Δήλωση Βουλευτή και Εκπροσώπου Τύπου κ. Ονούφριου Κουλλά για προϋπολογισμό Υπουργείου Εργασίας

20 Νοεμβρίου, 2023
https://disy.org.cy/wp-content/uploads/2023/09/onoufrios_new_1.png

Εξετάσαμε σήμερα τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εργασίας. Μεταξύ άλλων θίξαμε το κρίσιμο ζήτημα της έλλειψης εργατικού δυναμικού. Πιστεύουμε ότι χρειάζεται επίσπευση των διαδικασιών και η σωστή, ορθολογική και νόμιμη πολιτική εργοδότησης για κάλυψη αποδεδειγμένων αναγκών της αγοράς εργασίας.

Αναμένουμε επίσης να προχωρήσει η προγραμματισμένη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού. Στόχος πρέπει να είναι η παροχή δίκαιων και αξιοπρεπών συντάξεων, ένα σύστημα που θα ενθαρρύνει την απασχόληση και βεβαίως όχι το αντίθετο.

Σε σχέση με την αναλογιστική μείωση του 12%, παρά τις αρχικές εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν, σημειώσαμε την αναφορά του Υπουργού ότι δεν πρόκειται και δεν είναι εφικτό να καταργηθεί και ούτε πρόκειται για πέναλτι αλλά για αναλογιστική μείωση. Ωστόσο, εάν όντως υπάρχει οικονομική δυνατότητα του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, η όποια επαναφορά σε όσους έχει αποκοπεί το 12%, θα πρέπει να γίνει αναλογικά και κατά τρόπο δίκαιο έτσι ώστε να επωφεληθούν όλοι.

Κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού του Υφυπουργείου Πρόνοιας, αναφέρθηκαν στοιχεία σε σχέση με το επίδομα χαμηλοσυνταξιούχων. Διεφάνη με απόλυτη καθαρότητα ότι η μεγάλη αύξηση για τους χαμηλοσυνταξιούχους επετεύχθη τα έτη 2021 και 2022.

Λυπούμαι να παρατηρήσω ότι η αύξηση 5%  στο επίδομα χαμηλοσυνταξιούχου που ανακοινώθηκε από την παρούσα κυβέρνηση, που για τους περισσότερους ήταν αύξηση από 3 έως 11 ευρώ, σε αυτές τις συνθήκες που ζούμε σήμερα δεν ήταν πραγματική αύξηση.

Η κυβέρνηση είναι εκτεθειμένη έναντι των χαμηλοσυνταξιούχων αλλά και άλλων συνταξιούχων που προεκλογικά υποσχέθηκε αύξηση 5% στο σύνολο των συντάξεων και όχι απλώς στο επίδομα χαμηλοσυνταξιούχου.

 

20.11.2023

 

https://disy.org.cy/wp-content/uploads/2023/09/logo-site-members.disy_.cy_.png
Επικοινωνία
22883000
Πινδάρου 25, Λευκωσία

© 2023 ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ. All Rights Reserved.