Δήλωση Βουλεύτριας και Αντιπροέδρου κ. Σάβιας Ορφανίδου μετά την Επιτροπή Ελέγχου

21 Σεπτεμβρίου, 2023
https://disy.org.cy/wp-content/uploads/2023/09/saviaorphanidou_new-1-1.png

Σήμερα στην Επιτροπή Ελέγχου είδαμε την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή όσο αφορά το Γενικό Λογιστήριο. Θέση μας είναι ότι οποιεσδήποτε νομικές ερμηνείες αφορούν συμφωνίες που έχουν γίνει είτε με τον ΟΠΑΠ είτε με άλλους Οργανισμούς, είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του Γενικού Εισαγγελέα και όχι της Ελεγκτικής Υπηρεσίας. Η οποία βεβαίως μπορεί να λέει την άποψή της και οι συστάσεις της θα πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη από όλους τους οργανισμούς και πόσο μάλλον από το Γενικό Λογιστήριο.

Όσο αφορά το συγκεκριμένο θέμα για τον ΟΠΑΠ, η ερμηνεία που έχει δώσει ο Γενικός Εισαγγελέας είναι αυτή που ακολουθεί η αρμόδια Αρχή, δηλαδή το Γενικό Λογιστήριο, και δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι υπάρχει απώλεια εσόδων του κράτους, με οποιεσδήποτε άλλες ερμηνείες κάνει κάποιος άλλος Οργανισμός που δεν είναι ο Γενικός Εισαγγελέας.

Όμως, αν υπάρχει θέμα ετεροβαρούς συμφωνίας μεταξύ του κράτους και του ΟΠΑΠ θα πρέπει το αρμόδιο Υπουργείο που είναι το Υπουργείο Οικονομικών μαζί με τη Γενική Εισαγγελία και με το Γενικό Λογιστήριο, να μελετήσουν το θέμα και αν όντως υπάρχει απώλεια εσόδων, να αναθεωρήσουν τη συμφωνία και το νομοσχέδιο που αναμένουμε να έρθει και να σταματήσει αυτή η διαδικασία. Εμείς όμως ακολουθώντας αυτό που λέει η Γενική Εισαγγελία, το οποίο πράττει και το Γενικό Λογιστήριο, θεωρούμε πως δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή τέτοιο ζήτημα.

21.9.2023

https://disy.org.cy/wp-content/uploads/2023/09/logo-site-members.disy_.cy_.png
Επικοινωνία
22883000
Πινδάρου 25, Λευκωσία

© 2023 ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ. All Rights Reserved.