Η Στέλλα Κυριακίδου εκ μέρους του ΕΛΚ μίλησε στην ΚΣΣΕ για τον τερματισμό της αναγκαστικής θεραπείας και του εγκλεισμού ατόμων με ψυχικές αναπηρίες

27 Ιουνίου, 2019

Η ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΤΕΛΛΑ ΚΥΡΙΑΚΙΔΟΥ ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΟΥ ΕΛΚ ΜΙΛΗΣΕ ΣΤΗΝ ΚΣΣΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟ ΤΗΣ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΓΚΛΕΙΣΜΟΥ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΨΥΧΙΚΕΣ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ

Η βουλευτής κα Στέλλα Κυριακίδου μίλησε χτες στην Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), εκ μέρους της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, για το θέμα του τερματισμού της αναγκαστικής θεραπείας και του εγκλεισμού ατόμων με ψυχικές αναπηρίες.

Αναφέροντας πως, εκ πείρας, ένεκα και της μακρόχρονης ενασχόλησής της με το θέμα και της εξειδίκευσής της, ως κλινικής ψυχολόγου, παλαιότερα παρατηρείτο το φαινόμενο άτομα με ψυχικές αναπηρίες να υποχρεώνονται σε εγκλεισμό τους σε ψυχιατρικά ιδρύματα, με το πρόσχημα ότι, σε αντίθετη περίπτωση, έθεταν τον εαυτό τους αλλά και την κοινωνία ευρύτερα σε κίνδυνο, η κα Κυριακίδου επεσήμανε πως ένας από τους επικρατέστερους μύθους της εποχής ήταν πως τα άτομα αυτά διέπρατταν σοβαρά εγκλήματα και συνεπώς η κοινωνία έπρεπε να προστατευτεί.

«Έχω δει από πρώτο χέρι», είπε χαρακτηριστικά η Κύπρια βουλευτής, «και γνωρίζω τι σημαίνει η εξαναγκαστική θεραπεία, ο εγκλεισμός και οι φοβερές συνέπειές τους για την αξιοπρέπεια του ατόμου, την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθησή του, αλλά και την επιδείνωση της ήδη εύθραυστης ψυχολογικής του κατάστασης». Ευτυχώς, συμπλήρωσε, έχουν γίνει άλματα στον τομέα της ψυχικής υγείας, τόσο στην Κύπρο όσο και στα πλείστα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης. Πλέον, επεσήμανε, έχουμε ξεφύγει από την ιδρυματοποίηση και στοχεύουμε στην κοινωνική ενσωμάτωση ατόμων με ψυχικές αναπηρίες, με αποτέλεσμα η ευημερία τους, αλλά και η βελτίωση της ψυχικής τους κατάστασης, να είναι πέραν των προσδοκιών μας.

Αυτό που χρειάζεται, τόνισε η κα Κυριακίδου, είναι να εντάξουμε τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες στις προσπάθειές μας όσον αφορά στη στήριξη ατόμων με ψυχικές αναπηρίες και στη διασφάλιση και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους, που δεν μπορούν, σε καμία περίπτωση, να ισοδυναμούν με εγκλεισμό, απομόνωση ή την εξαναγκαστική λήψη φαρμακευτικής αγωγής.

Η υιοθέτηση του προτεινόμενου προσχεδίου Ψηφίσματος και Σύστασης, ανέφερε ολοκληρώνοντας η κα Κυριακίδου, θα βελτιώσει σημαντικά τη ζωή και την ευημερία αυτών των συμπολιτών μας, οι οποίοι, ως επί το πλείστον, λόγω της κατάστασής τους, αδυνατούν να διεκδικήσουν από μόνοι τους τα βασικά ανθρώπινά τους δικαιώματα.

Λευκωσία 27/6/2019

https://disy.org.cy/wp-content/uploads/2023/09/logo-site-members.disy_.cy_.png
Επικοινωνία
22883000
Πινδάρου 25, Λευκωσία

Χρήση Cookies | Όροι Χρήσης Ιστοσελίδας
© 2025 ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ. All Rights Reserved.