Δήλωση Βουλευτή και Αντιπροέδρου κ. Γιώργου Κάρουλλα για μείωση του προϋπολογισμού για τους πρόσφυγες

10 Νοεμβρίου, 2023
https://disy.org.cy/wp-content/uploads/2023/10/karoullasNEW2.png

 

Ανακόλουθη των εξαγγελιών της στο  Κυπριακό παρουσιάζεται η κυβέρνηση σε σχέση με την πολιτική που εφαρμόζει για τους εκτοπισμένους. Έντονα η παρούσα κυβέρνηση θέτει το τελευταίο διάστημα την ανάγκη για ανάληψη νέας πρωτοβουλίας με στόχο την επίλυση του Κυπριακού. Την ίδια ώρα, όμως, με τις ενέργειές της δείχνει να μην αντιλαμβάνεται την υποχρέωσή της για στήριξη των θυμάτων της τουρκικής εισβολής και κατοχής που είναι οι πρόσφυγες.

Πώς είναι δυνατόν να επιδιώκουμε διακαώς την επανέναρξη των συνομιλιών και την ίδια ώρα να παραγνωρίζουμε αυτούς που όλα αυτά τα χρόνια κράτησαν ζωντανό τον πόθο της επιστροφής και της επανένωσης της πατρίδας μας και δέχονται τις επιπτώσεις της απώλειας των περιουσιών τους; Αναμένουμε άμεσα τη διόρθωση του κρατικού προϋπολογισμού στο σκέλος που αφορά τη χορηγία προς τον Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών για τον προσφυγικό κόσμο. Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η ανεξήγητη μείωση στη χορηγία κατά  €21εκ. προς τον Φορέα.

Η στήριξη των προσφύγων δεν είναι υπό διαπραγμάτευση. Σε καμία περίπτωση δεν θα συναινέσουμε σε πρακτικές που είναι δυνατόν να επηρεάσουν τις παροχές προς τον προσφυγικό κόσμο, όπως είναι το τέλος 0,4%, που ψήφισε η Βουλή για να στηριχθεί η πολιτική της απώλειας χρήσης των ιδιοκτητών κατεχόμενων περιουσιών.

Επιπλέον καλούμε την κυβέρνηση, έστω και τώρα, να ενσωματώσει στον κρατικό προϋπολογισμό σχέδιο στήριξης μητέρων και συζύγων πεσόντων όπως και αγνοουμένων, που ομόφωνα ζητά η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων.  Οι κυβερνητικές δηλώσεις πρέπει να ακολουθούνται από πράξεις.

Καλούμε επίσης την κυβέρνηση να συμπεριλάβει στον προϋπολογισμό οικονομική στήριξη για τα προσφυγικά σωματεία. Μακριά από τις φυσικές τους έδρες τα σωματεία αυτά χρειάζονται σταθερή ετήσια στήριξη για να ανταποκριθούν στις αυξανόμενες ανάγκες τους.

Τα θύματα της τραγωδίας στον τόπο μας, δικαιούνται με αξιοπρέπεια καλύτερη αντιμετώπιση από την Πολιτεία. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός δεν θα τους εγκαταλείψει ποτέ.

 

10.11.2023

https://disy.org.cy/wp-content/uploads/2023/09/logo-site-members.disy_.cy_.png
Επικοινωνία
22883000
Πινδάρου 25, Λευκωσία

© 2023 ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ. All Rights Reserved.