Δήλωση Βουλευτή κ. Κυριάκου Χατζηγιάννη για την πράσινη φορολογία

10 Οκτωβρίου, 2023
https://disy.org.cy/wp-content/uploads/2023/09/kyriakosxatzigiannis_1.png

Είχαμε σήμερα, δυστυχώς, με την απουσία του Υπουργού ενημέρωση σχετικά με την πράσινη φορολογία. Από πλευράς της η κυβέρνηση θεωρεί ότι  θα προχωρήσει κανονικά στην επιβολή της πράσινης φορολογίας ωστόσο ο τρόπος, η μέθοδος, οι δείχτες και όλα αυτά, θα καθοριστούν κατόπιν μελέτης που έχει εκχωρηθεί στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Η πράσινη φορολογία αφορά ουσιαστικά τη συνάρτηση ή τη συλλογή εσόδων που έχουν να κάνουν με την πράσινη μετάβαση.

Η πράσινη μετάβαση κοστίζει και θα κοστίσει σε όλα τα κράτη μέλη αλλά πολύ περισσότερο η μετακύλιση του θα αφορά τους πολίτες. Διερωτώμαι και θέτουμε το απλό, δυνατό ερώτημα: είναι στις αντοχές του Κύπριου πολίτη να δεχτεί άλλη μια φορολογία στο όνομα επί του προκειμένου της πράσινης μετάβασης χωρίς να υπάρχει αποτέλεσμα; Αποτέλεσμα εννοώ ως προς την εκπλήρωση στόχων της πράσινης μετάβασης. Είναι με λύπη μας που παρατηρούμε να υστερούμε κατά πολύ από τους στόχους και με τον τρόπο αυτό η συνέπεια να είναι η επιβάρυνση του Κύπριου φορολογούμενου, είτε με ρύπους είτε με αυξημένες τιμές στα προϊόντα που απορρέουν από το κόστος της ενέργειας.

Άρα λοιπόν τόσο εύκολα δεν μπορεί να μας πείσει η εκτελεστική εξουσία ότι οι προθέσεις της να έρθει να επιβάλει την πράσινη φορολογία, θα μπορέσουν να δώσουν και το αντίστοιχο αποτέλεσμα και επειδή δεν είναι στις αντοχές του Κύπριου φορολογούμενου θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεχτικοί, ιδιαίτερα απαιτητικοί. Πρέπει να ασκηθεί εκείνος ο κοινοβουλευτικός έλεγχος. Όλα αυτά τα χρήματα τα οποία πληρώνει ο καταναλωτής αλλά και ο πολίτης αυτού του κράτους κατά πόσο χρησιμοποιήθηκαν για τους αυστηρούς σκοπούς. Έχουμε δημιουργήσει ταμεία τα οποία είχαν σκοπό όπως το ταμείο ΑΠΕ. ΕΞ.Ε, είχαν σκοπό να συνδράμουν στην επίτευξη των στόχων και αντ’ αυτού δεν έγινε τίποτα κατορθωτό.

Το λέω με αυτή την ισοπεδωτική προσέγγιση δεν έχει γίνει τίποτα κατορθωτό όσον αφορά τους ρύπους, όσον αφορά τους δείκτες που έχουν να κάνουν με την πράσινη φορολογία. Γι’ αυτό είτε είναι τα σκύβαλα, είτε είναι τα ενεργειακά, είτε είναι οι λοιποί άλλοι περιβαλλοντικοί δείκτες είμαστε πολύ απόμακροι, κινδυνεύουμε με πρόσθετες ποινές από πλευράς Ευρώπης και ερχόμαστε τώρα μονομερώς να επιβάλουμε πρόσθετες φορολογίες σ’ αυτή τη δύσκολη οικονομική κατάσταση. Δεν συμφωνούμε ότι με αυτό τον υπεραπλουστευμένο τρόπο μπορεί να προχωρήσει η κυβέρνηση έστω και αν υπάρχει ορόσημο και το ορόσημο είναι δυστυχώς αρχές του 2024.

Θα πρέπει οπωσδήποτε η όλη φορολογική μεταρρύθμιση, η πράσινη μεταρρύθμιση, η πράσινη φορολογία να ενταχθεί στο πλαίσιο της ευρύτερης φορολογικής μεταρρύθμισης. Θα πρέπει επίσης να μελετηθεί και η επίπτωση που υπάρχει ως προς τις συνέπειες σε σχέση με την ανταγωνιστικότητα της κυπριακής οικονομίας. Χωρίς αυτά να μελετηθούν σωστά και προκομένα θεωρώ ότι από πλευρά της η κυβέρνηση θα επιβάλει μια άλλη πρόσθετη φορολογία χωρίς νόημα, χωρίς σκοπό που στο τέλος της ημέρας θα συσσωρεύει έσοδα στο πάγιο ταμείο και να κάνει πολιτικές περί άλλων. Δεν εμπιστευόμαστε αυτή τη διαχείριση και ως εκ τούτου θέλουμε να υπάρξει άμεση συνάρτηση με τις πολιτικές τις συγκεκριμένες που βαίνουν προς όφελος και της εκπλήρωσης των στόχων ώστε να μην πληρώνουμε ρύπους αλλά και της εκπλήρωσης των στόχων που έχουν να κάνουν με την αειφορία της οικονομίας μας.

10.10.2023

https://disy.org.cy/wp-content/uploads/2023/09/logo-site-members.disy_.cy_.png
Επικοινωνία
22883000
Πινδάρου 25, Λευκωσία

© 2023 ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ. All Rights Reserved.