η άρνηση υποταγής, η διαρκής επιδίωξη της ελευθερίας παρά το υπέρμετρο κόστος σε ανθρώπινες ψυχές, αποτελούν φάρο και για εμάς σήμερα. Τα όσα οι Έλληνες δίδαξαν με τον αγώνα τους εσωκλείονται στη δύναμη της ενότητας, στη άσβεστη θέληση για ελευθερία.

Αυτό είναι το μήνυμα που μας αφορά και που δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε στον αγώνα προάσπισης της θέσης του ελληνισμού στην Κύπρο. Αυτό είναι το χρέος μας και το ιστορικό μας καθήκον και βάσει αυτού είναι διαρκής η επιδίωξη για μια βιώσιμη συμφωνία που θα τερματίζει την τουρκική κατοχή, θα απελευθερώνει τα κατεχόμενα εδάφη μας και θα καθιστά την Κύπρο ένα φυσιολογικό κράτος ως μέλος των ΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απελευθερώνοντας τις δυνάμεις της προόδου και της ευημερίας για τον κυπριακό λαό.

Λευκωσία 27/10/2019 

Περιοχή συνημμένων

https://disy.org.cy/wp-content/uploads/2023/09/logo-site-members.disy_.cy_.png
Επικοινωνία
22883000
Πινδάρου 25, Λευκωσία

Χρήση Cookies | Όροι Χρήσης Ιστοσελίδας
© 2025 ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ. All Rights Reserved.