Δήλωση Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου κ. Νίκου Τορναρίτη μετά την Επιτροπή Νομικών

25 Οκτωβρίου, 2023
https://disy.org.cy/wp-content/uploads/2023/10/nicostornaritis_new2.png

Πρώτα από όλα να σας πω ότι υποδεχτήκαμε τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο του Παγκυπρίου Δικηγορικού Συλλόγου και τα νέα μέλη του και τους ευχηθήκαμε κάθε επιτυχία στο πολύ δύσκολο έργο τους. Είπαμε παράλληλα ότι τα τελευταία χρόνια ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος έχει καταστεί σημαντικός παράγοντας στις συνεδρίες της Επιτροπής Νομικών με την κατάθεση απόψεων, εισηγήσεων, εγγράφων και έτσι ευχόμαστε να συνεχίσει. Παράλληλα βεβαίως θίξαμε και μερικά θέματα που αφορούν το δικηγορικό επάγγελμα και την αναγκαιότητα ενίσχυσης του συγκεκριμένου λειτουργήματος γιατί ο δικηγόρος, το δικηγορικό επάγγελμα, είναι επάγγελμα-λειτούργημα. Πρέπει να υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και τα ανθρώπινα δικαιώματα στο μεγάλο επίπεδο. Από εκεί και πέρα θα σας πω ότι συζητήσαμε τον νόμο που αφορά τη λειτουργία της χρήσης στη Δημοκρατία του συστήματος Σένγκεν. Η Κύπρος δεν είναι βεβαίως μέλος αυτή την ώρα του Σένγκεν. Από εκεί και πέρα το σύστημα εφαρμόζεται αλλά δεν υπάρχει νομοθεσία.

Έχει κατατεθεί στη Βουλή αναθεωρημένο κείμενο, το έχουμε εξετάσει, βεβαίως προκύπτουν και ερωτήματα, πολιτικής υφής για τα οποία παραδείγματος χάρη σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία αξιολόγησης της Κύπρου για πλήρη ένταξη της Κύπρου στη ζώνη του Σένγκεν και αν υπάρχουν σημαντικά στοιχεία που εμποδίζουν την πλήρη ένταξή μας. Για τούτο θέλαμε την άποψη των αρμοδίων πολιτικών προϊσταμένων που όσον αφορά τούτο το θέμα είναι το Υπουργείο Δικαιοσύνης, το Υπουργείο Εξωτερικών και το Υπουργείο Εσωτερικών. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο ζητήθηκε μέσω τον υπηρεσιών της Βουλής μια συνεδρία της Επιτροπής Νομικών με τους τρεις συναρμόδιους Υπουργούς.

Δυστυχώς δεν καταφέραμε μέχρι σήμερα να βρούμε αυτή την ημερομηνία, εύχομαι και ελπίζω τις δύο εβδομάδες που δώσαμε προθεσμία να βρούμε την ώρα και την ημέρα για να μπορέσουμε να ανταλλάξουμε και σε πολιτικό πλέον επίπεδο απόψεις για το που πάει η Κύπρος σχετικά με τούτο το πολύ σημαντικό θέμα.

Συζητήσαμε και για μια πρόταση νόμου που κατέθεσε ο κ. Κουλίας μαζί με τον κ. Λεωνίδου και αφορά τους εγγυητές που μπαίνουν στη διαχείριση κάποιου αποθανόντα ή του όποιου αποθανόντα. Η πρόταση του κ. Κουλία λέει ότι πρέπει να περιοριστεί στον έναν εγγυητή, υπήρξαν διάφορες απόψεις. Συζητείται το θέμα και θα περιμένουμε να δούμε πως θα αποφασίσουμε.

Από εκεί και πέρα συζητήσαμε μια πολύ σημαντική πρόταση την οποία δεν συζητήσαμε βέβαια για πρώτη φορά και είναι η πρόταση των συναδέλφων, του κ. Κωστή Ευσταθίου και του κ. Πανίκκου Λεωνίδου και αυτό που ζητείτο μέσω της πρότασης ήταν ο κατηγορούμενος ή ο δικηγόρος αυτού να ομιλεί τελευταίος όσον αφορά τη δίκη. Σήμερα ισχύει ακριβώς το αντίθετο, ο κατήγορος μιλά τελευταίος. Πρέπει να σας πω ότι σήμερα κάναμε ένα πολύ σημαντικό βήμα και θα το οδηγήσουμε στην Ολομέλεια της Βουλής μετά από έρευνα που κάναμε και ευχαριστώ τις υπηρεσίες της Βουλής για τα πλείστα όσα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα οποία μιλά τελευταίως ο κατηγορούμενος και αυτό νομίζω υπηρετεί καλύτερα το δίκαιο. Άρα και αυτό το σημείο, με τη συνεισφορά και της Γενικής Εισαγγελίας που στην αρχή ήταν αρνητική μετά κατατέθηκε μια συμβιβαστική πρόταση εκ μέρους του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου την οποία αποδέχτηκαν όλοι σήμερα, οπόταν προχωρούμε και σ’ αυτό το πολύ σημαντικό βήμα προς τα μπρος. Κλείνω με μια πολύ σημαντική ευρωπαϊκή οδηγία που αφορά την πρόληψη και την καταπολέμηση της εμπορίας προσώπων ως επίσης και την προστασία των θυμάτων της εμπορίας προσώπων. Πρέπει να σας πω ότι η Επιτροπή μας αποφάσισε ότι θα στείλει συγκεκριμένες θέσεις γιατί η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να έχει και λόγο και ρόλο στα θεσμικά κέντρα αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μπορεί να είμαστε μικρό κράτος και σε πληθυσμό και σε έκταση, όμως έχουμε την υποχρέωση από τη στιγμή που είμαστε πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης να καταθέτουμε τις απόψεις μας αν είναι δυνατόν για κάθε θέμα. Άρα λέω ότι και μετά την παρουσία πολλών και επίσημων φορέων αλλά και ημικρατικών οργανώσεων, θα υπάρξει μια κωδικοποίηση των εισηγήσεων και η Κύπρος μέσω της Επιτροπής Νομικών της Βουλής θα καταθέσει τις δικές τις απόψεις γι’ αυτή την πολύ σημαντική οδηγία που αναφέρεται στη συμπερίληψη του καταναγκαστικού γάμου, της παράνομης υιοθεσίας στη ρητή αναφορά σε αδικήματα εμπορίας προσώπων, στις υποχρεωτικές κυρώσεις και για νομικά πρόσωπα που μετέρχονται τέτοιων πράξεων στην θέσπιση εθνικών μηχανισμών παραπομπής για έγκαιρο εντοπισμό των θυμάτων και για παροχή βοήθειας στα θύματα. Καθίσταται ποινικό αδίκημα για τα άτομα εκείνα που εν γνώση τους χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες που παρέχονται από θύματα εμπορίας προσώπων και τέλος θα υπάρχει ετήσια συλλογή δεδομένων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης δηλαδή θα γίνει ένα μικρό Σένγκεν και γι’ αυτό το πολύ τραγικό έγκλημα στο οποίο μετέρχονται δυστυχώς εξευτελίζοντας ανθρώπινες ψυχές.

Η Κύπρος θα είναι παρούσα, θα επεξεργαστούμε και θα δούμε όλες τις νομοθεσίες που ισχύουν σήμερα και θα ισχυροποιήσουμε το νόμο έναντι αυτών των παρανομούντων με αυτό τον τραγικό αισχρό τρόπο.

25.10.2023

https://disy.org.cy/wp-content/uploads/2023/09/logo-site-members.disy_.cy_.png
Επικοινωνία
22883000
Πινδάρου 25, Λευκωσία

© 2023 ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ. All Rights Reserved.