Δήλωση Βουλευτή κ. Νίκου Γεωργίου μετά την Επιτροπή Προσφύγων

10 Οκτωβρίου, 2023
https://disy.org.cy/wp-content/uploads/2023/10/nikosgeorgiou_new1.png

Αυτή η κυβέρνηση δεν είχε κανένα ηθικό δίλλημα να εγκρίνει και να πληρώνει υπερωρίες για αξιωματούχους της που παρευρέθηκαν σε κηδείες ανευρεθέντων αγνοουμένων. Την ίδια ώρα όμως το Υπoυργείου Οικονομικών απορρίπτει αίτημα του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας της ίδιας κυβέρνησης για την έγκριση σχεδίου παροχής φροντίδας σε τρεις επιπλέον κατηγορίες.  Στους γονείς πεσόντων και εξαφανισθέντων, σε χήρες πεσόντων και σε συζύγους εξαφανισθέντων  με ετήσιο κόστος €500.000, το οποίο μοιραία κάθε χρόνο θα μειώνεται και σε μερικά χρόνια εκ των πραγμάτων θα απαλειφθεί.

Ένα αίτημα το οποίο προωθούσε η κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων και οι οργανώσεις των πεσόντων και αγνοουμένων. Το Υπουργείο Οικονομικών δεν παρέστη στη σημερινή συνεδρία. Προφανώς ντρέπονταν να αντιμετωπίσουν τις οργανώσεις των Συγγενών και Αγνοουμένων για την πολιτική τους απόφαση.

Μια απόφαση που φέρει την κυβέρνηση να διαπρέπει στην κοινωνική αναλγησία, στην έλλειψη συντονισμού μεταξύ των αρμόδιων Υπουργών και κυρίως στην έλλειψη σεβασμού απέναντι στους ανθρώπους που ήταν οι θεματοφύλακες των αξιών της συντήρησης της ιστορικής μας μνήμης και της ζωντανής μαρτυρίας της τραγικότητας της τουρκικής εισβολής.

Επιπρόσθετα στην Επιτροπή Προσφύγων έγινε συζήτηση εφ’ όλης της ύλης, για θέματα που αφορούν στον Φορέα Ισότιμης Κατανομής των Βαρών. Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε από το Υπουργείο Οικονομικών τη μείωση της κρατικής χορηγίας σε όλα τα σχέδια του Φορέα. Ενδεικτικά, αναφέρω, η παραχώρηση άτοκων δανείων για σκοπούς σπουδών και ιατρικής περίθαλψης μειώνεται στον Κρατικό Προϋπολογισμό από 46 εκατομμύρια, ποσό το οποίο ήταν σταθερό από το 2012, σε 35 εκατομμύρια. Η επιχορήγηση επιτοκίου μειώνεται σε 27 εκατομμύρια σε 16 εκατομμύρια.

Είναι πραγματικά λυπηρό το Υπουργείο Οικονομικών της χώρας μας να είναι εκτός οικονομικής πραγματικότητας. Την ίδια στιγμή που οι πολίτες βιώνουν αυξήσεις στο κόστος διαβίωσής τους, με το ράλι των αυξήσεων σε τρόφιμα, καύσιμα και ηλεκτρισμό, την αύξηση των δανειστικών επιτοκίων, την αύξηση των διδάκτρων των πανεπιστημίων στο εξωτερικό, η κυβέρνηση προχωρεί στο κουτσούρεμα της κρατικής χορηγίας προς τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών. 

Η στάση της κυβέρνησης είναι πολιτικά λανθασμένη και το μόνο που θα καταφέρουν είναι να δημιουργήσουν πρόβλημα στις υφιστάμενες ανάγκες του προσφυγικού κόσμου, καθότι οι ανάγκες του Φορέα είναι απόλυτα προβλέψιμες και αναγκαίες. 

10.10.2023

https://disy.org.cy/wp-content/uploads/2023/09/logo-site-members.disy_.cy_.png
Επικοινωνία
22883000
Πινδάρου 25, Λευκωσία

© 2023 ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ. All Rights Reserved.