Δήλωση Βουλευτή κ. Δημήτρη Δημητρίου μετά την Επιτροπή Θεσμών

8 Νοεμβρίου, 2023
https://disy.org.cy/wp-content/uploads/2023/09/ddemetriounew_03102023.png

Είχαμε σήμερα μια πάρα πολύ παραγωγική συνεδρίαση, στην παρουσία της Υπουργού Δικαιοσύνης και του αρχηγού Αστυνομίας όπου συζητήσαμε, διεξοδικώς μπορώ να πω, την έκθεση της GRECO, τον 5ο  κύκλο αξιολόγησή που αφορά τα Σώματα Ασφαλείας. Υπάρχουν συστάσεις οι οποίες είναι σημαντικές και για να υπάρχουν οι συστάσεις οφείλουμε ως χώρα, ως Σώμα, ως Υπουργείο στην προκυμμένη περίπτωση και ως Αστυνομική Δύναμη να τις υλοποιήσουμε είτε αφορούν μικρότερα ζητήματα είτε αφορούν μεγαλύτερα ζητήματα. Καταγράφουμε την πρόθεση και της Υπουργού Δικαιοσύνης και του Αρχηγού της Αστυνομίας για να υλοποιήσουν αυτές τις συστάσεις.

Αυτό βεβαίως δεν μπορεί να γίνει χωρίς μια ολιστική αναδιοργάνωση της αστυνομικής δύναμης. Είπε και η Υπουργός και εντός της αιθούσης και εδώ στις δηλώσεις πως οι προκλήσεις, πως τα δεδομένα της Αστυνομίας σήμερα είναι πολύ διαφορετικά από αυτά που ήταν πριν μερικά χρόνια. Είναι γεγονός, κανείς δεν διαφωνεί με αυτό. Δεν μπορούμε όμως να αντιμετωπίζουμε αυτές τις νέες προκλήσεις, τα νέα δεδομένα, χωρίς να αλλάξει και το οργανόγραμμα αλλά και ο τρόπος και των προαγωγών και των μεταθέσεων και τον τρόπων που γίνονται τα πειθαρχικά εντός της δύναμης.

Επίσης επειδή η διαφθορά παντού, ειδικά στην αστυνομία, είναι συνυφασμένη και με εγκλήματα στην προκειμένη το οργανωμένο έγκλημα έγιναν ερωτήσεις για τον συσχετισμό, αν υπάρχει, του οργανωμένου εγκλήματος με μέλη της Αστυνομίας. Και έγιναν και ερωτήσεις σε σχέση με παλαιότερες υποθέσεις και τη διαρροή της πληροφορίας από την INTERPOL για ενδεχόμενη οργάνωση φόνου.

Ξέρετε η αστυνομία έχει στα χέρια της ότι εργαλείο έχει ζητήσει από το Κοινοβούλιο. Και Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου και η παρακολούθηση τηλεφωνικών συνδιαλέξεων αλλά και άλλα εργαλεία. Είπαμε και στην Υπουργό και στον Αρχηγό ότι είμαστε στη διάθεσή τους για να φέρουν αν έχουν και όταν έχουν ότι έχουν, ενώπιον μας ότι άλλο εργαλείο χρειαστεί για να το συζητήσουμε.

Είναι σημαντικό το αίσθημα ασφάλειας ανάμεσα στους πολίτες, να παραμείνει, να ενισχυθεί εκεί που δεν υπάρχει να επανέλθει ούτως ώστε να είμαστε σίγουροι πως προσφέρουμε στους πολίτες μας την ασφάλεια που δικαιούνται.

8.11.2023

https://disy.org.cy/wp-content/uploads/2023/09/logo-site-members.disy_.cy_.png
Επικοινωνία
22883000
Πινδάρου 25, Λευκωσία

© 2023 ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ. All Rights Reserved.