Είχαμε σήμερα ως Επιτροπή Εμπορίου συζήτηση για το τέλος των 350 ευρώ το οποίο επιβάλλεται σε κάθε εταιρεία ως απότοκο του μνημονίου μετά από 10 χρόνια. Αυτό το τέλος μπήκε προσωρινά και έπρεπε κάποια στιγμή όπως και άλλα μέτρα να έρθει να καταργηθεί γιατί πραγματικά είναι ένα χαράτσι το οποίο όλοι το έχουμε εντοπίσει και χαρακτηρίσει ως χαράτσι, το οποίο δεν συμβάλει καθόλου εκτός παραγωγικότητας των επιχειρήσεων, είναι εκτός λογικής και διερωτώμαι γιατί να υπάρχει μια επιμονή στη διατήρηση. Σίγουρα είναι έσοδα για το κράτος περίπου 45 εκατομμύρια, ωστόσο όμως είχαμε πει και είναι η διαχρονική μας θέση ότι στο πλαίσιο της φορολογικής μεταρρύθμισης αυτό το τέλος αφού είναι αδικαιολόγητο θα πρέπει να αρθεί, θα πρέπει να μην ζητείται από τις επιχειρήσεις και αντί αυτού θα ακολουθήσει μια νέα φορολογική πολιτική. Ενδεχομένως μια νέα φορολογική πολιτική που με ελάχιστη αύξηση θα μπορέσει να αναπληρώσει τα έσοδα από πλευράς του κράτους καθώς επίσης και να μας βγάλει μέσα από τον αριθμό μαύρων λιστών που είμαστε ως Κύπρος και αξιολογούμαστε μέρα νύχτα στους διάφορους δείκτες είτε είναι διαφθοράς είτε άλλως πως αρνητικά.
Άρα λοιπόν, καλέσαμε σήμερα τη νέα κυβέρνηση να έρθει το συντομότερο δυνατόν με πρόταση προκειμένου να μας πει ποια είναι η θέση της, πως θα μπορέσει να αναπληρώσει αυτό το ποσό το οποίο εισπράττει από τις επιχειρήσεις. Θα κινηθούμε ωστόσο με ένα χρονοδιάγραμμα. Άρα λοιπόν έχει δοθεί αρκετός χρόνος στην κυβέρνηση. Εκτιμώ ότι και με βάση την πίεση που έχουμε από πλευράς και των συγκυβερνώντων κομμάτων, ότι θα πρέπει να προχωρήσει αυτή η ρύθμιση δηλαδή η μη επιβολή των 350 ευρώ. Εύχομαι πριν από το κλείσιμο των διακοπών η Βουλή να ψηφίσει την κατάργηση των 350 ευρώ.
Θα επαναλάβω ότι με βάση τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το κράτος, μεταξύ άλλων η Κύπρος, δύναται να στηρίξει εκείνες τις επιχειρήσεις οι οποίες θανάσιμα πλήττονται και δημιουργούν ανέργους. Έχει τη δυνατότητα το κράτος να λάβει μέτρα, να ετοιμάσει συγκεκριμένο πλάνο στήριξης αυτών των επιχειρήσεων και όχι κατ’ ανάγκη με οικονομικούς πόρους ή παραχώρηση χρημάτων. Άρα λοιπόν απαιτήσαμε και είναι με πόνο ψυχής που το λέμε αυτό, απαιτήσαμε από την κυβέρνηση να ανοίξει ένα διάλογο κυρίως στον τουριστικό τομέα και όχι μόνο, αλλά αναφέρομαι στον τουριστικό τομέα. Να ανοίξει ένα διάλογο πως επηρεάζονται, ποιες επιχειρήσεις και να δώσει ένα πλάνο, ένα σχέδιο στήριξης αυτών των επιχειρήσεων. Δεν είναι πολλές οι επιχειρήσεις ωστόσο είναι μεγάλος αυτός ο αριθμός αν και εφόσον οδηγηθούν σε μια στάση πληρωμών ή αν και εφόσον κηρύξουν παύση λειτουργίας αυτές οι επιχειρήσεις.
Πλείστες εξ αυτών είναι στα πρόθυρα κλεισίματος με αρκετούς ανέργους, δεν το θέλουμε αυτό. Επίσης ανάλογο το πρόβλημα στον τομέα υπηρεσιών και εδώ ανταλλάξαμε απόψεις σήμερα, θεωρούμε ότι πλήττετε η κάθε επιχείρηση, το κάθε γραφείο χωριστά. Υπάρχει πολλή δουλειά να γίνει και διορθωτική για να διαμορφώσουμε μια δυνατότητα επιτέλους στον τόπο όπου θα εξακολουθήσουμε να διατηρήσουμε το καλό όνομα της Κύπρου και αντίθετα αντί να εξαπολυόμαστε ο καθένας σε ένα αγώνα δρόμου πως θα δυσφημήσουμε την Κύπρο, αντιθέτως να δούμε μέσα από μέτρα πως ερχόμαστε να δημιουργήσουμε μια πολύ καλή λειτουργία αυτών των υπηρεσιών.
Υπάρχουν ουκ ολίγες προτάσεις, έχω ετοιμάσει και προσωπικά σημείωμα ολοκληρωμένο από τις φορολογίες, από την προώθηση και την καλή φήμη κλπ. Θα αρχίσω τη διαβούλευση μέσα στο καλοκαίρι μαζί με όλους τους εταίρους προκειμένου αρχές Σεπτεμβρίου με Οκτώβριο, να έχουμε ενώπιον μας ένα συντονισμένο πλάνο κινήσεως στο να διαφυλάξουμε σαν κόρη οφθαλμού τον πολύ σημαντικό αυτό τομέα της οικονομίας.
30.5.2023