Σήμερα στην Επιτροπή Νομικών συζητήθηκε η πρόταση που έχουμε καταθέσει ως Δημοκρατικός Συναγερμός με βάση την οποία λέμε ότι πρόσωπο το οποίο μετέχει σε διαδήλωση ή συνάθροιση με σκοπό την παρεμπόδιση της συγκεκριμένης διαδήλωσης ή συνάθροισης ή την πρόκληση του οποιουδήποτε επεισοδίου, θα υπόκειται στις διατάξεις πλέον του ποινικού δικαίου και σε περίπτωση καταδίκης του η ποινή δεν θα υπερβαίνει τα 2 χρόνια φυλάκιση ή τα 4.000 ευρώ πρόστιμο. Σκοπός της πρότασης νόμου είναι η τροποποίηση του ποινικού κώδικα ώστε να θεσπιστεί ως αδίκημα η συμμετοχή προσώπου σε διαδήλωση ή συνάθροιση με εσκεμμένη κάλυψη ή αλλοίωση του προσώπου του με οποιοδήποτε τρόπο, με οποιοδήποτε αντικείμενο, με σκοπό την παρεμπόδιση της διακρίβωσης από τα αστυνομικά όργανα της ταυτότητας του, χωρίς αιτία υπό συνθήκες που δημιουργούν εύλογη υποψία για την τέλεση οποιουδήποτε αδικήματος.
Η συγκεκριμένη πρόταση κινείται άμεσα στα άρθρα του κυπριακού Συντάγματος και ειδικότερα στο άρθρο 21 το οποίο μας ζητά να προστατεύσουμε και να διασφαλίσουμε το δικαίωμα της ειρηνικής συνάθροισης. Ταυτόχρονα, το άρθρο 12 του χάρτη θεμελιωδών δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το άρθρο 11 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ζητούν ακριβώς τα ίδια πράγματα από εμάς τους νομοθέτες. Περαιτέρω με την πρόταση νόμου σκοπείται η εφαρμογή στην πράξη της νομολογίας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σύμφωνα με την οποία το κράτος έχει την υποχρέωση να προστατεύει την ομαλή διεξαγωγή των διαδηλώσεων των πολιτών από ταραχοποιά στοιχεία.
Άρα εμείς αυτή την ώρα, ουσιαστικά, οφείλουμε να νομοθετήσουμε για να προστατεύσουμε την πελώρια πλειοψηφία των συμπολιτών μας, να προστατεύσουμε τη σωματική τους ακεραιότητα, την περιουσία αλλά και την ηρεμία στην οποία πρέπει να συνεχίσει οποιοσδήποτε πολίτης της Κυπριακής Δημοκρατίας ή επισκέπτης να ζει σ΄ αυτό τον τόπο.
Θα πω παράλληλα, ότι για να καταθέσουμε αυτή την πρόταση έχουμε συμβουλευτεί νομοθεσίες που υπάρχουν σε άλλες χώρες όπως στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Αυστρία, τη Δανία, το Βέλγιο, την Ισπανία και την Ιταλία.
Παράλληλα, συζητήσαμε και ένα άλλο θέμα που τιτλοφορείται ο περί της 16ης τροποποίησης του Συντάγματος του 2020-2021, κατατέθηκε το 2021 και ταυτόχρονα ένα σχετικό νομοσχέδιο μέσα από το οποίο σε πρώτο επίπεδο ζητείται η τροποποίηση του άρθρου 55 του συντάγματος για να δίδεται πλέον το δικαίωμα να παρίστανται στις συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο Υφυπουργός Παρά τω Προέδρω, Υφυπουργοί και άλλοι αξιωματούχοι όπως λέει η συγκεκριμένη πρόταση.
Συζητήσαμε στην Επιτροπή και καλέσαμε την κυβέρνηση να μας ονοματίσει ποιοι θα είναι οι άλλοι αξιωματούχοι, γιατί θεωρούμε ότι η συγκεκριμένη πρόταση, το «θ» της πρότασης της κυβέρνησης είναι πολύ ευρύ. Γενικότερα συμφωνούμε ότι από τη στιγμή που ιδρύσαμε τα Υφυπουργεία και από τη στιγμή που τα Υφυπουργεία καταθέτουν πολιτικές πρέπει να παρίστανται στο Υπουργικό Συμβούλιο. Αναμένουμε από την κυβέρνηση να μας στείλει κατάλογο των επιπλέον αξιωματούχων και θα συζητήσουμε και θα το οδηγήσουμε στην Βουλή των Αντιπροσώπων.
4.10.2023