Ανακοίνωση ΔΗΣΥ για έκθεση προόδου της Τουρκίας από την Κομισιόν

9 Νοεμβρίου, 2023
https://disy.org.cy/wp-content/uploads/2023/09/logo_disy_new_.png

Η έκθεση προόδου της Κομισιόν για την Τουρκία επιβεβαιώνει ότι το ευρωπαϊκό πλαίσιο μπορεί να αξιοποιηθεί, μέσα από ορθές και κατάλληλες προσεγγίσεις, για την προώθηση του διεθνούς δικαίου καθώς επίσης και για το σπάσιμο του παρατεταμένου αδιεξόδου στο κυπριακό.

Οι αναφορές ότι η Τουρκία πρέπει να εγκαταλείψει τη θέση της για λύση δύο κρατών και να σεβαστεί τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, υποβοηθούν τις προσπάθειες της πλευράς μας για επανέναρξη των συνομιλιών εντός του συμφωνημένου πλαισίου.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην αποφυγή των προκλήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο και στον σεβασμό των ειδικών ψηφισμάτων για την Αμμόχωστο. Η Κύπρος μπορεί και επιβάλλεται να αξιοποιήσει πλήρως την ιδιότητά της ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να αναδειχθεί πυλώνας σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή και, μέσα από θετικές και εποικοδομητικές προτάσεις, να επιμένει στην εφαρμογή του διεθνούς δικαίου.

Ο ΔΗΣΥ πιστεύει πως το ευρωπαϊκό πλαίσιο δημιουργεί κίνητρα προς όλα τα μέρη για συνθήκες μόνιμης ειρήνευσης, ασφάλειας και ευημερίας. Είναι προς αυτήν την κατεύθυνση που εργαζόμαστε συστηματικά και μεθοδικά, αξιοποιώντας στο έπακρο την κοινοβουλευτική διπλωματία και αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες ενημέρωσης, τόσο των αρμόδιων ευρωπαίων αξιωματούχων όσο και των ηγετών του ΕΛΚ.

9.11.2023

https://disy.org.cy/wp-content/uploads/2023/09/logo-site-members.disy_.cy_.png
Επικοινωνία
22883000
Πινδάρου 25, Λευκωσία

© 2023 ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ. All Rights Reserved.